Europa din şi dintre noi

de iQ666

Fiecare dintre noi are o anumită imagine despre Europa. Unora acest nume le trimite gândul doar la continent, alţii se gândesc la Uniunea Europeană, mai sunt şi oameni pentru care Europa înseamnă în primul rând cultură, istorie sau războaie şi lista nu se opreşte aici. Jean-Marc Caracci vede probabil ca element reprezentativ pentru Europa locuitorii ei, aşa că a investit timp, talent, viziune şi bani în proiectul “Homo Urbanus Europeanus”. Practic, el şi-a propus să ajungă în toate capitalele Europei pentru a fotografia europeni, în căutarea omului urban european. Pe unde a fost până acum şi ce imagini reprezentative a cules din locurile vizitate puteţi vedea pe site-ul dedicat proiectului, http://homo.urbanus.free.fr/europeanus.

Chiar dacă uneori poţi recunoaşte în câte o poză un loc dintr-un oraş pe unde ai trecut, privindu-i fotografiile observi că J-M.C nu caută clădirile reprezentative pentru capitalele vizitate, fugind chiar de ele şi ignorând ghidurile turistice. Da, e greu să fotografiezi în Praga şi să te abţii să dedici măcar un cadrul podului Carol sau în Paris şi să eviţi turnul Eiffel, iar dacă totuşi ajungi la poarta Brandenburg şi trece pe acolo un om pe care doreşti neapărat să-l fotografiezi să faci astfel încât să nu conteze chiar deloc că pe fundal e cel mai vizitat obiectiv turistic din Berlin. Dar arta şi viziunea lui Caracci nu caută unicul şi reprezentativul, ci comunul, ce uneşte Europa, nu ce o desparte. Fiecare clădire surprinsă în imaginile sale îţi spune că se află într-un oraş. Şi cu puţină atenţie remarci, dacă eşti european, că urbea respectivă are ceva familiar, chiar dacă nu ştii de unde s-o iei.

Am văzut toate fotografiile expuse până acum pe site-ul său şi în fiecare din ele elementul cel mai important e omul. Oricât de imprevizibili sunt cei imortalizaţi în ceea ce rămâne în urma acestui proiect, au fost învinşi de inspiraţia şi răbdarea lui Jean-Marc Caracci, care i-a aşteptat, le-a răpit o imagine şi le-a dat drumul înapoi în Europa fără ca ei să-şi dea seama de importanta lor contribuţie la “Homo Urbanus Europeanus”. Nici unul nu poartă ceva specific unei ţări sau zone, în fiecare fotografie ai putea fi chiar tu aşa cum eşti îmbrăcat zi de zi, dacă aveai inspiraţia să treci pe acolo când Jean-Marc pândea.

Nu pot spune că sunt un admirator al fotografiei alb/negru, însă pentru proiectul HUE mi se pare cea mai fericită alegere. Ar fi bine să-mi pot şi argumenta opinia, însă până la urmă felul în care percepem arta nu ţine mereu seama de criterii şi de reguli şi uneori ajunge să spui “aşa simt eu”. Am citit o parte din interviurile acordate de fotograful nostru în legătură cu proiectul său şi-mi dau seama că uneori i-a fost greu să exprime în cuvinte ce a spus deja în imagini. Ce este Europa, cine este Homo Urbanus Europeanus? Răspunsurile pot fi aici şi, respectiv, eu sau tu. Pentru că, în definitiv, Europa e ceva ce ne uneşte, nu ne separă.

# the English version of this text can be read here.

Europa din şi dintre noi

3 thoughts on “Europa din şi dintre noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top