prima pagina

EgoPHobia #12 >> EDITORIAL

E nevoie?

Sorin-Mihai Grad

Uniunea Scriitorilor din România a anunţat că organizează un concurs de proiecte (cu data limită pentru depunerea dosarelor 1 septembrie 2006) pentru realizarea unei reviste literare a tinerilor scriitori. Undeva am citit că pe la începutul lui august ar fi fost doar trei proiecte depuse. Nu ştiu cine e implicat în aceste proiecte, nici cine va mai propune altele între timp (e posibil să fie chiar colegi de-ai mei de la EgoPHobia) şi nici împotriva U.S.R. nu am nimic, însă iniţiativa mi se pare nepotrivită.

Consider că U.S.R. este o instituţie necesară şi sper să-şi recâştige prestigiul în viitorul apropiat pe măsură ce elementele compromise şi, respectiv, mediocre vor fi eliminate pe cale naturală (dacă nu se poate altfel). O parte însemnată dintre tinerii scriitori reprezentativi îi contestă utilitatea, însă eu cred că e nevoie de o societate a scriitorilor, cu reguli de admitere dure, care să confere în primul rând prestigiu membrilor ei, nu doar pensii sau vacanţe. Deocamdată U.S.R. este ce este, nu atât o organizaţie exclusivistă cât un sindicat care nu inspiră nici prea multă stimă, nici încredere. U.S.R. are nevoie de o revistă literară a tinerilor scriitori, aşa cum a avut nevoie şi de Colocviul Tinerilor Scriitori, pentru imagine, să aibă ce arăta oricui e interesat de criticile aduse uniunii de către unii dintre aceşti tineri scriitori. Au nevoie tinerii scriitori de o revistă păstorită de U.S.R.? Acum mai degrabă nu. Cei valoroşi publică oriunde, fără a avea nevoie de alibiul tinereţii, iar ceilalţi se pot descurca la fel ca până acum, sau chiar mai bine dată fiind explozia de site-uri cu pretenţii literare. Teoretic publicarea într-o revistă girată de U.S.R. ar confirma valoarea autorului, însă actuala stare de lucruri din U.S.R. şi conflictele dintre aceasta şi unii tineri scriitori importanţi aruncă serioase îndoieli asupra modului în care va fi pornită şi dezvoltată revista pentru tinerii autori.

Dar cum delimităm un tânăr scriitor de un scriitor "normal"? Stabilim o vârstă maximă care odată depăşită îi retrage autorului dreptul de a publica în viitoarea revistă? Ce se va întâmpla cu redactorii acesteia când vor atinge pragul respectiv? Vor fi daţi afară sau vor rămâne în continuare responsabili cu editarea revistei tinerilor scriitori? Presupunând această problemă rezolvată, găsim altele. Ce fel de control va exista asupra revistei din partea U.S.R.? Vor fi tolerate critici la adresa uniunii sau a conducerii ei sau atacuri "generaţioniste"? Cum se va evita transformarea redacţiei noii reviste într-o gaşcă în stare să ignore realitatea literară pentru a se autopromova pe banii U.S.R.?

De ce să fie trataţi preferenţial tinerii când se pot descurca şi singuri? Există reviste literare independente făcute de tineri şi în care sunt publicaţi mai mult tinerii, atât pe hârtie ("Ca şi cum", "Versus/m") cât şi online ("Sisif", "tiuk!", "Revista de marţi", "EgoPHobia", chiar şi "Respiro" sau "Argos"), cărora li s-ar putea imputa mai mult lipsa regularităţii apariţiilor decât a calităţii. De ce mai e nevoie de una sub egida U.S.R.? Sunt tineri care scriu în revistele U.S.R., nu e nevoie să li se ofere o nouă platformă susceptibilă de lipsă de obiectivitate de unde să-şi facă auzite vocile. Întâi să se facă ordine şi curăţenie în U.S.R. şi astfel să fie atraşi în uniune tineri scriitori reprezentativi care-i îndeplinesc criteriile de admitere şi abia pe urmă să fie lansată o revistă pentru tineri autori ale cărei criterii de publicare să fie calitatea şi obiectivitatea, nu diversele tipuri de subiectivităţi atât de prezente în lumea literară contemporană românească.

Dacă tot se vrea a se porni o revistă pentru tinerii scriitori de ce nu se aşteaptă până ce acesteia i se va putea asigura calitatea şi prestigiul care s-o impună de la început drept etalon? În apărarea proiectului U.S.R. ar fi concursul de proiecte lansat pentru această revistă, însă nu ştiu cât de transparentă şi obiectivă va fi jurizarea. Cine va înhăţa revista? Cei care s-au aciuat pe lângă U.S.R. sau cei care-au înjurat-o? Nu mai e mult până vom afla. Eu propun amânarea proiectului până când i se va putea asigura o credibilitate incontestabilă. Sau mai bine renunţarea la el.

În loc de o revistă pe hârtie U.S.R. ar putea gira un site-cenaclu pentru tineri scriitori gen clubliterar.com sau agonia.ro. Sau ar putea transforma bugetul alocat acestei reviste în burse de creaţie, tot pentru tineri scriitori, preferabil în străinătate. Eventual şi să monitorizeze atent toate publicaţiile literare scrise sau online de limbă română şi să editeze anual o antologie a celor mai bune texte semnate de tineri apărute în acestea. Să se pună la dispoziţia scriitorilor români cele mai importante reviste literare din străinătate care nu sunt disponibile pe internet şi cărţile despre care se scrie în ele. Să fie oferite fonduri editurilor care publică scriitori autohtoni tineri pe baza unor concursuri. Se pot găsi destule variante de sprijinire a tinerilor autori, nu e neapărat nevoie să le fie oferită o nouă revistă.

Unii ar putea înţelege cele de mai sus şi în următoarea cheie: EgoPHobia încearcă să saboteze apariţia unei reviste concurente care i-ar putea răpi oameni, texte şi cititori. Vă asigur că nu e interpretarea corectă. EgoPHobia e o publicaţie independentă care se doreşte a fi de calitate şi obiectivă chiar dacă, nefiind subordonată nimănui, şi-ar permite unele deviaţii determinate de diverse simpatii/antipatii personale ale membrilor redacţiei. Noi ne străduim să ne menţinem cum ne-am propus să fim, aşa că nu pot pretinde altceva din partea unei reviste susţinute de U.S.R. Indiferent cine va câştiga concursul de proiecte va avea o sarcină dificilă, aşa că le doresc succes celor care se vor înhăma la construirea noii reviste a tinerilor scriitori. Nu le va fi uşor să menţină o linie dreaptă în hăţişul de orgolii din lumea literară românească.

@Sorin-Mihai Grad

sus!


Reproducerea textelor sau imaginilor este permisă doar cu condiţia precizării sursei. ©2004-6 EgoPHobia & autorii textelor şi imaginilor       @ www.egophobia.ro