~ Jean-Lorin Sterian – Prezentare
~ Andrei Voica – Jean-Lorin Sterian - caricatură
~ iQ666 & Sorin-Mihai Grad – Interviu cu Jean-Lorin Sterian
~ iQ666 – Hazard, vānătoare, clopote, postume, lorgean, ce-ar urma?
~ Petrişor Militaru – Cum a ieşit scriitorul la vānătoare
~ Diana Todea – Cum se poate descrie o viaţă haotică, lipsită de sens, banalizată īn cotidianul depăşit de istorie?
~ Axel H. Lenn – Cinicii nu se sinucid decāt accidental
~ Sorin-Mihai Grad – Ultima zi de starshitting, prima noapte īn deşert
~ Jean-Lorin Sterian – Omul ireproşabil
~ Jean-Lorin Sterian – Cecitatea Mătuşii Martha
~ Jean-Lorin Sterian – Moarte īn doi
~ Jean-Lorin Sterian – Trei pe o bancă

sus

JEAN-LORIN STERIAN - PREZENTARE

EgoPHobia #15 vă aduce un invitat care şi-a lansat deja un volum de postume. Nu vă alarmaţi, Jean-Lorin Sterian e viu şi scrie īn continuare, prin reviste pentru a trăi, pe blogul său www.ublog.ro pentru că e aproape dependent de el, scenarii de filme pentru că are idei şi povestiri pentru un viitor volum din care a scris pānă acum cam jumătate din textele necesare. Ba şi-a lansat recent şi primul roman, "Lorgean", a patra sa carte după volumele de povestiri "Baltazar şi Hazardul" (Editura "Metafora", 1997), "Scriitorul a ieşit la vānătoare" (Editura "Pro Logos", 2001) şi "Postume" (Editura "Amaltea", 2003), la care se adaugă micro-romanul "Clopotele bat fără noimă" (Editura "Noesis", 2001) apărut doar īn format electronic. Dacă nu le-aţi citit, īl cunoaşteţi poate din "Playboy", "24fun", "Omagiu" sau alte reviste prin care a scris sau a ajuns pānă la voi savuroasa sa demisie intitulată "8 ore (maybe someday)" care a circulat acum cāţiva ani pe internet. A făcut parte din trupa de playback "Grupul Sanitar" cu care a scos albumul "Playback Superstar" şi despre care a produs recent documentarul "Lecţia de playback". E pasionat de filme, iar mai nou s-a apropiat şi de producerea lor, ca scenarist, dar şi ca regizor, deocamdată al scurtmetrajului "Principiul dragostei comunicante". Un scriitor atipic pentru agitata lume literară romānească, Jean-Lorin Sterian ne-a răspus foarte prompt şi amabil la mesaje, solicitări şi interviu, ba chiar ne-a trimis pe propria-i cheltuială cărţile de povestiri. Ne-a făcut plăcere să colaborăm cu el şi sperăm să vă placă şi vouă ce puteţi citi mai jos.


[desen de Andrei Voica]

Interviu cu Jean-Lorin Sterian

de iQ666 & Sorin-Mihai Grad

EPH: Ce te-a determinat să te apuci de blogging?

JLS: Un amic īşi dorea să facă un portal de blogguri care să abordeze diferite teme, maşini, publicitate, mondenităţi... Mi-a spus că e o chestie care nu aduce bani, cel puţin nu īn primul an... genul meu de afacere. El a ales şi numele: ublog, ceea ce ar fi īnsemnat că trebuie să mă axez pe chestii urbane. Eu l-am transformat īntr-un fel de jurnal. După 6 luni de scris pe blog, habar nu aveam că există comments on moderation; scriam la perete, pentru mine. Abia īn ultimele trei luni am īnceput să mă simt "blogger". Īn mai multe recenzii la "Lorgean", romanul e considerat o extensie a bloggului, deşi cartea a fost scrisă cu mult timp īnainte de a avea blog (deschis īn august 2006). Cert e că bloggul mi-a ucis jurnalul, pe care-l ţineam de la 14 ani. Notez tot mai rar īn el, doar chestii extrem de intime. Am ajuns la blogging din īntīmplare, aşa cum s-a īntīmplat cu toate lucrurile care au ajuns să-mi placă foarte mult.

EPH: Am citit pe ublog.ro următoarele "īncep să cred că blogul devine artă, pentru că necesită mai multă transpiraţie decīt inspiraţie". La tine ce e?

JLS: Am perioade īn care abia aştept să ajung acasă ca să scriu pe blog despre ceea mi s-a īntīmplat īn ziua respectivă. După zece luni de blogging nu m-am plictisit. Cel mai mare cīştig este feedback-ul... de care, īn general, un scriiitor nu prea are parte. Pe de altă parte, bloggerul e o creatură de tip nou, s-a īntrupat o comunitate cu reguli şi trăsături care īncep să se definească, mi se pare fascinant să fac parte din ea, chiar şi asa, īntr-un fel autist. Unele idei, dintre cele care īmi vin īn timp ce scriu pe blog, se transformă īn articole, īn special pentru 24fun.

EPH: Ai un loc pe internet unde scrii neştiut şi pregăteşti o nouă carte?

JLS: Nu. Nu mă dau īn vīnt după dedublările evidente. Am cunoscut oameni care pe blog sīnt complet diferiţi de cum sīnt īn realitate. Dar aş semna o carte cu un pseudonim. De fapt şi numele meu sună ca un nume de scenă.

EPH: De ce ţi-ai pedepsit personajul din "Lorgean" să asculte Manowar?

JLS: The Gods Made Heavy Metal And They Saw That It Was Good! O, God, I love Manowar. Cum să nu te atingă asemenea versuri? Imaginaţi-vă 4 tipi īmbrăcaţi īn piele care cīntă despre puterea neştirbită a rock-ului, despre războinici neīnfricaţi, roţi de foc, curaj, regate de apărat, onoare şi alte caduce chestii cavalereşti. Īn 2007! Īmi place tot ce e pulp.

EPH: Ce are secta Anei cu restul cărţii "Lorgean"?

JLS: La un moment dat, īn prima parte, personajul afirmă īn timpul unei şedinţe de redacţie că are un subiect bun, despre o sectă de femei care oficiază sacrificii masculine. Personajul vorbeşte despre el ca fiind un scriitor care nu se poate manifesta pentru că face jurnalistică. Povestea sectei este o mostră din proza lui, exemplificarea modului īn care tratează literar un subiect de presă.

EPH: De ce ai preluat īn roman idei, personaje, chiar fragmente īntregi ("8 Ore") din celelalte cărţi ale tale īn roman? N-au fost exploatate suficient pānă acum, s-au potrivit foarte bine aici, ai construit romanul pornind de la ele,..? E de fapt toată opera ta este un puzzle sau personajele ţi-o cer să apară şi īn alte locuri decāt cele unde sunt principale?

JLS: Īn prima formă, cea de pe site, "8 ore" a fost, īntr-adevăr, o reacţie la nişte evenimente reale, una cīt mai literară, sper. "8 ore" a fost punctul de plecare pentru Lorgean, aşa că am păstrat-o, īntr-o variantă rescrisă, cu mult mai multe elemente ficţionale. Numele reale nu se mai justificau, pentru că e un roman şi nu un reportaj despre viaţa chinuită a unui angajat. Sper să rămīnă ca poveste universală despre munca īntr-un birou/redacţie. Ca serialul "The Office", īn care există caractere inspirate din oameni reali. Īn general, indiferent de stilul şi tema abordată, tot ceea ce scriu, şi mă refer şi la texte de piese sau scenarii, aparţine unui puzzle. Am o hartă cu legăturile dintre personajele şi conexiunile spaţio-temporale dintre texte. Unele poveşti se transformă īn scenarii şi invers. Īn filme, folosesc muzica din Grupul Sanitar, iar acum fac un documentar despre acea perioadă care mi-a mai inspirat şi cīteva povestiri.

EPH: Ce-a zis Boe' cānd a citit "8 Ore"? V-aţi mai īntālnit de atunci? De ce i-ai schimbat numele īn roman?

JLS: Cred că a citit-o. Nu-i ştiu reacţia, dar nu s-a bucurat, desigur. Sper că a apreciat-o din punct de vedere literar, doar s-a ocupat de critică pe vremuri... Ne-am īntīlnit de multe ori de atunci, după o perioadă īn care nu ne-am salutat. Ne strīngem mīna, vorbim. De altfel, a scris cīteva rīnduri despre "Lorgean" īn Playboy, absolut decente. Jos pălăria! Oricum, din momentul cīnd este ficţionalizat, un om īşi pierde pentru mine realitatea. Am o reacţie ciudată cīnd mă reīntīlnesc cu oameni care au devenit personaje, mi-e destul de greu să le mai accept existenţa reală.

EPH: Personajele tale se plimbă prin povestirile şi romanul tău. Cānd le ucizi o faci definitiv, scapi de ele şi le laşi să dispară sau doar īn textul respectiv mor?

JLS: Personajele mele nu prea mor. Cel mult, sīnt supuse uitării, chiar şi de către autorul lor.

EPH: Dă-ne te rog un exemplu de povestire scrisă de tine care conţine o īntāmplare 100% adevarată. Să nu ne zici că "Vānzătorul de noapte" :)

JLS: Tabelul cronologic din Postume conţine cele mai multe īntīmplări adevărate.

EPH: Cum ţi-a venit ideea pentru "Delfinul"?

JLS: Īn vremea cīnd am scris acel text iubeam foarte tare Constanţa. Mi-ar fi plăcut să se īntīmple ceea ce este descris īn poveste. Cu "Delfinul īncoronat" care, iniţial, se numea "Republica Dobrogea", am luat singurul premiu I din viaţa mea, la un concurs SF desfăşurat la Brăila. Cīt despre subiectul īn sine, de el e legată o poveste care nici acum nu mi-e desluşită clar. "Baltazar şi Hazardul", prima mea carte, ar fi trebuit să se numească "Republica Dobrogea", dar am fost sfătuit să-i schimb numele de către cel care mă ajutase cu bani la publicarea volumului. Se pare că ar fi existat nişte tendinţe separatiste īn zonă... Poate... N-am aflat niciodată despre ele şi am inventat totul fără să am vreo sursă reală de inspiraţie.

EPH: Ţi-ai dorit vreodată să fii preot?

JLS: Mi-ar fi plăcut foarte mult să studiez istoria religiilor. Nu mă simt deloc atras de ortodoxie, nu-mi place ritul şi nici preoţii ortodocşi.

EPH: Ce-ţi mai face casetofonul?

JLS: Se strică o dată la doi ani şi e īnlocuit de fiecare dată. Acum a devenit Ipod şi are acelaşi rol important in viaţa mea.

EPH: Expresia "biblie cu autograf" īţi aparţine? Dacă nu, de unde-ai preluat-o?

JLS: Din cīte mi-aduc aminte, e originală, dar sīnt convins că am văzut mai tīrziu o scenă īntr-un film īn care apărea o biblie cu autograf.

EPH: Ţi-a mai spus cineva că "Exerciţiile" e genială?

JLS: Nu.

EPH: Eşti obsedat de unghii?

JLS: Da. Mai precis, de tăierea lor. Am o puternică fobie de unghierele mari şi alte obiecte metalice tăioase. Īmi imaginez iadul ca fiind un loc unde diavolii se plimbă printre păcătoşi şi le smulg unghiile ce se regenerează veşnic.

EPH: Īn ce te-a transformat femeia insectar?

JLS: Daca aş fi Cărtărescu, aş fi răspuns "īntr-un fluture" :).

EPH: Īn ce stadiu e "Clopotele bat fără noimă"? A rămas īn versiunea "noesis" sau ai mai lucrat la text pentru a-l face roman?

JLS: M-am amuzat cīnd l-am recitit, deşi n-am īnţeles prea bine despre ce este vorba. Poate va fi publicat īntr-o editie de Antume.

EPH: Textul tău "Īnscenarea" a apărut pānă la urmă īn Almanahul copiilor? Cu ce titlu?

JLS: Nu, n-a mai apărut. Nu se potriveşte titlul cu conţinutul, mi s-a răspuns la Poşta redacţiei, dacă īl voi schimba, va fi publicată. Nu l-am schimbat.

EPH: Grupul Sanitar a avut vreo repetiţie? Dar oferte de-a cānta?

JLS: Grupul Sanitar a avut şi 3 repeţii pe săptămīnă. Īnainte de fiecare concert. Īn afară de prezenţele īn emisiunile TV, care presupuneau şi interpretarea unor cīntece, am dat, cred, vreo 15-20 de concerte. Pentru unele dintre ele am fost şi plătiţi.

EPH: Textele tale conţin trimiteri sau pastişe dupa Eliade, Mioriţa, Kafka, Kipling, Tzara, Bacovia şi probabil destui alţii pe care nu i-am identificat din prima. Nu-mi dau seama dacă de fapt tu o faci pentru că īi admiri pe aceşti autori sau nu. Cum comentezi?

JLS: Īi admir. Aş fi fericit dacă unii cititori, dintre cei care nu i-au citit, să se īndrepte spre ei venind dinspre proza mea.


[Incognito]

EPH: De cānd eşti conştient de existenţa Lorgeanului? Cum īţi spune cānd şi cum vrea să apară īn vreun text de-al tău?

JLS: Din momentul apariţiei īn viaţa mea, Lorgean şi-a schimbat de cīteva ori statutul şi importanţa. Nu-i controlez existenţa, aceasta cutumă ţine chiar de principala lui trăsătură.

EPH: Ce-i cu "sānt"-ul care apare īn "Postume"? Īţi aparţine sau e de la ei? Cel care semnează prefaţa era chiar psihoterapeutul tău?

JLS: Există un "sānt"? Ha, ha. Să-i trimit o felicitare de Crăciun redactorului cărţii. Prefaţatorul, Cosmin Zidurean, e un prieten de-al meu care, īn perioada aceea, chiar era psihoterapeut. Acum se ocupă de vinuri.

EPH: Apropo de "Postume": cui i-a venit ideea titlului şi s-a mirat cineva dintre cititori că tu īncă trăieşti? Sau s-a speriat vreun cunoscut c-ai schimbat tărāmul?

JLS: A fost ideea mea. Cred că am avut nişte reacţii uşor negative, īntr-o primă fază, printre prieteni, dar doza de umor a demersului a salvat acest concept morbid.

EPH: Cāt ai cere pentru un rol īn "Acasă"?

JLS: Depinde de buget şi de regizorul filmului. Deocamdată am avut un mic rol de deţinut īntr-un film de anul III de la UNATC. Pro bono, bineīnţeles. Viaţa de platou de filmare e foarte ofertantă pentru un scriitor.

EPH: Ai făcut pānă la urmă gluma cu parizerul la gară?

JLS: Nu. Sīnt prea timid pentru asemenea gesturi. Prefer să mi le imaginez. Poate o să am ocazia să introduc o scenă īntr-un film.

EPH: Ţi-a transmis cineva dintre cei pe care i-ai personagizat ameninţări?

JLS: Nu.

EPH: Pe cānd o nouă carte de povestiri?

JLS: Habar n-am. Dar jumătate din ea e scrisă. Cred că următoarea apariţie editorială va fi o colecţie de articole pe teme anti-consumeriste, care mă caracterizează la fel de bine ca şi proza. M-am īnvăţat să scriu mici povesti de 1500 de semne.

EPH: Te-a tentat vreodată să scrii editoriale politice? Dar să intri īn politică?

JLS: Tot ce ţine de politică mi-e străin.

EPH: Cine ţi se pare mai ciudat īn "Principiul dragostei comunicante": Maria sau Mile?

JLS: Īşi completează ciudăţeniile. La acţiunea ei neobişnuită de a vorbi prin tub, el reacţionează la fel de neobişnuit, comportīndu-se tandru, după ce, anterior, fusese indiferent. Un fel de "I love you just the way you are...".

EPH: Ai regiza videoclipuri? Dacă da, oricui?

JLS: Mi-ar plăcea foarte mult. Nu am regizat decīt unul, pentru Grupul Sanitar. Īn principiu, aş regiza pentru orice muzician care mi-ar lăsa suficientă libertate de creaţie. Blah, blah. Lăsīnd deoparte acest limbaj de lemn, aş face videoclip şi pentru 3SudEst, nu-mi permit să refuz vreo ofertă īn momentul de faţă. Sper că Andreea Bălan va citi acest interviu.

EPH: Am citit pe blogul tău despre unele proiecte de filme, scenarii sau emisiuni. Ai ceva concret? Dacă da, cānd va apărea?

JLS: Am atītea proiecte scrise īncīt ani īn şir nu ar fi nevoie să mai am vreo idee, n-ar urma decīt să le concretizez. Dar, īn industria filmului, concretizarea ţine de foarte mulţi factori, īn primul rīnd de cel financiar. Īn momentul de faţă sīnt obosit de atīta aşteptare şi m-am reīntors la scris. Am reuşit să termin prima proză după aproape un an de zile. Iar existenţa mi-o cīştig tot din articole pentru reviste. Nu sīnt prea fericit cu această situaţie.

EPH: Ai văzut filmul "Păcală se īntoarce"?

JLS: Nu, doar am un tricou branduit.

EPH: Urăşti pe cineva?

JLS: Pe termen lung nu.

EPH: Cum te recomanzi? Scriitor, jurnalist, editorialist, regizor, scenarist,...?

JLS: Nu-mi place să mă recomand īn vreun fel. Detest, atunci cīnd fac cunoştinţă cu cineva, să ne spunem numele īntreg. Eu zic īntotdeauna "Lorin".

EPH: De ce mai locuieşti īn Romānia? Ce te ţine aici?

JLS: Nu ştiu decīt să scriu. Nu cunosc suficient de bine nicio limbă străină pentru a face acelaşi lucru īn altă ţară. Dacă aş avea bani, aş colinda lumea ani īn şir. Nu prea mă simt romān şi nici n-am complexul esticului. Cred īn starshittingul universal.

sus

Hazard, vānătoare, clopote, postume, lorgean, ce-ar urma?

de iQ666

Ştiţi problemele logice genul "ce element urmează īn şirul ... "? Vă propun şi eu una: ce credeţi că urmează după "Baltazar şi Hazardul", "Scriitorul a ieşit la vānătoare", "Clopotele bat fără noimă", "Postume" şi "Lorgean"? Jean-Lorin Sterian, cel care a scris cărţile ale căror titluri tocmai le-am īnşirat spune că o carte cuprinzānd articolele sale anti-consumeriste de prin diverse reviste. Despre titlu nu ne-a zis nimic. Legat de proză ne-a mărturisit că are deja scrisă o jumătate de carte de povestiri, din care ne-a dat "Omul ireproşabil" pe care o puteţi citi mai jos. Cānd am văzut că adresa sa de e-mail e lorgean@hotmail.com m-am gāndit că Lorgean e pseudonimul său derivat din propriu-i prenume. Īntre timp i-am citit cărţile, dar tot nu m-am lămurit ce e cu Lorgeanul ăsta. Are diverse sensuri şi valori, e şi sfānt şi substanţă şi poate fi văzut ca un fir care-i leagă textele. Dacă nu ştiaţi vă dezvălui eu că personajele lui JLS bāntuie prin textele sale īn toate direcţiile, de nu mai ştii de unde să le iei. Iar dacă-i citiţi doar una dintre cărţi e posibil să pierdeţi anumite amănunte sau sensuri dezăluite altundeva şi asupra cărora nu se revine īn īntregime. De exemplu dacă aveţi nelămuriri īn privinţa lui Baltazar din  "Omul ireproşabil" vă recomand să citiţi cartea cu care Lorin a debutat. N-o mai găsiţi īn librării, dar i-o puteţi cere şi v-o trimite cu plăcere, gratuit, ba chiar şi cu dedicaţie, suportānd īn plus şi taxele poştale. Īi mulţumesc şi pe această cale pentru cărţile trimise. Iar dacă nu ştiţi povestea lui Cornel şi a Roxanei tot din povestirea inedită pe care ne-a oferit-o spre publicare căutaţi-i "Postumele" şi citiţi "Mistria si Roxana", povestire care s-a fofilat şi-n proaspăt apărutul său roman "Lorgean". De aceea nu cred că greşesc susţinānd că "Lorgean" sau "Clopotele bat fără noimă" pot fi văzute ca şi cărţi de povestiri, iar celelalte trei volume ale sale ca un roman, mai ciudat, ce-i drept.

Jean-Lorin Sterian a debutat cu "Baltazar şi Hazardul", carte dedicată, ca şi următoarea, casetofonului său. Muzica e mereu prezentă-n scrierile lui Lorin, avānd un rol important, chiar dacă nu mereu precizat. Inegal valoric, dar interesant şi bine scris, volumul de debut al lui JLS conţine cāteva povestiri excelente. Vă recomand "Delfinul īncoronat", "Poveşti de beţie" şi "Sărbătoarea Bema". Ultima este un fel de versiune SF a Mioriţei, pe cānd predecesoarea ei se termină foarte surprinzător, tratānd o temă destul de prezentă-n scrierile lui Sterian, a colegilor de apartament ciudaţi. Despre "Delfinul īncoronat" puteţi citi şi īn interviul pe care autorul ni l-a acordat. Povestea ne prezintă foarte veridic un posibil viitor al Romāniei, la fel ca şi "Intelectualul" şi "Oficiantul". Stilul scriiturii se mulează pe subiect, avem un text scris īntr-o limbă să-i spunem omisivă, cuprinzānd cuvinte ca "isică", un prolog īntr-un limbaj de cronicar, povestiri cu aspect autobiografic, dar şi foarte veridice scrisori ale unui personaj feminin. Personaje din acest volum trec şi-n următoarele, de exemplu istoria găştii roşii va fi visată ulterior de unul dintre eroi. Povestirile cu tentă SF sau fantastică apar alături de altele care evidenţiază banalul din cotidian sau ne trimit cu gāndul la nuvelele lui Eliade ("Şcolarul"). Cartea īncepe cu un prolog, pe parcurs sunt cāteva interludii, iar īnainte de "extroducerea" semnată Ionuţ Bănuţă avem şi un epilog din care aflăm ce-are Baltazar cu hazardul.

Volumul preferat al lui JLS este "Scriitorul a ieşit la vānătoare", care īncepe cu o prefaţă stupiduţă semnată de Marius Ianuş care nu putea scăpa prilejul de a face pe interesantul. Dar să trecem peste asta. Prima impresie e că scriitorul s-a mai maturizat de la volumul de debut. A doua e că are ştiinţa scrierii frazelor cu final neaşteptat şi a povestirilor foarte scurte dar interesante şi captivante. Apare personajul Jean-Lorin Sterian, dar şi sfāntul Lorgean. "Ultima legendă a Olimpului" īmi aminteşte de ceva ce-am citit pe undeva. E posibil să fie vorba exact de acest text, nu mă hazardez să sesizez vreo influenţă, chiar dacă Lorin nu se fereşte să şi le numească precis, vezi povestirea de Kafka tradusă sau măcar să le sugereze ca īn "Peregrinatio" sau "Hrisoavele pădurii". Personajul feminin care scria scrisori īn volumul precedent şi corespondentul său trec şi pe aici, mai precis lasă un semn īn "Īntr-un tārziu".  "Īntre două timbre" se termină cu un mister nerezolvat, personaje din ea apar şi-n alte părţi dar nu-l rezolvă, oare va urma o altă povestire care-l va clarifica? Vom vedea. Favoritele mele din acest volum sunt "Exerciţiile", unde o idee excelentă e foarte bine dezvoltată, "Povestea tristei garsoniere" şi ciudata "Scriitorul a ieşit la vānătoare".

"Clopotele bat fără noimă" e un mini-roman apărut doar īn format electronic. Povestea se desfăşoară pe mai multe planuri, unele cam ciudate, altele doar neobişnuite, care se īntretaie după cum le duce capul şi-mi lasă senzaţia că nici Lorin Sterian nu ştia cānd s-a apucat s-o scrie ce şi cum se va īntāmpla pānă la sfārşit. Deşi afirmă pe blog că versurile i se par mult prea personale pentru a fi īmpărtăşite altora, invitatul nostru şi-a īncercat scrisul şi cu aşa ceva cānd muncea la acest mini-roman. lăsānd şi unele urme, atribuite desigur personajelor. Unora dintre acestea nu le ajunge volumul şi ne vom mai īntālni cu ele. Ca fapt divers, Baltazar devine aici pisică. Citisem undeva că JLS ar avea planuri să extindă acest text īntr-un roman. Sunt mai multe pasaje care lasă impresia că pot fi dezvoltate, aşa că nu ne rămāne decāt să sperăm că-şi va găsi timp şi chef pentru aşa ceva, deşi din ce ne-a declarat se pare că n-ar mai fi cazul.

Chiar dacă mini-romanul a fost publicat şi pe internet, iscānd discuţii şi cronici şi īn incipienta pe atunci comunitate literară online romānească, cel mai bine s-a folosit Lorin de acest nou mediu cānd i-a dat drumul pe web textului "8 Ore", apărut ulterior īn "Postume", ediţia a doua, carte care se īncheie cu impresii ale cititorilor despre el. Prefaţat de un prieten fost psihoterapeut, volumul "Postume" īncepe cu un tabel cronologic īn care pot fi identificate rădăcinile unora dintre textele lui JLS. "Acasă", prima povestire, e despre nişte obiceiuri ciudate petrecute-ntr-o casă unde locuia o bătrānă care nu mai era sigură dacă e sau nu o descendentă a neamului Callimachi. Nici eu nu-mi dau seama dacă autorul şi-ar dori să fie urmaşul unei familii boiereşti sau īi ia peste picior pe purtătorii de titluri nobiliare. Urmează "Stăpānii abstracţi ai lumii", considerat de Sterian cel mai bun text de proză scurtă al său. Īmi permit să nu fiu de acord cu el. "Lordul moliilor" n-am reuşit s-o descifrez,  "O călătorie cu trenul" e punctul de plecare al mini-romanului prezentat mai sus, Şi aşa mai departe, e de remarcat degradarea care īnsoţeşte cadrele-n care se desfăşoară istoriile povestite, oraşul, garsoniera,... "Mistria şi Roxana" e una dintre povestirile care nu rămāne doar aici, personajele şi chiar acţiunea ei migrānd şi-n alte texte ale lui Sterian. Povestea are potenţial de extindere chiar pentru un roman. Mă aude cineva? Şi nu mă pot abţine să nu mă-ntreb dac-o fi avānd substrat autobiografic.  Dintre povestirile care mi-au plăcut cel mai mult de aici amintesc "Chiriaşii", "Comoara" şi deja menţionata "8 Ore". Ştiaţi de ce şi-a intitulat Jean-Lorin Sterian acest volum "Postume"? Pentru că-n Romānia cel mai bine o duc scriitorii morţi.

Am ajuns şi la romanul "Lorgean", a cărui copertă nu-mi place deloc. M-au amuzat declaraţiile autorului despre prefaţa lui Doris Mironescu, la fel şi precizările despre legăturile dintre blogul său şi acest roman. Īmpărţit īn trei capitole, "Lorgean" conţine variante īntāmplabile-n diverse universuri paralele ale unor evenimente din viaţa autorului. Pornind de la un "8 Ore" rescris şi ficţionalizat, Lorin amestecă experienţe cu imaginaţie, peste care mai vāră din personajele care-i populează celelalte cărţi şi fragmente de pe www.starshitting.com. Unii au văzut īn "Lorgean" un roman al tineretului urban diferit de cel de după blocuri, alţii un prilej de-a-şi īnfrumuseţa anumite puncte mai puţin luminoase din propria biografie. Mie mi se pare un roman mai mult construit decāt scris şi trebuie să recunosc că-i prefer "Postumele". JLS a dovedit că poate scrie nu doar proză scurtă, īnsă experienţele despre care scrie-n roman sunt cumva nelegate foarte bine īntre ele, iar unele personaje se pierd lăsāndu-mi senzaţia că n-au fost suficient exploatate. Poate că de fapt asta i-a şi fost intenţia, să scrie un roman ceva mai altfel, caz īn care nu mai am ce să-i reproşez. Oricum mi-a plăcut ideea cu demisia din funcţia de iubit, trebuie să fi avut motive īntemeiate pentru a inventa aşa ceva. De remarcat că unele personaje cunoscute acum apar cu numele reale, şi abia cānd vor dispărea din prim-plan le vor putea fi judecată importanţa apariţiilor īn structura romanului. Cānd se va īntāmpla asta probabil că JLS va ajunge la ce l-a făcut să ia o pauză de la scris literatură, mai precis să-şi poată umple un raft cu propriile-i cărţi.

Jean-Lorin Sterian a scris şi regizat şi scurt-metrajul "Principiul dragostei comunicante", disponibil pe youtube. Povestea e destul de simplă, bugetul alocat filmărilor a fost infim, actorii au jucat pro bono, JLS era la prima experienţă regizorală exceptānd un videoclip al Grupului Sanitar şi totuşi filmuleţul nu e rău. Chiar dacă probabil că de-l reface peste zece ani va rezulta total altceva, "Principiul dragostei comunicante" merită văzut. Subiectul tratează problemele de comunicare dintr-un cuplu la prima vedere ceva mai bizar, dar dacă ne gāndim bine ca oricare altul, pentru că toţi avem micile noastre ciudăţenii. La fel şi viaţa. Despre care Jean-Lorin Sterian scrie şi o face bine de tot.

sus

Cum a ieşit scriitorul la vānătoare

de Petrişor Militaru

Scriitorul Jean-Lorin Sterian a publicat pānă īn prezent mai multe mai multe cărţi de proză scurtă: "Baltazar si hazardul" (1997), "Scriitorul a ieşit la vānătoare" (2000), "Postume" (2004), precum şi romanul "Lorgean" (2007). Cel de-al doilea volum cuprinde cincisprezece proze eterogene cu o prefaţă de Marius Ianuş, care ca orice prefaţator entuziasmat scrie, la propriu, doua rānduri despre carte şi restul textului despre relaţia sa aleatorie cu cartea. Să nu disperăm, că nu e singurul.

Volumul de  faţă se deschide cu "Mugurii de cuier". Aici stilul lui Jean-Lorin Sterian este diaristic, fără a deveni foarte personal (nu cred ca e vreodată aşa!), iar eul său se priveşte prin prisma relaţiilor cu cele patru anotimpuri: primăvara pe care o descoperă la radio dimineaţa, vara care stă sub zodia lenii creatoare, a cafeinei şi a prietenilor dionisiaci, toamna claustrofobică prin excelenţă şi iarna īn care se pun lucrurile la punct. Această proză este un "intro" īn universul literar al autorului care este īn largul său mai ales cānd scrie. Īntr-o zi de joi, adică.

"Papucii lui Don Esteban" este o proză foarte scurtă īn care fantasticul miraculos se īmbină cu grotescul şi umorul de situaţie. Moartea lui Don Esteban devine o revelaţie pentru căţelul căruia īi plăcea să se īntindă sub măslin. Acest text este unul din cele mai reuşite din carte, dat fiind faptul că personajele sunt atāt de neverosimile şi de neconvingătoare īncāt te pot face să intri īn universul lor specific fără nici un fel de truc narativ.

"Peregrinatio sau Cum a fost binecuvāntată viaţa monotonă a lui Camilar" este poate cea mai bună ironie la adresa povestirilor pseudo-esoterice, gen Coelho. Camilar este şi el unul dintre aceia care vrea sa se descopere pe sine, deşi, din cāte mi-am dat eu seama, nu părea să fie acoperit cu ceva. Sunt ironizate cele mai abstracte concepte de filozofie budistă, indică şi taoistă īntr-un ludic care este atāt de controlat īncāt scapă fără să ajungă īn zona unde guvernează celebrul concept critic de "miştocăreală". E un text spumos pentru pasionaţii de filosofia orientală a rebours. Episodul cu peştişorul de aur care se prăjea īn fiecare zi, ca şi cum ar face karma-yoga, doar pentru a mai ferici pe careva este şi el reuşit din punctul de vedere al tehnici narative. "Peregrinatio..." este o bildungs-povestire la finalul căreia Camilar ajunge "ditamai īnţeleptul".

Textul intitulat "Exerciţiile" face trecerea de la un tată croitor dintr-un "sat mic şi trist" la un băiat care a īnceput să scrie pornind de la cuvāntul croitorie. Discursul narativ este aparent naiv, dar īn această poveste "psihanalistă" şi psihanalizabilă se vede foarte bine capacitatea autorului de a surprinde detaliile semnificative şi a le prelucra cu ironie şi persuasiune, amplificāndu-şi simultan amprenta ficţională proprie.

"Iisus din Berceni" este o povestire ce are īn centru un personaj care vindecă oamenii graşi de kilogramele īn plus. Imaginaţia şi deconstrucţia specifică autorului se reflectă din plin cu această ocazie. Mardare, tatăl lui Iulian cel mesianic, este ros tot timpul de gāndul că a fost īnşelat fără să poată face nimic – de unde şi tragismul povestirii.

"O povestire de Kafka scrisă de Jean-Lorin Sterian" este un experiment cu cărţile pe faţă. Artistul foamei este aici un om care rabdă tot timpul şi este admirat de ceilalţi. Tensiunea vine din faptul că artistul foamei nu a găsit māncarea care să īi placă, iar acest fapt nu īl poate spune decāt la finalul poveştii. Partea cea mai amuzantă este că putem privi naraţiunea şi īntr-o cheie uşor alegorică şi atunci nu mai este funny. Cum vă place!?

Rezonanţe alegorice pe tema cuplului, a prieteniei, a flirtului, a angelicului feminin şi a satisfacţiei īn general, regăsim şi īn "Femeia-insectar". Este cea mai romantică piesă din colecţia narativă a volumului, īn limitele īn care proza Jean-Lorin Sterian permite acest atribut demodat.

Ultimul text din această carte dă şi titlul volumului. Este o artă narativă īn care autorul se raportează sistematic la cele trei persoane (I, II şi III, singular şi plural) īn īncercarea de a-şi conştientiza relaţia cu sine, cu celălalt şi cu ceilalţi, care īi sunt necunoscuţi. Eul ştie că a scris, ca va fi citit (īncearcă să scrie despre cum va fi citit) şi că va fi responsabil sau judecat pentru ce scrie, pentru frustrarea pe care o produce pentru plăcerea pe care o lasă să se ascundă īn această vānătoare semantică, ontologică, arbitrară.

Īn această cartea se reflectă gustul autorului pentru ludic pānă spre non-sens sau grotesc, ironia detaşată atāt īn planul normelor sociale pline de emfază şi interese (nici măcar ascunse sau meschine, ci devenite comune), cāt şi al relaţiilor eului cu alteritatea care pare să participe numai īntr-un mod exterior şi īntāmplător la universul īnconjurător, fără a spune explicit dacă mai există o căutare sau pur şi simplu totul este guvernat de o lege a accidentalului care pare să fie fascinantă īn sine prin diversitatea şi spontaneitatea pe care o degajă.  Scriitorului Jean-Lorin Sterian īi place să-şi exprime propriile obsesii şi fantasme, dar fără să le analizeze īn proze, ci contemplāndu-le cu plăcere şi valorificāndu-le īntr-un mod original, fantastic, ludic, dar fiind, īn acelaşi timp,  intertextual, parodic, ironic şi detaşat.

sus

Cum se poate descrie o viaţă haotică, lipsită de sens, banalizată īn cotidianul depăşit de istorie?

de Diana Todea

Printr-un limbaj pestriţ, sentenţios cāteodată, golit de metafore, plin de elemente vizuale. Jean-Lorin Sterian introduce īn proza sa, "Clopotele bat fără noimă", o atmosferă specifică vieţii romāneşti postcomuniste. O viaţă bagatelizată, condusă de un motto veşnic obsesiv: fără oameni superiori şi fără Dumnezeu. Īmpingānd la o parte potopul de elemente vizuale pestriţe, prin care personajele sunt urmărite īn momentele lor cele mai intime, cele mai banale, surprinse īntr-un coditian caduc, modernizat şi respingător, viaţa noastră este lipsită de sens. Ce se īntāmplă īntr-un univers limitat la spaţii pătrate, cubice, reduse la evenimentele dintr-un timp de cartier? Observăm cum un personaj părăseşte un oraş plictisit, urmează o rută necunoscută nouă, cu pasageri īnchişi īn mintea lor limitată. Ajuns la destinaţie, īncepe o incursiune autobiografică, plină de secvenţe din trecut. Ce se īntāmplă cānd te īntorci īnapoi la un loc pe care l-ai părăsit? Revezi aceleaşi imagini, trăieşti aceleaşi senzaţii.

Universul descris e modern, prăfuit, şters, placid, sec, īntr-un fel amuzant şi ridicol. Alimentara şi conversaţia cu vānzătorul chel demarcă īnceputul aventurii, o reīntoarcere la plăcerea industrială, descrisă din perspectiva unui tānăr care a trăit o perioadă bună īn acel mediu. Poate placid, Cornel este un personaj real, lipsit de profunzime, care se mulţumeşte să potrivească gāndurile sale cu evenimentele care se succed. Amănuntele din adolescenţa sa se intersectează cu elemente biografice ale altor tineri obişnuiţi, şterşi, care şi-au importat gāndirea dintr-un univers banal şi placid.

Povestirea decurge īntr-un limbaj informal, fără perdea, auzit īn cartierele din Bucureşti. Este ceva sacru aici? Poate apărea un dedesubt ironic? Da. Pur şi simplu personajele şi trăirile lor sunt autentice. Nu vor să imite monştrii sacrii, nu sunt fiinţe supranaturale, sau eroi fantastici, nici poliţişti din serialele americane, sunt ei īnşişi, cuprinşi īntr-o existenţă banală, ieftină, de cartier, mereu circulară, rigidă, urātă, extrem de realistă şi lipsită de perspective.

Dacă elementele vizuale care se perindă de la īnceputul prozei pānă la sfārşit pot părea īntr-un fel nonşalante sau perverse, ele nu fac decāt să īnfăţişeze cu un umor sincer, bucăţi dintr-o existenţă posibilă, autentică. Dacă prietena lui Cornel va citi jurnalul? Acest tip de īntrebări pare banal. Nu asta ne interesează. Ce vedem este un tablou calm, vicios, plăcut pentru că este autentic, guvernat de o placiditate capitalistă. Aş zice o ruptură dintr-o secvenţă de viaţă, asemănătoare atātor romane de epocă. Ce au īn plus un Balzac, un Dostoievski, un Duiliu Zamfirescu? Umor, descriere autentică, subtilitate? Posibil, dacă privim īn urmă, īn timp.

Proza "Clopotele bat fără noimă" este o descriere la fel de autentică, cu o umbră de umor sarcastic, cu o privire ironică, cu o īntrebare mistificatoare de final. Căutăm ceva īn spatele unei existenţe banale? Īl căutăm pe Dumnezeu, o sacralitate care să vină să ne scuture de mānă? Timpul este īnlocuit cu secvenţe aride, colorate, pestriţe, care puse cap la cap formează o realitate. Apare vreun element ieşit din comun? Nu. De ce este totul fără noimă? S-ar putea īntreba oricine. Şi Cornel, şi Monica, preotul, Carmina, Mariana, prietena lui Cornel cea grasă şi lipsită de senzualitate, tot universul rupt din realitatea postcomunistă.

Mediocritatea acestei existenţe este poate singura imagine care şochează din prima. Ritmicitatea obsesivă a unor evenimente trăite īn spaţiul romānesc respiră autentic, viril, clasic. Sună ca o poveste din ziar, ca o ştire văzută la televizor. Īn fond asta suntem. Lipsiţi de profunzime, cuprinşi īntr-un mecanism steril, fără perspective īnălţătoare, fără Dumnezeu.

Sordidele faze trăite de noi sau de anturajul nostru pot fi regăsite īn această proză. Kitsch? Reality-show? Judecăm şi singuri. Ce trăim īn Romānia este autentic, are iz de capitalism, de mall, de new sound, de tot ce poate părea occidental. Īn fond, rămān aceleaşi probleme, apăsătoare şi pentru Cornel, şi pentru toţi cei care trec neobservaţi pe stradă. Unde suntem? Ne-am transformat?

Mersul de unul singur practicat de cārţibuş pare anemic. Pare rupt din romanele franţuzeşti de epocă. Literatura contemporană se scrie singură, devine palpabilă, autentică, nu este inspirată din seriale, din trăiri boeme, din experienţe close-to-death, ci din realitate. Este vie, respiră, mănāncă, zboară. Ce lăsăm īn urmă este un ex-regim, un ex-comunism, un ex-stil. Poate ne īntindem peste poate, trăim ca occidentalii. Dar rămānem tot noi. Romāni. Cu literatura noastră. Dadaism contemporan. Fără patos liricizat, fără incursiune īn "Viaţa la ţară", fără Baudelaire, fără Poe. Peripateticianul balcanic gāndeşte şi singur, la rece, mai bine decāt alţii. Cu camera de filmare la spinare, observă momente de neşters dintr-un trecut care nu poate fi īnlocuit pentru că rămāne prins īn mintea noastră. O literatură autentică este cea care se inspiră din viaţa reală. O proză bine scrisă, cu fraze care surprind chiar şi un roman francez, un liric spaniol, sau un prozator postmodern american. Trăim postmodern īn Romānia, ca īn proza "Clopotele bat fără noimă", de Jean-Lorin Sterian. Indignare, exclamaţii, imbecilitate, mediocritate, limbaje pestriţe, balcanice, frustrări normale, adolescentine, episoade de cartier, personaje autentice prezentate din fugă. Ne putem schimba? Cu sau fără Dumnezeu avem de ales. Destinul ni-l facem singuri. Citind īn primă instanţă, pentru că literatura romānească este vie şi suculentă.

Retorica de final este elocventă: "Poţi lupta īmpotriva destinului? Nu, spune istoria. Nu, spune biologia, fizica, mecanica cuantică. Nu, spun filosofia şi literatura. Da, spun eu, e suficient să ai o pisică pe nume Baltazar şi să crezi īn hazard. Īn scorbura copacului am găsit o mănuşă de box. Poate fi un semn". Acţiunea este mai bună decāt starea de repaos. Scrierea este făcută pentru a fi citită. Ce am găsit aici poate fi un īnceput benefic pentru alte serii. Reflexiv, implicarea este cea mai bună soluţie. Nu pot să dezvălui mai mult decāt lăsāndu-vă să citiţi singuri. Literatura se explică cel mai bine singură.

sus

Cinicii nu se sinucid decāt accidental

de Axel H. Lenn

O simplă privire asupra copertei volumului de scrieri postume semnat de Jean-Lorin Sterian (JLS) īţi fixează privirea asupra figurii centrale, cu o pipă freudiană īn colţul gurii, īncadrată de cărţi, īn nuanţe funerare indiene - siena şi terra, nuanţele frunzelor vestejite. Există īnsă ceva deosebit de cinic īn ochii mari, pitiţi după ochelarii cu lentile rotunde, care trădează jocul dinăuntru: pendularea macabră īntre rāsul de moarte şi moartea de rās, acesta ar fi laitmotivul īntregului volum, īncepānd cu necrologul aşezat graţios la īnceputul cuprinsului, continuād cu cele 17 povestiri şi īncheind cu inevitabila listă de condoleanţe din partea mai mult sau mai puţin cunoscuţilor. Īnsă nimic nu poate egala adnotarea hiperironică "Pe această carte nu se acordă dedicaţii".

Prima senzaţie care te īncearcă este una a neobişnuitului, a incredibilului, a patologicului camuflat destul de dreptaci īntr-o realitate relativă. Gesturile personajelor surprind īntotdeauna, te aştepţi să se īntāmple ceva şi, īn final, se īntāmplă exact opusul. Un opus de cāteva ori neverosimil, aş spune chiar forţat, care te intrigă alteori prin stupiditate. Senzaţia de neobişnuit este ireală, ca şi premisa generală a scrierii volumului; īn realitate, nimic nu depăşeşte realitatea ştirilor de la ora 17.00, de exemplu. JLS este un povestitor aparte, cu un stil şerpuitor-narcotic, care vrăjeşte suficient de puternic cititorul, pe care mai apoi īl trezeşte la realitatea dură, pānă aici inaparentă, a scrierilor sale. Efectul poate fi comparat cu exerciţiul de hipnotizare cu ajutorul unui pendul, şi apoi, īn culmea transei, trezirea subiectului cu ajutorul unei căni de apă rece aruncate īn faţă. Undeva subtextual, se simte zāmbetul cinic-macedonskian al autorului. Există un umor instabil, trifazic (stupid, spumos şi morbid), alimentat īn principal de un ridicol omniprezent - caracterial, situaţional şi opţional. Autorul nu se poate abţine să eludeze acest gen de situaţii şi persoanje; de fapt, acestea constituie sursele apetitului său critic.

JLS scrie despre o lume īn care se include numai ca personaj - e drept, la timpul trecut. El critică suma incredibilă de penibilităţi care guvernează cotidianul şi care, tocmai din cauza redundanţei inerente, a ajuns să treacă drept normalitate. Nici măcar urme fine de culanţă; peniţa cinică īşi ucide subiectele cu rigurozitate. Nu autorul este mort, de fapt, ci personajele sale. Bănuiesc că opţiunea propriei morţi nu este altceva decāt o formă de protest faţă de ceea ce reprezintă meseria de scriitor īn normalitatea contemporană. Din prefaţa cărţii, aflăm că autorul s-ar fi sinucis. Cum anume īnsă, nu ni se pecizează. Oricum, postura sinucigaşului este preferabilă celei de victimă a unui accident rutier. Īnsă, la rāndul meu, nu m-am putut abţine să mă īntreb cum anume şi, mai ales, de ce s-ar sinucide JLS, omul īn stare să ia peste picior destinul, viaţa şi moartea? Şi n-am ajuns decāt īntr-un singur orizont: JLS nu putea muri decāt de rās, īnecat cu una dintre ironiile lui subtile.

sus

Ultima zi de starshitting, prima noapte īn deşert

de Sorin-Mihai Grad

Nu ştiu de l-aş fi descoperit pe Jean-Lorin Sterian dacă n-ar fi avut inspiraţia să-şi distribuie pe net povestirea "8 ore (Maybe someday)". Textul a apărut ulterior īn volumul său (antum!) "Postume" şi, īntr-o altă versiune, īn "Lorgean", romanul care apărut īn acest an la Editura Polirom. Scris la persoana I, textul este probabil bazat pe īntāmplări adevărate, dar nu e pur şi simplu un jurnal sau ceva de genul, ci o combinaţie de amintiri cu povestiri, amestecate cu fantezie. O poveste de dragoste imposibilă, alta, un loc de muncă prea rigid, diverse escapade, boală, femei care-o răzbună pe Ana lui Manole, Cupa Presei la clătite, cupluri romāno-elveţiene, personaje reale şi altele se amestecă īntr-o demisie foarte literară, care e posibil să nu fi existat dacă e să ne luăm după autobiografia din "Postume". Dar nu cāt de fidel este reprodusă realitatea īntr-o carte ne interesează, aşa că-l felicit pe autor pentru c-a avut inspiraţia să-şi lase "8 ore" să navigheze pe net. Dacă n-o făcea probabil că mă lăsa fără nişte lecturi plăcute.

Avānd o copertă cam nereuşită, romanul "Lorgean" e alcătuit din trei părţi: "8 ore (Maybe someday)", "Rogvaiv" şi "Hotel Errachidia". Poveştile de dragoste īn care personajul narator mereu pierde sunt prezentate avānd ca fundal diverse īntāmplări atāt din lumea presei şi showbiz-ului autohton, cāt şi unele petrecute īn Maroc, şi le consider punctele centrale ale romanului. O caracteristică a scrierilor lui Jean-Lorin Sterian este mobilitatea personajelor sale. Primul său micro-roman, "Clopotele bat fără noimă" porneşte de la o povestire din "Postume", iar romanul despre care vă povestesc are ca punct iniţial celebra "8 ore". Plictisit de monotonia indusă de un program de muncă prea strict, personajul se apucă să-şi scrie demisia, care devine-n cele din urmă "43 de pagini de proză cu antet". Demisia e pretextul rememorării poveştii sale de dragoste cu elveţianca Irene, ascunsă īntre revolte īmpotriva felului īn care e īnţeleasă munca la revista unde lucra, frānturi din povestea Roxanei, care intrase īn secta Anei, amintiri despre Festivalul de muzică Sziget şi boala care-l atacă īn cele mai nepotrivite momente.

"Rogvaiv" e bucata cea mai īntinsă dintre cele trei. Relaţia sms-istică a personajului cu Saşa se īntrerupe brusc după o īntāmplare care-i dăduse iluzia că vor fi īn sfārşit īmpreună. Cea cu Narcisa se deteriorează şi se-ncheie cu un preaviz, ducānd şi la ruinarea financiară, dar nu numai, a protagonistului, care se alege totuşi de pe urma acestei relaţii cu o legătură specială cu deşertul. La cum merg lucrurile pe la noi dacă mai are puţină răbdare nu va mai trebui să meargă el spre deşert pentru că acesta va veni singur īncoace. Īn capitolul de care discutăm mai apar şi alte nume ale unor tinere care īnsemnaseră ceva pentru el, īntre care fosta sa colegă de apartament Clara, al cărei iubit elveţian Thomas l-a introdus pe omul nostru īn lumea starshitting'ului. Ni se spune cāte ceva şi despre relaţia acestora, despre iniţierea şi bornele activităţii elveţianului īn lumea celor care colecţionau adrese unde utilizaseră toaletele locatarilor lor celebri, povestea e pigmentată cu extrase de pe www.starshitting.com şi de aceea probabil au crezut unii comentatori că Jean-Lorin Sterian şi-a scris romanul pe sau folosindu-se de blog. N-am remarcat nici un starshitter care să-şi fi trecut īn palmares mausoleul lui Lenin, piramida lui Kheops sau vreo catedrală celebră, dar nu e timpul pierdut. Mai aflăm una-alta despre cum se mai distrează lumea prin capitală, ce mai face personajul pentru a-şi cāştiga existenţa, precum şi că de fapt relaţiile sale sentimentale s-au deteriorat pentru că nu se putea abţine să nu scrie despre ce i se īntāmplă. Intervine şi autorul care-i oferă personajului cāteva din cele īntāmplate lui, cum e apariţia īn "Moartea Domnului Lăzărescu". Trebuia să-l fi īntrebat la interviu dacă moare sau nu Lăzărescu īn film, că nu mi-am dat seama. Şi din poveste-n poveste personajul zboară spre Maroc, iar noi alunecăm īntr-a treia parte a cărţii.

Aici aflăm despre experienţa lui īntr-un orăşel marocan unde lucra ca voluntar la zugrăvirea unei şcoli. Voia să uite că există o ţară cu numele Romānia şi să se bucure de deşert. Probabil că uită şi de starshitting. Ne povesteşte despre colegii săi de voluntariat şi despre unele personaje locale, despre ce i s-a īntāmplat pe acolo, inclusiv chestii periculoase care implicau alcool, haşiş şi prostituate. Relaţia sa cu Maria s-a diluat şi ea pe parcursul voluntariatului, dar n-a suferit nimeni. Dacă vă īntrebaţi ce are titlul romanului cu conţinutul său, o parte din explicaţie vine de la ce vede personajul īnainte de a părăsi Africa. Sufletul i-a rămas īn Maroc, pe cānd trupul a revenit de unde plecase şi-l aştepta. Din păcate revenirea s-a produs fulgerător şi trist, pentru că semnele care ne sugeraseră pe parcursul romanului ce e cu dedicaţia de la īnceputul acestuia i-au condus  pe amāndoi, autor şi personaj īntr-un punct īn care nu se poate face nimic īn afară de a suferi.

Pānă acum Jean-Lorin Sterian publicase trei volume de povestiri şi un micro-roman, e posibil să fi simţit că sosise timpul să se verifice dacă poate scrie o povestire de aproape 300 de pagini de carte. Chiar dacă nu asta l-a pus la lucru, i-a ieşit un roman bun. Chiar, o fi existānd un nume pentru o carte scrisă după apariţia postumelor autorului? Nu ştiu dacă e cea mai bună apariţie editorială a lui de pānă acum, nici nu contează de fapt cātă vreme avem de-a face cu un roman bine scris capabil să-l determine pe cititor să-l citească fără pauze. Pendularea īntre diversele planuri nu-i strică unitatea, iar umorul e prezent, ca mai peste tot īn scrierile lui Jean-Lorin Sterian. Stilul său e foarte convingător şi nu de puţine ori ţi se pare că chiar participi la ce-ţi povesteşte, că-i poţi vedea cu ochii tăi pe cei despre care de fapt doar citeşti. Cărţii i s-ar putea eventual reproşa una sau alta, dar nimic esenţial. Deşi e bogat populat cu personaje, multe extrase dintre cele perindate prin viaţa autorului, iar personajul principal se īnvārte prin diverse cercuri şi pare destul de sociabil, văd de fapt "Lorgean" ca o carte despre singurătate. De remarcat că personajul nu dezarmează indiferent de problemele pe care le are, sau ni se pare că le are. Pentru că, de fapt, tot ce contează sunt aparenţele.

sus

Omul ireproşabil

de Jean-Lorin Sterian

Mă strecurasem din apartament ca un hoţ, īncălţīndu-mă īncă din cameră. Tovarăşul meu dormea şi n-am vrut īn nici un fel să-i deranjez somnul. Īncercam să-i fiu recunoscător măcar prin discreţie pentru faptul că mă găzduise, scutindu-mă de o sumă importantă de bani pe care ar fi trebuit să o plătesc chiar şi la cel mai mai puţin pretenţios hotel. Nu dispuneam de un buget prea mare pentru călătorie şi primisem cu bucurie propunerea de a locui la el. După numai două zile, īncepusem īnsă să regret că alesesem această variantă ieftină. Prezenţa lui, destul de banalī, īmi ştirbea din independenţă. Venisem cu gīndul ca, pe līngă cele cīteva treburi pe care le aveam de rezolvat, să vizitez cīt mai mult, fără a-mi propune să fac turism. Nu aveam de gīnd să poposesc īn muzee sau lăcaşe de cult şi nici să mă urc īn autobuzul care făcea tradiţionalul tur al oraşului. Amicul meu insistase să mergem īmpreună īn cīteva locuri care, presupunea el, aveau să-mi placă neapărat. Şi poate aşa ar fi şi fost dacă le-aş fi descoperit singur. Nu mă interesa nimic din ceea ce īmi spunea, iar experienţele lui īn acest oraş īn care locuia de ani buni mi se păreau derizorii. Īn plus, īn apartament mai locuiau alţi doi indivizi cu care se afla de o perioadă bună de timp īn relaţii tensionate. Nici măcar nu-şi mai vorbeau. Această situaţie mă pusese de la īnceput īntr-o postură neplăcută şi mă forţase să devin, la rīndul meu, invizibil. Ar fi fost nefiresc să mă īmprietenesc cu nişte oameni pe care nu-i plăceam. Aşteptam uneori īmpreună pīnă auzeam uşile camerelor lor īnchizīndu-se, după care ieşeam să folosim baia sau să ne uităm la televizor. Ajunsesem repede să regret că nu stăteam īntr-o cameră de hotel, oricīt de sordidă ar fi fost, dar īn care să nu mă simt ca o fantomă.

            Am tras puternic īn piept aerul rece al dimineţii. Deşi fumam din anii de liceu, o făceam īntr-un fel neīndemīnatic, amuzīndu-le pe femei şi iritīndu-i pe fumătorii profesionişti. Nu-i puteam īnţelege deloc pe cei care-şi aprindeau o ţigară la cinci minute după ce deschideau ochii. Aveam nevoie īnainte de un sandwich şi de o cafea. Două străzi mai īncolo se afla Cafe Lorgean, un loc luminos şi călduros, īn care cel puţin jumătate din mese erau repartizate fumătorilor. Prin ferestrele mari, fără draperii, puteam observa toată intersecţia. Vis-a-vis se afla un cinematograf de cartier şi bună parte din cei care se īntīlneau să meargă la film poposeau şi īn cafenea. Īn cīteva zile, mi se părea că văzusem cel puţin un sfert din populaţia oraşului şi īncepusem să recunosc deja unele figuri pe care nu aveam să le mai īntīlnesc niciodată, decīt poate īn vise.

Chelneriţa, pe al cărei ecuson scria Anne-Marie, mi-a adus salata de ton pe care o comandasem şi m-a īntrebat ce locuri pitoreşti am mai vizitat.

-De la excursiile din timpul şcolii n-am mai avut niciodată timp să mă plimb prin oraşul meu, mi-a mărturisit.

Discuţiile cu turiştii o făceau să se simtă ca şi cum ar locui īntr-un oraş veşnic nou, fiindcă impresiile oamenilor difereau adesea. Cīteva lucruri rămīneau constante, cum ar fi banca de lemn vopsită īn verde din faţa fīntīnii unde se aruncau bănuţi de aramă, aleile pietruite care duceau īnspre catacombele sfinţilor, statuile reprezentīnd demoni şi amoraşi din străvechiul parc al Rozelor, clădirea sumbră a Operei, īncojurată de salcii vechi.

La una dintre mesele de līngă geam stăteau cei doi bătrīnei pe care-i īntīlnisem īn toate dimineţile īn care ajunsesem īn Cafe Lorgean, chicotind şi gesticulīnd ca doi liceeni. Ca şi mine, īşi petreceau vremea observīnd trecătorii şi nu păreau să se plictisească niciodată de imaginile īn mişcare pe care le oferea mulţimea. Comunicau cu acea abilitate a oamenilor bătrīni de a se īnţelege īntre ei, deşi vorbesc īncet şi sīnt aproape surzi. Dacă i-aş fi īntrebat ceva, n-aş fi obţinut decīt un "Ha?" şi ar fi trebuit să repet īntrebarea cu un glas mai puternic. Mă resemnasem cu gīndul că e un secret pe care-l voi afla după ce voi īmplini vīrsta de 60 de ani.

            Cei doi, Anne-Marie şi un tīnăr gras, cu ten lucios, care strălucea īn lumina soarelui, mare amator de jurnale economice, alcătuiau un fel de societate semipermanentă şi taciturnă īn care ma īntegrasem temporar. De cīteva ori, cercul nostru se īntregise cu Madam Caliopi, o bătrīnă aristocrată care semăna uluitor cu o doamnă din oraşul meu. Venea la cafenea īmbrăcată ca acum cincizeci de ani, purtīnd demnă sub braţ un album de fotografii de familie. Din neamul ei nu mai trăia nimeni de multă vreme şi zilele care-i mai rămăseseră şi le dedicase căutării neīncetate a unor figuri care să semene cu rudele ei dispărute. Adesea, īi simţeam privirea stăruind asupra feţei mele, părăsind-o de fiecare dată dezamăgită şi mă cuprindea un straniu sentiment de jenă, ca şi cum i-aş fi fost dator că nu am nici cea mai mică asemănare cu una dintre rudele ei dispărute.

  Uneori mi se părea caraghios şi deşart efortul meu de a mă integra doar pentru scurt timp īntr-o comunitate, fie ea şi minusculă, cum era cea din cafenea. Mă consolam cu inepţii filozofice de genul: dintr-o anumită perspectivă temporală, toate cercurile īn care ne trăim viaţa sīnt temporare. Nu ne păstrăm pentru toată viaţa tovarăşii de joacă din copilărie, alţii ne sīnt colegii de şcoală, de liceu sau birou. Īn cīteva zeci de ani, şi componenta familiilor noastre se schimbă şi un īnţeles are acest cuvīnt cīnd ai cincisprezece ani, şi altul cīnd ai patruzeci. Astfel, diferenţa dintre societatea unei cafenele pe care o frecventam pentru cīteva zile şi compania puştanilor din cartierul de pe malul mării unde copilărisem e nesemnificativă, iar şansa de a te mai īntīlni cu oamenii cu care ai petrecut o perioadă finită de timp e aceeaşi. De fapt, de-a lungul unei vieţi, cīte persoane ne sīnt permanent alături?

Cu jumătate de oră īnainte de īnceperea primului spectacol, īncă nu se strīnsese nimeni īn faţa cinematografului. Un individ mărunţel, īmbrăcat īn uniforma salubrităţii, curăţa bordura sub privirile apatice ale vīnzătoarei de hot-dog care-şi instala toneta cu gesturi lente şi grave, ca şi cum ar fi săvīrşit un ritual religios dedicat zeului Cremwurşti. Am ridicat privirea şi, pe locul unde ieri se aflase o frumoasă rusoaică pe nume Liza, l-am văzut pe David. Nu ştiu dacă ăsta era numele lui real, ar fi putut să-l cheme oricum, Damian, Robert sau Paul, amănuntul acesta nu are nici o importanţă. Avea o īnfăţişare obişnuită, de loc bătătoare la ochi, dar īl remarcasem repede datorită felului spectaculos īn care īşi savura dejunul. Īn prima etapă, după ce a tuşit sonor, privind concentrat farfuria, şi-a desfăcut un nasture de la cravată. Cu aerul concentrat al unui topograf, a īnceput să-şi īmpartă mīncarea īn porţii egale, apoi a īnceput a le īngurgita conform unui grafic bine stabilit. Furculiţa lui execută adevărate lucrări de inginerie şi, īn scurt timp, ordonase grămada īn formă de salată īntr-o piramidă pe care se apucă să o micşoreze gradual. La aproximativ cinci īnghiţituri īşi udă buzele īn paharul īn care se afla suc de portocale. Un cap priceput la matematică ar fi putut să calculeze exact momentul īn care avea să termine de mīncat. Cīnd acest lucru se īntīmplă, īşi şterse gura pe īndelete cu un prosop alb adus de Anne-Marie şi īşi aprinse o ţigară din care fuma puţin mai mult decīt trei sferturi. Īn farfurie rămăsese cam o optime din cantitatea iniţială, şi cred nu greşeam prea mult cu aproximarea, deoarece nu-mi mai dezlipisem o secundă ochii de la el. Nu părea că-i pasă prea mult de holbatul meu, dar ceva din atitudinea lui īmi spunea că era conştient de existenţa mea. Ceru apoi o prăjitură caramel şi repetă operaţia de sistematizare. Ca şi prima oară, lăsă pe farfurie o optime din cremă Urmă ce-a de-a doua ţigară, fumată īn acelaşi mod. Din punctul unde eram nu puteam vedea conţinutul ceştii, dar eram sigur că mai era cafea īnăuntru şi bănuiam şi īn ce cantitate. Am binecuvīntat postura mea de turist. Īn mod normal, nu m-aş fi holbat atīt la un om care mănīncă, oricīt de ciudat s-ar fi comportat, dar, departe de oraşul meu eram īntotdeauna altul, mult mai īndrăzneţ şi insensibil la părerea celorlalţi. Există momente cīnd şi o simplă privire poate să te stingherească. Am citit că, īn lumea animală, la mamifere, faptul de a-şi fixa privirea pe celălalt este un mod de a-şi īntări dominaţia. Dar asta n-avea nici o legătură cu mine, şi m-am trezit că mă ridic din locul meu şi mă aşez. A dat din cap, ca şi cum venirea mea ar fi fost modul obişnuit īn care-şi īncheia dejunul. La fel de degajat, m-a īntrebat:

- Turist?

A fost rīndul meu să dau din cap.

- Localnicilor nu le plac turiştii, a spus. Oraşul supravieţuieşte datorită lor şi această dependenţă īi irită. Ai vizitat piaţa īn formă de inimă?

- Da. Am auzit că pe vremuri era locul de īntīlnire al pacienţilor unui aşezămīnt de boli mentale.

- De idioţi. O legendă tīmpită spune că, īn urmă cu sute de ani, oraşul a fost lovit de o molimă necunoscută. Toţi oamenii au pierit şi īnsăşi materia a suferit o curioasă transformare. Idioţii şi copii au murit ultimii pentru că singurul leac care mai funcţiona īmpotriva bolii era inocenţa. Bătrīnii spun că molima va lovi cīndva din nou, pedepsindu-ne pentru păcatele noastre sau pentru orice altceva. Din partea mea, ducă-se totul. Eu n-o să mai prind vremurile alea.

Mi s-a aprins beculeţul de avertizare. Omul acesta nu mai vorbise de mult cu cineva şi avea nevoie de un interlocutor. Iar eu căzusem, pentru a mia oara, īn plasă.

Să vă spun un secret. Sīnt un mare orator. Sīnt un mare povestitor. Ştiu o grămadă de poveşti amuzante pe care le pot interpreta ca un mare actor. Pot aborda orice subiect, de la astrologie şi botanică la monadele leibiziene. Datorită unei versatilităţi īnnăscute, mă pot simţi īn largul meu īn prezenţa oricărui interlocutor, indiferent de mediul social din care provine. Am toate calităţile pentru a fi un companion de excepţie. Şi sīnt. Īnsă, asemeni artistului foamei din textul lui Kafka (pe care l-am citit īn volumul altui autor) şi care se īnfometa pentru că nu găsise să-i placă nimic de mīncare, eu vorbesc foarte puţin. Pentru că mi se pare că n-am nimic interesant de spus. Iar oamenii profită de tăcerile mele şi umplu golul cu povestea vieţii lor. Cei mai mulţi vorbesc despre iubiri şi boli. Alţii pot vorbi ore īn sir numai despre adolescenţă, frustrări, animale de companie, julituri, buburuze, găletuşe cu nisip, dulciuri. Oamenii care au avut succes vorbesc mai mult decīt cei dezamăgiţi de soartă. Aceştia din urmă au o cută amară săpată īn colţul gurii care funcţionează ca o piedică, tăind fluxul mărturisirilor. După  ce am ascultat sute de confesări, cred cu tărie că sensul existenţei constă īn īmpărtăşirea ei.

M-a privit cu atenţie. Avea ochii căprui şi gene stufoase, zburlite, īn care nu intrase nici o pensă vreodată.

- Pun pariu că te-ai plictisit de moarte aici. Vrei să asculţi ceva cu adevărat interesant?

Am ridicat imperceptibil din umeri, gest care a scăpat neobservat. Eram obişnuit cu această atitudine. Am ascultat atītea istorii personale īncīt memoria mea a devenit un palimpsest īn care s-au amestecat sute de nume de persoane şi oraşe astfel īncīt a devenit neutilizabil şi povestea unui om a devenit a tuturor. J'ai plus de souvenirs que si j'avais mille ans. Dacă Jung m-ar fi cunoscut,  m-ar fi considerat exemplul viu pentru teoria sa īn privinţa inconştientului colectiv. Sufeream amarnic pentru că povestea vieţii mele se pierduse īn acest turn Babel de destine şi īntīmplări şi mă trezeam adesea năuc, depersonalizat, incapabil să-mi dau seama cine sīnt numele din agenda mobilului meu sau să-mi amintesc dacă īmi petrecusem copilăria īntr-un sat de munte sau īntr-un oraş de la malul mării. Uneori mă simţeam inocent, alteori mă comportam de parcă prin patul meu trecuseră sute de femei. Cu o duzină de albume cu fotografii, toate avīndu-mă drept personaj, īncercam să fixez momente ale existenţei, spre amuzamentul celor cīţiva prieteni care mă bănuiau de cultul personalităţii.

Damian părea intrigat de tăcerea mea. Avea nevoie de spectatori activi.

- Nu putem sta aici, a spus el. Haidem la mine acasă.

După cīteva zile de bīntuit prin oară fără ţintă, ideea de a-mi face cineva programul, doar pentru cīteva ore, mi s-a părut tentantă. Am plătit Annei consumaţia şi am părăsit cafeneaua aproape īncīntat. Eram fascinat de a cunoaşte şi altă locuinţă decīt cea a amicului meu, vroiam să văd bīrlogul unui adevărat locuitor al oraşului şi nu pe cel al unui venetic aflat īn trecere. Filmul īncepuse şi locul din faţa cinematografului era iarăţi gol. Mi-am amintit de ceea ce citisem īntr-un volumaş dedicat celei de-a şaptea arte, a cărui ultimă parte era alcătuită din mărturisiri referitoare la semnificaţia cinema-ului ale unor oameni de cultură. Cineva, al cărui nume nu e relevant, afirmase că merge īntotdeauna la cinematograf cīnd se află īntr-un oraş străin, din dorinţa de a-i cunoaşte şi lumile paralele. Mă regăsisem perfect īn această mentalitate. Mă regăsesc perfect īn multe dintre scrierile altora. Am luat-o pe o străduţă străjuită de mici buticuri īn care se vindeau suveniruri şi ne-am oprit īn dreptul unei intersecţii. Eram īmbrăcat prea gros şi simţeam transpiraţia iritīndu-mi zona axială. Īn schimb, David părea īn largul lui īn haina de piele īntoarsă, puţin uzată, care īi dădea un aer boem, deşi un pic vetust. M-a condus, ţinīndu-mă de braţ, pīnă īn dreptul unei clădiri cu trei etaje, vopsită īn verde, cu ferestre mari, īn dreptul cărora fluturau steagurile unor republici sud-americane. Scările maiestuoase erau străjuite de doi gargui de piatră. Mai văzusem mulţi gargui, deoarece poposisem īn multe oraşe medievale, dar niciodată unii ca aceştia. Nu modul cum sculptorul īşi pusese īn practică fantasmele era neobişnuit, ci faptul că păreau că fuseseră finisaţi cu trei zile īn urmă. Erau primii gargui nou-nouţi pe care-i īntīlneam.

- Casa Americii Latine, a şoptit Damian sau Robert sau Paul.

Apartamentul lui se afla două clădiri mai īncolo. Intrarea īn curte se făcea printr-un coridor īngust şi mirosind a stătut, pe ai cărui pereţi se găseau inscripţionate īndemnuri ciudate, de genul "Accesul interzis renilor neīnsoţiţi" sau "Părăsiţi imediat turnurile de fildeş!". Damian se deplasa destul de greoi, aşa că mă izbeam adesea de el şi rămīneam amīndoi nemişcaţi pentru un timp, ţinīndu-ne răsuflarea. Cu toate acestea, cīnd m-am trezit īn curtea luminoasă, mi s-a părut că tot drumul durase doar o clipă. Mă aflam īntr-un loc care semăna cu un vechi han şi mi s-a părut că simt īn nări miros de cai şi că aud o larmă īndepărtată care m-a īnsoţit tot timpul cīt m-am bucurat de ospitalitatea gazdei mele. Curtea, prea mică pentru a fi un patio, era plină de obiecte vechi din fier şi lemn, aflate īntr-o cantitate suficientă să mobileze trei pub-uri. Īn mijloc se afla un fel de chioşc unde probabil se servea vara prīnzul. Cīteva dale de piatră duceau spre o mică bucătărie care părea nefolosită de multă vreme. O poartă mare slujea drept intrare īn ceea ce părea a fi un atelier de sculptură. Cīteva statui vopsite īn culori violente, reprezentīnd oameni īn situaţii citadine, se aflau aşezate pe pămīnt. Nici una dintre ele nu era terminată, dar nu datorită viziunii artistului; era limpede că autorul se plictisise de muncă şi le lăsase īn plata Domnului. Mi-a atras atenţia o lucrare reprezentīnd un bărbat agăţat de bara din autobuz. Partea de jos era sculptată īn detaliu, autorul redase minuţios şi nasturii de la pantalonii kaki pe care-i vopsise īn negru, dar bustul era o masă informă de piatră īn care abia fusese schiţată o urmă de cravată. Cīt timp am admirat statuia, Damian a stat īn spatele meu, zīmbind. M-a aşteptat politicos să-mi satisfac curiozitatea, apoi m-a invitat ceremonios să urcăm. 

Era una din acele locuinţe universale, īncărcată de obiecte vechi, nu neapărat de valoare, alcătuind un talmeş-balmeş ce completa de minune impresia pe care mi-o făcusem pīnă acum despre proprietar. Dacă lucrurile ar fi avut plăcuţe care să le explice provenienţa, ar fi putut fi un muzeu memorial. Era o casă unde se putea crea o operă, dacă acest lucru nu se făcuse deja. Cu excepţia a două rafturi, biblioteca era aproape goală, dar zeci de volume zăceau peste tot deschise sau avīnd semne de carte īntre pagini. Am ridicat de pe covorul gros, de culoare grena, un roman de Franz Houellebecq cu paginile de la final netăiate şi l-am aşezat pe o curioasă piesă de mobilier, īn formă de coloană, din lemn de culoare īnchisă, cu aspect butucănos. Părea lipsită de orice utilitate, īn afara faptului că de ea se afla sprijinită o pīnză pe care se afla pictat ireproşabil nudul unei femei blonde. Avea sīnii mici şi rotunzi, talie īngustă, iar pe figură īi īncremenise un zīmbet chinuit, ca şi cum nu i-ar fi făcut plăcere faptul că slujise drept model. Ceva mai incolo, in cabinetul de lucru unde ne-am stabilit cartierul general, am zărit şi perechea coloanei, la fel de masivă şi inutilă. Cu paşi mărunţi, m-am apropiat de bibliotecă, dornic să văd care dintre autori avuseseră onoarea de fi lecturaţi pīnă la capăt de ciudatul meu amfitrion. Doar trei titluri se aflau pe raft, fiecare īn cel puţin  cincisprezece exemplare, dar n-am apucat să zăresc decţt onorabilul nume al lui Cervantes şi am simţit o bătaie pe umăr. M-am īntors şi m-am trezit īn faţa unei namile cu palme mari şi transpirate. Cea dreaptă s-a īndreptat spre mine şi mi-a apucat mīna scuturīnd-o ca pe un furtun deasupra unui răsad de păstīrnac.

- Cornel, s-a prezentat dihania. Cornel e numele meu.

Am īncercat să privesc īn spatele lui, căutīndu-l pe Damian. Nu am reuşit.

Mi-am lipit spatele de bibiloteca goală.

Cornel a zīmbit un timp. Părea un pic sărac cu duhul şi m-am liniştit.

- Unde-i Damian? l-am īntrebat.

A ridicat din umeri. Era īmbrăcat cu o cămaşă roşie, cu nasturii aurii, care-l strīngea vizibil la umeri, iar īn mīini frămīnta o beretă albastră, din cele pe care le poartă muncitorii īn timpul liber. Se vedea că s-ar fi simţit mai bine īntr-un maiou zdrenţuros. Mirosul de lavandă ieftină nu-i putea ascunde mirosul greu, de tomberon.

- Roxana m-a trimis la dumneavostră. M-a asigurat că numai dumneavostră mă puteţi ajuta, a spus uriaşul pe un ton umil. Se dăduse īnapoi cu un pas şi nimerise peste una din cărţile care zăceau pe jos. A ridicat-o şi a aşezat-o cu stīngăcie pe un scrin, mīngīindu-i coperta cu mişcări mecanice, nefireşti.

- Domnule, nu ştiu ce să fac, şi-a īnceput povestea. Eu sīnt om simplu, fără şcoală şi muncesc de cīnd mă ştiu. Sīnt opt ani de cīnd lucrez la gropile de gunoi de la marginea oraşului. N-am făcut niciodată rău la nimeni.

- N-ai făcut niciodată rău la nimeni, am repetat. Era una din tehnicile prin care īi dovedeam interlocutorului că sīnt atent. Şi-mi dădea timp să mă repliez.

A tăcut şi a rămas cu o mīnă suspendată. A pocnit din degete, apoi şi-a vīrīt unul īn nas.

- Strălucea foarte tare, a continuat, fără nici o noimă, ca nişte clopote care bat din senin. N-am văzut niciodată ceva care să strălucească atīt de tare şi soarele să fie pe cer. Nici acum nu-mi dau seama că nu-l văzuseră vagabonzii care trăiesc din ce găsesc prin gunoaie. Am coborīt şi m-am aruncat asupra lui. Parcă īmi luase Dumnezeu minţile. Cīnd m-am trezit, strīngeam īn pumn un gīndac din lemn negru şi lucios. N-am văzut īn viaţa mea lemn să străluceasca aşa. Era negru şi totuşi te orbea. L-am acoperit cu o cīrpă şi l-am ascuns īn cutia unde ţin mīncarea. N-am mai putut să mai muncesc şi m-am adăpostit la umbra excavatorului aşteptīnd să vină ora plecării. Nu mi-au pontat nimic īn ziua aia. 

Sfīrşise cu nasul şi acum īşi scărpina o ureche.

- Cīnd l-a văzut Roxana, parcă şi-a ieşit din minţi. Īşi tot făcea cruce şi-mi zicea că gīndacul e lucrul diavolului. Iar nemernicului de mine īi plăcea. Īmi plăcea să-l văd aşa negru şi lucios şi-l mīngīiam şi-l răsfăţam. Cīnd veneam de la groapă, īl găseam aşteptīndu-mă şi-mi părea că-i viu. Roxana nu mai vroia să vină la mine, dar nici că-mi păsa. Şi el m-a răsplătit. Stăteam şi-l mīngīiam pe burtă şi deodată s-a desfăcut īn două şi o lumină ca atunci cīnd l-am găsit mi-a ars ochii nevolnici.

Şi brusc mi-am dat seama că ştiam ce urmează. Am īnchis ochii şi miile de pagini din volumul care alcătuia memoria mea s-au amestecat şi s-au īnvolburat, precum cărţile de joc la procesul Alicei. Cīnd totul s-a liniştit, cele cīteva pagini care conţineau istoria lui Cornel au ieşit īn faţă şi s-au aşezat ca o suită de lămīi la slot-machine. Le-am citit dintr-o răsuflare şi am văzut cum cutia īn formă de gīndac purta īn ea germenele nimicirii unui oraş īntreg, dezastru īn care aveau să fie atraşi mulţi dintre cunoscuţii mei, pentru care nu eram decīt o gaură unde-şi virau capul ca să-şi strige frustrările, ştergīndu-şi murdăriile de preşul urechilor mele, nepăsīndu-le că gura mea nu e cusută cu sīrmă şi că fiecare dintre celulele mele urlă să-şi spună povestea. Şi m-am bucurat şi n-am ştiut dacă citisem viitorul sau doar confuzia din capul meu luase forme escatologice.

Am deschis ochii. Īn faţa mea stătea Damian, privindu-mă cu ochi mici şi curioşi. Īn mīnă ţinea o sticlă prăfuită de vin roşu pe care a lăsat-o pe masă. Şi-a cerut scuze cu voce spartă pentru că lipsise şi a şters-o din nou să aducă pahare. 

Aşezat pe unul dintre scaunele care făceau parte din acelaşi set cu suporturile de sfeşnice, m-am gīndit la viaţa mea ca fiind o peliculă de film fotografic pe care se aflau imprimate fotografiile altora. Nu mai ştiam ce impuls mă mīnase īn acest oraş străin, ce dor necunoscut mă alungase din pīntecul de beton al tărīmului natal, şi de ce tīnjeam după locuri noi, cīnd una dintre camerele din apartamentul īnchiriat īn care locuiam era īncuiată de proprietar şi nu avusesem niciodată curiozitatea să o deschid.

- Pari cam gīnditor, domnul meu, a răsunat o voce străină. Aparţinea unui tīnăr cu fruntea boltită, ce mă privea cu ochi adīnci. Era īmbrăcat sărăcăcios, după moda secolului trecut.

- Tu cine mai eşti? Glasul meu s-a auzit moale, deşi am vrut să sune iritat. Mi-am trecut mīna prin faţa ochilor şi tīnărul a făcut acelaşi lucru ca şi cum ar fi fost legat de mine cu fire nevăzute. A vrut să răspundă, dar i-am facut semn să tacă.

- Lasă-mă să ghicesc, am şoptit. Esti Camilar, Baltazar sau Zanzibar. Sau un nebun venit din neant ca să mă chinuie cu povestea lui idioată. Am desfăcut dopul sticlei de vin şi am tras o duşcă sănătoasă. De obicei, mă feresc să beau īn timpul zilei. O īnghiţitură de alcool, oricīt de mică, mă ameţeşte şi, deşi devin mai limbut şi mai vivace, īndrug numai prostii pe care mintea mea nu catacdiseşte să le reţină. Prietenii mei rīd adesea de acest defect al meu şi mă pun de multe ori īn acele clipe să spun vorbe cum ar fi "Eu, să nu ţin minte? Mīine am să-ţi reproduc īntocmai ce am vorbit!"

- Baltazar, a zis el şi s-a aşezat īn faţa mea.

Stăteam amīndoi faţă īn faţă şi īl simţeam cum se frămīntă, chinuindu-se să-şi găsească primele cuvinte; dintr-un impuls sadic nu doream să-l ajut īn nici un fel şi-i priveam părul lung, dat cu briantină, umerii īnguşti şi mīinile nervoase care i se zbăteau ca nişte fluturi obosiţi. Ştiam dinainte ce īmi va spune, că se află aici datorită hazardului, că a fost călăuzit īn oraşul ăsta sau īn oricare altul de un zar, după cum urmează:

1 - īnseamnă Da,

2 - Nu,

3 - Nu ştiu,

4 - Stīnga,

5 - Dreapta,

Iar  6,   Īnainte.

Telefonul a sunat strident din camera alăturată. L-am lăsat să sune pīnă cīnd zgomotul a devenit insuportabil. Cu fiecare ţīrīit, chipul lui Baltazar a īnceput să pălească şi īn curīnd pielea i-a devenit străvezie, astfel īncīt, īn curīnd, i-am putut observa muşchii, organele interne şi oasele, ca manechinului de plastic şi cauciuc din laboratorul de anatomie. Prin venele lui curgea sīnge roz, aproape luminos, care īndemna la scăldat, avīnd delfini şi tritoni pe post de hematii şi eritrocite, sub supravegherea celulelor albe care pluteau maiestuoase, īn aşteptarea unor virusuri care nu mai veneau. Īn timp ce răsuflarea i se făcea tot mai uşoară, trupul prinse a-şi pierde conturul şi, īn curīnd, īn locul lui Baltazar nu mai rămăseseră decīt cīteva pagini pe care le-am īnhăţat şi le-am introdus īn fişierele memoriei. La fel de brusc cum īncepuse, telefonul a īncetat să sune. Iar Damian a turnat īn pahare.

- Īmi place să scuip, să urinez, să ejaculez, sa fac biluţe, să transpir, să borăsc, să trag flatulaţii şi, mai ales, scuză-mi limbajul, să mă cac, a īnceput īn forţă Damian.

Dispariţia lui Baltazar, īnainte de a-mi vorbi de metempsihoză şi palingeneză, mă īntristase.

- Cīnd eram de-o şchioapă, a continuat Damian, datorită unui fenomen inexplicabil, corpul meu a īnceput să secrete permanent muci, bale şi dejecţii. Nici un doctor adus de părinţii mei nu a fost capabil să pună capăt bolii. Miroseam urīt, fără nici o īndoială, şi părinţii m-au izolat cu scīrbă īn chioşcul pe care l-ai văzut īn curte. Din cīnd īn cīnd, o servitoare venea să-mi cureţe adăpostul fetid şi o īntīmpinam īntotdeauna cu ostilitate. Nici nu mai ştiu de cīte ori am muşcat-o pe biata femeie şi cum mă zbăteam cīnd īncerca să pună furtunul pe mine. Rahatul mi-a ţinut loc mamă. A fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea şi singura īn care am fost aproape de Dumnezeu. Zăceam toată ziua īn propria murdărie īntr-o stare de beatitudine pe care n-am mai reīntīlnit-o niciodată. Trăiam īntr-un univers organic care-mi datora existenţa. Īi spuneam Marele Cuib de Bălegar şi-mi petreceam marea majoritate a timpului īntr-o stare extatică. Aveam vise lungi şi colorate şi, cīnd mă trezeam, pictam şi sculptam īn scīrnă peisajele fantastice pe care le īntīlneam īn vise. Mi se părea că nu m-am născut niciodată, că mă aflu īncă īn pīntecele bălos al mamei şi că nimic nu-mi va ruina fericirea. Dintr-o dată, cu puţin timp īnainte să īmplinesc vīrsta de şapte ani, secreţiile miraculoase au īncetat. Īntr-o dimineaţă, m-am trezit lipsit de murdăria caldă şi protectoare, mai singur decīt Antal īn aer, şi am pornit-o, uscat ca un salam catalan, către casă. Familia mea tocmai servea masa şi īnchipuieşte-ţi ce spectacol a fost cīnd am apărut īn sufragerie, gol şi murdar de rahat uscat din cap pīnă īn picioare. Au pus furtunul pe mine şi jetul lui rece mi-a smuls cel de-al doilea strigăt de venire la viaţă. Cīnd apa s-a scurs, ţintuit de perete unde ma azvīrlise presiunea, mi-am putut vedea pentru prima oară trupul. Arătam ca un sac de piele şi, deşi eram īnfiorător de slab, oasele dispăruseră, ca şi cum furtunul mă spălase şi pe interior.

Cīnd ajunse īn acest punct al povestirii, Damian, īnsetat, goli paharul dintr-o sorbitură.

-  O bună perioadă, viaţa mea nu păru afectată de copilăria de bălegar. Mă jucam cu alţi copii, stricam maşinuţe, omoram insecte, mīincam lipici ca toţi ceilalţi. Am devenit un şcolar mediocru, inteligent, dar nemotivat la īnvăţătură. Brīnză bună īn burduf de cīine, spunea despre mine īnvăţătoarea, o doamnă īnaltă, cu părul roşcat, care obişnuia să-mi ardă o palmă pentru orice năzbītie. Īn timpul şcolii am īnceput să-mi dau seama de incapacitatea mea de a face un lucru perfect. Eram genul de elev care nu ia note sub 7 şi arareori 10. Nu eram niciodată īn stare să fac un exerciţiu de matematică fără să greşesc pe undeva, să īnvăţ un text integral ori să fac o demonstraţie fără să mă poticnesc. La orele de lucru manual, obiectele ieşite din mīna mea aveau īntotdeauna un defect. Aş fi fost un Dumnezeu lamentabil. Profesorii au pus inabilitatea mea pe seama lipsei de concentrare, dar eu bănuiam că şederea mea prelungită īn ordură īmi estropiase definitiv existenţa. Certurile cu părinţii care erau obsedaţi de posibila mea carieră şcolară ne-au īndepărtat definitiv. N-am simţit niciodată că fac parte din familia căreia īi purtam numele. Am plecat de acasă, urmīnd, paradoxal, o carieră universitară. Am ales aurea mediocritas căci, mediocru fiind, eşti foarte potrivit să faci o facultate. Mi-am ales un domeniu de cercetare mai puţin cunoscut şi, de cīteva ori am fost foarte aproape să obţin, după cum spuneau colegii, nişte rezultate senzaţionale. Fiecare sector al vieţii mele fusese afectat de acest sindrom al imperfecţiunii, după cum īl denumise Giordano Esteban, un savant italian care-mi studiase cazul. Cei aproape şapte ani īn plus de fericire fetală fuseseră un afront adus divinităţii şi eram pedepsit pentru toată viaţa pentru īndrăzneala de a-mi fi prelungit pre-existenţa. Sufeream īngrozitor pentru că eram considerat superficial de toţi cei din jur. Nu reuşeam să termin nimic din ceea ce īmi propuneam. Viaţa mea sentimentală era un chin. Īn dragoste, ca şi īn credinţă, iubeşti sau nu iubeşti. Nu poţi iubi puţin sau cu 75% din fiinţa ta. Cīnd am īnţeles acest lucru, am vrut să mă sinucid, dar am renunţat la idee, de teamă să nu dau greş şi să nu ajung īntr-un scaun cu rotine.

Mi s-a părut că nu am auzit bine.

- Cu rotile?

Damian oftă şi, fără să mai scoată un cuvīnt, goli paharul umplut īntre timp.

Mi-am dres glasul īnainte de a īncepe cu o voce gītuită care, pe măsură ce īnaintam īn mărturisire, devenea tot mai sonoră. La fel mi se īntīmplă şi cīnd lucram ca animator la un post de radio. Prima intervenţie semăna cu chiţăiala lui Mickey Mouse dar, după o jumătate de oră de emisiune eram plin de vervă.

- Īncă din liceu, īmi scrisesem primul testament, din ziua cīnd am īmplinit 17 ani. Īmi propusesem să mai trăiesc doar 6 luni. L-am scris pe o foaie de caiet de matematică şi nu avea mai mult de zece rīnduri. Lăsam tot ce aveam unei fete cu care nu vorbisem niciodată şi pe care o zărisem de cīteva ori la liceu īn timpul unor recreaţii. După jumătate de an, mi-am prelungit termenul cu īncă o lună. A fost cea mai intensă lună din viaţa mea. La sfīrşitul ei eram īndrăgostit de altcineva şi mi-am prelungit contractul cu viaţa pentru cel puţin un an. Am făcut alt testament. Fiind o fire strīngătoare, aveam deja mai multe bunuri şi, inevitabil, mai mult de lăsat şi de scris. A īnceput să-mi placă să scriu şi am redactat testamente tot mai literare, īn care descriam amănunţit portretele beneficiarilor lucrurilor mele. Mi-am imaginat cum, după moartea mea, se īntīlnesc īntre ei şi discută un timp despre mine şi această interacţiune le schimbă cursul vieţii. Am notat īn lungi addende autentificate la notar despre posibilele īntīlniri īntre ei şi am acordat bonusuri celor care-mi respectau dorinţele. Am vrut să cunosc tot mai mulţi oameni, ca să-i pot introduce īn viitoarele mele testamente. Firea mea tăcută, empatia īnnăscută, m-au ajutat să devin īntr-un confesor perfect. O ureche. Cīnd mi-am dat seama īn ce mă transformasem, a fost prea tīrziu. Am īnceput să călătoresc. 

- Nu ştiu dacă să iubeşti de trei ori īn viaţă e mult sau e puţin, a vorbit Damian. Am iubit de patru ori, am fost iubit de trei ori. E un procent bun, cred. Cu prieteniile e mai uşor. Marea lor majoritate sīnt superficiale. Nu trebuie neapărat să te implici.

- Am vrut să mă fac preot, dar īmi lipseşte credinţa. Din acest motiv, nu vizitez niciodată bisericile din oraşele īn care merg. Respect prea mult ideea de divinitate ca să-i īntinez lăcaşurile cu bocancii mei.

- Roxana mi-a spus că mă primeşte īnapoi, dacă īl arunc. M-am gīndit măcar să vīnd negustorilor din strada Tăcerii. Dumneavoastră ce mă sfătuiţi? se auzi de undeva vocea lui Cornel.

- Īn urmă cu doi ani, m-am decis să-mi asum soarta şi nu mai sīnt obsedat să-mi iasă totul perfect. Las toate treburile neterminate, dar e propria mea voinţă. Nu citesc niciodată o carte pīnă la capăt şi tot ceea ce fac e aproape bine. Aproape m-am īmpăcat cu mine īnsumi. Mă simt ca un om care trăieşte cu un singur rinichi.

- Īntr-unul dintre cele mai de succes testamente ale mele, scris cu doi ani īn urmă, am folosit numai personaje fictive, născute īn zodia Gemenilor. Sīnt cei mai norocoşi şi cei mai chinuiţi dintre oameni. Ce ştii cu adevărat despre zodia asta? Īn vechime, erau 13 zodii şi două au fost comasate din ordinul unui padişah, care apoi şi-a ucis toţi astrologii.

- Cu toate astea, īncă petrec foarte mult timp la toaletă, īn amintirea vremurilor de odinioară. Deşi modernă, toaleta mea este făcută toată din lemn, ca o saună. Nu suport gresia şi faianţa, mă constipă şi-mi dau senzaţia că mă aflu īntr-un laborator. Pe jos am pus mochetă groasă, īn care ţi se afundă picioarele. Mi-am montat şi o linie hi-fi.

- Dorinţa mea de a scormoni īn sufletul oamenilor m-a pierdut. Solitarii, ciudaţii, suferinzii, nefericiţii, sīnt atraşi de mine ca rechinii de sīnge. Oriunde m-aş duce, nu pot scăpa de ei. M-am săturat de glasurile lor smerite şi plictisitoarele biografii care mi-au distrus-o pe a mea. Am ascultat atītea istorii personale īncīt memoria mea a devenit un palimpsest īn care s-au amestecat sute de nume de persoane şi oraşe astfel īncīt a devenit neutilizabil şi povestea unui om a devenit a tuturor.

- J'ai plus de souvenirs que si j'avais mille ans.

Discuţia noastră se transformase īntr-un dialog al surzilor. Am tăcut. Tăcerile sīnt de mai multe feluri. Cea de acum era una dintre cele īndīrjite, fără feed-back, īn care interlocutorul simte mai devreme sau mai tīrziu că nu-l asculţi.

Īntīlnirea cu Damian a fost semnul că trebuia să părăsesc oraşul. Mi-am luat la revedere de la prietenul care mă găzduise şi, din obişnuinţă, am ieşit pe furiş din apartament. Īn avion, am dormit tot timpul drumului, ferindu-mă să nu-mi prindă cineva privirea şi să īnceapă să-mi vorbească.

Īn aeroport nu mă aştepta nimeni. Singura persoană care m-a băgat īn seamă a fost taximetristul care, pentru o sumă enormă, s-a oferit să mă ducă pīnă īn oraş. Avea ochii mici şi apropiaţi de rădăcina nasului, tenul stricat şi, deşi n-am simţit, eram convins că-i mirosea gura. Şi-a apărat de ploaie blugii albastri şi geaca ieftină din imitaţie de piele cu o umbreluţă albă transparentă de damă.

Īn chioşcul de bilete croşeta o doamnă cu părul roşcat. Mi-a īntins o cartelă cu īndemīnarea unui cartofor. Cītă vreme am aşteptat autobuzul nu s-a īntīmplat nimic. Pe cer se descompuneau cīţiva nori. M-am urcat printre primii şi, spre norocul meu, am apucat loc un pe scaun. Pīnă la Casa Presei, la care am refuzat să mă uit, autobuzul a mers cu viteză, apoi a īnceput să se tīrască. Pe līngă maşină a trecut limuzina de la Casino Vernescu, īn interiorul căreia am putut zări pentru o clipă o măsuţă pe care se aflau pahare de cristal şi mīinile unui om bogat. M-am gīndit la John Lee Hooker īn videoclipul de la Chill Out. Eram īnconjurat de feţe obosite şi bagajele lor care īncercau să-şi recapete demnitatea după īnghesuiala din cală. Doi idioţi se făceau că se ceartă, īn timp ce-şi făceau cu ochiul. Am coborīt īn Piaţa Victoriei, al cărei pavaj arăta de parcă soarele nu strălucise niciodată. Īmi deschisesem telefonul imediat ce avionul īnţepenise pe betonul aeroportului dar, cu excepţia proprietarei apartamentului īn care locuisem īnainte şi care-mi cerea īntreţinerea pe luna februarie, n-am primit niciun apel. Aşa că l-am īnchis.

sus

Cecitatea Mătuşii Martha

de Jean-Lorin Sterian

PERSONAJE:

EL

EA

ORBUL

 

Scena reprezintă o plajă. Se aud valuri spărgāndu-se de ţărm. Cei doi stau spate īn spate pe nisip. El are ochelari.

 

EL

Nu pot īnţelege e de ce ai făcut-o. E gras, e blond şi nu are pic de umor. Şi-a programat viaţa pe următorii zece ani.

 

EA

Rāde la glumele altora, totuşi.

 

EL

 Toate femeile pe care le-a avut pānă acum au fost spălătorese sau chelneriţe. E imposibil ca orice femeie care a citit mai mult de trei cărţi să-l suporte zece minute.

 

EA

Păi, nici n-am prea vorbit.

 

EL

Nu-mi pot īnchipui cum ai ajuns īn patul lui. Spune-mi că a venit peste tine, te-a copleşit cu forţa lui şi n-ai mai putut să i te īmpotriveşti.

 

EA

Nici gānd. M-am dus chiar eu la el acasă.

 

EL

Erai beată.

 

EA

Nu. Ştii că nu beau.

 

EL

Ţi-a oferit bani. Bani pe care eu nu i-am avut niciciodată. Nu m-ai iertat pentru mătuşa Martha. N-am avut nici o vină că īn testamentul ei scria că toţi cei din familie care poartă ochelari nu primesc decāt o sumă minusculă. Iar dacă...

 

EA (īntrerupāndu-l)

N-aş fi putut să primesc nici un ban.

 

EL

Ai vreun motiv pentru ce ai făcut ?

 

EA

Nu.

 

EL (trist)

Eu nu te-am īnşelat niciodată.

 

EA

Ba da.

 

EL (surprins)

Nu-i adevărat. Cānd?

 

EA

De cāte ori ai venit aici să priveşti marea. Atunci erai departe de mine, rece şi indiferent. Īmi dădeai drumul la mānă şi te jucai cu nisipul. Īn momentele alea nu mai eram prietena ta. O dată ai făcut un castel.

 

EL

N-am auzit niciodată ceva mai imbecil. Şi marea mi-e martoră.

 

EA

Vezi?

 

EL

N-ai să mă mai vezi niciodată.

 

EA

Nici acum nu te văd, doar stăm spate īn spate. (pe alt ton) Nu cred. Mă iubeşti prea mult.

 

EL

Asta nu are nici o importanţă.

 

Apare Orbul, care se apropie de ei ezitant.

 

EL

Domnule, doriţi o bacantă?

 

ORBUL

Nu, mulţumesc. Aş dori un pahar cu apă.

 

EL

Imediat. (se ridică şi iese)

 

Orbul rămāne stingher īn faţa fetei. Stīnjeneala creşte cu trecerea timpului.

(Momentul trebuie prelungit cāt mai mult pānă la replica finală a Orbului.)

 

ORBUL (cu glas stins)

Mie, mătuşa Martha nu mi-a lăsat chiar nimic...

                                   

                                                - CORTINA -

sus

Moarte īn doi

de Jean-Lorin Sterian

            Se priviră cu dragoste. Cu gesturi hotărīte duseră paharele la gură şi sorbiră īn acelaşi timp. Se īmbrăţişară cu disperare şi ea īncepu să plīngă. Mai aveau de trăit mai puţin de un sfert de ceas. Aleseseră să moară decīt să trăiască despărţiţi unul de celălalt, după voia părinţilor. Īn mintea fiecăruia se derulau fapte, chipuri, īntīmplări trecute. Nu mai era cale de īntoarcere. Făcuse ceea ce trebuia? se gīndea el. N-ar mai fi putut exista o altă Ea? Era tīnăr şi ar mai fi avut atīte de multe lucruri de făcut. Ea se simţea fericită. Mai bine cīteva minute cu cel iubit, decīt o viaţă īntreagă līngă cineva străin.

            - Mai avem puţin, īi şopti. Hai să facem dragoste.

            - Nu, spuse el şi se īntoarse cu spatele.

            Muriră singuri.

sus

Trei pe o bancă

de Jean-Lorin Sterian

Personaje:

ANDI, jurnalist

CLAUDIA, iubita lui

ALECU, prietenul lui Alecu, art director

SCENA 1

Un apartament de două camere mobilat contemporan.

CLAUDIA:

Alo, Alecu? Ce faci, mă? Şi eu mă bucur să te aud. Nu ne-am mai văzut de ceva vreme. Da, noi nu prea am mai ieşit. Păi īl ştii pe Andi, nu prea mai iese. Şi acum nici atīt, mai ales de cīnd s-a angajat. Da, s-a angajat. Zice că e suficient că vede destui oameni la birou. Auzi, nu treci pe la noi īn seara asta? Ţi-am zis, al meu e tot mai ursuz, nu-l mai scot din casă. Cu mine nu mai vorbeşte, stă īn pat şi se uită īn tavan. E cam deprimat. Mă gīndeam că poate-l mai scoţi tu din starea asta. Vii? Mă bucur. Te aştept... te aşteptăm. Pe la 9. Nu nu-i nevoie să aduci nimic. Acum sunt două salarii īn casă, ha ha. Hai, te pup. Mersi.

Claudia se duce spre patul unde stă Andi.

CLAUDIA:

Ce faci?

Andi ridică din umeri.

CLAUDIA:

Eşti bine?

Tăcere.

CLAUDIA:

Hai măi, Andi, mă sperii... Zi şi tu ceva.

ANDI:

Ce?

CLAUDIA:

E chiar aşa de rău acolo?

ANDI:

Claudia, nu mă simt bine. Nu mă simt īn stare să vorbesc. Nu mă simt īn stare de nimic.

CLAUDIA:

Zi-mi ce ai. Te doare ceva?

ANDI:

Nu trebuie să te doară ceva ca să nu te simţi bine.

CLAUDIA:

De două săptămīni, īn fiecare seară, eşti aşa. Vii, mănīnci, te arunci īn pat şi rămīi acolo. Parcă locuiesc singură. Nu ştiu ce să mai fac. Cred că nici nu-ţi dai seama dacă sīnt īn casă.

ANDI:

Īmi pare rău.

CLAUDIA:

Īţi pare rău, sigur. Dacă ai o problemă, spune-o. Vorbeste cu mine. Sīntem īmpreună de atīta timp. Chiar nu pot să cred că eşti atīt de deprimat pentru că te-ai angajat din nou. Toată lumea munceşte.

Andi se īntoarce cu spatele.

CLAUDIA:

Foarte matur, ce să zic. Să ştii că l-am chemat pe Alecu la noi īn seara asta.

ANDI:

Alecu? Bine.

Claudia ridică din umeri, se duce īn camera alăturată, īşi face de lucru.

Alecu sună la uşă. Claudia deschide. Se pupă.

ALECU:

Mă bucur să te vad. Arăţi bine.

CLAUDIA:

Mulţumesc, dragul meu. Nici nu ştii de cīnd n-am mai auzit asta. Cu ciufutul ăsta al meu...

ALECU:

Hai că exagerezi. Cred că ţi se spune īn fiecare zi.

CLAUDIA:

Eşti tu drăguţ. Hai, ia loc. Ce vrei de băut?

ALECU:

O bere. Unde e şeriful stelar?

CLAUDIA:

Īn pat. Stă cu ochii īn tavan. Asta face īn fiecare seară, mititelul de el. Am zis că o să văruiesc săptămīnal că i-a dat găuri holbīndu-se la el.

Claudia se ridică şi intră īn camera lui Andi.

CLAUDIA:

A venit Alecu să te vadă. Ai putea să te ridici din pat şi să vii īn sufragerie.

ANDI:

Nu am chef de nimeni. Nu eu l-am chemat. Văd destui oameni īn fiecare zi la birou.

CLAUDIA:

Bănuiam că o să zici asta. Auzi, dacă nu te ridici acum din pat, ies īn momentul ăsta din casă şi nu o să mă mai vezi niciodată.

Andi se ridică morocănos. Claudia īl aşteaptă īn uşă şi-i face loc să treacă. Andi şi Alecu dau noroc. Alecu se aşează morocănos la masă. Claudia aduce trei beri. O vreme nu spune nimeni nimic.

CLAUDIA:

Cum īţi merge?

ALECU:

Bine. Chiar bine. Nu mă plīng. Ştii cum e īn jobul meu: īntotdeauna mai pică cīte ceva. Uneori trag tare, mai stau şi noaptea, īn alte zile o frec la greu, stau toată ziua pe jocuri, mai ales de cīnd a apărut Heroes V. E mai bine ca la revistă, oricum. Alţi bani, altă atmosferă. (īntorcīndu-se către Andi) La tine cum e? Am auzit că te-ai angajat.

ANDI:

Oribil.

Claudia pufneşte.

CLAUDIA:

Desigur.

ANDI:

Alecu m-a īntrebat.

ALECU:

De ce? E mai naşpa ca la Monden?

ANDI: (gīndindu-se puţin)

Nu. Şi nu e vorba de atmosferă, nu e vorba de volumul de muncă, de condiţiile din redacţie sau de şedinţele īn care discutăm subiectele tīmpite pe care le propunem. Asta nu vrea să īnţeleagă Claudia. Sunt nasoale şi astea, dar contează mai puţin. Pentru mine e oribil că m-am īntors la lucru. Īnţelegi? Muncesc. Sīnt din nou angajat. Stau din nou 8 ore la un birou. Acum doi ani, după ce am plecat de la Monden, am jurat că nu voi mai face niciodată ce nu-mi place. Că nu o să mă mai angajez. Că nu o să mai am şefi şi program. Că o să trăiesc din scris, dar nu din jurnalistică. M-am apucat să-mi scriu romanul vieţii mele...

CLAUDIA (īntrerupīndu-l):

Dragul meu, eşti naiv.


ANDI:

Cel mai nasol e că, la un moment dat, chiar am crezut că se poate. Scriam la un site, la trei reviste, īncepusem să mă descurc. Īmi rămīnea timp să scriu la roman, să stau prin Cişmigiu īn timpul zilei, să merg la cinematograf la matineu. De cīnd nu te-ai mai plimbat prin Bucureşti īn timpul zilei īn cursul săptămīnii?

ALECU:

Nu ştiu, de cīnd eram student.

ANDI:

Vezi?

ALECU:

Dar nu-mi lipseşte. Eu mă uit la filme la calculator la birou. Nu-mi place să merg la cinema, să văd un film līngă necunoscuţi. Şi m-aş plictisi dacă aş rămīne acasă toată ziua. Am nevoie de acţiune, să mă văd cu oameni tot timpul. Īn weekend ies de fiecare dată, iar īn concedii plec din ţară, mă duc naibii pe coclauri să-mi aerisesc creierii. Amsterdam, frate.

ANDI:

Adică eşti liber 20 de zile din cele 365 ale anului. Doar atunci poţi face ce doreşti.

ALECU:

Şi weekend-urile.

ANDI:

Desigur, şi weekend-urile. Mare brīnză.

ALECU:

Eu cīnd sīnt bolnav şi trebuie să stau īn casă, īnnebunesc. Īmi sun prietenii să vină la mine.

ANDI:

Eu mă simt bine īn casă. Scriu, citesc, ascult muzică. Īmi plac oamenii, dar de la distanţă. Mă dezobişnuisem să-i vad de-aproape. Acum, la birou, īn fiecare dimineaţă trebuie să strīng 30 de mīini şi să găsesc răspunsuri glumeţe la īntrebarea "ce faci?". Colegii de la departamentul sport, fetele de la marketing, doamnele de la contabilitate, şmecherii de la publicitate, cei de la celelalte publicaţii din trust. Şeful mare care trece pe līngă noi ca un crucişător şi nu răspunde la salut. Luni, se vorbeşte despre fotbal, marţi despre maşini, miercuri despre femei, joi despre concerte, vineri despre weekend-ul care vine. Ne vedem zi de zi. Nimeni nu face face ceva atīt de extraordinar īn timpul serii īncīt să povestească ceva cu adevărat interesant a doua zi. De fapt, nu ştim nimic despre ceilalţi. Dacă i-aş īntīlni īn alt loc decīt la birou, nici nu i-aş recunoaşte. Mi se face rău cīnd mă gīndesc la asta.

ALECU:

Cred că ai īntr-adevăr o problemă.

ANDI:

Īi spuneam şi Claudiei, cītă vreme n-am avut serviciu, eram fericit şi n-aveam bani. Acum am bani cīt să pot să-mi plătesc orele de psihoterapie. Şi acum, vă rog să mă scuzaţi, ma duc să mă culc. Mīine merg la muncă, blestemată frază. Ah, de ce nu m-am născut bogat. Am de făcut un interviu cu o vită care face rubrica meteo pe nu ştiu ce post TV. Mirobolant.

Alecu şi Claudia rămīn singuri.

CLAUDIA:

Īmi pare rău. Nu ştiu ce se īntīmplă cu el.

ALECU:

O să-şi revină. După un an de stat pe bară, fără program şi fără responsabilităţi, e normal. (pauză) Mă bucur că ne-am revăzut, oricum.

CLAUDIA:

Mai treci pe la noi.

ALECU:

Poate ne mai vedem şi īn alte circumstanţe.

CLAUDIA:

De ce nu? M-am săturat să stau serile īn casă.

Cei doi īşi iau la revedere. Se sărută pe obraji şi rămīn un pic mai mult decīt e cazul unul īn braţele celuilalt.

SCENA 2

Scena e īmpărţită īn două. Īntr-o parte e dormitorul lui Andi, īn cealaltă sufrageria se transformă īntr-un bar. Claudia pendulează dintr-un spaţiu īn altul.

Momentul I

CLAUDIA:

Ce-ai făcut azi?

ANDI:

Nimic. Am fost la lucru.

CLAUDIA:

Iubitule, ştiu că ai fost la muncă. Ce-ai avut de făcut azi?

ANDI:

Tīmpenii. Īmi irosesc viaţa scriind tīmpenii. Despre modă, petreceri mondene şi starlete. Te-am rugat să nu mă mai īntrebi despre ce fac. Mă deprimă. Īn loc să stau acasă şi să scriu la carte, stau īntr-un birou şi fac articole despre tendinţele verii īn materie de party-uri.

CLAUDIA:

De ce nu īncerci să scrii la birou?

ANDI:

Ai īnnebunit? Ştii ce gălăgie e acolo? Fiecare ascultă muzica lui la calculator. O aud chiar şi prin căşti. Cīnd reuşesc să mă concentrez cīt de cīt sună telefonul sau cineva mă īntreabă o idioţenie, gen cīt e cursul euro azi, sau dacă am fost azi-noapte la Bonsai.

CLAUDIA:

Auzi, n-ai vrea să mergem mīine la un film?

ANDI:

Nu e nimic bun īn oraş. Mi-a zis Denis, tipul care scrie de filme la noi. Numai prostii americane, genul Omul Paianjen şi eternele comedii romantice.

CLAUDIA:

Mie īmi plac comediile romantice.

ANDI:

Mie nu.

CLAUDIA:

Bine, ursuzule. Hai să ieşim pur şi simplu din casă. Nu mai jeli la nesfīrşit. Şi tu, şi eu şi toţi pe cei care-i cunoaştem muncesc. Mă faci să mă simt prost, ca şi cum ar fi vina mea că te-ai angajat. Nu puteam trăi la nesfīrşit dintr-un singur salariu.

ANDI (īntorcīndu-se cu spatele)

Noapte bună.

Claudia trece īn celălalt spaţiu. Se aşează la masă şi imediat apare şi Alecu. Se pupă pe obraji.

CLAUDIA:

Hei.

ALECU:

Bună.

CLAUDIA:

Ce faci?

ALECU:

Era să īntīrziu... A venit o lucrare īn ultima clipă de la client şi a trebuit să o refacem. Īn publicitate apar tot timpul din'astea. Tu cum eşti?

CLAUDIA:

Bine. (Scurtă Pauză) Bine. Mă simt puţin ciudat că sīnt aici.

ALECU:

Dar am mai ieşit cīndva īmpreună... O dată, acum cīţiva ani, cu mult īnainte să fii cu Andi.

CLAUDIA:

O, Doamne, parcă a fost acum o sută de ani. Mi-aduc aminte atīt de vag, de parcă mi-ar fi povestit cineva şi n-aş fi trăit eu.

ALECU:

Aveai o rochie roşie cu buline albe. Arătai foarte drăguţ īn ea.

CLAUDIA:

Ţi-aduci aminte asta? Nu pot să cred. (pauză) Tu cu cine mai eşti?

ALECU:

Cu nimeni. Am ieşit ceva vreme cu o fată care făcea PR la Leo, dar s-a consumat. Oricum, nu prea a fost scīnteie de la īnceput.

CLAUDIA:

E important să fie ceva puternic măcar īn primele luni.

ALECU

Da. Aş vrea să spun că dragostea durează trei ani, dar eu n-am fost cu nimeni mai mult de un an. M-am cam obişnuit să fiu singur. De'aia am şi terminat-o cu Angelica, fata asta de care-ti spuneam. Mă suna īn fiecare zi ca să-mi povestească ce a făcut la birou. Īi ştiam toţi colegii fără să-i fi văzut vreodată. Parcă aveam două locuri de muncă, al meu şi al ei. Aş vrea să ies cu cineva care nici să nu ştie unde lucrez şi nici ea despre mine.

CLAUDIA:

Cu al meu aş vrea să vorbim măcar despre ce face la birou, crede-mă. E din ce īn ce mai mut.

ALECU:

Cred că trebuie să-ţi fie foarte greu.

CLAUDIA:

Dacă l-aş părăsi acum, mi-aş reproşa toată viaţa. Ştiu că e nefericit, dar nu ştiu cum să-l ajut. Dimineaţă, īl aud vomitīnd. Īnainte nu făcea asta niciodată, nici măcar cīnd se īmbăta. Am mai trecut prin momente grele, dar am rămas īmpreuna. Īntr-un an, am rămas şi eu fără serviciu şi n-a lucrat decīt el. Dar sīnt foarte nefericită. Parcă nici n-aş mai exista īn inima lui.

ALECU:

Dar exişti īn inima altcuiva.

CLAUDIA:

Mulţumesc.

ALECU:

Vorbesc serios. Mi-ai plăcut īntotdeauna. Ştiam că eşti prietena lui Andi şi nu am mişcat nimic. Vă vedeam şi nu mă gīndeam decīt cum ar fi să fim īmpreună. Adevărul e că păreaţi fericiţi. Acum, īnsă... Nu pot să te las să te chinui doar pentru că el are o depresie. Nu meriţi asta.

CLAUDIA:
Aşa e. (pauză) Hai să mergem la un film.

ALECU:
N-am mai fost de mult. E unul cu Clooney şi Meg Ryan, i-am văzut īnceputul pe calculator.

Momentul II

Claudia se īntoarce īn camera unde Andi stă īntins īn aceeaşi poziţie.

CLAUDIA:

Nu te mai īntreb nimic. Aş fi fericită dacă m-ai īntreba un singur lucru despre mine, să ştiu că exist şi eu īn casa asta. Să te ridici din patul ăla nenorocit şi să-mi spui: ce mai faci tu, Claudia? Eşti bine? Ce mai e cu viaţa ta? Eşti pe drumul cel bun? Ia zi, cīnd e ziua mea de naştere?

ANDI:

5 septembrie 1976

CLAUDIA:

Măcar atīt mai ştii. Pe vremuri īmi lăsai bileţele īn toată casa. Mi-ai făcut cadou un CD cu toate piesele care credeai că mi-ar plăcea. Īl mai am şi acum. Mă invitai la teatru. Mi-ai trimis flori la birou.

ANDI:
Veniseră pe numele unui coleg care era plecat īn concediu.

CLAUDIA:

Aşa, deci. Tipic pentru tine. Măcar īmi acordai atenţie. Acum nu mai exist pentru tine. Nu scoţi un cuvīnt toată seara. N-am mai făcut dragoste de luni de zile.

ANDI

Nu am ce să spun. Nu mă simt īn stare să vorbesc despre nimic, Mi-au secat cuvintele. Mi se pare totul inutil. Orice aş auzi, nu mă interesează. Orice aş spune, nu are niciun sens.

CLAUDIA:

Nici eu nu te mai interesez. Aş putea să mi-o trag cu cineva īn camera de alturi şi n-ai schiţa un gest.

ANDI:
Nu te raportezi decīt la tine. Nu mă mai interesează nimic īn viaţă, nu doar relaţia noastră. Parcă aş fi aruncat īntr-un puţ. Singur. Dacă aş fi īn stare să-ţi explic ce se īntīmpla cu mine, atunci īnseamnă că aş fi sănătos. Mă trezesc dimineaţa şi primul lucru pe care-l fac e să-mi vărs măruntaiele. Mă simt bine cīteva minute după care mă apucă o frică groaznică. Aş vrea să mă arunc īn pat şi să stau ascuns sub plapumă, dar trebuie să merg la serviciu. Acolo, plutesc 8 ore cu ochii semiīnchişi, după care mă tīrăsc spre casă. Schimb două autobuze de la Casa Presei. Cīnd ajung aici, nu mă mai simt īn stare de nimic la gīndul că ziua următoare va fi la fel.

CLAUDIA:

Să-ţi zic de-o fază ciudată azi. Poate bagi ceva īn cartea ta. Ştiu că o să o termini cīndva. Să-ţi spun: Am intrat īntr-un magazin de electrocasnice ca să-mi iau un depilator. ăla vechi s-a stricat de două luni. Mă rog, tu n-ai observat nimic. Aşa... Īnăuntru era un vīnzător gras, cu...

ANDI:

Claudia, cartea mea nu este despre depilatoare.

CLAUDIA:

Ştiu, dar mă gīndeam că e interesant.

ANDI:
Nu e.

CLAUDIA:

Dacă ai continua să-ţi scrii cartea cīnd ajungi acasă, īn loc să stai cu ochii zgīindu-te īn tavan, te-ai simţi mai bine.

ANDI:
Dacă ai fi bucătar, cīnd ai veni acasă ţi-ar mai veni să găteşti? Sau, dacă ai fi curvă, ai mai face dragoste cu soţul tău cīnd te īntorci acasă ruptă īn două?

CLAUDIA:

Să īnţeleg că apetitul tău sexual atīt de redus are vreo cauză exterioară.

ANDI:

Crezi ce vrei. Eu vreau să dorm.

Se stinge lumina.

Claudia merge īn celălalt spaţiu.

Se ţine cu Andi de mīnă la masă.

CLAUDIA: (povestind īnsufleţită):

Să vezi ce mi s-a īntīmplat ieri. M-am dus să-mi cumpăr un depilator. E o reprezentanţă Brown pe Kogălniceanu. Cīnd intrii te aştepţi să vezi un sediu mişto, dar e īntunecos şi toate obiectele arătau prăfuite. Vīnzător era un tip păros, obez, cu barbă. Un fel de Păunescu. I-am cerut un aparat de epilat Brown 2520. Nu mai avem, zice el, dar avem ceva mult mai bun: 3570. Şi care-i diferenţa, īntreb. Este mult mai bun, domnişoară, zice el. Are atenuator de durere, cap de epilat pentru zone sensibile şi dispune si de un mecanism care ajută la īndepartarea firelor foarte scurte. Īl cumpăr, īi spun şi scot banii. Staţi să vă arăt cum funcţionează, nu se opreşte grasul. Daţi-mi un deget. M-am uitat la el ca la un nebun. Haideţi, domnişoară, că nu vă fac nimic... mie īmi place să le explic clienţilor īntocmai cum se foloseşte un aparat, mă asigur ca au īnteles, nu vreau să īl strice şi apoi să vină la mine cu pretenţia să īl schimb; haideti, daţi-mi degetul.

ALECU:

Bine că nu ţi-a dat teme pentru acasă.

CLAUDIA:

Stai să vezi. Īi dau degetul şi ăsta īncepe: Aparatul se monteaza aşa cum vă arăt eu, cu grijă, că nu trebuie să forţaţi. Prima dată vă epilaţi cu ajutorul atenuatorului de durere, iar firele neastīmpărate le īndepărtaţi prin sistemul soft lift. Epilarea se face dupa baie, iar pielea trebuie să fie foarte bine uscată; nu vă epilaţi īn baie sau īntr-un loc cu gresie pentru că aparatul se poate sparge īn cazul īn care-l veţi scăpa pe jos. Cel mai bine e să vă epilaţi īntr-o cameră cu mochetă sau ceva de genul asta. Īn orice caz, acesta este un aparat foarte bun. Ce scrie aici? Şi mă pune să mă uit pe fundul aparatului. Made in France, zice tot el, cu aerul că ţine īn mīnă un ou Faberge. Omul era dus rău. Ştia totul despre epilatoare. Zici că se născuse īn fabrica unde se fac.

ALECU:
  Mă īntreb ce-o fi vrut să se facă ăsta cīnd era mic. Dacă-şi īnchipuia că o să vīndă epilatoare Brown. Bat pariu că voia să fie astronaut sau fotbalist.

CLAUDIA:

Cīnd eram mică voiam să mă fac stewardeză. O mătuşă de-a mea, Cora, īmi aducea tot felul de lucruri mici şi draguţe din toate colţurile lumii. Nu-mi doream decīt să fiu la fel ca ea: la īnălţime īn tot ceea ce făceam. O copiam īn toate: haine, gesturi, expresii. Pe mama nu o suportam. O vedeam īn şorţul de gospodină, călind ceapă şi mă rugam să fie mama mea vitregă. Nu puteam concepe să-i fiu fiică. Pe līngă Cora, arăta ca o ţarancă. Mai tīrziu, am constatat că am rău de īnălţime şi că nu voi putea să zbor niciodată. Mi s-a dărīmat tot universul pe care mi-l făurisem de cīnd eram mică. Cīnd am aflat că şi mama suferea de acelaşi rău de īnălţime, am īnceput să o iubesc.

ALECU:
Eu voiam să mă fac marinar. Văzusem un serial la televizor: Linia Maritimă Onedin. Voiam să am barbă şi uniformă. N-a fost să fie. Acum joc pe computer jocuri cu vapoare.

CLAUDIA

Aseară am vrut să-i povestesc de asta lui Andi. N-avea chef să mă asculte.

ALECU:

Ce mai face?

CLAUDIA:

Nimic nou. Se plīnge tot timpul, parcă-i Woody Allen. Īmi spune că are crize de anxietate şi că nu-l īnţeleg. Ar trebui să-mi cumpăr o carte dintr-acelea "Cum să trăieşti līngă un bolnav de anxietate".

ALECU:

Mai degrabă "Cum să trăieşti līngă cineva care nu te mai iubeşte"

CLAUDIA (după o pauză):

Sīnt pline librăriile de cărţi de genul ăsta. Se vīnd mai bine decīt Coelho.

ALECU:

Am auzit că un romān a scris un volum intitulat Alchimista. O idee "foarte tare". Pe genul faimoşilor pantofi de sport Puna şi al casetofoanelor Powasonic. Mă īntreb: ce dobitoci au cumpărat Alchimista? Oameni care nu ştiu exact ce cumpără, dintre cei care citesc două cărţi pe an şi care au auzit de-o carte mişto, cu un titlu cu alchimie, ceva. Sau fanii Alchimistului, recrutaţi dintre coafeze şi staruri ale muzicii dance, care aşteaptă o continuare. Ei ar putea cumpăra şi un volum cu titlul Surorile Karamazov.

CLAUDIA:

Sau Huligancele.

ALECU:
Muntele prăjit.

CLAUDIA:
Domnul Bovary.

ALECU:
Şi care ascultă CD-uri cu Mach şi Bozart.

CLAUDIA:
Ha, ha. (după o pauză) Doamne, ce mă bucur că stau de vorbă cu tine.

Īl sărută pe Alecu. Īn momentul ăla sună mobilul.

ALECU:
Salut, Andi. Bine, prin oraş. Tu eşti mai bine? Mă bucur să aud asta. Sigur, cīnd? Mīine seară e perfect. Ciao.

CLAUDIA:
Andi? Crezi că ştie ceva?

ALECU:

Nu. Sigur, nu. Nu l-am mai auzit demult atīt de entuziast. M-a invitat mīine la voi.

Dar rămīne valabilă ieşirea noastră īn weekend, nu?

CLAUDIA:

Da, iubitule.

SCENA 3

Claudia şi Andi sīnt īn sufragerie. Andi se uita pe o revistă, fluierīnd, Claudia aranjează masa.

CLAUDIA:

Nu te-am văzut de mult īntr-o dispoziţie aşa de bună...

ANDI:

Şi? Nu te bucuri pentru mine?

CLAUDIA:

Ba da... Dar nu mai sīnt obişnuită.

ANDI (cīntīnd)

Nu mai sīnt obişnuită...

CLAUDIA rīde.

ANDI:
Mai ţii minte cīnd ne-am dat īntīlnire īntr-o papetărie? A fost prima noastră īntīlnire... Şi apoi am stabilit să ne vedem de fiecare dată īn alt loc. A doua oară ne-am văzut la o spălătorie de maşini, pe urmă īn magazinul ăla de mochete de līngă Unirea...

CLAUDIA:

A treia oară ne-am īntīlnit la un meci de handball feminin. Pe urmă ne-am văzut la magazinul de mochete...

ANDI:

Da, da. Ai dreptate. Jucau o echipă din Bucureşti cu una din Constanţa şi ţineam cu fetele din Constanţa pentru că avusesem cīndva o iubită de acolo. Şi mă tot ironizai, că apucasem să-ţi povestesc...

CLAUDIA:

Carmen. Prima ta iubire.

ANDI:

Cum ţineţi minte voi, fetele, toate prostiile astea. Da, Carmen. Eu habar n-am cum īl chema pe primul tău iubit. Sau pe ultimul, ha ha.

CLAUDIA (pierit):

Ha, ha.

ANDI (o opreşte pe Claudia din trebăluit şi o ia de mīnă):

Ştiu că īn ultimul timp am fost cam urīcios.

CLAUDIA:

Urīcios? Aşa īi spui?

ANDI:

Nu prea am fost īn apele mele... Īmi jurasem că nu o mă mai īntorc īntr-o redacţie niciodată... Mi-a fost greu să mă adaptez... program, colegi, şedinţe de sumar, bīrfe, mă deprimă numai cīnd mă gīndesc. 8 ore īntr-un birou zi de zi au fost o īncercare prea grea. Plus mersul cu autobuzul pīnă la Casa Presei.  Īncă o oră şi jumătate. Adică o zi pe lună petrecută īntr-o conservă. Gīndul ăsta mă deprimă īngrozitor. Pentru...

CLAUDIA:

Andi?

ANDI:

Aşa. Dar acum sīnt bine. Pentru că m-am hotărīt ce să fac. Am o idEe. Un plan. Ca o ironie, tot jurnalistica m-a ajutat.

CLAUDIA:

Zi..., mă tot ţii in suspans de două zile.

ANDI:

Hai să-l aşteptăm şi pe Alecu. Trebuie să apară. Mi-e mai uşor să vă spun aşa. Am nevoie de amīndoi pentru ce am īn cap.

Sună la uşă.

ANDI:

Voiam doar să-ţi spun că-mi pare rău pentru cum m-am comportat luna asta. Şi că o să fie bine.

Claudia īi deschide lui Alecu. Se sărută, stīnjeniţi, pe obraz. Andi se ridică din scaun, dă mīna cu Alecu.

ANDI:
Ce bei? Bere? Vin? Whisky?

ALECU:
Aş bea nişte votcă. Dar nu simplă, amestecată cu suc.

ANDI:
Sigur.

Andi dispare din cameră. Alecu şi Claudia se privesc. Alecu face semne, dacă ştie de ce l-a chemat. Claudia īī răspunde că nu, tot prin semne.

Andi se īntoarce cu o sticlă de votcă şi una de suc.

ALECU:

Ce suc e ăsta?

ANDY:

O prostie, un fel de Ice Tea cu aromă de nuci verzi. Am fost alaltăieri la lansare. Mie mi se pare că are gust de şosete.

CLAUDIA:

Cīnd ai fost?

ANDI:

Acum două zile.

CLAUDIA:
Mie nu mi-ai spus nimic.

Andi rīnjeşte.

ALECU:

Mie mi se pare foarte mişto că mergi la toate evenimentele alea. Mănīnci, bei pe gratis. Mi-aduc aminte că noi, ăştia de la design, vă invidiam foarte mult cīnd primeaţi invitaţii. Şi tu primeai, nu glumă. Pe noi nu ne chema nimeni.

ANDI:
La īnceput mi se părea şi mie mişto. Petreceri, lansări, aniversări, cockteiluri, baluri, din nou cockteiluri. Vedete, multe fiţe. Cel mai tare e la plecare cīnd hostessele  oferă oaspeţilor dragi, vipuri şi jurnalisti, o sacoşă cu un cadou frumos, discret branduit. Cel mai mare succes īl au lansările de parfurmuri: nici o vedetă nu ratează ocazia de a primi unul gratis. E una dintre puţinele ocazii cīnd mai văd oameni stīnd la coadă cu sacoşe īn mīini. Ajutoare pentru oameni bogaţi. Pe vremuri aveam camera plină de pixuri, bricege, brichete, agende, rulete, brelocuri, prespapieruri, cuţite de tăiat hīrtia, seturi de pahare, rame de fotografii. Cea mai mişto chestie pe care am primit vreodată e un set de joc de golf de birou, De cīnd m-am reangajat, am obsservat că s-au mărit bugetele. Cadourile s-au tehnologizat. Am primit telefonul ăsta mobil, mouse-uri, două memo-stick-uri. Nici n-am ce să fac cu ele.

 

ALECU:
Ţine-le īn casă, că nu-ţi cer de mīncare. Le faci cadou la o zi de naştere.

 

ANDI:
a şi fac.

 

CLAUDIA:

Poate-ţi fac cadou şi un storcător de fructe, că al nostru s-a stricat.

 

ANDI:
O săi permiţi cel mai şmecher storcător de fructe din lume. O să fie cīt o maşină de spălat şi o să facă suc la tot cartierul.

 

ALECU:
Īl mai ţii minte pe DJ Boroş? ăla care scosese un album care se numea Din Lumea Dozatorului. Ascultam tot timpul īn redacţie.

 

ANDI:

Da, băi. Foarte tare. Un oligofren care făcea muzică.

 

CLAUDIA:

Eu n-am auzit...

 

ALECU:

Hai, sigur ştii... (fredonează) Fugi, Boroş, săi salvezi ultimii blugi.

 

CLAUDIA:

Aaa, īmi sună cunoscut.

 

ALECU:

Şi īn piesa aia care dădea numele albumului vorbea despre cum e īmpăită lumea, īntre bogaţi şi săraci după cīte pahare de suc īşi permit să bea de la dozator.

 

ANDI:
Genial. Dacă īmi reuşte planul, o să bem hectolitri de suc.

 

CLAUDIA:

Ar cam fi cazul să ne spui despre ce e vorba.

 

ANDI:
E foarte simplu. Jefuim o bancă.

 

Lui Alecu şi Claudiei le cad feţele.

 

CLAUDIA:
Poftim? Eşti mai nebun decīt īmi imaginam.

 

ALECU:
Frate...

 

ANDI:
Ascultaţi-mă cu atenţie. Acum două zile am făcut un interviu cu un director de bancă. Chestii economice, o perspectivă personală asupra a ceea ce se īntīmplă pe piaţa romănească, nimic interesant. La un moment dat, mă plictisesc de atītea cifre şi mă trezesc că īl īntreb cīt de uşor poate fi spartă o bancă. La care el zīmbeşte subţire şi-mi spune: n-ai idee cīt de uşor. Mi-am īnchis reportofonul. Ei bine, omul mi-a spus nişte chestii de nu vă vine să credeţi.

Alecu:

Dă-mi voie să nu te cred că ţi-a spus cum poţi să-i spargi seiful.

Andi:

Dragii mei, nu are nicio legătură cu ce-aţi văzut voi la televizor. Nu ne tragem ciorapi pe faţă, nu luăm arme şi nici nu dinamităm seifuri. Suntem īn anii 2000. Trebuie să fim doar la momentul porivit īn locul care trebuie. Seiful de deschide după un cod care se generează īn fiecare zi la ora 0. Nu-l ştie nimeni, nici măcar directorul băncii pīnă a doua zi cīnd vine la birou, la 7 dimineaţa.

ALECU:

Dacă spargem banca la care ai fost, o să se gīndească imediat că tu ai făcut-o.

ANDI:

Stai liniştit că nu sīnt atīt de prost. O să spargem o filială, probabil că dintr-un alt oraş. Toate se bazează pe acelaşi sistem. Alea sīnt şi foarte prost păzite, un singur gardian bătrīn care doarme de sparge de cum intră īn tură.

CLAUDIA:
  Şi cīnd ieşim unde punem banii?

ANDI:

Ha, ha. Mai e pīnă acolo... Saci de gunoi, oricum. Īi desfacem la plecare. Īnainte de a vă spune mai multe, aş vrea să ştiu dacă intraţi īn chestia asta. Dacă nu, uităm tot ce am vorbit pīnă acum.

 

ALECU:
De ce-aş face chestia asta?

ANDI:
Bani? Mulţi bani? Nu vei mai fi nevoit să munceşti niciodată decīt dacă ai chef. 

ALECU:
Am putea ajunge īn īnchisoare.

ANDI:
Pentru mine fiecare zi petrecută la serviciu e īn īnchisoare. Nu ar fi nicio diferenţă.

ALECU:
Asta spui acum. Să te văd īnchis īn cīţiva metri pătraţi, cu un malac pe nume Gelu care-ţi zīmbeşte galeş.

CLAUDIA:
Nu īnţeleg. De mine de ce ai nevoie?

ANDI:
Pentru că trebuie să facem asta īmpreună. Pentru că nu am mai făcut nimic īmpreună de foarte multă vreme. Pentru că asta īnseamnă totul pentru mine. Şi pentru că e nevoie de trei oameni.

CLAUDIA:
Sună ca un şantaj. Putem face multe alte lucruri īmpreună, nu trebuie să jefuim o bancă.

ANDI (ridicīndu-se de la masă):

Aş vrea ca mīine seară să ştiu dacă vă băgaţi, pentru că peste o săptămīnă vreau să fiu īntr-un hotel din Barcelona.

ALECU (confuz)

Vorbim mīine. Baftă.

Alecu iese.

CLAUDIA

E clar. Tu chiar ai īnnebunit...

ANDI

Să vezi tu ce nebun sīnt acum.

O ia īn braţe şi īncep să se sărute. Claudia se luptă un pic, apoi cedează.

 

SCENA 4

Scena e īmpărţită īn trei spaţii. Īntr-o latură se află biroul directorului unde este calculatorul, īn cealaltă latură e cămăruţa pe post de debara. Īn centru se află interiorul băncii cu ghişeele. Claudia, Andi şi Alecu sīnt īnghesuiţi īn debaraua din dreapta. Se aude un forfot stingīndu-se īncet, nişte paşi şi o uşă īnchizīndu-se cu zgomot, urmată de tăcere. Cei trei īncep să se foiască. Nu li se aud decīt vocile.

CLAUDIA

Ieşim.

ANDI

Mai stăm puţin.

CLAUDIA

Mi-a amorţit piciorul.


ALECU

Eu zic să nu ieşim aşa curīnd. Mai bine să nu ieşim deloc. Stăm aici pīnă dimineaţă şi plecăm atunci cīnd apar primii clienţi. Şi nu mai vorbim niciodată despre asta.

ANDI

Alecu?

CLAUDIA
  Trebuie să ies neapărat.

ANDI

Īncă puţin.

ALECU

Eşti sigur că nu e nimeni īnăuntru?

ANDI

Cred că e prea tīrziu să nu ai īncredere īn mine. Pīnă la ora 1, nu o să fie aici niciun bodyguard. Nu īnăuntru.

CLAUDIA

Nu mai poot. Ies.

ANDI

Bine. Ieşim.

Iese īntīi Claudia, apoi Andi. Claudia se īntinde. Apoi se uita īn jur şi-l ia īn braţe pe Andi şi-l sărută.

CLAUDIA

Am reuşit!

Apare şi capul lui Alecu care se uită circumspect īn jur, apoi iese cu totul. Claudia se jenează un pic de prezenţa lui Alecu. Trec cu toţii īn īncăperea băncii. Claudia e extatică, se plimbă fascinată. Andi se uită la ceas.

ANDI

E abia şapte. Avem de stat 5 ore pīnă cīnd se schimbă codul. Dacă totul va fi īn regulă, şi va fi, la ora 1 sīntem īn drum spre Bucureşti.

ALECU

Şi ce facem atīta timp?

ANDI

Aşteptăm. Ne povestim vieţile, jucăm Fazan...

CLAUDIA

Cīnd eram mică, visam să rămīn peste noapte īntr-o cofetarie. Să scot toate tăvile din vitrină şi să mănīnc prajituri fără să-mi spună nimeni să mă opresc. Voiam să fiu singură, doar eu şi prăjiturile. Īmi plăceau foarte mult şarlotele. Acum nu se mai fac...

ALECU

Da, chiar. N-am mai văzut de ani buni...

CLAUDIA

Aveau două feluri de cremă, albă şi maronie şi un strat subţire de blat. Şi mai erau Choix a la creme, nici astea nu mai sīnt.

ALECU

Şi eclerele vieneze... Alea rotunde.

ANDI (gīnditor)

Alea rotunde...

CLAUDIA
Eclere vieneze... Ce bune erau... Cu frişcă...

ALECU

Dar banii unde sīnt?

ANDI

Īn spate.

ALECU
De unde ştii?

ANDI

Mi-a prins şi mie bine la ceva să fiu jurnalist. Ştiu să obţin nişte informaţii cīnd mă interesează cu adevărat.

Cei trei se aşează. Nu spun nimic ceva timp.

ALECU

Mai erau alea, ca nişte fursecuri, dar mai mari. Aveau un nume complet tīmpit, ceva industrial.

ANDI

Pricomigdale?

CLAUDIA

Pricomigdale! Daaa. Ce bune erau...

ALECU

Nu, nu... Stai puţin, erau ambalate īn celofan.

ANDI
Preambalate.

ALECU

Exact! Preambalate.

CLAUDIA (acelaşi joc)

Preambalate! Daaa! Ce bune erau...

ALECU

Da' mai ţineţi minte bomboanele Cip Cip. Alea mici şi colorate? Se vindeau īntr-o cutie rotundă de plastic...

CLAUDIA

Cip Cip.Ce bune erau... Ce poftă mi s-a făcut.

ANDI
Mi s-a făcut foame. Ai adus ceva, nu?

CLAUDIA

Sigur... Sīnt īn geantă.

Se ridică şi aduce din debara o pungă cu mīncare.

ALECU

Avem şi ceva dulce? Vreo preambalată, ceva?

CLAUDIA (īmpărţindu-le sandwich-uri)

Negrese de la Gregory's...

ANDI

Gregory's? Nu mai pot să mănīnc nimic de acolo. Au făcut unul şi la Casa Presei, dar prefer să mănīnc la bufetul de la Flacăra, chit că miroase a mīncare de te trăzneşte. Aşa se recunosc ziariştii din Casa Presei, după miros...

 CLAUDIA

Te rog, nu īncepe... Mīncăm ce avem... De mīine, numai trufe... Deocamdată...

ANDI

Mda... Mi s-a cam dus foamea. Mă duc la toaletă...

Andi ia de undeva ceva de citit şi iese.

Alecu o ia īn braţe pe Claudia.

CLAUDIA

Termină... Se poate īntoarce oricīnd.

ALECU
Parcă n-ai sta cu el... Cīnd lucram īmpreună şi intra Andi la toaletă, ştia toată lumea că jumătate de oră nu-l mai vedem.

CLAUDIA

Aşa e... Uneori am impresia că e singurul loc din casă unde se simte bine...

ALECU

Ce facem?

CLAUDIA

Adică?

ALECU

Ce facem după? Īi spunem?

CLAUDIA

Alecu, nu avem ce vorbi pe tema asta. Ar trebui să uităm totul. A fost o perioadă ciudată pentru mine... Andi, cu depresiile lui...

ALECU

Dar mi-ai promis...

CLAUDIA
Nu ţi-am promis nimic. A fost totul īn mintea ta...

ALECU

O să avem o grămadă de bani. Putem să plecăm oriunde īn lume. Doar noi doi. O să mergem la Amsterdam. Mă rog, īn Spania, Italia undeva unde e cald tot timpul. M-am săturat de iernile din Romānia şi de oameni morocănoşi. Eu mi-aş deschide o firmă mică de design, doar aşa, la mişto, ca să nu mă plictisesc, iar tu ai sta la plajă toată ziua...

CLAUDIA

N-aş putea să stau la plajă toată ziua... Am probleme cu pielea. Mi-e frică de cancer...

ANDI (care apare īn faţa unui ghişeu)

Buna ziua, aş dori să fac un depozit īn valută. Ce dobīndă īmi oferiţi? 8%? Cam puţin. Am 500 de ţechini. Īi puteţi schimba īn dubloni? Care e cursul?

Claudia şi Alecu se uită la el.

ANDI
Despre ce vorbeaţi?

ALECU

Despre ce-o să facem cu banii...

ANDI
Chiar, ce-o să faceţi cu banii?

CLAUDIA

Mi-ar plăcea să deschid un restaurant. Sau o pensiune. Sau... nu ştiu... (īntristată) Nu m-am gīndit niciodată cum ar fi să am mulţi bani...

ALECU

Tocmai īi spuneam Claudiei...

ANDI (sec)

Ce?

ALECU
Ce aş face cu banii... Mi-aş lua un Harley şi aş face turul lumii. (străfulgerat) Aştia nu au net aici?

ANDI

Cred ca da, la calculatorul directorului. Ar trebui să verifici oricum şi programul ăla. Puneţi mănuşile.

ALECU (trăgīndu-şi nişte mănuşi chirurgicale)

Merge... Am simulat acasă...

Alecu se ridică şi se duce la calculatorul din īncăperea din stīnga.

ANDI (uitīndu-se la ceas)

Nu mai e mult... Cum eşti?

CLAUDIA
Mi-e frică. Mi-e foarte frică.

ANDI

E normal să-ţi fie. Şi mie īmi e. Ştii ce fac cīnd īmi este frică? Mă gīndesc la cuvīntul care denumeşte ceea ce mă īnspăimīntă şi īi schimb terminaţia. Īi adaug un –ilă. Nimic din ceea ce se termină īn ilă nu poate fi īnspăimīntător. Īnchisorilă. Ciumilă.

CLAUDIA

Ce prostuţ eşti...

ANDI

O să fie bine...

ALECU (ţipīnd)

Bă, eşti nebun? ăsta are şi messenger aici. Foarte tare. Stau cu Fane la bīrfe... Bou' e tot la servici. O arde pe Quake.

ANDI

Sper că nu-i spui unde eşti...

ALECU

Hai, frate...

 

CLAUDIA
Ce-o să se īntīmple cu noi? Adică, dacă totul iese bine... Plecăm din ţara asta, călătorim un timp..., tu o să-ţi scrii cartea la ultimul laptop Mac şi apoi?

ANDI (ridicīnd din umeri)

Ne căsătorim, facem copii şi trăim fericiţi īmpreună pīnă la sfīrşitul zilelor. Dacă nu te plictiseşti de mine şi de depresiile mele. Dacă mă mai apucă una, mai spargem o bancă...

CLAUDIA

Andi, vorbesc serios... Nu te face că nu īnţelegi... Tu crezi că mai mergem īn aceeaşi direcţie?

ANDI
Eu da. Vrei să-mi spui ceva?

CLAUDIA

Andi...

ALECU (venind)

Auziţi ce banc tare mi-a spus Fane. Un porc se uită la o priză şi spune: "Să-mi bag pula, p'ăsta l-au zidit!" Ha ha, foarte tare. ăăă... Deranjez?

CLAUDIA

Nu, deloc. Unde-i toaleta?

ANDI

Īn spate.

Claudia se ridică. Alecu se aşează īn locul ei.

ALECU

Nu mi-ai spus niciodată despre ce e cartea ta. Nici Claudia nu ştie prea bine...

ANDI

Am o superstiţie că dacă povestesc despre ce e vorba, nu mai pot să scriu. E ca şi cum mi-aş povesti-o mie şi-mi pierd interesul faţă de text ca să-l mai continui. Am nevoie să mă surprindă pe mine primul... Nu ştiu daca ai īnţeles, e...

ALECU

Ok, ok... (Pauza)

Nici prin cap nu mi-ar fi trecut acum 5 ani, cīnd lucram la revista aia de trei lei, că o să ajungem să facem asta.

ANDI

N-ai avut nicodată fantasme de genul ăsta? Nu vorbeai cīnd erai mic ce ai face dacă ai avea un milion de dolari?

ALECU
Un milion de coco? Atīt crezi că sīnt acolo?

ANDI

Nu, mă, vorbeam aşa.

ALECU

Mi-aduc aminte cīnd eram mic, după ce am văzut Superman, m-am īntors acasă şi am tăiat o bluză roşie de-a maică-mii pe care am scris S cu o carioca. Şi mă aruncam de pe un fotoliu pe celălalt cu pumnul īnainte. Uite-aşa.

Alecu se ridică şi īncepe să ţopăie, parodiindu-l pe Superman. La a treia ţopăitură, din buzunar īi cade un pistol care ajunge līngă Andi. Andi ridică pistolul.

ANDI

Ce-i ăsta?

ALECU

Un... pistol.

ANDI

Spune-mi că e de jucărie. Te rog, spune-mi asta.

ALECU

Nu... E adevărat.

ANDI (tot mai surescitat şi nervos)

Ce cretin! Bă, tu ai văzut prea multe filme americane... Cine te crezi? Al Pacino? Nu cumva ai şi o mască de-aia de terorist.

ALECU

... Am

ANDI (īn picioare, cu pistolul īn mīnă)

O doamne, ce superidiot! Păi tu ştii, băi, că dacă ne prind, dobitocu' pămīntului, că ne īncadrează la jaf armat? Că nu mai ţine deloc povestea cu "Am vrut să scriu un articol despre cum se poate jefui o bancă?" Pizda mă'tii de imbecil.

ALECU

Mi-era frică...

CLAUDIA (care apare brusc)

Everybody' out! This is a robbery!

Vede pistolul.

CLAUDIA (isterică, autoalimentīndu-se)
Ce-i asta? Andi, termină! Lasă arma! Nu crede ce ţi-a spus... Prostule, cum ai putut să faci asta?

ANDI

Poftim?

CLAUDIA

A fost o greşeală, dragul meu. Devenisei atīt de... ursuz... de... dificil... Credeam că īntre noi totul s-a dus... şi Alecu a fost līngă mine... Aveam nevoie să fiu dorită din nou.

Andi se lasă īn jos cu un aer terminat. Pune pistolul pe podea. Alecu se apropie şi-l ia.

ALECU
Īmi pare rău.

ANDI
Dute-n pizda mă-tii!

ALECU
Te-ai comportat supernasol cu ea.

ANDI

Dute-n pizda mă-tii!

Claudia se apropie de Andi.

ANDI (extrem de calm)

Nu mă atinge...

CLAUDIA
Andi!

ALECU

Lasă-l! Nu te merită!

CLAUDIA
Nu ştii despre ce vorbeşti.

ALECU

Ba ştiu.

CLAUDIA

Nu ştii nimic. Eşti un prost.

ANDI (mohorīt şi calm)

E 12. Hai să luăm parola. Şi lasă dracului pistolul ălă de cowboy, că n-avem nevoie de aşa ceva.

Alecu lasă pistolu jos şi se duce la calculator. Claudia vrea să se apropie de Andi, dar acesta īi face semn să stea la distanţă. Alecu vine cu o hīrtiuţă, i-o īntinde lui Andi, īn timp ce Claudia se duce īn debara şi vine cu două genţi mari, apoi se duce şi ea īn spate. Cei trei apar cu genţile pline.

ALECU (exaltat)

Sīntem bogaţi, frate... bogaţi.

ANDI
Mda.

ALECU

Hai s-o tăiem de aici.

ANDI (ia pistolul)

Nu plecăm nicăieri. Nu acum.

ALECU
Stai măi, băiatule... Īmi pare rău pentru faza cu Claudia, s-a īntīmplat, a fost un accident.

ANDI

Adică nu o iubeşti?

ALECU

E doar o prietenă, Andi... Ţin la ea...  Şi la tine... Ţi-am zis, a fost o īntīmplare, jur...

CLAUDIA
Eşti un porc şi un fătălău...

ANDI
Aşa deci... Ia să vedem... O să jucăm un joc. Cine iubeşte pe cine aici. Īnchideţi ochii şi nu-i deschideţi pīnă nu zic eu...

ALECU

Băi, nu fă vreo prostie. E doar o femeie, ce draku...

ANDI

Īnchide ochii sau īţi zbor creierii ăia de art-director. Să vezi ce-o să te refacă la morgă īn Fotoshop.

Alecu īnchide ochii.

ANDI (către Claudia)

Acum tu! Hai, fără schelălăituri...

Claudia īnchide ochii şi īn acelaşi moment se stinge lumina, apoi se aude o bubuitură. Cīnd se aprinde, după un minut, Andi zace mort pe scenă, singur.

SFĪRŞIT


www.regnabit.ro
revistă de metafizică şi spiritualitate

~> alte recomandări