Interviu cu Mihai Andrei [Breathelast]

de Sorin-Mihai Grad

 

 
EgoPHobia: Te inspiră literatura, în special poezia, la conceperea versurilor pieselor voastre?

Mihai Andrei: Din ce tin minte din scoala, aveam probleme in a retine rime, perechi de versuri intregi, dar mi se spunea ca aveam,  in schimb, condei, puteam inventa cu putine date si trageam de ele intr-un mod parabolic,  incercand  sa compensez pe linie simbolica, filtrand detaliile cat mai amanuntit. Uneori mergea, alteori nu :)), dar eram mereu convins ca imi pot face lumi proprii din ce stiam ca este adevarat. Mi-au placut  mult basmele si povestile cu personaje fantastice sau comice, nu prea am mers pe drama, am preferat sa mi-o strecor din viata personala si sa o amplific la nivel de idei de versuri – piese.

 

EgoPHobia: În afară de versurile pentru trupă scrii poezie?

Mihai Andrei: Nu scriu poezie, le consider pe toate franturi de ganduri, scriu si in romana si in engleza pentru simplul exercitiu de nu ma indeparta in mod deosebit de niciuna, desi prefer sa scriu in engleza deoarece ma misc mai natural,  datorita muzicii ce m-a inspirat along the way :). Am multe franturi care imi plac,  nu pun accent pe nici una in mod deosebit deoarece ideile prind viata cand isi gasesc loc intr-o piesa, altfel sunt doar stafii care plutesc in telefonul meu.

“Ce simplu e sa cazi, stropit de ingeri cu elan

Increde-te in ce te sfarma la impact”

 
EgoPHobia: Care consideri că e cel mai bun text (respectiv vers) al tău?

Mihai Andrei: Pfff, dupa cum am scris mai sus, toate au un loc anume si o traire aparte, posibil daca as avea o zi mai altfel decat alta, as putea sa simt mai mult in favoarea unui text sau a altuia, dar nu pot sa delimitez precis.

 

EgoPHobia: Ați avut sau aveți în plan să faceți și o piesă total altfel (country, black metal, industrial,…) decât cântați de obicei?

Mihai Andrei: Avem in plan si am si facut o piesa in limba romana, am pus si un fel de teaser pe net cu un take fragmentat

http://youtu.be/EUcNbZHFtD8

Am incredere in valuri,

Vreau sa fug de langa tarm,

Apa se izbeste-n maluri,

Cand totu-i putred, renuntam..

 

Prinsi iar in naufragiu, faruri

Ne-au cautat destul,

Ne-am ratacit in maluri,

Valuri ne trag dedesubt..

 

Ne-ngroapa maluri..

 

Cu ziua noua, vine briza,

Ne regasim in ce-am ajuns,

Traiectoria fluida

Am ratacit tot ce era de spus..

 

Ne-ngroapa maluri..

 

Atins de-un singur anotimp

N-am timp, n-am timp sa ma schimb,

Ma las purtat de orice vant

Ma vrea..

 

Sa poarte slabul meu cuvant..

Sa risipeasca vremea rea..

Cand tot ce-inseamna lumea asta

Pluteste, fara voia mea..

 

Ne-ngroapa maluri..

 

Eu am incredere in valuri,

In maluri nu ma pot lasa,

Cand tot ce-inseamna lumea asta

Pluteste, fara voia mea.

 

 

EgoPHobia: Ai scris/scrie versuri pentru alte trupe dacă ai fi solicitat?

Mihai Andrei: Numai daca ar fi un featuring si daca le-as canta, probabil, altfel, sincer, nu cred ca ar avea rost si nici nu cred ca s-ar intampla (s-ar cere).

 

EgoPHobia: Care trupă rock are cele mai poetice versuri după părerea ta?

Mihai Andrei: Coma, categoric. Poate si Omul cu Sobolani, anumite piese. Till Lungs Collapse au o poezie cumva, pusa pe hardcore. Implant pentru Refuz au niste versuri foarte din pensula, coloreaza aparte niste scenarii tragice. Cred ca sunt mult mai multe, astea imi vin pe loc.

 

EgoPHobia: Când textul unei piese nu se lasă finalizat îl lași să dospească oricât are nevoie sau îl forțezi și ulterior retușezi în concerte? Ați abandonat piese cărora nu le-ați găsit versuri potrivite?

Mihai Andrei: Pot sa zic ca nu intampin probleme sa fac versuri pentru cantece, ne miscam destul de pachet in Breathelast, partea instrumentala se pune repede la punct, lucram cu entuziasm si incercam sa ne gasim de fiecare data si baietii sunt foarte rabdatori sa ma asez pe piesa. Franturile despre care vorbeam de multe ori se leaga cand apare muzica si atunci reusesc sa fac o idee completa, usor.

 

EgoPHobia: Ce muzici asculți? Contează pentru tine și textele sau muzica e decisivă? Dacă îți sunt importante și versurile, le preferi pe cele personale sau pe cele inspirate din diverse legende, poeme, cărți,…?

Mihai Andrei: Ascult muzica diversa, am inceput cu boybands si d-astea vesele si am trecut prin albumul schizo al lui Eminem si apoi caseta “aia” cu The Offspring pe-o parte si Metallica pe cealalta si de-acolo e o transformare continua. Sunt destul de deschis la orice, dar sunt foarte, foarte preocupat de muzica proprie in ultima vreme si singurele cercetari pe care le mai fac in materie de muzica sunt pentru sprijinul trupelor locale si intentiile cu Breathelast (si alte proiecte).

Intotdeauna prefer versurile personale, dar ma las inspirat de momente si filme / muzica,  de unde,  daca  o  pot  face cu bun simt, pot imprumuta o idee sau un text pe care il adaptez sau introduc in povestea mea proprie.

 

EgoPHobia: Ți s-a întâmplat să te atragă din cauza textelor cântece ale unor trupe a căror muzică nu te atinge ori să eviți ceva ce-ți suna bine din cauza versurilor proaste?

Mihai Andrei: Nu neaparat, e treaba de gandire :)).. De multe ori aud muzica si o stare anume si mai ales daca e ceva mai personal, iti sare in “fata” intregul potential al piesei, pe urma la reascultare digerez versuri si formule repetitive care iti raman in cap.  Nu stiu ce sa zic, bag RHCP ca te prinde intai ritmul si cuvintele sunt oricum in nebunia momentului,  la alte trupe merg perfect impreuna de nu le-ai auzi in alta forma si de multe ori instrumentalul bate cuvantul ca sa zic asa, dar nu izolez vreun exemplu personal.

 

EgoPHobia: Dă-ne, te rugăm, câteva nume de poeți/scriitori preferați.

Mihai Andrei: Bacovia,  Caragiale, Baudelaire (dar vbesc din amintiri) si multe comicsuri.., nu ma omor cu cititul, fabulez intentionat din reveriile mele despre ce cred ca a fost viata mea, compuse din reflexe si schimbari de la a la z. Functioneaza si cateodata ma surprind singur, ca fiind altcineva, poate ca de altfel, asa ma si las prada versurilor, drept o alta persoana, sa pot sa vad cat de cat obiectiv simt ce incerc sa transmit.

 

EgoPHobia: Preferi să citești literatură contemporană sau clasică? Română sau străină?

Mihai Andrei: Cred ca ambele dar,  dupa cum am zis, nu este o sursa enumerata la propriu, doar cat compune izvorul franturilor mele de memorie.

 

EgoPHobia: Ești de părere că trupele trebuie să cânte neapărat pe versurile unora dintre componenți sau n-ai nimic împotriva importurilor?

Mihai Andrei: Colaboram la versuri in formatie, insa eu le scriu pe majoritatea deoarece traiesc cu iluzia ca fiecare om trebuie sa isi lucreze si sa se lupte cu proprii demoni, astfel incat odata invinsi, sa se simta bine in pielea omului care incearca sa exprime ceva mai mult, prin orice instrument.

 

 

 

EgoPHobia: E neapărat nevoie de rime-n cântece?

Mihai Andrei: Nu neaparat, dar pentru muzica pe care o cantam noi trebuie o linie si o ritmicitate, poate ca altii pot diferit, insa eu vorbesc numai despre mine, ca membru al acestei formatii, normal.

 

EgoPHobia: Când să ne așteptăm la un album întreg din partea voastră?

Mihai Andrei: Buna intrebare! Probabil la finele lui 2014, daca ne ajuta inspiratia si vointele, vom prezenta un full length publicului interesat si mai ales celor care pastreaza un ochi atent pentru ceea ce facem. Multumim foarte mult pentru ocazia asta, sa ne auzim cu bine !

Interviu cu Mihai Andrei [Breathelast]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top