Matrițe

(egoZaur)

de Sorin-Mihai Grad

Trăim deja într-o lume dominată de mașini, grupate sub termenul generic de inteligență artificială. Nu mă crezi, nu-ți convine, se știe că încă n-avem calculatoare suficient de deștepte ca să ne subjuge,…, și totuși semnele încep să apară. Nu s-a ajuns încă la nivelul din The Matrix sau la Skynet, dar potențial există, iar noi suntem mai degrabă preocupați să-i înlesnim împlinirea decât să-l canalizăm spre ceva util nouă.

[“egophobia” în viziunea programului de inteligență artificială midjourney]

Cea mai simplă dovadă a dominației subtile pe care o îndurăm fără să ne punem întrebări este faptul că în ultima vreme tindem să pierdem nuanțele, gândim din ce în ce mai mult în alb și negru, 1 și 0, precum calculatoarele. Principiul terțului exclus a devenit lege de bază pentru majoritatea dintre noi. N-au reușit două milenii de îndoctrinare cu „cine nu e cu noi, e împotriva noastră” ce-au făcut în câțiva ani niște algoritmi aparent inofensivi. Iar dacă a ajuns deja un poet care a declarat public că nu înțelege griul să-i apere existența, poate că situația merită cel puțin o picătură de atenție și îngrijorare.

Ce va urma? Noi oamenii am fost în stare de multe lucruri minunate, dar și să ne lăsăm manipulați de cele mai stupide frici, deși avem metode de apărare cu eficacitate dovedită. Cât de departe crezi că e momentul când vom crede fără să ne punem întrebări într-un fake news produs de un calculator fără vreo intervenție umană? [Pariezi că nu va fi vorba de o fotografie compromițătoare cu Neo?] Dacă n-am făcut-o deja.

Matrițe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top