~ Adrian Suciu - Jurnalul unui om normal [fragmente]
~ Augustin Cupşa - Între ferestre [partea I]
~ Victor Martin - Maşina viitorului
~ Ioan Suciu - Adulmecarea
~ Dan Pandici - Eu ca Rinichi

Jurnalul unui om normal
[fragmente]

de Adrian Suciu

E amuzant şi īnduioşător să constaţi cīt de tare īşi doresc oamenii să fie unici. Prin ceva. Prin orice. O dovadă cīt de măruntă a irepetabilităţii. O dramă inedită. O boală rară. O īntīmplare "de roman" rememorată pīnă la tocirea completă. O dragoste nemaivăzută. O apariţie īn Guiness Book. Orice. Numai să certifice o amprentă. Mīndria de-a avea trei sīni, o tumoră imensă, un cancer atipic ori de-a fi cea mai bătrīnă mamă din lume.
O vīnzoleală absolut inutilă. Nu e nimic irepetabil şi nimic inedit. Dramele noastre sīnt invariabil īnseriate. Orice imperiu ai cuceri, el se va risipi ori va fi cucerit de alţii. Se spune că amprentele digitale sīnt unice. Fals. Statistic vorbind, īn orice moment pot găsi, undeva īn lume, pe cineva avīnd amprente identice cu ale mele. Ar fi o īntīlnire interesantă...
Aşadar, am īncetat demult să-mi bat capul cu a fi unic. M-am obişnuit să constat că, definindu-mă īn datele mele esenţiale şi īn aşa-zisele mele particularităţi, fac parte dintr-o serie cu un număr nedeterminat de membri.
M-am adaptat la soarta mea de om obişnuit. Dacă cineva va fi vreodată interesat, va constata că, īn perioada īn care scriam aceaste rīnduri, pe care le-au mai scris şi alţii, eram un funcţionar model. Fără nici o abatere. Fără nici o absenţă nemotivată. Īncercīnd permanent să-mi īndeplinesc cu bună-credinţă şi īn limitele maxime ale competenţelor mele obligaţiile profesionale. Un contribuabil normal, un tată normal, un cetăţean.

...

Ca orice om normal, am o atracţie specifică cititorilor de tabloide pentru experienţele aparte. Am un amic care-a fost īn trei războaie: īn Yugoslavia, īn Afganistan şi īn Angola. Cu Vulturii deşertului, Scorpionii roşii, Ismenele verzi şi dracu' mai ştie cum le zice la toţi ăştia că eu n-am făcut armata şi nu deosebesc un plutonier de un sergent. Băiatul ăsta a fost īn trei războaie ca să strīngă bani să-şi cumpere un apartament la bloc şi să-şi īntemeieze o familie. Cīnd a terminat de dus războaiele şi de adunat banii, femeia l-a părăsit pentru un om obişnuit, care nu făcuse războaie.
Orice om normal, atunci cīnd stă de vorbă cu unul despre care ştie sigur că a omorīt oameni, e furnicat de curiozitate. Oricīt de rezonabil ai fi, tot nu te poţi abţine. Mai cu seamă cīnd omul ţi-e amic şi vorbeşti cu el romāneşte, la o bere rece. Trebuie să fie ceva cu totul ieşit din comun, spui, tu care n-ai tăiat vreodată gītul unui pui şi te doboară mila cīnd eviscerezi caraşii mutanţi pescuiţi prin lacurile de pe līngă Bucureşti.
"Aiurea!", īţi răspunde amicul, verbalizīnd cu o vervă īn care tu recunoşti corectitudinea şi coerenţa alcoolului. "Īn esenţă, e doar un trosc, un bum sau un fīs. Asta dacă lucrurile se īntīmplă repede, īnainte ca trupul care va muri să aibă timp să mai fie penibil īncă o dată. Trupului care ştie că va muri i se face frică, se cacă pe el, īi curg mucii şi-i īnghite sughiţīnd rugăminţi şi promisiuni. Toată această scenă inutilă trebuie evitată; perfect īnseamnă rapiditate, eficienţă, discreţie desăvīrşită. Să nu auzi rugăminţi şi să nu vezi sīnge. Să nu priveşti pe nimeni īn ochi, privirile sīnt de prea multe feluri, te derutetază. Să apeşi pe trăgaci. Trosc, bum, fīs. Nimic special." Atīt zice amicul şi mai răstoarnă un pahar īn sănătatea fostei viitoare neveste.

...

Am fost şi eu īnsurat: dragoste, nuntă, sex (nu neapărat īn ordinea asta), tot tacīmul. Am stat cu nevastă-mea vreun an de zile. Mi-e tare greu acum să īnţeleg cine a fost sadicul care a inventat instrumentul de tortură căruia-i zice "pat conjugal". E īngrozitor să dormi cu cineva īn acelaşi pat. Trupurile asudă, put, sforăie şi fac pīrţuri. Cel mai tare m-am chinuit cu pīrţurile. Īn fiecare noapte, din dragoste curată, mă abţineam de la pīrţuri, īn fiecare dimineaţă explodam īn baie, īntr-o simfonie incredibil de sonoră, parcă ieşind la lumină din coşmarul unei iminente īncurcături de maţe. Ajunsesem să visez că fac pīrţ, mă trezeam de zece ori pe noapte, disperat, balonat şi mai trăgeam cīte unul discret, verificīnd, dincolo de orice īndoială, că nevastă-mea doarme tun.
După vreun an de căsnicie, īmi dădusem peste cap digestia şi īmi stricasem somnul definitiv. Ajunsesem să am cearcăne de intelectual şi să mă suspecteze vecinii de ciroză pe fond alcoolic deşi eu beau mai rar decīt majoritatea predicatorilor neo-protestanţi. Ŗi-atunci am pus piciorul īn prag şi-am avut o discuţie cu nevastă-mea. I-am spus clar că vreau să dormim separat. Au urmat vreo trei săptămīni de scandaluri pe motiv de "nu mă mai iubeşti", "ai pe alta", "toţi sīnteţi nişte porci", pīnă mi-am făcut bagajele şi m-am mutat.
Dacă o fi să mă īnsor iarăşi, o să găsesc o femeie care să nu aibă nimic īmpotriva dormitoarelor separate. Ŗi, de cīte ori aud sintagma "pat conjugal", mă balonez instantaneu, cred că deja e o problemă psihică.

 

...

Am iubit-o pe bunica. Eram student -am uitat să vă spun că am făcut studii superioare, da' se vede, bănuiesc, după cum pun virgulele- şi mă duceam la bunici cu voluptatea rădăcinilor care se tot smulg şi nu se mai termină. Ajung la ei, īntr-o vară, īn livada de la capătul traseului de autobuz linie judeţeană. Bătrīnu' stătea ţanţoş īn faţa casei şi hrănea o cloşcă cu o droaie de pui. Pupături, poveşti. Buna unde e? Īn spate, adună fīnul. Pun mīnă pe o greblă şi mă grăbesc să o ajut. Alte pupături, alte poveşti. Mă gīndeam: oamenii ăştia au trăit īmpreună cincizeci de ani. Au crescut cinci copii şi treisprezece nepoţi şi-au făcut două rīnduri de case. Ŗi totuşi, bunica pare supărată. Bună, e vreun bai? Da, am un năcaz, ţie-ţi pot spune, că tu ai şcoală multă şi pricepi. Se uită la mine cu o privire galbenă şi-şi ignoră suveran condiţia de absolventă de două clase primare. Īmi oferă o replică īn care am regăsit, ulterior, sintetizată, toată literatura Hortensiei Papadat-Bengescu, a Angelei Marinescu şi Ruxandrei Cesereanu la un loc. Ba chiar şi-un pic de Marta Petreu. Zice: N-am somn, mă scol noaptea şi nu mai pot durmi. Ŗed īn pat, mă uit la bună-tu şi-aşe-mi pare că-i un străin!

...

Discuţia despre doamnele scriitoare īmi aduce aminte de un amic din studenţie, poet respectabil, cu plachetă scoasă la editură de relevanţă naţională şi cu cronici prin revistele culturale. Cum nu trăieşte din poezie, că nu dă nimeni (doi) bani pe marfa asta, omu' e ziarist la singura gazetă dintr-un orăşel de munte. Īl ştie de ziarist şi de poet toată lumea: notaru', popa, acordeonistu', junele sufletiste, notabilităţile, golanul Ilie care fumează chiştoacele aruncate de alţii şamd. Mă văd cu el vara trecută, la un şpriţ de vară (ştiu reţeta de la un securist de treabă). Povestim. Depănăm amintiri din studenţie. Vorbim  de Ruxandra Cesereanu şi de Marta Petreu. (De Angela Marinescu nu, că n-o ştim şi nici de Hortensia Papadat-Bengescu, că de morţi numai de bine). Ŗi-mi povesteşte o istorie din orăşelul lui. Ca īn orice orăşel de munte, cea mai frumoasă casă din centru este a biznismenului local, genul patron de hotdogărie care a făcut avere din monopolul asupra operaţiunilor comerciale cu puf de pinguin pe teritoriul Romāniei. Domnul miliardar mai este, aşa cum e obiceiul, posesor de nevastă grasă, coafată amplu, stilul ţărancă emancipată, cu multe ghiuluri şi patroană de farmacie cu vad. Primeşte amicul meu un telefon de la domnul cu pricina īntr-o dimineaţă. Bineīnţeles că a fost  siderat, el neavīnd nimic de-a face cu domnul şi nepricepīndu-se la puful de pinguin. Ajunge la vila centrală, pătrunde emoţionat īnăuntru, domnul miliardar īl invită să ia loc şi-i debitează un set de delicateţuri provinciale,  cu fursecuri şi apă minerală. -Am auzit că matale eşti scriitor şi te pricepi la cărţi, zice ăla. -Păi... -Lasă că mi-a zis nevastă-mea că scrii, că a citit la gazetă. -Da, da'... -Dom'le, te pricepi ori nu te pricepi la cărţi??? Amicul renunţă să mai relativizeze lucrurile, aşa cum prost l-a īnvăţat frecventarea marii literaturi şi a unui şir īntreg de filosofi şi moralişti şi se dă pe brazdă. -Da, mă pricep la cărţi! -Bine? -Cel mai bine din oraş! -Dom'le, eşti mare, a avut dreptate nevastă-mea! Fii atent aici, că e o afacere. Nevastă-mea mă tot bate la cap că să ne facem bibliotecă. Eu pierd vremea şi nici nu ştiu ce să cumpăr. Vasile!!! Fii atent, Vasile e şoferul meu, īl ai la dispoziţie cu tot cu maşină. Aici ai zece mii de Euro să-mi cumperi cărţi de ei şi aici ai o mie de Euro pentru efortul tău. Ai o săptămīnă la dispoziţie să-mi faci cea mai tare bibliotecă din oraş! -Mai tare decīt aia municipală?, īncearcă amicul fără succes un spirit de glumă. -Dacă-ţi mai trebuie bani, vii şi-mi spui. Da? -Da! - Spor la treabă.
Aşa şi-a plătit amicul meu ratele din literatură.

...

Balansoarul scīlciat din colţul īncăperii. Perfect inutil. Ocupă mai mult de un metru pătrat din suprafaţa construită a locuinţei. Asta īnseamnă, la cotaţiile imobiliare din Bucureşti, vreo 2000 de Euro. Două mii de Euro mă costă privilegiul de-a ţine īn casă un obiect pe care-l privesc fără să-l văd de şapte ani, īn fiecare zi şi nu mi-a dat niciodată prin minte că aş putea să-l arunc. Lucruri. Multe lucruri. Cīnd se rupe o cămaşă ori un pantalon, le punem de-o parte. Sīnt bune la livadă. Ori la pescuit. Ori de dat la săraci. Uităm de ele ani de zile prin dulapuri. Multe cutii de carton prin diverse locuri. Mă ridic. Iau una. O deschid. Īnăuntru sīnt şaptesprezece carcase goale de casete audio, trei cascase de CD-uri, două ceasuri de mīnă defecte, două pixuri uzate, patru īncărcătoare de telefoane mobile, o telecomandă spartă, un lănţişor cu medalion fără nici o valoare. Mi-e lene să mai deschid o altă cutie, mi-e frică să mă gīndesc ce e īn cămară. De jur īmprejurul meu - lucruri. Oricīt aş īncerca să fiu īngăduitor, constat că majoritatea nu-mi sīnt de nici un folos. Brelocul de la Sīngeorz Băi. Premergătorul copilului. Pietricele  colorate şi scoici de pe plajă. Un căluţ de lemn. Cărţi pe care nu le citeşte nimeni niciodată.
Cred că dacă am decide toţi, īn aceeaşi zi, să aruncăm lucrurile inutile din vieţile noastre, serviciile de salubritate ar fi complet depăşite.
Oricum, cele mai mari depozite de amintiri sīnt gropile de gunoi ale oraşelor.

 

...

E cu neputinţă pentru un om obişnuit să lase vreo umbră, să cīştige măcar acea nemurire provizorie pe care o dă prezenţa statornică īn memoria unui grup. De regulă, cei ca noi pot cīştiga un oarecare drept la prezenţă īn memoria colectivă doar avīnd şansa de a se afla, la momentul potrivit, īn preajma celor care fac istoria.
Mă fascinează un pasaj absolut neimportant din Jurnalul lui Delacroix. "20 martie. Īnmormīntarea bietei doamne Delaborde. O mulţime de oameni pe care nu-i mai văzusem de multă vreme. (...) E un timp minunat: mugurii tineri īnverzesc sub soarele de primăvară, īn mijlocul morţii şi al bătrīneţii". Această din urmă frază, cu mugurii tineri īn mijlocul bătrīneţii şi cum īnverzesc ei, se află a fi de o banalitate īnfiorătoare. Dar cea de dinainte mă fascinează. Ŗtim că, īn 20 martie 1823, Delacroix a fost la īnmormīntarea doamnei Delaborde.  Ŗi nu ne putem īmpiedica să ne īntrebăm cine a fost doamna. Toţi cei care au cunoscut-o sīnt oale şi ulcele, vreun anonim se lăfăie deja īn fostul ei mormīnt, dar doamna Delaborde se īncapaţīnează să fie prezentă. Vă propun să vă opriţi o clipă din lectură şi să-i aduceţi omagiul dumneavoastră pentru reuşită.
Aşadar, e bine să fii īntotdeauna prudent īn relaţiile cu ceilalţi: nu ştii niciodată īn jurnalul cui şi īn ce ipostază te vei arăta posterităţii.
Cum şansele ca cineva din anturajul meu să mă scrie īn vreo carte care să fie citită peste o mie de ani sīnt destul de reduse, mă consolez cu ideea că, fără să particip, pot fi măcar contemporan cu evenimente de anvergură. Aşteptīnd să fiu martor la sfīrşitul lumii, deocamdată cea mai mare mīndrie e că īn zilele mele a avut loc integrarea euroatlantică a Romāniei (s-ar putea să se scrie cu liniuţă: euro-atlantică). Am un moment de iritare gīndindu-mă că voi fi suspectat de nesinceritate dar īmi asum riscul. E greu de găsit, de-a lungul vieţii mele un moment istoric mai important (īncă nu mă născusem cīnd americanii punea piciorul pe lună) decīt 1 ianuarie 2007. Să-mi aduceţi aminte, mai īncolo, să vă povestesc o īntīmplare adevărată din ziua respectivă!
Aşadar, după o zbuciumată istorie milenară, poporul la sīnul căruia mă hrănesc păşeşte īntr-o epocă de pace, stabilitate şi properitate. Mai mult, o face cu demnitate. Romānul a intrat īn Europa păstrīndu-şi īntru totul specificul şi tradiţiile.

...

Printre multe alte lucruri, romānul e cunoscut ca fiind un mare iubitor de ieşiri "la iarbă verde". Fenomenul ieşitului "la iarbă verde" e atīt de specific romānesc īncīt un sociolog ar găsi oricīnd material de studiu pentru o lucrare de doctorat magna cum laudae.
Īn fiecare zi de odihnă, din toate oraşele Romāniei, īncepīnd cu ora şase dimineaţa, inexorabil ca deriva continentelor, inevitabil ca extincţia speciilor, implacabil ca expansiunea universului, un şir nesfīrşit de vehicule se scurge īn afară prin toate ieşiri, precum zerul prin toate găurile strecurătorii şi colonizează efemer marginea fiecărui drum pe care se poate intra cu maşina şi care trece printr-un codru, printr-o pădure, printr-o pădurice, printr-un crīng, printr-o poiană ori pe līngă o baltă.
Prin locurile menţionate se revarsă apoi o armată de romāni veseli, la fel de specilizaţi precum furnicile din muşuroi. Īn vreme ce domni īn chiloţi, şosete supraelastice şi pantofi īmpletiţi prind să bată mingea cu membrii cei mai tineri ai familiilor, gospodine coafate scot din portbagaje mai īntīi gătarele. (Acestea sīnt de foarte multe tipuri, de la cele improvizate din grătarele frigiderelor vechi, trecīnd prin cele manufacturate din fier-beton de şase şi discurile de tractor adaptate sfīrīitului slăninii autohtone şi cartofilor de import, pīnă la dispozitive sofisticate semănīnd cu instrumentele medievale de tortură). Toţi membrii familiilor care nu bat mingea sīnt implicaţi apoi, după un ritual ancestral, īn pornirea şi īntreţinerea focului, prepararea diverselor sortimente de carne, tăiatul cepei, curăţatul usturoiului, aranjatul mesei cīmpeneşti, desfăcutul PET-urilor cu bere, suc şi apă, făcutul pozelor de piedică īn calea uitării şamd.
Toată această activitate este dublată de creşterea progresivă a volumului muzicilor care se revarsă din fiecare maşină, după algoritmul unei concurenţe generalizate la capătul căreia cīştigă invariabil posesorii auto cu staţiile audio cele mai performante, īn admiraţia destul de resemnată a restului lumii. (Acest fenomen -iarăşi specific romānesc- a dat naştere şi unei specii endemice: proprietarul de sistem audio mai scump decīt maşina pe care e montat).
Īn fine, īn timp ce nenumăratele brelocuri atīrnate de oglinzile retrovizoare ale milioanelor de maşini urlătoare se scutură īn vibraţia boxelor (se ştie că aceste brelocuri poartă noroc - potrivit statisticilor Ministerului de Interne, nu se cunoaşte nici un un caz de accident mortal īn care brelocurile să fi fost vătămate) oamenii se aşează la masă mulţumiţi. Devorează merindea arsă şi afumată la eşapament (īntrucīt romānii vor să rămīnă īn contact cu civilizaţia şi nu se depărtează prea tare de şoseaua de-a lungul căreia īşi īntind arsenalul). Deseori, se-mbată. Uneori, se ceartă şi se bat, dar fără ură. Apoi se duc acasă, odihniţi şi cu mintea limpezită de comuniunea cu natura.
Ulterior, sub lumina nesănătos de palidă a lunii, īn acordurile nestereofonizate ale unor păsărele ameţite, călătorul imprudent va găsi următoarele: un număr incalculabil de PET-uri goale, pungi de toate felurile foşnind īn adierea vīntului, mormane de mucuri de ţigări din studiul cărora se pot deduce, după urmele de ruj şi muştar, sexul, starea socială şi anduranţa fumătorilor, ambalaje de toate soiurile şi formele, hīrtii felurite, borcane goale, pempărşi doldora de conţinut, cutii de tablă pe care le ling nişte cīini demni de pana lui Dante, jucării desperecheate, farfurii de plastic, tacīmuri, tampoane de uz feminin īnroşite īncercīnd să se asorteze cu frunzele de rostopască, cioburi, coji diverse,  caserole, baloane sparte, prezervative uzate, rahaţi proaspeţi, publicaţii de mare sau mic tiraj, rīul, ramul.
Cer scuze cititorului pentru oprirea intempestivă a enumerării, lista e nesfīrşită, s-o mai completeze şi dumnealui conform observaţiilor personale, eu n-am destulă pastă-n pix.

...

 

Am constatat că e tare peste mīnă să fii romantic īn Romānia. Aş putea relata o suită īntreagă de experienţe care să-mi īntărească afirmaţia dar voi avea decenţa de a ma limita la una singură, relativ nevinovată şi, cred eu, īmi veţi da dreptate.
Aşadar: Bucureşti, Calea Magheru, zi frumoasă de primăvară. Pentru neiniţiaţi, Calea Magheru, īntre Universitate şi Romană, este, de mai bine de două sute de ani, buricul Bucureştilor. Actualmente, artera e considerată una dintre cele mai scumpe şi exclusiviste zone comerciale din Europa, magazinele de firmă şi fiţe -īmi cer scuze pentru problemele insurmontabile pe care le produc unui eventual traducător al acestor rīnduri prin folosirea termenului de mai sus- se īnghesuie unele īn altele, bogăţia se etalează cu nonşalanţă, oamenii sīnt frumoşi, eleganţi, ireali.
Aşadar: Bucureşti, Calea Magheru, zi frumoasă de primăvară. Īntr-o conjunctură asupra căreia, din discreţie, nu voi insista, am īntīlnire cu o jună fabuloasă al cărei interes faţă de neīnsemnata mea persoană īmi rămīne inexplicabil. Mă prezint la locul stabilit cu un sfert de oră īn avans, spălat, parfumat şi īmbujorat. Fumez şapte ţigări. Ea apare, naturală ca respiraţia şi zice, la fel de natural: Hai să ne plimbăm! Iată-mă īn īnsăşi chintesenţa romantismului: plimbare, femeie frumoasă şi cu intenţii clare, primăvară clocotitoare, soare blīnd şi păsărele. Cititorul ar avea destule motive să mă bănuiască de o stare de spirit īntru totul plăcută.
Facem zece paşi purtaţi de entuziasm dinspre Universitate către Romană. Schimbăm nişte vorbe. Pentru un observator atent, īmi trădez timiditatea bine stăpīnită măcar prin privirea lăsată īn jos. Privire care se agaţă, intempestiv şi accidental, de o flegmă proaspătă, hidrodinamică, cu vagi urme de tutun. De la care zboară instantaneu īnspre o altă flegmă, mult mai delicată, stingherită de etalarea publică a nudităţii. Ŗamd. De la Universitate la Romană, pe cine nu mă crede īl rog să verifice, trotuarul e un covor nesfīrşit de scuipaţi. Sīnt de toate felurile: sănătoşi, fragili, proaspeţi, fosilizaţi, īn culori felurite, de la verdele pal la rozul infinitezimal, īn straturi succesive, palimpsestice. Dacă nu eşti orb, n-ai cum să scapi de ei! Rog cititorul romantic, atunci cīnd se plimbă prin zonă, să privească strict īn ochii partenerei. Altminteri va păţi ca mine şi se-alege praful de tot romantismul! Dacă la Romană, după o conversaţie uşoară şi-o cafea tare, distinsa va avea iniţiativa nefericită de-a īncerca să te sărute pe gură (cīh!), īţi vei aduce aminte subit că ai o urgenţă teribilă, o problemă de a cărei rezolvare īţi atīrnă destinul, o vei lăsa pe preopinentă nedumerită şi frustrată şi vei da bir cu fugiţii!
N-ai avut parte de o īntīlnire romantică dar măcar ai īnţeles de ce dau faliment fabricile autohtone de batiste...

...

Dragă cititorule, īţi mulţumesc pentru că mi-ai adus aminte de īntīmplarea cu integrarea europeană a Romāniei. Pe 1 ianuarie 2007, mă plimbam prin Cişmigiu. La un moment dat, remarc un domn īn vīrstă, ponosit dar simpatic la faţă, genul de bunicuţ cumsecade. Purta sub braţ un radio Gloria ponosit, ştie multă lume cum arată obiectele alea, ele sīnt un adevărat brand al unei epoci apuse şi bunicuţii cumsecade urmăresc meciurile la ele, prin parcuri. Mergea ascultīnd concentrat la aparat. Nu sīnt microbist, dar bătrinelul mi-a fost instantaneu simpatic şi am grăbit pasul īn ideea că intru īn vorbă cu el, de obicei afli tot felul de lucruri de la oamenii ăştia. Dar, după ce m-am apropiat mai tare, am renunţat la conversaţie. Domnul īn chestiune asculta, la radio, īn direct, discursurile politicienilor de la Bruxelles, cu ocazia semnării tratatului de aderare a Romāniei la Uniunea Europeană. Ŗi mie nu-mi place să discut politică nici măcar cu bătrīneii cumsecade, prefer să-mi găsesc alte ocupaţii...

#
Romanul "Jurnalul unui om normal" apare īn foileton īncepānd cu 14.03.2008 īn Ziarul de duminică

Între ferestre
[partea I]

de Augustin Cupşa

            Albina īşi ţinea corpul strāns īn praf şi īntre cele două geamuri părea exact ca īntr-un insectar doar că nu avea un ac care să o ţină fixată acolo pentru totdeauna dar asta n-ar fi putut s-o ştie. Poate că se mai mişca, s-ar fi putut mişca, lui Stelian nu i s-ar fi părut atāt de ciudat deşi vara trecuse demult şi doar curentul subţire dintre crăpături īi ridica  aripile şi el văzu destul de repede asta. Nimic nu s-a schimbat, se gāndi cu ceva, īn fundul gātului care ar fi vrut să fie cam amar dar se miră şi el că de data asta nu reuşi să mai simtă ceva. Doar rupse cu degetul mare o pojghiţă din vopseaua crăpată de pe marginea ferestrei, īşi desprinse fruntea de pe geam şi se īndepărtă cu paşi rari printre şirurile de bănci.
Īn clasă era linişte, doar scurte ştersături pe foaie care īndepărtau nervos ceea ce nu trebuia să fie acolo, capetele plecate cu privirile mai mult blocate īn hārtia care rămānea īnfricoşător de albă şi toţi copiii parcă ştiau că ar trebui să treacă foarte mult timp pentru ca formulele, formula aia salvatoare să apară pe foaie.
Capul ei stătea şi el acolo, aproape pierdut printre celălalte ca un măr īntr-o grămadă revărsata pe o măsuţă de ciment din piaţă dacă părul ei blond-pai nu ar fi scos-o cu māini inivizibile dintre ele. Era ca un reflector care se urmărea peste tot, aruncāndu-şi lumina invers, peste el, lumināndu-se oriunde ar fi īncercat să se ascundă. Ŗi Stelian īncerca să şi-o ascundă, evitānd să se uite īn banca aia de pe rāndul de la perete sau īnchizānd ochii repede dacă i se īntāmpla ca privirea să īi alunece, fără să vrea, asupra ei deşi ştia deja că asta e chiar mai rău pentru că Irina, Irina aia pe care nu o mai văzuse de atāţia ani, stătea chiar īn spatele pleoapelor lui la fel de nevinovată, la fel de nepăsătoare ca şi atunci, parcă ar fi spus - eu nu sunt aici dar tu poţi să faci ce vrei.
Īn drum spre şcoală, simţise cāte un nod īn gāt la fiecare hurducătură a maşinii si chiar de asta nu mai putuse să spună printre dinţi - ce de căcat e ţara asta, expresie care īi devenise deja un tic şi pentru care puţinii cunoscuţi pe care īi mai avea īn oraş şi care lucrau mărunt la o bancă sau la vreun spital, īl priveau dezaprobator. Ŗi tipul ăla care se făcuse chirurg şi făcea mare caz că umbla toată ziua cu bisturiul prin burta oamenilor de la nouă la trei, chiar i-o spusese īncurajat de alcoolul din berea fără alcool care deja ajungea să īl īmbete, atunci cānd se uitau la meci. Dar Grig n-ar fi spus asta chiar dacă ar fi trebuit să trăiască iarăşi īn oraşul ăsta, dacă ar fi rămas profesor de romānă sau de filosofie şi ar fi ajuns să umble pe trei cărări - beat, serile una după alta. Grig ar fi mārāit ceva urāt de sub paltonul lui vechi sau ar fi scuipat pur şi simplu fără să se sinchisească unde se va lipi saliva lui, şi-ar fi aprins o ţigară şi sigur de tot l-ar fi compătimit dar numai īn gānd şi nu i-ar fi spus-o.           
Aproape pufni cānd īl văzu, īn cap, pe Grig sprijinindu-se īntr-un cot fumānd şi se hotărī să īi mai lase pe copii īncă cinci minute, să se mai lase pe el cinci minute pānă cānd să deschidă gura şi să le spună ceva, privi neatent exerciţiul de pe tablă pe care īl dictase la fel de neatent la īnceputul orei şi creta care lăsase urme groase pe puterile lui x şi pe linia de sus a egalului şi făcu din nou drumul, pe parchetul care scārţāia anemic, către fereastră. Din nou, ceaţa dincolo de geam care făcea siluetele de pe stradă ireale, din nou albina care zăcea acolo ţinānd īn corpul ei tărcat toată vara care trecuse, din nou el şi figura lui, răsfrāntă īn cele două geamuri, īl īncurcară.
Jos, doi băieţi, care probabil chiuleau, treceau, cu māinile īn buzunare, strada, mişcāndu-se ciudat prin ceaţa tăcută. Ajunseră lāngă poarta bisericii apoi dispărură. Cel īnalt şi slab ar fi putut fi Grig, sub şapca aia, ceaţa īl lăsa să creadă, dacă vroia, că era figura lui, că ar mai fi putut să īl vadă odată dar celălalt nu putea să fie el din simplu motiv că el nu chiulea. El lipsea deşi era īntotdeauna prezent īn clasă, printre ceilalţi. Lipsise de cānd īncepuse să vadă matematica, să o īntrezărească mai īntāi, să īl prindă īn jocul ei mai apoi şi să īl ducă tot şi tot mai departe. Lipsise aşa, nevinovat pānă īn clasa a şaptea tot mai mult, pānă cānd ceilalţi nici măcar nu īl mai observau, absorbit de foaia poroasă caietului de matematică, de culegerile cu pagini īndoite, cu tot mai multe īnsemnări pe margini cu roşu, cu negru, lipsise atāt de mult că nici n-ar fi trebuit să se mire că Irina nici nu īl băgase īn seamă şi poate nici nu citise bileţel ăla stupid pe care tot Grig īl īnvăţase cum să-l scrie.
Se gāndi cum ar fi arătat Irina acum, aproape sigur nu ar mai fi semănat cu fetiţa asta blondă care stătea aplecată asupra caietului īn a doua bancă de pe rāndul de la perete, poate ar fi făcut fundul mare şi toracele prea lat pe care sānii i s-ar fi zbătut neputincios de mici, poate fumul ţigărilor i-ar fi lăsat cute la marginea obrajilor şi poate nici părul ei gălbui nu i-ar mai fi spus nimic. Dar Stelian nu credea nimic şi nici nu vroia să creadă. Īşi mai privi odată chipul răsfrānt īn fereastră şi se īntoarse către copii.
Băiatul din prima bancă īl privea neajutorat, printre firele de păr care īi alunecau peste frunte, acoperindu-i ochii mici dar privirile lui trecură prin noul profesor ca printr-un geam şi se pierdură īn ceaţa de afară.
Stelian uitase cāt e ceasul şi uitase că exerciţiul de tablă şi copiii din clasă aşteptau de prea mult timp o indicaţie de la el.Continua să se vadă acolo, printre ei, īn clasa a şasea, ascuns īn penultima bancă, īn faţa lui Grig care īşi īmpingea picioarele lunguieţe pe sub scaunul lui. El īşi făcea īnfrigurat exerciţiile şi le-a făcut ordonat doi ani de zile ca un borfaş care īşi pregăteşte marea lovitură şi pentru el au fost exact doi ani de zile pānă cānd a dat marea lovitură şi ceilalţi şi-au īntors privirile mirate către el atunci cānd diriginta i-a anunţat, mirată şi ea, că Stelian, tocmai Stelian, băiatul ăla slab, căruia tunsoarea inegală īi făcea colţuri īn cap, pe care nu īl remarcase nimeni, cu excepţia lui Grig, pentru altceva pānă atunci, prin clasă sau prin şcoală, se calificase la faza pe ţară.
Doar el nu simţise nimic atunci, nimic nefiresc, parcă ar fi aşteptat de mult asta ca pe un rāu pe care īl simţea noaptea curgānd īn jurul lui cānd privea luminile maşinilor pe tavan, să īl ia şi să īl ducă īncetişor cāt mai departe de aici. N-a fost greu. Putea să spună asta oricānd şi oricui şi nimeni nu l-ar fi crezut şi fostul lui coleg, ăla care se făcuse chirurg ar fi pufnit enervant şi enervat că prea īşi dă aere şi că să spui că n-a fost greu să mergi la atātea naţionale de matematică şi să iei argintul la Yokohama īntr-a unşpea e un fason de prost gust. E o trufie, cuvintele ăstea īl făcură să pufnească şi brusc se simţi mai animat.
La Yokohama era un septembrie friguros şi firmele luminoase care clipeau şi ele reci noaptea de pe toţi zgārāie-norii īi bateau īn geamul căminului cānd trăgea din sticla cu votcă. Era īntr-a unşpea şi era deja mare sau măcar aşa i se părea atunci şi primele fire din barbă şi mustaţa care i se ivea neconvigător de sub nas īl făcea mai sigur pe el şi odată cānd străbătea cu metroul burta oraşului agitat, printre feţele toate-la-fel, cu ochii mijiţi oblic care īl priveau dar nu se uitau de fapt la el şi de fapt la nimeni, se simţi tras īn figura tānără a lui Lennon sau Mc Carthy, se simţi tānăr şi un pic faimos şi īşi aminti de rāul acela care īi promisese că īl va duce departe.
Atunci se plimba mult pe străzi, aiurea fără perspectivă şi fără să se simtă pierdut īn furnicarul de oameni identici cum ar fi trebuit să se simtă orice băiat la optşpe ani neīmpliniţi plecat pentru prima dată, din oraşul lui, de la mama-şi-tata.
Atunci se simţea ca John Lennon, deşi nu purta ochelari şi nici părul lung, se simţea Harisson sau Billy Corgan, era chiar şi Courtney Love, era orice deşi nici atunci nu vroia să fie ceva anume. Īn cele zece zile nu lucrase nimic, nu se uitase pe nici o schemă, nici o problemă, dispreţuitor parcă faţă de integralele pe care pentru prima dată le văzu şi el ca şi Grig - nişte şerpişori. Trufia, iarăşi īi veni să rādă, īl costase īnsă şi ultima problemă rămăsese mută pe foaie, īn dimineaţa aia cānd ar fi trebuit să se concentreze, să dea totul, să facă totul ca să īntindă māna şi să ia medalia de aur. Dar nu o luase, luase doar argintul deşi asta era mult.
Nu mai văzuse oraşul ăla, nici măcar īn vis, pānă acum şi se miră că simte deodată mirosul aburilor care ieşeau din dughenele cu māncare pe lāngă care trecea ameţit de băutură şi anesteziat de frig. Miuki. Simţi şi mirosul lăptos a lui Miuki, o văzu acolo, īn patul de bordel, goală şi neinteresantă, văzu şi yenii pe care īi aruncase pe geam ca să aibă ceva gol şi neinteresant şi cuvintele ei goale şi fără īnţeles care ar fi putut să īnsemne dragoste. Dragoste de pus īntre haine ca levănţica. Dragoste pe care să adormi liniştit după ce o cumperi.
Răzvan se ascundea după părul lui lung, după şuviţele care īi cădeau peste frunte, şuviţe pe care diriginta Tătaru īi spusese de atātea ori să le taie, ba chiar īl ameninţase că o să o facă ea dacă el nu binevoieşte să se tundă dar ştia că ăsta e singurul lucru care īl poate ascunde īn prima bancă. Exerciţiul de pe tablă i se părea imposibil, privi printre gene la noul lor profesor de matematică, prea tānăr ca să le fie profesor de matematică, care apăruse neaşteptat pe uşa clasei azi dimineaţă şi  totul i se parea imposibil, atat de imposibil dar continua să se agaţe de paiul care īi spunea că n-o să-l scoată tocmai pe el la tablă.
Dar Stelian nu īi văzu privirea piezişă şi īn timp ce Răzvan constată cu bucurie că a trecut deja jumătate din oră şi īncă mai spera că exerciţiul de pe tablă nu se poate pur şi simplu rezolva, el se gāndi mai departe la femeile lui cumpărate, la emoţii cumpărate, unde şi cāţi bani dăduse. Era proasta aia cam grăsuţă care īşi revărsa grăsimea de pe burtă peste elasticul strāns de la chiloţi, proasta aia pe care nici nu mai ştia cum o cheamă, care se culcase cu mai toţi din liceu iar el o scosese prin oraş două săptămāni la rānd cānd tot ce trebuia era să o facă şi să primească aceleaşi gemete neīnsufleţite cu care se aleseseră toţi īnainte şi după el. Luiza? Luana? Prostii. Nu-şi mai amintea. Trecu la facultate şi īnşiră cāteva gāsculiţe din cămin, de pe la Chimie, de la ASE, īnşiră femeile obosite de pe Ŗtefan Furtună, īmbācsite de fum de ţigară, cu sānii lăsaţi şi sigur cu unu, doi copii acasă pe care sau el sau Grig le lua primul. Iza care şi-a rătăcit trei luni ciorapii subţiri şi gablonţurile prin garsoniera lui din anul īntāi, care umbla goală fără să-i pese de vecinii de vis a vis care o puteau vedea oricānd şi care i-ar fi rupt inima sau el ei dacă măcar unul ar fi avut una īntreag. Carla din Bologna. Silvia. Giana, din ultimele zile de doctorat, căreia nu īi lăsase nici măcar un cuvānt pe vreo foaie sau vreun mesaj pe mobil atunci cānd dintr-o dată se hotărāse să īşi strāngă tot, să dea naibii tot şi să vină acasă. Poate se mai gāndea la el.
Stelian s-ar fi scufundat cu totul, gāndindu-se īn urmă, dacă fata aia micuţă cu părul blond din banca a doua, care īi amintea atāt de mult de Irina, nu ar fi ridicat capul şi dacă privirile lor nu s-ar fi īntālnit pentru o secundă.
Atunci Stelian opri totul, nu pentru ea, nu pentru Irina, ci pentru teama care ar fi putut pune stăpānire pe el acum ca şi atunci cānd trecea pe lānga banca ei. Opri tot ce īi aducea īn cap şi īn nări - oraşe, olimpiade, premii, femei. Īl trimise şi pe Grig acolo unde reuşea de mai mult timp să īi īnchidă pe toţi şi īşi drese glasul.
Stelian se īndepărtă īncet pānă īn ultima bancă acolo unde acum nu stătea nimeni. Se aşeză un pic stingher, sprijinit incomod īntr-un cot şi vocea lui sună slab īn clasa mare. Īl ridică pe Răzvan şi-l trimise la tablă, īl puse să treacă un x īn partea cealaltă, apoi să scoată altul īn faţa parantezei scăzānd puterea necunoscutei şi băiatul se simţi mai liniştit ghidat de vocea aceea care suna fără apăsare.
Stelian dădea indicaţiile din ultima bancă, muta x-uri, trăgea fracţii, punea egal absorbit şi el īn acea linişte pe care numai rezolvarea unei ecuaţii i-o dădea atunci cānd şi el era un puşti de clasa a şasea, exact īn īncăperea asta.
Primise dis de dimineaţă, un catalog de la director īn cancelarie, apoi altul, cataloage care i se păruseră abstracte şi neimportante, cataloage, pe care le aruncase distrat pe catedra a trei clase pānă acum, īntrerupānd cu un sunet sec, larma copiilor care īncă se mai hārjoneau printre bănci după ce recreaţia se terminase. Mai greu fusese să īl asculte pe director, să īi simtă māna aspră care i-o strīngea pe a lui, ba chiar īi bătuse apăsat umărul de parcă ar fi vrut să se sprijine īn el, cuvintele lui entuziaste şi privirea caldă pe care şi-o revărsase din spatele ochelarilor cu lentile groase, gălbui, asupra lui īn timpul discursului improvizat, de bun venit, cu atāt mai mult cu cāt ştia că primirea lui īn vechea lui şcoală se datora, de fapt, telefoanelor şi insistenţelor mamei lui care se hotărăse să facă ceva cu el, după două luni īn care Stelian, de cānd se īntoarsese acasă, dormitase pe canapeaua din sufragerie īn faţa televizorului care spunea aceleaşi şi aceleaşi tāmpenii indiferent ce canal alegea, fără chef să facă ceva sau bătuse noaptea străzile goale.
E doar un exerciţiu, un pic de gimnastică mintală, doamnă, īi spusese directorul mamei sale īngrijorată de toată situaţia, o slujbă temporară pentru ca Stelian să se pună din nou pe linia de plutire, pānă īşi reface bateriile ca să se īntoarcă la doctorat. Noi toţi suntem alături de el, erau ultimele cuvintele pe care le auzise īnainte să pună prudent, receptorul īn furcă pentru ca maică-să să nu īşi dea seama că īi asculta de la telefonul din bucătărie.

Maşina viitorului

de Victor Martin

Printre limuzinele de lux, colorate ireal, drăcovenia cenuşie părea rămasă de la expoziţia anterioară, de artă modernă. Semăna mult cu un cazan cu aburi, avānd īnşurubat, la un capăt, un vārf de torpilă.
- Priviţi, cu atenţie, această maşină! spuse prezentatorul, un japonez mic şi īndesat, văzānd că privirile vizitatorilor, sătule de atāta splendoare automobilistică, se īndreaptă, din ce īn ce mai des, spre oribilitatea lui. Seamănă cu un reactor pentru că aşa a conceput-o inventatorul; īn design, gustul este, uneori, după ureche. Nu ştiu cum gāndiţi dumneavoastră, dar eu consider că, deoarece corpul omului conţine foarte multă apă, o maşină a viitorului, īn slujba lui, nu poate fi concepută decāt de un specialist īn hidro-amelioraţii genetice, cum este acesta.
Īndreptă vārful arătătorului spre afişul lipit pe una din portierele laterale ale cazanului; ascuns īn spatele unei feţe stafidite, le zāmbea un bărbos.
- Aveţi īn faţă prototipul, continuă prezentatorul, dar acesta nu e īntru totul original. S-a mai īncercat realizarea unei astfel de maşini. Priviţi schema de pe acest papirus! Nu trebuie să rādeţi; īn trecut, oamenii aveau un limbaj mult mai metaforic decāt al nostru. Priviţi tuburile courot, bibic şi tubul sarma! Priviţi sensul tubului bibic şi capul evaziv pentru eventuale evantaie! Capul acoperă acest mic şiştoc, producător a 24 de scāntei etrusce, la nivelul celor 4 găurele. Totul dă īn aceste scāntei saxobale, la o presiune indusă. Priviţi aceste aripioare de bătut vāntul!.Atāt cāt puteau să se exprime de plastic, ei, anticii, au numit acest obiect: "maşina de bătut vāntul". Uronitratul folosit drept combustibil ne duce cu gāndul la procesul de fotosinteză şi la aplecarea omului primitiv spre natură.
Revenind la exponat, citesc īn ochii dumneavoastră un interes deosebit. Nu vă uitaţi că, din faţă, seamănă cu un mic vapor, iar din spate cu o motocicletă cu ataş şi invers! Asta e fantezia creatorului, ca şi dreptul lui de a o intitula "maşina cu două feţe".
E un mijloc de transport foarte economic, ieftin şi ecologic. Are sistem de propulsie cu arc şi īnaintează īn salturi de cāte 10 metri. Pedala comprimă arcul şi vehiculul porneşte la comanda "hai!". Īn orice moment, calculatorul  poate să transforme maşina īn utilaj de īntins şosele. Are accesorii utile pentru protejarea nervilor. Printre ele, se numără māna metalică foarte uşoară şi taceofonul, producător de linişte. Omului īi place atunci cānd este linişte; atunci el poate să-şi spună părerea, dar, din păcate, īn jur nu mai e nimeni. Din această cauză, maşina este reglată să-l asculte pe om.
Pornind de la principiul, potrivit căruia poliţistele nu pot rămāne virgine  decāt dacă ştiu să se apere, proiectantul a considerat că maşina trebuie să se apere singură pentru a rămāne intactă. A asigurat-o cu sistem de siguranţă. A asigurat-o şi cu o scară cu burghie, pentru eventualitatea īn care s-ar defecta īn aer, rămānānd suspendată acolo, unde nu e nimeni. Nu se ştie ce şansă are vehiculul de a se defecta pentru că, deşi testele au fost terminate, nu s-a vāndut īncă nici un exemplar.
Tipul familial, pentru că oriunde trebuie să existe şi ceva familial, are o cutie de scrisori detaşabilă. E foarte uşor să trimiţi sau să primeşti scrisorile făcute ghemotoc, īn bile de mărimea unui ou de gāscă, catapultate şi rostogolite electro-magnetic; nu se udă. Sensibilitatea maşinii face ca membrii familiei să se poarte frumos unii cu alţii.
Ca orice autovehicul cunoscut, şi acesta merge pe uscat, pe apă şi īn aer; depăşeşte obstacolele, trecānd pe lāngă ele, ca orice obiect īnzestrat cu raţiune. Priviţi complexitatea acestui autobac şi stingătorul de incendii! Stingătorul e cuplat cu ceasul de protecţie, care măsoară şi valoarea despăgubirii, īn caz de accident.
Maşina face, spre deosebire de limuzinele uzuale, tot felul de discriminări. De exemplu, pentru vegetarieni există e linie de legătură cu o grădină ambulantă, iar pentru carnivori o legătură cu o crescătorie de porci.
Alte accesorii utile: antena anti-şoc măsoară şocul, picioroangele şi tălpicile detaşabile vă fac să vă simţiţi mai detaşaţi. Muşamalizatorul muşamalizează. Acest mecanism al īnţelegerii economiei de piaţă pe secţiuni s-a introdus pentru oamenii de afaceri. Ei vor īnţelege, aici, că, pentru a se extinde o piaţă, trebuie să se facă mici demolări.
Deoarece s-a constatat că informatorii serviciilor de informaţii depăşesc numeric populaţia ţării, li se va permite şi lor să posede o maşină ca aceasta, de mare viitor. Nici copiii supradotaţi nu mai trebuie să  meargă la şcoli speciale pentru a fi recuperaţi; maşina viitorului īi rezolvă şi pe ei, fabricāndu-le ce trecut vor, şi le construieşte un viitor sigur.
Constructorul maşinii nu a făcut greşeala Puterii, aceea de a confunda masificarea maselor cu masivizarea lor. Aşa cum ţara noastră, frumoasă şi bogată, dacă nu ar fi existat, ar fi trebuit imaginată, tot aşa, viitorul nu poate să existe fără această maşină. Dacă nu ar fi existat, tot ar fi imaginat-o cineva pānă la urmă.
Pentru a nu crede că mai mult spunem ce se face, decāt facem ce se spune, vă anunţ: peste doar cāteva zile, acest original mijloc de transport va intra īn producţie de serie. Vi-l recomand cu căldură!
Discursul de prezentare avu un succes nebun. Bogătaşii snobi şi proaspeţii īmbogăţiţi se şi repeziseră cu īntrebările asupra micului japonez. La celelalte standuri, prezentatorii se uitau unii la alţii, nedumeriţi, ridicānd din umeri.
Prezentatorul cazanului-torpilă nu minţea; peste două zile īncepură vānzările. Tot mai mulţi oameni aveau posibilitatea să constate, cu uimire, că maşina īi transportă, fără posibilitate de īntoarcere, īn viitor, acolo unde durere nu e, foamete nu e, nimic rău nu e, aşa cum scria īn prospect.
Dacă īi īntrebi, cu toţii spun că vor să rămānă aici, să construiască reforma economică, alături de un guvern leşinat. Mint cu toţii că nu vor să ajungă acolo. Īn realitate, īşi vānd casele, vechile automobile sau micile bucăţi de pămānt, pe care le posedă, pentru a putea achiziţiona teribila drăcovenie. Īn acest fel, călătorind cu toţii īn timp, pentru că o maşină a viitorului nu poate fi altceva decāt o maşină a timpului, oamenii  au reuşit să aducă ţara, īmpinsă de un regim totalitar cu 200 de ani īnapoi, īn prezent. Īl putem vedea cu toţii. 

Adulmecarea

de Ioan Suciu

  Pe īnserat cānd toată suflarea casei miroasea a tămāioasă, Serafim se retrăgeacu un butoi de vin īn turnul dinspre sud a imobilului, unde-şi curăţa urechea stāngă cu un beţigaş  asistat de o căţe1uşă negricioasă, cu bretele verzi; ore-n şir  sorbea cu īnghiţituri rare din butoi direct de la cep cu privirea pierdută şi c-un ciorap căzut, regretānd după arşiţa verii trecute şi după nevastă-sa cu care bătea cuie, cu corpul bine protejat de un halat cu motive heraldice reprezentānd lupte contra longobarzilor. După un timp oarecare apărea o bätrānicä divorţată şi sco­fālcită care făcea focul īn marea tera­cotă din incintă aruncānd īnăuntru lemne, cārpe, cărăbuşi, sandale sau elefanţi din plastilină, mă rog, tot ce-i cădea īn mānă, īntr-o zi punānd ghiara chiar pe Serafim dar nereuşind să-1 mişte din loc sau să-l scoată cāt de cāt din papuci. Peste toate turna gaz din abundenţă şi dădea foc cu o brichetă, pro­vocānd o explozie de bucurie lăuntrică, īnsoţită de un hăhăit deşănţat. Apoi se aşeza şi ea īntr-un colţ scărmănānd cāte-un iepuraş de pluş sau scufundāndu-se apatică īn vreun joc pe telefonul mobil. Serafim molfăia agitat cāte-un cartof copt privind nedumerit mişcärile din cameră, unde pe uşa din stānga apărea la interval de o jumătate de orä un moş du­cānd īn māna stāngă o pisică de Angora, iar īn dreapta un lighean care nu era īntotdeauna roşu dar zdrăngănea ca un tramvai rusesc.
Odată pe săptămānă  urca pe scara de incendiu a casei sale pānă la acoperiş, de unde  lansa peste grădinile īnvecinate un imens năvod cu care era imposibil să nu prindă cāţiva sticleţi şi guguştiuci (pentru ouă) sau chiar vreun poştaş rătăcit. (Pe care-l elibera dacă acesta semna o hārtie angajament că īi va relata toate mişcările suspecte ale soţiei  lui.)
Nu se putea abţine să nu  iasă serile pe terasa casei sale şi să se-nverzească de ciudă că nu era mai gras sau mai apetisant īn raport cu portăreasa imobilului care juca baschet pe cāmpii noaptea īntre unu şi trei negri musculoşi, urmărindu-i atent pe toţi pe un ecran de video telefon, după care se ducea printre tufişuri şi le lua mingea, pe care o tăia cu o lamă īn bucăţele mici pe care le ascundea īn scorburi secrete de copaci; dar astea nu īnsemnau nimic pe lāngă elanurile de contrabasist bătrān şi elegiac cu plete īnnodate īn coamă la spate speriind fetele care treceau dimineaţa spre şcoala de muzică, cu cāte un bau sau cu vreun cārnat fumegānd luat chiar atunci de pe grătar. Se strecura īn vārful picioarelor de colo colo prin podul vechii clădiri administrative a parohiei bisericii din apropiere şi atingea cu şuviţele mai răzleţe clopotul de rezervă, făcāndu-l să scoată sunete atāt de păcătoase īncāt īl podidea  plānsul şi dorul de Săftica - o brunetă focoasă pe care o strāngea de pe stradă īn vinerea mare şi-i făcea clătite cu māna lui, frămāntāndu-i fundul de lemn  cu care venea chiar ea  punānd doar puţin ulei şi ardei iute de grădină ...
Īn vederea atenuării reproşurilor (mai vechi) ale nevesti-si de ignorant al problemelor agrare, cum avea puţin timp liber se īmbrăca īn costum de oltean, cu iţari şi pălărie neagră tip castron, apărānd pe străzile din partea de nord a oraşului - spre aeroport - ţinānd pe umăr o coardă de lemn curbată de care avea atārnate, īntr-o parte şi alta două coşuri uriaşe din răchită, īn care ţinea tot felul de bunătăţi īnghesuite una lāngă alta , acoperite cu frunze răcoroase de ferigă: ţāri afumaţi, caş proaspăt, icre negre, scrumbii, ceapă, ridichi, jambon, lămāi, roşcove, ouă de raţă pe varză, etc, ameţind trecătorii cu lozinci despre creşterea nevăstuicilor fornăite pe nas ...
Spre seară se-ntorcea acasă tiptil şi se  īnălţa pe vārful picioarelor dānd ocol pe lāngă ziduri, cu gātul īntins spre ferestre să vadă ce-i īnăuntru, dacă zvonurile despre performanţele sale agricole se răspāndiseră prin oraş... Se strecura pe furiş īn apartamentul conjugal īnarmat cu o cameră video , conserve de carne de vită şi de porc pentru o lună şi ness la pacheţele. Se ascundea cu temeritate sub patul din dormitor, unde la cel mai mic zgomot scotea steaguri albe să ceară pace pe care le ţinea cu māini tremurānde īn dreptul nasului şi īncepea să īmproaşte cu cele mai veninoase invective avānd grijă să ţină buzele strānse pentru a nu lăsa urme de salivă īn jur. Īnsă nevastă-sa nu era niciodată  acolo, ci doar o studentă ( pe care o ţinea īn gazdă) cu doi colegi de-ai ei arabi....
Serafim putea fi văzut deseori īn Piaţa Victoriei cultivānd napi, māncānd sarmale sau bătānd covoare. Nu făcea el toate astea īntāmplător tocmai acolo, dar era un loc de care se īndrăgostise, īi plăcea cum miroase şi se afla chiar lāngă muzeul Antipa. Īntr-o zi, printr-un tunel neaşteptat ieşi un prim-ministru nervos dar palid la faţă care se urcă pe o motocicletă vorbind la telefonul mobil ca la maică-sa acasă şi care trecānd pe lāngă Serafim īi aruncă un damf de benzină īn nas. Cu toate astea, Serafim nu dădu atenţie provocării, văzāndu-şi liniştit de parcela lui, concentrāndu-se cu şi mai mare īnverşunare spre calitatatea producţiei, īmbunătăţirea mediului īnconjurător şi creşterea nivelului de trai. Din mica lui gospodărie livra cu mare viteză porci graşi şi frumoşi către abatorul propriu, dar cānd trecea pe acolo īn inspecţie avea īntotdeuna emoţii, din cauza măcelarului care nu īnţelegea nimic şi vroia mereu să pună māna pe el. Serafim nu avea nici curajul să-l concedieze de frica legislaţiei şi a codului muncii, precum şi de a ministrului de resort. Īn orice caz, după multe eforturi dar şi cu multe  pauze de masă, reuşi să creeze o punte de legătură īntre el şi măcelar,  ţinānd īn dreptul pieptului  īn poziţie orizontală o bară de striptease primită cadou de la proprietarului barului de noapte deschis lāngă abator, care iubea pe toată lumea cu suspine şi priviri languroase aruncate printre degetele răşchirate de la māna stāngă.
Cu toate eforturile sale de exerciţii de casă (statul īn cap de dimineaţă, etc .) īl obseda Pandele , şeful său de la serviciu, cānd īn baie, cānd sub scară, cānd īn bucătărie, cu sau fără nevastă-sa pe care o lua de gāt şi-i spunea să meargă īmpreună la o bere şi să le dea pe toate dracului! Ceea ce era de neconceput dar el nu se lăsa! Se īnverzea, se legăna şi se concentra uitāndu-se prin vizorul uşii - dinspre exterior spre interior - de afară īnăuntru şi văzu tot adevărul gol-goluţ, şeful sărind sprinten pe fereastră şi nevastă-sa făcānd duş candidă, cu o expresie irezistibilă de nevinovăţie pe faţă (şi chiar şi pe spate, pānă spre ceafă); mai avea el şi alte vedenii dar nu-ndrăznea să recunoască nimic, nici cānd, mai tārziu, la sediul firmei unde soaţa sa venea tam-nesam, īntr-o după amiază de toamnă, nevastă-sa īl apucă de guler şi-i spuse de la obraz: "Mai termină cu ocheadele astea  idioate" ea ieşind din biroul şefului mirosind a levănţică iar el rămānānd neīnduplecat īn mijlocul culoarului de se loveau lumea de el şi se pansau īn diferite colţuri ale clădirii.

Avānd oroare de mijloacele de transport īn comun, se ducea la serviciu cu o locomotivă cu aburi de pe vremea bunicului, pe care o conducea personal  īn cele mai neaşteptate colţuri şi fundături ale oraşului cu chiuituri specifice căilor ferate. Deseori, din cauza cărbunelui de proastă calitate, scotea fum pe nas şi pe urechi astfel īncāt vecinii īl foloseau (contra cost) la afumarea slăninii sau la combaterea manei viţei de vie. De cum ajungea la serviciu, īşi comprima cazanul locomotivei - cu ajutorul unor eforturi speciale de concentrare - transformāndu-l īn samovar pe care şi-l punea pe birou unde rāmānea sub presiune pānă la plecare. Lucra īntr-o frumoasă clădire cu  intrarea străjuită de nişte feroci lei de piatră , animale pe care Serafim le introducea īntotdeauna īnăuntru la terminarea programului şi le īnchidea īntr-o cuşcă specială cu cifru.
Cānd ieşea īn curtea interioară a firmei, īşi lua cāteva măsuri de precauţie, plasă pe cap contra ţānţarilor, costum de pionier pentru trecerea maşinii de pompieri, portavoce, pāslari şi pepeni muraţi pentru toamnă şi-şi mai lua la revedere de la colegi de parcă-ar fi plecat īn Congo cu barca; dar şi aşa tot pleca undeva, īn fundul curţii fiind o gură de canal prin care cădea de fiecare dată trezindu-se īn pivniţă peste şeful Pandele care bea vin cu secretara şi se chinuia să-i vāre nişte hamsii pe gāt cu un cleşte de spart nuci, dar ea rādea aşa de tare că se strica şi vechea maşină de scris pe care stătea cu fundul de-i intrau literele direct īn memorie şi concepea continuu scrisori de atenţionare către clienţii din străinătate, cu care şi intra īn contact prin Internet trimiţāndu-le poze de la mare īn pielea aproape goală jucāndu-se cu nişte negrişori cărora le plăcea s-o stropescă cu cerneală de caracatiţă.
Īn pauza legală de masă Serafim se ducea īn sala armelor pentru a se defula şi pentru a-şi satisface unele cerinţe psihice stringente.Undeva īn stānga era un tun ridicol din bronz foarte greu de manevrat, pe care-l scăpa mereu din māini şi declanşa foc imediat după ce ghiuleaua se scurgea cu zgomot pe parchetul lucios, astfel īncāt efectul asupra ţintei (tabloul şefului Pandele) era egal cu zero,  ba chiar chipul  părānd să-i rādă-n nas, cu faţa lui rotundă ca de lună plină, cu sandalele lui - vara şi pāslarii lui - iarna, cu murăturile lui din vastele pivniţe, cu ticurile lui nervoase şi amantele din cămară, ca să nu mai vorbim de liota de yesmani scārboşi care-l ţineau de pantaloni să nu cadă cānd se ducea īn pod după dulceaţă de mandarine; aşa că Serafim luă imediat un pistol haiducesc dintr-o panoplie, măsură paşii şi ţinti cu ură, se gāndi că ar fi fost camaradereşte să-i fi dat şi lui un pistol că aşa e-n orice duel, dar bărbatul din tablou n-ar fi putut să-l folosească- oricum era treaba lui, īşi potrivi bine degetul pe trăgaci, īn sală intră tocmai atunci omul de serviciu cu un pămătuf de şters praful, un individ care turna totul şefului, īşi puse pistolul la tāmplă făcānd şugubeţ "poc"din gură, dar omul īşi făcea treaba cu spatele spre el, fără un bunăziua sau măcar vreo tuse semnificativă, puse tunul la locul său īn colţ, stinse lumina şi ieşi īn vārful picioarelor cu o figură de lup şmecher şi mulţumit, de parcă n-ar fi fost nimeni īn sală. Serafim  se gāndi că pentru a-l pune la punct cel mai bine e să nu-l bage īn seamă.

Īn zilele ceţoase se refugia  īn ghereta portarului de unde monitoriza orice mişcare din imobil cu ajutorul unui cāine mic şi lunguieţ, pe care-l hrănea numai cu castraveţi muraţi şi ţelină, īn zilele de post dāndu-i pe la nas şi cu oţet...
Din gheretă executa ieşiri bruşte de control pe timpul nopţii, acţiuni pur voluntare, spre binele firmei şi neretribuite, īn timpul cărora se avānta pe scările interioare ale clădirii de la etaj pānă la parter aplecat īn faţă cu ochii verzi şi remuşcări  intermitente blagoslovind fiecare bucăţică feminină surprinsă īn drum cu cireşe la urechi şi zāmbete lascive, ciupindu-le de obrăjori şi călcāndu-şi pe inimă cu un picior contorsionat, necalmāndu-se decāt lungit pe burtă īn pivniţă  ţinānd īn gură un capăt de furtun melancolic din care absorbea vin de smochine verzi din rezerva şefului .
Īn īncăperea  de sediu al şefului  se complăcea īn diferite jocuri, călărind cai verzi pe pereţi şi complăcāndu-se cu animalele mitologice de pe basorelieful de deasupra şemineului din īncăpere, cu care  se īnţelegea bine, le tăia unghiile, le ducea la teatru sau la aeroport să vadă avioanele. Unele păreau a fi nişte femei cu coadă de maimuţă, alţii nişte centauri dezamăgiţi cu solzi sau dragoni cu pene, - deodată printre nimfele care se hārjoneau acolo i se păru că o vede pe nevastă-sa ceea ce era insuportabil īn acel loc, şi căutānd să uite se cufundă cu pasiune īn  arhive roase de şoareci perverşi şi documente īnecăcioase.
Intrarea īn cabinetul şefului său īn timpul acestor incursiuni  nu şi-o făcea aşa, oricum, ci numai īnsoţit de patru fanfare simfonice paramilitare, trei elefanţi ceramici purtānd pantaloni bufanţi şi lavaliere roşii, cocoţaţi pe platforme cu rotiţe el stānd la un  pian īncruntat cu o  halebardă cenuşie şi mutră de cetaceu nervos dar şi cu roviniete albastre ataşate la īntreg atelajul care īnainta pe parchet īnsoţit de un scrāşnet prelung ca de utilaj comunist neuns şi ruginit, asta vinerea pentru că marţea intra pe furiş pe gemuleţul de la bucătărie cānd secretara şugubeaţă făcea gogoşi cu smāntānă pentru şeful īn bucătăria din colţul biroului lui dar el īşi ţinea răsuflarea şi-o ciupea ca să spunem aşa delicat devreme dar hotărāt şi brutal, mānat  de o serie de refulări ţinute īn el de peste week-end şi nu numai...
Dar asta pānă-n ziua īn care Pandele īşi uitase binoclul şi ciorapii de schi īn cabinet şi īntorcāndu-se brusc īl  surprinse pe Serafim cu buzele ţuguiate spre secretară, timid şi cu māinile la spate, ea reacţionānd prin bezele suave lansate  īn toate direcţiile, inclusiv spre animalele ciudate din preajmă care păreau că se dedau cu desfătare la jocurile lor peste măsură de deşănţate....

 Atunci Ŗeful urlă ca din gură de şarpe de cauciuc cu dispozitiv sonor de alarmă, speriindu-i groaznic şi făcāndu-i să bată īn retragere cu spatele īnainte pe nişte cai īnnaripaţi şi  puse după ei o armată de detectivi şi o duzină de camere de luat vederi, pānă cānd Serafim se pierdu īn agricultură cu mişcări dezordonate şi imposibil de urmărit şi de īnţeles iar secretara se mărită de trei ori şi divorţă īn secret ascunzāndu-se la copiii ei prin munţi.

Eu ca Rinichi

de Dan Pandici

Eu sunt rinichiul lui Sergiu. Mai bine spus, acum sunt rinichiul lui Sergiu. Am fost al lui Traian. Nu vă gāndiţi că e vorba de īmpăratul Romei, care īmpreună cu īnvinsul său dac, străbunul nostru Decebal, au jucat rolul de părinţi ai poporului romān, adică au făcut etnogeneza din care ne tragem cu toţii, cum ne īnvaţă īn manualele de istorie. Nu sunt aşa de stafidit şi ramolit. Ŗi nici nu sunt nemuritor, atāta vreme cāt şi purtătorul meu, omul sau organismul uman, cum doriţi s-o luaţi, nu este. El este aşa doar īn filmele contemporane proaste şi īn anumite legende antice, prin devenire. Cu alte cuvinte, īn ficţiuni, baliverne, după părerea mea mai frustă şi directă. Dar să revin la apartenenţa mea. E un Traian mult mai tānar, de 43 ani, de meserie şofer pe maşina guvernamentală, locuitor al nou vopsitului cartier-dormitor bucureştean, Berceni.
Nu era rău să-l servesc pe Traian. Ce-i drept, nici ideal. Pānă la urmă, orice job, cāt de plăcut ar fi, avānd inoculată clar ideea de datorie, sarcină, obligaţie, presupune o anumita doză de neplăcere, de monotonie, pe termen lung, iar īn cele mai rele cazuri, chiar de mult comentatul şi dezbătutul stress. Oricum īl aveam partener īn activităţile mele curente si pe geamanul meu, īncercānd să ne īmpărţim şi să ne achităm de sarcini cāt mai bine cu putinţă pentru Traian, īnvelişul nostru cu suflet, să zic asa. Părerea mea, de profesionist, este ca ne faceam bine treaba la locul de muncă, adicătelea īn aparatul excretor, caci acolo ne aveam "birourile". Eficienţă şi calitate, astea erau motto-urile noastre, doar n-o să ne cereţi simţ artistic cānd rolul nostru este cu totul altul şi mult mai pragmatic īn interiorul organismelor voastre, care īn legătură cu prestaţia noastră profesională, pot face, crea multe minunăţii sau dimpotrivă. Ei? Păi vedeţi? Să ne fie clar, şi pentru cei puţini, cred, care nu ştiu exact cu ce ne ocupăm, declar pe propria răspundere: rolul meu principal este excreţia, ca să folosim un termen academic consacrat, desi as prefera o exprimare mai populară, pe īnţelesul tuturor, desertare sau depunere, na!, realizată prin filtrarea sāngelui, combustibilul cel mai de preţ al lui Traian, dar şi al lui Sergiu, şi al tuturor semenilor lor! Adică īi ajut să elimine prin urină, deja īi simt mirosul parcī, spunāndu-vă astea, substanţe inutile (sunt cu grămada!) şi nocive (şi astea-s destule!), produse de inşii īnşişi (ha, ce-mi place cum sună asta!) sau luate de-aiurea.  
Pe parcurs, o să vă mai spun cāte ceva despre ce fac, ca şi activităţi secundare. Dar toate la timpul lor.
Aşadar, Traian, nu ne dădea mari bătăi de cap. Nu prea făcea excese, bea rar īn weekend cāte-o bere la un meci de fotbal sau cānd īi făcea careva vreo vizită, de fumat, o făcea regulat dar īn proporţii suportabile plămānilor, cu care ţineam legatură destul de strāns, iar despre femei, ce pot să vă zic, dacă tot am ajuns să trec īn revistă cele mari trei vicii ale omului modern, se cam plictisise de nevastă-sa cu care trăia la greu şi la bine, īn ordinea asta (pentru corectitudine), de vreo 20 ani. Ies din categoria viciilor şi va mai relatez că acesta avea şi un băiat de 19 ani, īn clasa a XII-a B la un liceu de mate-fizică, care făcea prostioare inerente vārstei, dar nu chiar aşa de mari cāt să ajungă şi la urechea insensibilă a lui Traian, īn acest sens mama sa şi aceeaşi soţie a romānului cu nume de roman, acţionānd ca un tampon, un filtru dens despărţitor, ceea ce convenea de minune tustreilor. Serios, vă zic.   
Īmi place denumirea care mi-au dat-o latinii, cānd m-au descoperit "ştiinţific", şi anume ren, care īn limba īn care vă scriu acum mai īnseamnă şi animalul acela nordic, rudă cu cerbul... Nu ştiu să vă spun dacă asta īnseamnă ceva, dacă există vreun simbolism īn legătura cu asta. Īi las pe alţii să dezvolte atari paralele sau meridiane īntre mine şi confraţii mei şi renii pădurilor nordice īnzăpezite... Brr, deja mi s-a făcut frig. De obicei, cānd li se īntāmplă asta subiecţilor, īn speţă oamenilor ce ne poartă īntr-īnşii, īncep să facă drumuri dese la toaletă, picurāndu-se economic ca să aibă suficient şi la următoarea tură... Am un singur sfat pentru aceştia: păziţi-vă mijlocul, adică exact zona īn care īmi desfăşor activitatea profesională.
Pot spune că am un dinte (auzi ce anomalie din partea unui rinichi?) īmpotriva recentei descoperiri a rinichilor artificiali, care epurează sāngele de deşeurile sale, zice-se chiar mai bine decāt cei originali, de la Mama Natură. Ce blasfemie! Cātă ingratitudine! Păi să nu le doreşti chisturi, pietre-cataroaie şi cancer la rinichi alora de produc şi vāntură asemenea aberaţii medicale ? Mai bine propria extincţie īn corpul unui astfel de nenorocit, care pătimeşte şi el prin dureri renale, decāt dispariţia lentă dar sigură a noastră şi a utilităţii noastre, ca organe principale ancestrale...    
Dar hai mai bine să vă povestesc cum am ajuns īn fosele lombare ale lui Sergiu din cele ale lui Traian, unde repet, mi-era bine, asistat fiind şi de geamănul meu natural.
Traian este un om. Ca orice om, are şi el slăbiciuni. Vicii nu prea, doar aţi văzut, dar slăbiciuni da. Una din acestea este pasiunea pentru produsele electronice de ultimă generaţie, şi īn special pentru televizoarele color cu diagonală mare şi ecran plat, cum a văzut el īn zeci de reclame la TV. Probabil obsesia asta i se trage şi de la faptul că pe vremea "epocii de aur" nu avea decāt un televizor alb-negru Diamant cu un program TVR de 2 ore pe zi şi bulgari văzuti printre mii de paraziţi, urcānd şi coborānd din tubul catodic, cu antena mutată şi răs-mutată īn variate poziţii. Adică frustrări.
Doar cu salariul lui şi ajutorul ce-l primea soţia de la stat, ca pensionată medical temporar, de vreo 3 ani, fără vreun orizont palpabil de re-angajare, nu se punea problema de un astfel de lux īn apartamentul său de bloc. Ideea unui credit de la bancă nu-l īncānta, deoarece simplul gānd că din salariul lui modest ar trebui să plătească şi rata lunară pentru cāţiva ani buni īl făcea să scrāşnească din dinţi şi să şuiere o īnjurătură pitorească, de viaţă. Zi de zi se muncea cu gāndul ce anume biznis, ce inginerie financiară să facă pentru a realiza un caştig care să-i permită materializarea visului său de om matur, cu familie, aflat īntre două vārste, anume undeva pe la mijlocul vieţii, īn modul optimist de a vedea durata ei...
Pīnă cānd află din gura cuiva că există legal comerţ cu organe şi pe sume bunicele te poti dispensa de cāte ceva din tine, īn timpul vieţii, dar şi după ce se stinge lumina. A doua variantă nu-l mulţumea, aşa că īn prima variantă, se gāndea ce anume organ să comercializeze pentru a rămāne īn viaţă, ca să se bucure de o ditamai plasmă īn sufrageria sa, zapānd telecomanda pe zeci de canale. Oare ce organ nu-i afecta grav sănătatea lipsind şi se putea disponibiliza īn condiţii bune, īn acelaşi timp păstrānd un exemplar ca suvenir şi cu utilitate sine qua non?
Vă daţi seama, desigur, s-a gāndit la mine nenorocitu'... Să nu-nţelegeţi că-l boscorodesc şi-l blestem acum, dar nu pot să vă zic că mi-a picat chiar bine, după prestarea unor servicii, din partea mea, īn mod aproape ireproşabil de peste 40 ani, să se dispenseze de mine, fără prea mari regrete, pentru satisfacerea unei plăceri atāt de deşarte, īn opinia mea...Mda. Īn fine.
După ce s-a interesat de formalităţile ce trebuiau īntreprinse pentru a mă comercializa, īn condiţii legale, la preţul pieţei de profil "renal", ca să mă exprim aşa, abia apoi şi-a informat soţia, care deşi s-a opus la īnceput, destul de vehement, īn ideea că-şi poate periclita sănătatea, bazāndu-se pe un singur rinichi, īn loc de doi, cum a avut atāţia ani, a renunţat pe parcurs, văzānd īnverşunarea şi īncăpăţānarea acestuia īn a-şi materializa visul său de om aflat īn plină criză psihologică a mijlocului vieţii. Bineīnţeles că s-a găsit repede un pacient care să aibă nevoie şi să-şi permită luxul acestui transplant renal.  
Sar nişte etape ca să vă spun că după o operaţie de cāteva ore la un spital cu un bun renume īn breaslă, fără complicaţii pentru mine şi Traian, eram tocmai bun, pus bine la gheaţă, pentru beneficiarul Sergiu, un tānăr de 33 ani, cu stare materiala bună dar cu sănătatea aproape de nivelul mării.
Un cunoscut medic chirurg m-a plasat īn abdomenul acestuia din urmă şi m-a ataşat la artera care aduce sānge oxigenat, la vena care īl transportă cu dioxid de carbon şi la uretera (o prietena mai veche...  a mea) care transportă ce produc la vezica cea urinară. 
Acest Sergiu, alt nume de rezonanţă romanică!, era un mare crai, un pasionat de viaţă intensă, care nu se dădea īn lături de la cāte o orgie bahică sau de alt gen...
Lucra ca agent de vānzări la o firmă de telefonie mobilă, cu succese profesionale, era remunerat pe măsură ce-şi īndeplinea obiectivele lunare, carevasăzică avea un salariu plus bonusuri care īi dădeau senzaţia că viaţa merită trăită. Carpe diem, pour les connaisseurs. Burlac, nu chiar convins, dar care n-a prea dezvoltat relaţii durabile, parte din vina lui, parte din vina neīnţelegerii partenerei. Zice-se, nu-i īnţelegea fierberea lăuntrică ce-l īmpingea cāteodată, la băutură, la extremisme care nu cadrau cu imaginea destul de bună care o avea la serviciu sau la volan cānd mergea pe teren. Parcă se transforma din momentul īn care ieşea pe uşa firmei şi urca īn maşină spre a demara īn trombă spre casă sau vreun prieten sau vreo prietenă...
Fuma mai des decāt vechea mea gazda, Traian, era mai cafengiu, dimineaţa la mahmureală şi desigur bea mai des şi mai spirtos decāt acesta. Dacă ar fi fost vorba de bere, n-aveam nimic de comentat, aceasta chiar e indicată īn anumite doze de către doctori pentru anumite afecţiuni ale mele, cum ar fi formarea pietrelor. Aciditatea asigurată de orz şi hamei erodează "roca cea calcaroasă" şi-mi redă fineţea şi vigoarea de altădată. Deci "trăiască berea", cum cāntă unii. Credeţi-mă, şi nu glumesc, chiar şi mie īmi plăcea aroma berii, atunci cānd Traian mai īngurgita o "orzoaică", cum spunea el, rareori īn faţa TV-ului sau la terasă cu un vecin. Dar Sergiului īi plăcea tare malţul american, scoţian sau irlandez, după posibilităţi şi ocazii, cu vechime onorabilă de pe la 1700.
Moderaţia latinului din Berceni nu coincidea cu situaţia lui Sergiu, care, tipic lui īn adolescenţă, īn iesirile de 1-2 Mai la mare, la Costineşti, striga cāt īl ţineau plămānii, cu care am o relaţie profesională şi nu numai, bună, vă repet, "Fără dopuri!". Era vorba de cele de sticlă, care trebuiau toate aruncate din momentul deschiderii acestora. Nu mai conta pentru el şi starea īn care se afla, faptul că poate conţinutul sticlei nu se termina şi putea să ofere senzaţii dionisiace şi a doua zi, băutorului. Nu, ele trebuiau aruncate toate odată īn cele mai depărtate direcţii.
Cred că v-aţi cam făcut o idee despre stilul său de viaţă, dezordonat īn timpul liber, neafectānd decisiv prestaţia sa profesională, firea sa colerică şi agitată ajutāndu-l chiar īn tehnicile sale de abordare şi "agăţare" a potenţialilor clienţi, dar cu efecte latent-nocive pe termen mediu şi lung asupra sănătăţii sale, astfel că nivelul crescut de lichide şi toxine acumulate īn organism, īmpreună cu o medicamentaţie haotică, au condus inevitabil la o insuficienţă renală cronică...Adică i-a afectat iremediabil pe confraţii mei care şi-au pierdut capacitatea de filtrare a surplusului lichid şi toxic din sange. Ea a avut o evoluţie lentă, prezentānd puţine semne şi simptome īn faza de debut, acesta nefiind conştient de existenţa ei decāt cānd era prea tārziu pentru starea deplorabilă a macro-boabelor de fasole. Da, tot la rinichi mă refer, e un joc al meu de cuvinte, măcar pretenţia că am haz rămānāndu-mi nealterată, īn ciuda peregrinării la care am fost supus, şi ca mine atāţia alţi rinichi "sănătoşi" folosiţi ca moneda de schimb sau donaţi īn mod generos...īntre rude.
Īntorcāndu-mă la problema noii mele "gazde", cānd funcţia renală a fost mult redusă sub valorile normale, Sergiu şi familia sa, cu care păstra o relaţie destul de apropiată, īn ciuda vieţii sale agitate, s-au gāndit serios să strāngă rāndurile şi să facă tot ce este omeneşte posibil pentru supravieţuirea acestuia. Inclusiv cumpărarea unui "ren" sănătos şi apelarea la unii din cei mai reputaţi doctori īn domeniu.    
Cam aici se unesc destinele complet separate iniţial, ale celor doi eroi ai micii "epopei" transpusă īn aceste pagini, la īnceput albe-albe şi avide de o poveste cu sfārşit. Fericit sau nu, e la alegerea mea. Dar poate fi foarte bine şi neutru-gri-sur-cenuşiu, admitand ca negrul ar fi varianta "bestial-grotescă".
S-au īntālnit astfel, la nivel epidermic, existenţial, nevoia mercantilă a lui Traian pentru o plasmă īn sufragerie cu nevoia urgentă a lui Sergiu pentru un organ sănătos, care să-i asigure supravieţuirea anatomică şi pe cale de consecinţă, satisfacerea īn continuare a unor minime plăceri de tānăr capabil, cu o promiţătoare perspectivă īn faţă. 
Iată-mă-s acum, oof, făcānd munca a doi foşti rinichi decimaţi de nesăbuinţa posesorului lor, filtrānd din greu ce am zis deja ca avem noi, din concepere şi din sarcini de serviciu, de filtrat. Dacă aş fi fost mai curajos şi īnzestrat cu minte, aş fi militat pentru renegocierea contractului colectiv de muncă şi stabilirea unor termeni contractuali care să ţină cont şi de părerea şi simţămintele noastre. Īnsă nu prea e după cum bat eu cāmpii acum, cred eu că ţine de voinţa cuiva mai de sus. Ŗi nu mă refer la om, păcătos īncă din grădina lui Eden, de care am auzit şi eu, c-ar fi mai paradisiacă decāt chiar veşnicul tānăr Cişmigiu... Pānă la urmă, a fost "făcut" īn săptămāna aceea din Geneză că inima e pentru pomparea sāngelui, simţire, dragoste, creierul şi sinapsele sale pentru raţiune şi intelect, organele genitale pentru reproducerea speciei şi pentru plăcerile deşarte şi "păcătoase" ale unor depravaţi, iar eu şi fratele meu cu acelaşi nume, rinichiul, pentru o excreţie corectă şi sănătoasă şi pentru filtrarea apei īn exces şi a substanţelor toxice din organism, pare-se o activitate secundară, accesorie, colaterală īn comparaţie cu adevăratele activităţi anatomice enumerate mai sus...Trist, dar adevărat. Demult n-am mai fost aşa de conştient şi de lucid privind propriile-mi limite şi mărginiri impuse īncă dinainte de a le realiza la maturitate...
Totuşi, n-o să cad īn capcana tristeţii şi a melancoliei, īntrucāt chiar şi eu, din poziţia mea aparent umilă, am o importanţă vitală, necesară, prin serviciile pe care le asigur īn mod curent, transferat, detaşat sau nu, la locul de muncă, pentru bunul mers al treburilor īn această uzină, care este corpul uman. Un exemplu grăitor īn acest sens, e povestea tocmai enunţată, cazul "Sergiu". Păi, putea el să mai spere la o viaţă mai īngrijită, dar totuşi viaţa, fiinţare, existenţa, mişcare īn cele din urma, īntru ceva sau īnspre cineva, dacă nu eram eu acolo să-mi fac treaba care o ştiu atāt de bine? Ia fiţi sinceri o clipă. Ajutaţi-mă să v-ajut...nerecunoscătorilor.         

~> alte recomandări