~ Sorin-Mihai Grad - Investiţii
~ Adrian Ioniţă - Vasul
~ Victor Martin - Desfiinţarea prin supraīnfiinţare
~ iQ666 - Conspiraţia verde a planetei albastre
~ Ormeny Francisc - Gigi [Pamflet]
~ Andrei Ruse - Discuţii cu Gelu Diacon [un interviu neterminat]
~ Diana Todea - Menajera
~ Gorun Manolescu - Interviu (non-virtual) cu Constantin Virgil Negoiţă
~ Sorin-Mihai Grad - EgoPHobia @ no_name_fest
~ Diana Todea - "No name fest" - apologia culturii alternative

egoZaur

Investiţii

de Sorin-Mihai Grad

O editură anunţă că primeşte poezii īn vederea realizării unei antologii de versuri. Nimic spectaculos, dar totuşi e ceva demn de semnalat īn viaţa literară mioritică īn care poezia nu se prea vinde, aşa că majoritatea editurilor le cer celor care doresc să-şi vadă poemele tipărite-n volum să investească şi altceva īn afară de timp şi suflet pentru ca versurile să ajungă īntr-o carte. Editura care lansa anunţul nu era deloc cunoscută, nu are nici acum site pe internet, dar asta contează mai puţin pentru cei cu pretenţii sau visuri de poeţi care n-au ajuns īncă să fie debutaţi īn volum şi nici n-au binevoit să-şi cumpere acest lucru.

Versificator sporadic, cu mici succese pe tărām literar care pentru majoritatea celor pe care-i puteţi citi īn EgoPHobia la poezie sunt mai degrabă amănunte nedemne a fi pomenite īn CV, m-am gāndit că n-am ce pierde dacă le trimit cāteva poezii, aşa că am īntārziat cu două ore apariţia acestui număr al revistei noastre pentru a pregăti fişierele cu texte īn formatul cerut de editura respectivă. Mai mult, pentru că adresa lor era pe un server gratuit, am cerut şi o confirmare de primire a materialelor trimise, pentru a fi sigur că nu s-au rătăcit printre sacii de mesaje nedorite care bāntuie internetul. Oameni serioşi, mi-au semnalat primirea poemelor.

Peste cāteva zile primesc de la ei un e-mail aşteptat, conţinānd īnsă o surpriză. Nu vă gāndiţi că entuziasmaţi de textele mele s-au gāndit să-mi editeze volumul de debut, deşi ar fi fost frumos, de ce să n-o recunosc. Īn mesaj eram anunţat că poemele mele au fost acceptate spre publicare, īnsă fiecare autor selectat trebuie să se angajeze la cumpărarea a minim 20 de exemplare ale antologiei, care se vinde la un preţ modest, īn caz contrar urmānd a-i fi eliminate creaţiile din volum. Consecvent, īncă, liniei pe care mi-am impus-o de a nu investi īn, să-i spun aşa, cariera mea literară mai mult decāt timp, muncă şi taxe poştale, i-am refuzat, ratānd astfel şansa de a fi publicat īn antologia cu pricina, pentru care presupun c-au găsit totuşi destui clienţi dornici ca, pentru o sumă mică, să aibă 20 de cărţi īn care le apar plăsmuirile propriilor imaginaţii. Le-am scris că nu mi se pare corect că au anunţat abia după jurizare condiţia eliminatorie. Credeam că nu mă vor băga īn seamă şi că doar mi-am făcut inutil nişte duşmani, dar peste cāteva săptămāni editura respectivă a anunţat că primeşte texte pentru o nouă antologie de poezie, de data aceasta cu o temă dată. M-a surprins plăcut să văd că anunţul cuprindea şi precizarea că autorii selectaţi se obligă să achiziţioneze un anumit număr de exemplare ale antologiei, la un preţ din nou foarte mic.

Vasul

de Adrian Ioniţă

Cu cāţiva ani īn urmă, īntr-una din obişnuitele mele pelegrinări prin magazinele de antichităţi, am cumpărat un  vas de bronz de o frumuseţe deosebită. Vasul  provenea din Cambodgia şi a fost creat īn secolul V e.n., să servească ca altar īntr-un sanctuar din Angkor Borei, un centru cultural important din  regatul Nokor Phnom. Se spune că vasul, numit de budişti kalasha, conţinea amrita, elixirul imortalitaţii. Benzile decorative reprezentānd frunze de lotus şi perle, forma, contururile şi patina superbă erau motive suficiente ca să mă convingă să īl cumpăr, īnsă trebuie să recunosc că discuţia pe care am avut-o cu anticarul despre simbolistica vasului īn cultura orientală a fost determinantă. Īn mintea sa, acel vas nu era numai un vestigiu de civilizaţie apusă, dar şi un monument spiritual al gāndirii umane. Intrigat de misterul vasului, am hotărāt să fac o mică cercetare īn jurul său, efort ce s-a materializat īn rāndurile de faţă.
Metafora vasului este foarte populară īn filosofia indiană, īn teoriile despre percepţie ale şcolii budiste Sautrantika, sau īn cele de speculaţie filosofică a unor logicieni ca Dharmakirti sau Dignaga. Motivul său serveşte şi astăzi īn şcolile budiste sau Advaita, fiind un element de argumentare īn probleme de existenţă/non-existenţă, parte-īntreg, calităţi şi substanţă, auto-relevaţie sau conştiinţă. Īn multe dintre aceste scrieri apar argumente de genul celor descrise mai jos.

Atunci cānd cineva percepe un vas, există o activitate mentală, şi apoi o sistare a ei; apoi o nouă activitate mentală, şi realizarea faptului că eu cunosc vasul, această cogniţie ignorānd primul moment de conştienţă. Dacă nici simţurile, nici obiectele externe nu ar putea produce auto-relevanţa cunoaşterii prin ele īnsele, toată lumea ar fi oarbă şi auto-relevanţa ar fi imposibilă.  Vasul inspiră şi multe argumente legate de creator şi creaţie: dacă este făcut din lut, nu este decāt o stare a sa, şi atunci cānd ea se schimbă, putem spune că efectul-vas a fost distrus dar nu şi cauza lui, (lutul) care rămāne la fel. Creatorul este văzut ca un agent cauzal precum un olar este producătorul unui vas, cauza materială pentru producerea vasului fiind lutul. Substanţa rămāne la fel īn toate stările ei şi, pentru acest motiv, efectele există īnaintea operaţiei instrumentelor cauzale. Această idee, pe cāt de paradoxală, este foarte populară īn fizica cuantică şi a dus astăzi la formularea unei teorii a teoriilor care īncearcă să găsească legi unificatoare ce funcţionează atāt la nivel macroscopic, cāt şi la nivel  microscopic. Dar un vas făcut din lut nu este mai mult decāt lut, şi realitatea sa va rămāne mereu lutul. Este doar o greşeală a imaginaţiei noastre pentru că nimeni nu poate arăta că realitatea vasului este diferită de cea a lutului. Pentru a percepe un vas, avem nevoie de ochi şi de lumina unei lămpi, dar pentru a percepe lumina unei lămpi avem nevoie doar de ochi.

Budismul a dezvoltat o adevărată doctrină a momentalului: existenţa este capacitatea de a produce totul. O definiţie foarte curioasă. Acel vas ales ca exemplu de existenţă produce nişte efecte īn momentul prezent, care nu sunt identice īn trecut şi viitor. Dacă generarea realităţii variază īn momente diferite, atunci şi obiectele trebuie să fie diferite din moment ce vasul nu produce īn prezent aceeaşi prezentare īn trecut şi viitor. La acest argument, există desigur obiecţia conform căreia capacitatea de generare nu poate fi cunoscută atāt timp cāt efectele produse sunt cunoscute şi, de capacitatea de a produce efecte este considerată ca existenţă sau fiinţă, atunci existenţa sau fiinţa efectului nu poate fi cunoscută pānă cānd nu produce un alt efect, şi acest lucru merge "ad infinitum".  Mai mult, dacă toate lucrurile ar fi momentane, nu ar exista un observator permanent care să observe schimbarea. Ei bine, şi acest argument este discutabil. Definiţia budistă a fiinţei sau a existenţei este, desigur, "capacitatea". Sămānţa este capacitatea de a produce planta şi, chiar dacă această capacitate are nevoie de altă capacitate pentru a produce efecte, faptul care a fost perceput rămāne. Deşi lucrurile sunt momentane, putem avea concomitenţă īntre ele atāt timp cāt forma lor aparentă nu este diferită. Concomitenţa dintre două lucruri este bazată pe similaritate şi nu este identitate.

O obiecţie īmpotriva momentalismului apare atunci cānd o cauză este īnsoţită de anumite contingenţe, īnainte de a produce efecte; de exemplu, sămānţa are nevoie de pămānt şi apă, printre altele. Răspunsul la acest argument ar fi că sămānţa nu există īnainte şi efectul se produce după ce apar aceste contingenţe dar, că există un fel de efectivitate a unui "moment-sămānţă" particular, care produce atāt condiţiile, cāt şi efectul (plantă).  Doctrina momentalismului este un corolar direct al metafizicii budiste şi a fost foarte criticată de şcolile budiste care au urmat-o, deşi budismul nu a crezut niciodată īn permanenţă. Noţiunea de permanenţă este derivată din noţiunea de permanenţă a Sinelui, dar şi aceasta este refutată de budism. Ceea ce apare ca Sine, este un mănunchi de emoţii, idei şi tendinţe active, manifestate īntr-un anumit moment, pentru ca īn momentul următor să se dizolve şi să facă loc altui mănunchi, determinat de cel precedent, şi aşa mai departe...

Īn afară de emoţii, idei şi tendinţe active, noi nu putem descoperi un Sine separat sau un Suflet. Aparenţa iluzorie a Sinelui este un produs-combinaţie a tuturor ideilor, a emoţiilor, etc., iar conştiinţa Sinelui este un produs-rezultant al acestor combinaţii īntr-un anumit moment. Faptul că īmi amintesc că am existat pentru mult timp īn trecut nu demonstrează existenţa unui suflet permanent pentru aceeaşi perioadă de timp. Cānd cineva spune "acesta este acel vas", el īl percepe cu ochii īntr-un anumit moment, dar faptul că "acest vas" este la fel cu "acel vas" este un fapt care nu poate fi perceput de simţuri.  Este evident că memoria "acelui vas" se referă la un vas perceput īn trecut, pe cānd "acest vas" este un vas care se află īn faţa ochilor săi.  Īntre obiectele memoriei cu referire la trecut şi cele percepute īn prezent există un fel de iluzie care ne face să le considerăm identice. Această observaţie este adevărată şi atunci cānd vorbim de suflet. Deşi īn fiecare moment obiectele suferă disoluţii şi dispar, ele par să persiste datorită acestei iluzii a permanenţei, care ne face să uităm că pānă şi noi nu mai suntem la fel, că trupul trece īn permanenţă prin modificări, schimbări sau distrugere.

După budişti, un lucru este un fel de conglomerat de caracteristici īn permanentă schimbare. Existenţa constă din producerea unui efect, şi orice schimbare a efectului este o schimbare a existenţei. Fiecare moment este asociat cu un alt efect; dacă lucrurile ar fi permanente, toate modificările şi schimbările nu ar avea nici un rost. Existenţa vasului devine cunoscută prin impresia pe care a lăsat-o asupra minţii noastre. Dacă vasul nu ar avea această putere, am putea spune că el nu există.

Ajuns īn acest punct, m-am ridicat de la masa de scris şi am aruncat o privire asupra vasului. Īn toţi aceşti ani de cānd l-am cumpărat, a rămas acelaşi, poate doar patina a schimbat un ton de culoare, altfel, se "prezintă" tot atāt de glorios īn faţa ochilor mei ca īn ziua īn care l-am adus acasă. Dacă s-a schimbat totuşi ceva, s-a schimbat īn mine; de cāte ori torn apă īn el, simt că oglinda sa mă absoarbe īn imortalitate, cu pămāntul, cu cerul, cu stelele şi cu tot acest univers.

Desfiinţarea prin supraīnfiinţare

de Victor Martin

            Inginerul nu este un intelectual. Nici scriitorul nu este un intelectual. Nici filozoful, nici profesorul, nici pictorul, nici criticul literar, nici strungarul. Pānă la un punct.
Acest punct este depăşirea condiţiei de inginer, scriitor, filozof etc. Este sărirea peste propria condiţie meschină şi saltul īn intelectualitate.
Intelectual eşti pur şi simplu. Sau nu eşti.
Intelectualitatea este o formă superioară de autopercepţie şi percepţie externă, īn acelaşi timp. Īntāi trebuie să-ţi depăşeşti condiţia primară de inginer, istoric, filozof, sau poet şi trecerea la condiţia secundară, superioară, de intelectual.
Dacă ai ajuns la aceasta condiţie, e de la sine īnţeles că ai capacitatea de a-ţi conştientiza condiţia. Nu mai rămāne decāt să poţi demonstra şi altora că eşti intelectual. Dacă reuşeşti să activezi şi percepţia externă asupra ta, eşti un intelectual recunoscut. Nu cunoscut, ci recunoscut; sunt mulţi intelectuali de faţadă foarte cunoscuţi, dar nu recunoscuţi.
Numai intelectualul recunoscut se poate bucura de un succes real. Cunoscuţi sunt şi cāntăreţii de manele, şi politicienii, dar aceştia nu sunt intelectuali. Numai intelectualul recunoscut este unul adevărat şi nu presupus intelectual. Să te crezi intelectual sau să te recunoască lumea ca intelectual nu este de-ajuns. Cele două componente, externă şi internă, publicul şi conştientizarea proprie, trebuie să acţioneze simultan.
Nu mai vorbim de cea de-a treia componentă: cel care recunoaşte şi atestă calitatea de intelectual a cuiva. Dacă am face-o, ar trebui sa analizăm un lucru de la sine īnţeles. Dacă un intelectual recunoaşte calitatea de intelectual a cuiva, iar el este recunoscut de un altul, care este recunoscut de un altul şi aşa mai departe, putem da, īn acest lanţ teoretic, peste un intelectual ambiguu şi tot eşafodajul se dărāmă. Lucrul e imposibil deoarece doar un intelectual adevărat poate īnţelege şi recunoaşte alt intelectual.
La nivel primar, de inginer, doctor, matematician, cercetător sau scriitor, poţi afirma că nu poţi īnţelege ceva. Nu te faci de ruşine. Pui māna pe carte, citeşti, socoteşti, cercetezi, perfecţionezi, inventezi, ajungi la o concluzie.
Profesionalismul lucrează cu adevăruri relative, intelectualitatea cu adevăruri absolute. Trecerea de la profesionalism la intelectualitate e drumul de la dialectică la dogmatism.
Dacă ai ajuns intelectual, nu mai ai voie să afirmi că nu īnţelegi ceva. Pentru intelectual nu există lucru de neīnţeles; toate lucrurile sunt de la sine īnţelese, dogmatice.
Intelectualul trebuie să īnţeleagă orice, chiar şi la nivel intuitiv, dacă nu e posibil altfel. O inteligenţă superioară, cum este cea a intelectualului, nu are voie să se dea bătută īn faţa enigmelor existenţiale sau de alt fel.
De la inteligenţă se aşteaptă mai mult decāt punerea īn practică a unei idei: se aşteaptă ideea.
Condiţia de intelectual este o condiţie ingrată. Oamenii conştienţi de acest lucru se feresc să afirme că sunt intelectuali. Ca intelectual, se cere prea mult de la tine. Sună frumos să fii considerat intelectual şi numai proştii pot cădea īn capcana de a se considera aşa, fără a avea vreun merit.
La starea de intelectual ajungi doar dacă īţi vezi de treabă, īn condiţia ta primară de scriitor, inginer sau orice altceva. Dacă nu-ţi stă capul la faptul că ar fi bine să fii considerat intelectual, eşti mult mai liber să te perfecţionezi, să inventezi, să şlefuieşti ce-ai făcut. Dacă nu cauţi intelectualitatea ca pe o emblemă, aceasta poate plana asupra ta tot timpul.
E bine, totuşi, ca această aripă de īnger să te atingă cāt mai tārziu posibil, să te lase să-ţi trăieşti viaţa şi să-ţi vezi de meseria de inginer, cercetător, filozof, scriitor de vagoane sau orice altceva.
Dacă vrei  să distrugi un profesionist, dă-i iluzia că e intelectual! Īncepi să-l lauzi, să-l premiezi, să-l minţi că e peste măsură de frumos, talentat şi inteligent.
Desfiinţarea prin supraīnfiinţare e o metodă cunoscută de veacuri, mai ales de cei vicleni. Se ştie că nu ţi-e prieten cel ce te laudă, ci acela care te critică, numai că puţini au predispoziţie să recepteze critica īn mod pozitiv. Cei mai mulţi au predispoziţie să fie linguşiţi, lăudaţi, premiaţi sau retribuiţi fără merit şi văd intelectualitatea ca pe un scop īn sine.
Īntre intelectualism şi intelectualitate e o mare diferenţă; atāt de mare, īncāt foarte puţini o văd.
Problema nu e dacă un inginer, filozof sau poet e un intelectual, ci faptul că, dacă vrea să fie un intelectual adevărat, de marcă, trebuie să sară cāt mai tārziu de pe treapta de meseriaş pe aceea de intelectual. Nu trebuie să ajungă la destinaţie, uitānd staţia de plecare.
Intelectualul forţat, cel care urmăreşte succesul facil, nu are viitor; fără trecut, nu există nici un viitor.
Condiţia de intelectual nu e legată neapărat de cognitiv, de diplome, premii sau medalii. Şi un sudor poate fi intelectual, cum, tot atāt de bine, un academician poate să nu fie. Umbra Elenei Ceauşescu planează asupra multora.
Pseudointelectualii, cei care se denumesc singuri intelectuali, de un mic grup de prieteni sau de un mic grup de interese, deţin, pe moment, pārghiile puterii: reviste, televiziuni, rubrici permanente īn ziare de mare tiraj sau funcţii bine plătite. Lor le convine să afirme că avem democraţie, dar aceasta nu e decāt o pseudodemocraţie, o putere a poporului influenţat de ei. Puterea mārlanului nu poate susţine decāt puterea pseudointelectualului, cel autoimpus şi fără nici un fundament profesional.
Un profesionist de excepţie poate deveni intelectual. Invers, drumul e imposibil. Intelectualul nu se denumeşte şi nu se autodenumeşte, intelectualitatea fiind mai mult sau mai puţin inefabilă.
Din păcate, avem prea mulţi intelectuali fabricaţi, doar aşa, să nu zicem că nu avem şi noi intelectuali. Pānă la o pătură de intelectuali adevăraţi, mai avem de mers. Aceştia nu se formează doar printr-o simplă schimbare de regim.
Orice tranziţie creează pseudointelectualitate. De aceasta se scapă greu. Cei ce se autointitulează azi intelectuali au de māncat nişte bani; chiar şi de la UE. Cānd se va forma o intelectualitate adevărată, va fi nevoită să plătească oalele sparte de intelectualitatea actualei tranziţii. Tragic e faptul că adulatorii, sinceri sau falşi, te pot face intelectual pentru numai un vot, un sejur īn Germania sau, mai rău, pentru o bere sau o friptură. 

Epoca pe care o trăim e asemănătoare anilor '50. Pseudointelectualii primilor ani de comunism au trăit din īmprumuturi, pe care le-au platit intelectualii comunişti ai anilor '70.
Există tendinţa de a-i considera intelectuali pe filologi, pentru că stau mai mult īntre cărţi. Nu timpul pierdut īn bibliotecă te face intelectual, ci puterea de percepţie a ceea ce citeşti. Pot exista intelectuali care n-au citit decāt o carte īn viaţa lor. Depinde care este acea carte şi, mai ales, dacă au īnţeles-o bine, foarte bine chiar, altfel decāt cel cu inteligenţă limitată. Marii teologi, revoluţionarii religiei, nu au avut nevoie decāt de Biblie pentru a-şi fundamenta propriile concepte.
Degeaba stai īn bibliotecă; numărul cărţilor citite nu-ţi foloseşte decāt dacă ai īnzestrarea naturală de a te ridica deasupra lor. Nu este intelectual cel ce a citit mult, ci acela care a citit cu folos.
Nimeni nu poate citi cāt ar vrea; totdeauna rămāne ceva de citit. Totul e să ajungi īn punctul īn care nu te mai mulţumeşte nimic, să ajungi la inteligenţa superioară de a scrie ceea ce ţi-ar plăcea să citeşti. Dacă se īntāmplă să-i placă şi cititorului acest lucru, sari de la nivelul de scriitor la acela de intelectual.
Nu toţi filologii sunt scriitori; intelectuali nici atāt.
Dacă eşti un inginer deprofesionalizat de sistem şi īţi găseşti un refugiu, de exemplu, ca redactor la o editură, nu prea īnţelegi ce e cu tine acolo; editezi cărţi după ureche. Nefiind tu īnsuţi talentat, nu poţi descoperi talentul. Editurile n-ar trebui să angajeze redactori "pārāţi", adică redactori care n-au ajuns la puterea de a īnţelege mai mult; pot da faliment. Cānd nu īnţelegi ce e cu tine īntr-o funcţie, e normal să nu īnţelegi ce faci.
Dacă are vocaţie, profesionistul caută să sară la condiţia de intelectual şi să participe la formarea gustului public pentru ceea ce face el, să educe o masă de cititori. Dacă nu, rămāne ca-n piaţă. 
De fapt, editurile noastre funcţionează ca magazinele din Bagdad; dau faliment şi se īnfiinţează īntr-un ritm ameţitor. Un bun profesionist ia masa de cititori ca atare, lansānd cartea şi urmărind ce se īntāmplă. Cartea nu e, totuşi, varză, să o supui unei bune politici de piaţă şi atāt. Neprofesionistul procedează la fel, duce o bună politică de piaţă, dar lansează chiar varză pe post de carte. Īn ambele cazuri, de-o fi bine, de-o fi rău, profesionistul şi neprofesionistul coexistă. Cine mai stă să-i identifice şi să-i separe?
O ţară dă lumii foarte puţini intelectuali veritabili. Datorită bunului simţ, aceştia nu se exhibă, de cele mai multe ori rămānānd simpli anonimi.
Cei mai mulţi sunt profesionişti rataţi, care, īn paranoia lor, chiar se cred intelectuali.
E greu să deosebeşti un pseudointelectual, un meseriaş ratat, de profesionistul veritabil, cel īndreptăţit să aspire la o nouă calitate, cea de intelectual.
Dintre profesionişti, unii īşi văd de treaba lor, alţii fac saltul spre intelectualitate. Dacă au bani, se autosusţin. Dacă nu au, devin slugile celor ce se cred intelectuali, dar pe bani. Din cauza asta, discuţia diferenţei dintre intelectualii adevăraţi şi cei ce se cred astfel nici nu trebuie pornită.
Privind īntrebarea dacă inginerul este sau nu intelectual, părerea mea este că problema e falsă. Orice meserie, nu numai cea de inginer, trebuie să se raporteze la intelectualizare. E bine să fii intelectual, dar acest lucru nu trebuie să fie un scop īn sine, ci o tendinţă firească a profesionistului veritabil de a-şi depăşi condiţia.
Mulţi deprofesionalizaţi şi-au făcut o meserie din a fi intelectuali. Fluturānd intelectualitatea ca pe un steag, ei au devenit: activişti culturali, redactori după ureche, vorbitori de meserie, comentatori universali, secretari la filiale de partid sau de organizaţii internaţionale.
La urmă, judecătorul suprem este timpul, intelectualul inefabil care trebuie să cearnă totul. Oamenii se mai pot īnşela sau pot fi cumpăraţi; timpul nu.  

minDisecţii

Conspiraţia verde a planetei albastre

de iQ666

Picură apă din robinet. O īnchizi, poate pentru că te enervează cum sună sau din cauza sechelelor de la ultima factură. Preferi să arunci resturile şi ambalajele īn locurile special amenajate, nu oriunde, din motive ca educaţia sau īnclinaţia spre curăţenie. Vezi? Poţi contribui la ocrotirea mediului īnconjurător chiar şi fără a fi acuzabil c-ai fi ecologist. Auzi şi/sau citeşti despre īncălzirea globală, ajung la tine atāt părerile şi argumentele celor īngrijoraţi cāt şi ale scepticilor. Dar n-ai chef, sau timp, să te informezi mai īn amănunt despre problemă şi-ţi formezi o părere mai degrabă neutră īn legătură cu subiectul. Ai altele pe cap decāt urşii polari sau pădurile, amazoniene, carpatice sau de pe unde-or mai fi fiind ele.

Mi se părea ciudat că-ntr-o ţară murdară ca a noastră ecologiştii nu au prea mare priză la public. Īmpărţiţi īn 3-4 partiduleţe care nu făceau nimic concret, deşi au fost reprezentate īn parlament, politicienii care au mizat pe cartea ecologismului i-au cam distrus credibilitatea. Azi mai activează doar două dintre aceste partide, cu activitate şi vizibilitate tinzānd spre zero. Organizaţiile ecologiste nepolitice sunt mai credibile şi pe alocuri mai eficiente, īnsă Delta Dunării e secătuită, apele sunt murdare, munţii inundaţi de gunoaie, pădurile tăiate fără cap, poluarea e prezentă zi de zi īn viaţa noastră, aşa că nu putem spune că ar avea nici ele mare succes. E sau nu nevoie de ele?

Multă lume nu pricepe că a avea grijă de mediu nu īnseamnă neapărat să te legi cu lanţuri de porţile unui combinat sau de o balenieră şi că ecologia nu e duşmanul tehnologiei. Nimeni nu ne cere să renunţăm la confort pentru planeta asta atāt de mare şi atāt de a tuturor că nu putem simţi nimic pentru ea. Dar nu e foarte greu să avem puţin grijă de mediul īnconjurător fără să ne preocupe neapărat asta. Poţi stinge lumina cānd nu mai ai nevoie de ea, poţi să te obişnuieşti să opreşti apa cāt timp te speli pe dinţi sau te săpuneşti, poţi arunca deşeurile reciclabile altundeva decāt pe celelalte şi aşa mai departe, eforturile sunt minime şi-ţi vor fi răsplătite cu facturi mai mici respectiv curăţenie mai multă īn jurul tomberoanelor, de exemplu. 

Nu ştiu dacă clima planetară se schimbă din cauza noastră sau nu. Dar asta nu īnseamnă că nu poate avea fiecare din noi grijă ca lumea asta să fie un loc mai atrăgător, mai curat, mai nepoluat şi cu resurse de toate felurile mai mari. Ocrotirea mediului nu īnseamnă doar reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi plantarea de păduri, ci şi evitarea risipei şi a distrugerilor inutile. Īţi place cānd ieşi la iarbă verde să te chinui să găseşti un loc lipsit de gunoaie? Sau să-ţi fie casa īnconjurată de resturi de toate felurile? Şi de ce să-ţi tipăreşti pe proprii bani o carte pe care n-o va citi nimeni, chiar dacă o dăruieşti multora? Urc-o undeva pe net sau oferă fişierul celor interesaţi. Laşi astfel nişte copaci īn picioare. Ei produc niscaiva oxigen, poate că-ntr-unul din ei trăieşte o veveriţă care va avea astfel unde să locuiască īn continuare,...

Gigi
[Pamflet]

de Ormeny Francisc

 Aflată īn inima bucureştenilor şi mai puţin a Bucureştiului, Ghencea e cunoscută pentru triburile negre ce-au populat zona īncă de pe la 1200. Monumentele istorice ale zonei sunt WC-ul public din centrul cartierului, atestat documentar īncă de acum 500 de ani, bişniţarii din Piaţa Matache, dosiţi prin locuinţele d-aici, colonia de ţigani din cartier, veche relicvă arheologică şi o epopee a lumii indiene. Actualmente formează galeria formaţiei Steaua şi cere nou-veniţilor īn Bucureşti taxă de protecţie... ce mai, cīntă şi "au grijă" ca oaspeţii să nu sufere de prea mulţi bani, pentru că aşa cum i-a īnvăţat şi Jiji, "mai degrabă trece cămila prin urechiuşa acului, decīt bogatul prin porţile Raiului". Cine spune că ţiganii sīnt oameni răi? Toată lumea-i cunoaşte: au speriat Westul şi pe stadioane şi pe străzi. Cred c-o să ajungă o atracţie turistică, iar semantica ar trebui să se gīndească din ce īn ce mai serios la numele şi prenumele rromilor din galeria Stelei: Termopan, Lejereanu, Roabă din Groapă, Grizzly, Cristi Cocktail, Dănutz Animalu' şi, desigur, celebrul Tweety care i-a dat cu lanţu' peste picioare cameramanului de la TVR - da' el nu e ţigan, ci face parte din Noua Dreaptă! Aseară, Steaua a jucat īn nocturnă, da' nu ştiu de ce reflectoarele păreau a clipi ca un neon stricat - cīnd unul, cīnd altul... mă rog, mai tīrziu ne-am dat seama că era, de fapt, cel mai muncitor fotbalist din echipă, Bănel Nicoliţă, care ara terenul de la nord la sud şi de la est la vest, lăsīnd dīre mari şi adīnci de īntuneric pe oriunde alerga. Ar trebui poreclit "omul cu zece umbre". Bănel nu e ca restul fotbaliştilor Stelei, el nu oboseşte şi nu se accidentează niciodată, oricīt de mult i-ai da la picioare... l-au antrenat taică-su' şi cei şapte fraţi ai săi acasă, o copilărie īntreagă. Ar trebui numai să-l īntrebe pe Michael Jackson cum a reuşit să se facă alb şi cu siguranţă ar putea s-o ceară de nevastă pe fiica lui Băsescu, Elena (care e mare fană a lui). De altfel Jiji mai stă din cīnd īn cīnd la pahare cu Trăienel. Traian n-are nimic cu etnia urgisită a lui Bănel, vara la terase dansează cu ţigăncile şi bate, īntr-un genunchi, cu palma īn pămīnt ritmul. Cred că Elena Băsescu o să dea primul exemplu de integrare europeană VIGUROASă!
Ghencea trebuie să mai rezolve o problemă dacă vrea să aibă cu adevărat stadion de Champions League. Domne' aici păsările sunt derutate şi intră adesea īn conflicte fatale cu oamenii. Pescăruşii şi Ciorile au suferit toată ziua, ca şi noi, din cauza căldurii, iar spre seară, la ora meciului, facīndu-li-se foame, au īnceput să-i atace pe ţiganii din galeria Stelei crezīnd (pe bună dreptate, bietele păsări!) că sunt morţi... aşa de bine miroseau.
Apropo, dacă nu ştiaţi azi e ziua īn care Gigi Becali, Războinicul Luminii, a ajuns preşedintele Rrumaniei. Rapidul s-a desfiinţat, iar Dinamo joacă īn Divizia C. Acest Nechifor Lipan face tot ce poate ca "Socoteala ciobanului să fie achitată", īşi pune la sīn fire din barba unui călugăr de pe muntele Athos şi se urcă noaptea pe stīnca tribunei oficiale, unde agită fularul lui Dinamo pentru a alunga duhurile rele de deasupra stadionului. Acest tiran de la răsărit şi bufon bizantin, acest clovn cu atitudini de cruciat a venit cu o misiune: să reinstaureze Sfīntul Oficiu al Inchiziţiei şi să cucerească gospodinele din faţa televizorului, care se uită la telenovele īn căutarea unui mare spirit. De fiecare dată cīnd a avut probleme, bărbia lui dublă i-a recīştigat terenul pierdut, a transformat caricatura de (pe) faţă īn chiar faţa lui Mihai Viteazu, că nu degeaba are el har de conducător. Istoria īl va īnregistra mai degrabă ca pe un accident penibil al politicii naţionale, ca pe un oier care a intrat īn simbioză cu Berbecul de la care s-a ales cu multă inteligenţă şi forţă, folosită la fel de inteligent, dar asta-i altă mīncărime de peşte. Acest Despot Luminat (care se chinuie din toate transpiraţiile lui să dea senzaţia unei "VASTE CULTURI SPONTANE") a strigat sus şi tare īn ziua īnscăunării lui "Să NU Vă PUNă DRACU' Să PUNEţI ŞTAMPILA PE STEAUA!" Steaua este simbolul vechi al regăţenilor, şi dacă vreo altă echipă din campionat vrea să cīşige īn faţa Ei, trebuie să-şi facă mai īntīi bagajele ca să poată prinde Corabia Nebunilor şi să plece cīt mai degrabă din ţară. Cică acest dictator ar fi unul de Dreapta? Păi hai să vedem care din regimurile nefericitului (prin deznodămīnt) al doilea razboi mondial avea steaua pe post de efigie - Naziştii sau Sovieticii? Păi nu e Steaua simbolul prin excelenţă al Stīngii marxiste? Nu armata sovietică o avea pe decoraţii, nu e ea prezentă pe tricourile cu celebrul personaj "La Guerra" din comerţ? Nu e ea de fiecare dată roşie, ca explicita echipă de fotbal Steaua Roşie Belgrad? Ciudat e că īn stema PNG-ului vedem o altă variantă de stea, cea cu şase colţuri, copiată de pe drapelul evreiesc. Şi atunci, ce fel de Dreaptă reprezinţi tu, domnule pastor? Te erijezi īn anticomunist cīnd tu eşti stegarul lor? Pun pariu că la inteligenţa şi energia ta creatoare ai fi apărut la panoul cu fruntaşii īn īntrecerea socialistă. N-ar mai fi trebuit acum să dai bani la victimele inundaţiilor ca să boteze satul respectiv cu numele tău, n-ar mai fi trebuit să consolezi cuplurile de la "Dansez pentru tine" (fatalitate a irosirii!).
Falanga care-l īnsoţeşte pe Gigi īn pas militar oriunde s-ar duce e femeia de bordel M.M. Stoica, un liicean ce stă la poarta şcolii să dea cu pumnu' īn colegii lui şi să se dea mare la fete. Dacă Becali e Iisus, "mielul" ce păstoreşte  turma Stelei (ce-i drept, o turmă de oi īngrozitor de negre, da' o fi, domne', o specie carpatică mai aparte), MM e cu siguranţă mioara credincioasă din balada Mioriţa, care face orice pentru păstorul ei: īl īmbărbătează, īi ţine umbră şi-l ajută probabil, la nevoie, şi să compenseze lipsa unei femei adevărate... Cine spune că-i uşor să fii misionar al Crucii? Probabil, călugării trăitori īn singurătăţile munţilor nu vor fi nici ei īn total dezacord cu perversiunea (spirituală desigur!) dintre Gigi şi MM, dintre cioban şi oaia lui multi-credincioasă.
"Becali īnseamnă familie şi credinţă!" - Băi Gigi, ţie proverbul grecesc "Butoiul plin nu sună, decīt ăla gol" īţi spune ceva? Mie īmi spune că tu ai impresia că Romania e o ţară de păstori, cum era pe vremea tracilor din care susţii că te tragi; şi crezi asta pentru că ai stat prea mult timp cu turmele tale de oi şi alte animale (unele chiar cu chip de oameni -"făcuţi probabil după chipul şi asemănarea ta", că nu degeaba eşti erou mesianic). N-ai cum să fii "el principe" īn faţa unui intelectual, ci doar īn faţa Regelui Cioaba şi a Mamei Omida cu care probabil ai copilărit şi faţă de care simţi legături nevăzute şi negrăite. Nu e nimic rău īn asta, cine se aseamănă, să se adune (!), dar nu veni cu pretenţii că Romania e ţara ta, ori că poţi sta la aceeaşi masă cu Patapievici, ori că Steaua egal Becali. Imaginea pe care ai creat-o tu Stelei de cīnd ai pus ca o vermină mīna pe ea, e imaginea pe care rromii o vor crea Romāniei cīnd vor ajunge majoritari şi vor lua puterea. Şi ei sunt cinstiţi şi simpli ca tine, şi nu vor absolut nimic de la romāni - decīt să le ia totul după ce i-au parazitat pe dinăuntru, precum creatura din filmul Alien! Iar apucătura ta de a da cu banii īn stīnga şi-n dreapta e pur ţigănească.
Steaua Bucureşti e microcosmosul ce ar trebui să-i avertizeze pe romāni că, peste cīţiva ani, Romānia ar putea fi nu un vis al lui Becali, ci o proiecţie a filmului de groază actual de la Steaua, care va avea consistenţa destinului: incultură, mīrlănie balcanică, ţiganiadă, inchiziţie, Tanacu, Daniel Corogeanu, Ştefan cel Mare care "omorīia pe la giudeţe" la fel cum ţiganii aplică azi legea cruntă a Tarasului pentru trădătorii lor.
Asta-mi spune mie inspiraţia al cărei timp se măsoară īn secunde cerebrale, şi nu fizice.

*Pamfletul de faţă īşi permite să folosească termenul "ţigan" nu din motive rasiale, ci din raţiuni culturale, pentru a face mai clare nişte distincţii la nivelul socialului, care altfel au fost aruncate īn cea mai cruntă ambiguitate de falşi intelectuali şi profeţi precum Becali. Pamfletul de faţă nu este un atac la adresa etniei rrome (care sunt convins că are şi oameni deosebiţi īn rīndurile ei - de exemplu, fotbalistul Ilie Dumitrescu, care a preferat să-şi investească banii din fotbal īntr-o afacere cu anticariate), ci un atac la adresa pasivităţii romāneşti moştenite de la ciobanul mioritic pe care trebuia să-l īmbărbăteze oaia. E inadmisibil şi anti-darwinist ca o cultură inferioară (cea a rromilor, care nu are nici măcar un alfabet scris) să o asimileze pe cea romānească prin manele (Taraf Tv etc), "limbaj de cartier" şi alte intruziuni (sau ca un cioban să-i īnveţe etica pe intelectuali, fie de esenţă cīt de tare o fi adevărul şi revelaţia pe care el le-a avut īn "serenitatea" cīmpurilor), cīnd normal şi īn beneficiul tuturor, asimilarea ar trebui să aibă loc īn sens invers. E ca şi cum cīinele lui Pavlov l-ar dresa pe Pavlov...

Discuţii cu Gelu Diacon
[un interviu neterminat]

de Andrei Ruse

o discuţie la o cafea pe messenger, transformată ulterior īntr-un fel de interviu ( asta ar fi urmat, din fericire īnsă nu am mai revenit pe text pentru modificări. de ce din fericire, vă veţi da voi seama ), dar consider că este oricum o termnilogie mult prea oficială totuşi pentru nişte simple discuţii ( fragmente aici ) cu omul gelu diaconu.

gelu vs. 89

apropo de comunism şi de faptul că am trăit 27 de ani sub acest regim, spuneam că au fost cei mai frumoşi ani
au fost ani frumoşi pentru că i-am "īnfrumuseţat" īmpreună cu prietenii mei, dar asta este o poveste pe care o voi spune mai tārziu
totul īncepe de fapt cu "Scānteia"
"Scānteia" era principalul ziar al partidului comunist
ei bine, tatăl meu, care a fost tipograf de meserie, a lucrat la combinatul poligrafic casa scānteii
am fost sub influenţa acestui ziar īncă de mic, deoarece tata īl aducea mereu acasă, probabil că devenise un fel de automatism, o chestie de genul "dacă e pe gratis, de ce să nu iau şi eu?", chiar dacă mama nu-l folosea decāt pentru găleata de gunoi sau pentru rafturile cu borcane
atunci cred că am īnceput să iubesc tipăritura, cuvāntul scris
sigur că īmi plăceau pozele, pentru că nu ştiam să citesc, īnsă cel mai mult mă atrăgeau titlurile, cu literele lor īngroşate, care īmi transmiteau astfel ceva din importanţa lor, oricare ar fi fost ea
cele mai vii amintiri le am de pe cānd aveam aproximativ cinci ani
atunci am īnţeles prima dată semnificaţia acelor semne
tata m-a īnvăţat ce īnsemna fiecare dintre ele
venea de la serviciu dimineaţa din schimbul trei şi mă punea să-i citesc titlurile ediţiei
stăteam faţă īn faţă, el cu ceaşca de cafea īntr-o mānă şi cu ţigara īn cealaltă, eu cu ziarul despăturit īnainte
la īnceput rosteam fiecare literă īn parte, apoi am īnceput să silabisesc, pentru ca īn cele din urmă să citesc cuvinte īntregi
nu mai ţin minte despre ce era vorba, īnsă cu siguranţă erau subiectele vremii, cu titlurile lor bombastice
ceva mai tārziu tata a adus acasă un calendar de perete, foarte popular pe vremea aceea, care conţinea tot felul de chestii rebusistice, reţete de bucătărie, fapt divers, curiozităţi, etc
pe 26 ianuarie toată pagina era īnchinată tovarăşului ceauşescu, deoarece era ziua lui de naştere
īmplinea cincizeci de ani
aşadar totul se petrecea īn 1968
anul primăverii de la praga
īn ianuarie 1968 aveam exact cinci ani şi două luni (sunt născut pe 26 noiembrie 1962)
conducătorul ţării īmi apărea ca un om foarte bătrān şi de aceea se bucura de un respect deosebit din partea mea, mai ales că la grădiniţă educatoarele aveau grijă, pe lāngă poveştile extraordinare pe care ni le spuneau, să ne amintească despre conducătorul iubit, chiar dacă pentru noi era o persoană abstractă, pe care o vedeam doar la jurnalele de ştiri de la televiziune sau de la cinematograf (da, ai citit bine, de la cinematograf, astfel de jurnale rulau īnainte de īnceperea filmului, ştiu deoarece am locuit īn Piaţa Romană, vizavi de muzeul literaturii, ori părinţii mei mă duceau frecvent la cinematografele Patria, Scala sau Studio)
personaje mult mai importante erau Simon Templar (Sfāntul) interpretat de Roger Moore, sau mai tārziu Mannix ( cu Mike Connors)
ca să nu mai zic de Eliot Ness (īn serialul The untouchables, cu Robert Stack īn rolul principal)

(vodca săniuţa)

despre vodca săniuţa numai de bine, era considerată un fel de panaceu, vindeca orice depresie, luai o jumate şi erai gata, numai că musai trebuia discutată, astfel că īn jurul sticlei ne adunam mai mulţi prieteni, care poate aduceau şi ei cāte o sticlă, şi uite aşa se punea de un party, discutam tot felul de poveşti, puneam la cale tot felul de trăznăi, de exemplu să facem manifeste (eu lucram īn tipografie şi urma să sustrag litere de plumb, ca să facem textul, şi hārtie bineīnţeles), dar şi despre literatură, despre fitilele lui Buzura şi desigur despre Nichita, care urma să moară īn 83, la puţin timp după ce m-am "liberat" din armată
erau puţine posibilităţi īn anii optzeci de a procura băutură, era RDV-ul (rachiul de vin), RDD-ul (rachiul de drojdie) şi bineīnţeles vodca săniuţa, care era cea mai apreciată, īn afară desigur de cazurile cānd sticla era de ulei, sau şi mai rău, de spirt (sticlele de jumătate de litru erau universale, pentru bere, vodcă, spirt medicinal, ulei de floarea soarelui, oţet, etc., probabil din spirit de economie, şi nu erau spălate foarte bine, te puteai trezi oricānd că bei bere cu gust de ulei, dealtfel cānd luam o ladă de bere, din 24 de sticle era imposibil ca cel puţin două să nu fie "infectate")

(time and places)

era o zonă īn centrul capitalei pe care o denumisem "triunghiul bermudelor"
trei cārciumi erau principalele locuri de īntālnire, Cina, Lido şi Butoiaş, unde se găsea mereu bere, terasele erau mereu pline de prin aprilie pānă tārziu īn octombrie
terasele de acest gen erau foarte populare deoarece nu numai că erau accesibile ca bani, dar puteai să bei chiar dacă nu aveai marafeţi, treceai pe acolo, te īntālneai cu vreun cunocut şi asta era
de regulă īnsă plecam cu gaşca din drumul taberei, se făcea chetă, se dădeau buzunarele pe dos şi toată lumea bea la grămadă
se făceau şi se desfăceau prietenii, relaţii, iubiri fulgerătoare (hehe), eram un grup destul de eterogen şi de trăznit
se īntāmplau tot felul de chestii haioase
o dată īn Cina aveau bere doar la halbă, aşa că ne-am dus īn Lido, unde aveau şi la sticlă, numai că aici era full, am aşteptat să se elibereze o masă, dar erau numai patru scaune şi ca să nu stăm īn picioare am lăsat fetele pe loc şi ne-am dus cāţiva nebuni de-am luat scaune din Cina
să ne fi văzut cu scaunele alea metalice la spinare mărşăluind pe lāngă ateneu, se uita oamenii la noi şi nu pricepeau ce se īntāmplă
mai erau cāteva baruri unde ne refugiam pe vreme rea
cel mai popular era caraiman sau salonul spaniol, pe calea victoriei, dar mergeam şi īn cārciuma hotelului modern, sau vizavi, unde acum este asirom sau ceva de genul ăsta
hotelul modern s-a transformat īn sediul companiei xerox, dacă nu mă īnşel
bucureştiul pe care īl ştiam noi, cei din generaţia aia, ne-a fost luat cu japca
un alt bar unde mergeam era cel de lāngă carul cu bere
chiar şi la carul cu bere mergeam frecvent, ca să bem bere din halbe de pămānt şi să māncăm cāte o friptură garnisită cu salată de crudităţi
ne simţeam de asemenea bine la hanul lui manuc, unde aveau cea mai bună pastramă de oaie cu mămăliguţă, aveam un prieten bucătar acolo, he he, ce băute s-au mai tras jos īn cramă sau īn curtea interioară
īncă o cārciumă destul de mişto era lāngă cinematograful doina, lāngă banca naţională
iarăşi īmi aduc aminte de barul lui mengele, de lāngă restaurantul ciocārlia, pe cheiul dāmboviţei, supranumit aşa deoarece barmanul semăna cu torţionarul nazist
să mai continui?
nu prea mai seamănă cu un interviu, ci cu o poveste
iei şi tu ce ţi se pare mai interesant, deşi fiecare loc pomenit aici are propria lui identitate, identitate care a fost furată definitiv de o societate care se pricepe foarte bine la asta
btw, de calul bălan ai auzit?

( . )

a fost o perioadă foarte mişto īntre anii 1984-1985, tumultuoasă din punctul meu de vedere, īn care nu mi-am găsit deloc liniştea, dealtfel nici nu mi-o doream, şi pomenesc de acea vreme deoarece iarăşi mizez pe un paradox, nu aveam deloc timp liber, făceam totul de-a valma, cum apucam, prieteni, relaţii, lecturi sporadice, un serviciu infernal (ca electrician īn uzina vulcan, unde viaţa era poate la fel de dură ca īn imgb, republica sau 23 august, dracu să le ia, poate le īncurc acum, īţi dai seama ce mă interesa pe mine)
a fost prima perioadă īn care am trădat literatura, lucru care mi se pare destul de curios, deoarece această trădare nu se īntāmplase īn 1982-1983, anii pierduţi īn armată
am cāştigat īnsă destule experienţe, care se vor reflecta ulterior īn romanul "Obsesii", despre care nu se ştie mare lucru bănuiesc, o să spun ceva mai īncolo cāte ceva despre el
una dintre cele mai mişto īntāmplări ale vieţii mele s-a petrecut īntr-o seară magică de februarie, īn 84
un bun prieten, pe care-l cunoscusem īn armată, m-a invitat la o petrecere
acolo am cunoscut o tipă
era genul de femeie care şi-o punea de la prima īntālnire fără niciun fel de probleme
ok, am mers la petrecerea respectivă, cu masă mare īn genul celor descrise de Marin Preda īn "cel mai iubit."
am māncat, am băut, ne-am cam pilit toţi patru, fetele erau chiar mai vesele, īn sfārşit, am plecat pe la miezul nopţii de acolo, binedispuşi, era un ger de "noapte de sticlă", pe stradă erau gheţuşuri pe care ne dădeam ca nebunii, fetele cădeau cu cracii īn sus, noi peste ele, īţi imaginezi
trebuia oricum să ajungem la o locuinţă, aşa că am agăţat un taxi, venit din "noaptea feerică", era greu să găseşti un taxi la ora aia, mai ales că pe şosele era luciu
īn sfārşit, una dintre tipe a spus că ştie bine īmprejurimile, i-a explicat cu limba īmpleticită taximetristului, care trebuie să spun că a fost incredibil de īngăduitor, cum vine treaba cu aleile īntortocheate din sălăjan, şi dă-i la stānga, şi dă-i la dreapta, pānă cānd ne-am rătăcit dracului şi am nimerit pe aleea de lāngă un bloc care dădea īn altă alee pe nişte trepte, imaginează-ţi că am mers cu taxiul pe scări, făcea dacia zdrang, noi ne amuzam ca tāmpiţii, tipele rādeau de se prăpădeau la fiecare treaptă coborātă
taximetristul ne-a spus că n-a mai făcut īn viaţa lui aşa ceva
īn final a intrat şi el la miştouri cu noi, măcar că s-a distrat
am ajuns la destinaţie īntr-un tārziu
afară īncepuse să ningă cu fulgi electrici, parcă se albăstreau īn lumina oraşului
n-am dormit toată noaptea, iar a doua zi am mers la serviciu
am avut īn ziua aceea o lucrare la un tablou cāt un dulap
un coleg mai īn vārstă mi-a dat schema şi mi-a zis să-i spun numerele firelor pe care el trebuia să le găsească īn regletă
m-am sprijinit de uşa tabloului şi am adormit de-a-npicioarelea
era să cad grămadă peste colegul meu
maistrul mi-a zis că sunt un neisprăvit, dar era evident că mi se rupea de ce zicea el
făcea mereu spume că-i răspundeam aiurea sau īi īntorceam spatele
asta este expresia, mi se rupea, abia aşteptam să treacă opt ore şi să plec dracului din puşcăria aia
uzina vulcan semăna cu un lagăr de muncă
un lagăr de muncă socialist, he he

(gelu, rebel?)

asta este o īntrebare interesantă
multe dintre poemele mele sunt inspirate din perioada aceea, deoarece "a fi rebel" atunci īnsemna şi asumarea unor riscuri
am să-ţi dau un exemplu, cred că am scris şi o poezie care face aluzie la īntāmplarea asta
īn fosta ambasadă a germaniei se afla un teatru de revistă şi o discotecă, acum este cazinoul victoria, dacă nu mă īnşel
dap, era teatrul de revistă Constantin Tănase, sala Victoria, undeva pe lāngă uniunea scriitorilor
Queen tocmai lansase hit-ul I want to break free
vreau să spun că melodia asta, īn condiţiile de atunci, orice ar spune oricine, era pur şi simplu electrizantă, deşi traducerea ei, īn īnţelesul de atunci, era oarecum inexactă, dar ce mai conta, oamenii voiau să fie "liberi"
grupurile care ieşeau de la discotecă pur şi simplu cāntau pe stradă refrenul ăsta
nu era un lucru prea inteligent, puteai atunci să dispari pentru mai puţin, dar, aşa cum spuneam mai devreme, sentimentul net era acesta, că ni se rupea
aveam ceva de băut, ţigărele, o fată care să se lipească de tine aşa cum cred că numai tipele de atunci ştiau să o facă, nu ştiu de ce spun asta, dar o spun, muzică bună (erau şi atunci manele, dar nu ca acum, şi īn orice caz nu ascultai aşa ceva la un "ceai", că-ţi plecau toţi prin parc, noaptea, cu băutura şi cu casetofonul după ei, se asculta Kiss, "I was made for loving you baby", apropo de asta, Cărtărescu e foarte bun la aceste rememorări, īn "Travesti" sunt ipostaziate nişte chestii foarte interesante, care seamănă foarte mult cu ce aş avea eu de povestit dacă aş avea spaţiu şi mai ales timp), şi toată lumea era a noastră, dacă se mai nimerea cāte unul să ne zdrăngăne ceva la chitară era perfect
noţiunea de rebel era laxă, dacă pot spune aşa
erai rebel şi dacă fumai īn toaleta liceului sau dacă veneai pilit la ora de matematică
eu am dat odată o teză chiar la matematică, după o chermeză la un coleg, care btw avea un vin incredibil de bun, eram atāt de mahmur că nu vedeam bine ce scriam, trecea profesorul pe lāngă banca mea şi-şi făcea aer cu un caiet, că miroseam ca dracu, a butoi, mestecasem eu gumă şi alte alea, dar nu fusese suficient
interesant este că am luat notă bună atunci, fără să copiez
cam asta ar fi

(literatura de atunci vs. literatura de azi)

īn privinţa acestui subiect trebuie mai īntāi să lămurim un lucru, ca să nu se īnţeleagă altceva pe parcurs
eu nu am făcut parte din literatura de atunci, pentru că nu am publicat nici măcar un rānd īn acea perioadă
o spun īn sensul că nu existam efectiv din punct de vedere literar
pentru mine ideea de a deveni scriitor era la fel de improbabilă cu cea de a deveni cosmonaut
adică nu mă simţeam īn stare, dealtfel lucrul care m-a pierdut īn timp a fost acea neīncredere īn forţele proprii, care mă bāntuie şi īn ziua de azi
nu am fost niciodată convins, indiferent ce mi s-a spus īn privinţa asta, că am talent
dar pentru asta trebuie să dăm iarăşi timpul īnapoi şi să ne īntoarcem īn anul 1981
īn liceu fondasem, ca să spun aşa, deşi meritele nu-mi aparţinuseră īn totalitate, un cenaclu, alături de cāţiva prieteni entuziaşti, care lucrau din greu īn uzina vulcan, erau strungari, frezori, mecanici, etc., dar iubeau literatura şi chiar scriau, erau băieţi de treabă, ţărani rupţi de pămāntul lor şi veniţi la bucureşti ca să īnveţe o meserie, poate să pară hilar, cel puţin pentru ce se īntāmplă astăzi, cānd muncitorul romān este preocupat mai degrabă de manele, telenovele, de "ceaiul" cu vodcă de la ora şase sau de nevoia de a-şi cumpăra īn rate ultimul tip de plasmă (ştiu asta deoarece lucrez īn domeniu, he, he)
aşadar acei băieţi scriau poezie, destul de rudimentar, este adevărat, dar o făceau cu entuziasm, cu deschidere, erau sinceri şi nesofisticaţi (ca mine, care eram destul de dificil)
aveau lecturi puţine, dar toţi frecventau biblioteca liceului sau a uzinei, deoarece erau preocupaţi să evolueze, să īnveţe cāt mai multe
eu īmi făcusem reputaţia unui critic destul de aspru
aveam avantajul unor lecturi susţinute, eram īntr-o perioadă frenetică, descoperisem de ceva timp disponibilitatea pentru literatură şi voiam să o consolidez
este adevărat, scriam de pildă poezie doar cānd eram foarte nefericit, aveam un caiet (care s-a pierdut din păcate, īntr-o īmprejurare stupidă) īn care īmi etalam toate efuziunile sufleteşti şi īn care īncercam să imit toţi poeţii pe care-i citisem
era un tip, liderul acestui cenaclu, care scria foarte bine, publica frecvent, era dealtfel şi gazetar, scria articole, făcea investigaţii, etc., deşi, atenţie, era doar un simplu strungar, celelalte activităţi le făcea īn timpul liber
după ce am terminat liceul, īn vara lui 81, am părăsit acest grup
ultima mea vacanţă de vară am petrecut-o aproape numai īn casă, printre cărţile mele
a fost poate cea mai fastă perioadă de acumulări
atunci i-am citit pe Proust, pe Stendhal, pe Rousseau, pe Flaubert, pe Diderot, şi pe mulţi alţii (foarte multă literatură romānă, btw)
īn toamnă m-am angajat şi aproape imediat am aflat de cenaclul "George Bacovia", care se ţinea o dată pe săptămānă, undeva pe lāngă parcul Carol, pe 11 iunie, era o casă de cultură (care mai există şi astăzi, că nu s-a transformat īncă īn butic sau ceva de genul ăsta)
ţin minte că veneam de la muncă rupt de oboseală, făceam repede un duş, mă bărbieream şi plecam valvārtej la cenaclu
şedinţele erau prezidate de profesorul Tudor Opriş, publicist şi poet cunoscut la acea vreme, care preluase cenaclul de la soţia lui George Bacovia, Agatha Bacovia, la moartea acesteia
spre ruşinea mea, nu ştiam atunci ce tradiţie avea această manifestare
am aflat de curānd că se ţineau şedinţe īncă din anii şaizeci, iar din acest cenaclu s-au făcut remarcaţi mulţi scriitori ai respectivei generaţii
sala, care era desul de mare, era deobicei arhiplină, se aduceau uneori scaune din altă parte, stătea lumea pe margine, ca la cinematograf, la filmele bune, cānd nu erau niciodată bilete suficiente
nu exagerez dacă spun că, fie şi dacă ar fi fost o taxă de intrare, lumea tot ar fi venit
bizar, nu-i aşa?, comparativ cu ce ştim noi de pe la deko sau de la mincu, unde audienţa este mai mult decāt nesatisfăcătoare
sigur că puţini erau implicaţi dpdv artistic īn cenaclu, dar totuşi erau prezenţi
ei bine, tānărul Gelu Diaconu, necunoscut tuturor, s-a implicat, şi cred eu că a făcut-o onorabil
poate să pară lipsă de modestie, dar am fost numit la prima şedinţă cānd am citit (chiar aşa, am citit acolo, deşi era foarte greu să răzbaţi, erau scriitori cu cărţi publicate, poate nu chiar notorii, căci nu mi-i amintesc), cea mai tānără speranţă a cenaclului
existau şi certuri, păreri diferite, poziţii de forţă chiar, exista un spirit destul de democratic, aş spune chiar mai democratic decāt astăzi (cānd, dacă citeşti la un cenaclu, o regulă absurdă te īmpiedică să-ţi susţii textele), de asemenea orgolii, şamd, īnsă tot ce conta era faptul că acei oameni veneau o dată pe săptămānă (lunea, dacă ţin bine minte, de la ora şase) şi īşi spuneau părerea, dschis, fără interdicţii sau fără să existe temerea că dacă īl critici pe cutare n-ai să mai fii pe veci băgat īn seamă
eu īnsumi am făcut-o, iar singurul meu oponent, ca să zic aşa, a fost emotivitatea mea aproape bolnăvicioasă, de care sufăr şi īn ziua de azi
exista īn mod vizibil o tendinţă de schimare, o ruptură faţă de formele literare prăfuite, īnvechite, susţinute īn special de folosirea cāt mai multor exprimări metaforice(cu cāt o poezie era "īmpănată" cu mai multe metafore, cu atāt era considerată mai "bună", ceea ce irita membrii unui anumit grup, un fel de "lupi tineri", din care făceam şi eu īntrucātva parte, spun īntrucātva deoarece eram mult mai neexperimentat decāt ceilalţi şi am fost luat sub aripa lor) īşi făceau simţite prezenţa stilul liber, anticalofil, ironia, versul liber, liber īn sensul de "eliberat de canoane", de constrāngerile versificaţiei
vorbesc aici de libertate de exprimare atunci, īn 81, cānd debuta cea mai neagră perioadă din istoria modernă a romāniei
chiar dacă poate să pară paradoxal, primul meu geniu tutelar a fost Blaga, asta īn ciuda etichetei de "bacovian" care mi-a fost pusă
dealtfel tot ce am păstrat din acea perioadă imită cumva stilul poetului
iată un exemplu:

un morman de uitare
mi-a crescut pe suflet ca o ciupercă de lut

răscruci de existenţe
scrise pe foi de calendar
distrug amintiri amorţite

adun idei uitate pe rafturi de biblioteci
printre ele īţi găsesc zāmbetul
rătăcit īn arhive sinucise

citesc
şi nu ştiu ce glas
mă cheamă
din acest trecut

şi-n joc de umbre-i frig
şi īntuneric

poemul se numeşte "Năluca" şi este scris īn 81

o, tempora!
totul s-a terminat īn aprilie 82, cānd am plecat īn armată
īnainte de īncorporare am fost la cārciumă cu toţi prietenii de acolo (pe care nu aveam să-i mai revăd, cenaclul īntrerupāndu-şi activitatea pānă la liberarea mea)
nu era desigur prima escapadă de acest gen, īnsă asta o ţin minte deoarece a fost una specială
s-a vorbit tare, s-au făcut promisiuni, s-a scris poezie ad-hoc, s-a băut mult vin, s-au făcut promisiuni de revedere
din păcate acel Gelu Diaconu a īncetat să existe poate chiar īn acea seară
după aproape doi ani eram complet schimbat, abrutizat aproape de o experienţă dură
deşi nu am rupt-o cu literatura īn totalitate īn perioada armatei (am citit, aveam bibliotecă īn unitate, am scris (manuscrise pierdute aproape īn totalitate), am participat la un cenaclu la casa de cultură din medgidia), lucrurile n-au mai fost la fel
am īncetat să cred că voi realiza ceva dpdv literar
m-am reangajat la Vulcan, au urmat imediat anii 84-85, despre care am mai spus cāte ceva
literature rămānea, īn acei ani, undeva īn urmă

(am scris aproape patru pagini, fuck me!)

(cum a fost '89?)

unii ar fi probabil tentaţi să spună de spre acest an că a fost cel mai negru, că lucrurile ajunseseră la pragul de insuportabilitate, etc.
cu siguranţă că ar avea dreptate, dar numai parţial
ce eram eu īn 1989?
īn primul rand un tip īnsurat, cu doi copii
deci, ca să ajung aici, trebuie totuşi să mă īntorc la sfārşitul lui 85, cānd o seamă de īmprejurări aveau să-mi schimbe viaţa pentru totdeauna
după doi ani tumultuoşi şi plini de relaţii īntāmplătoare şi de cele mai multe ori scurte, m-am simţit dintr-o dată singur
aveam trei foarte buni prieteni, cu care mă īntālneam frecvent şi alături de care puneam la cale cele mai mişto distracţii
era ideal īn acea perioadă, pentru cine nu avea de gānd să-şi facă o carieră de orice fel ar fi fost ea (majoritatea erau ingineri, deveneau un fel de şefi de echipă mai mari, mă pufneşte şi acum rāsul cānd īmi aduc aminte de un specimen de acest gen, care era un desăvārşit imbecil, dacă vrei, pot să-ţi spun despre el, aşa, ca un mic intermezzo amuzant), să-şi facă o casă
ca să obţii o casă, trebuia să fii căsătorit
era o chestie aproape matematică, o ecuaţie īn care necunoscuta era doar timpul īn care urma să primeşti locuinţa de la stat
aveau prioritate īntotdeauna cei cu copii, cu situaţie locativă grea, etc.
primul prieten s-a căsătorit la sfārşitul lui 84
ceilalţi doi au făcut-o īn 85, la cāteva luni distanţă
nu ne mai vedeam atāt de des, ieşirile la o bere erau condiţionate de buna sau proasta dispoziţie a soţiilor, astfel īncāt am fost nevoit să caut alte oportunităţi
mi-am zis că cel mai bine ar fi fost dacă mi-aş fi făcut o relaţie stabilă, ceea ce pānă la un punct s-a īntāmplat, deoarece am avut ocazia să cunosc o tipă care imita perfect acel gen lasciv de femeie īn stil Woodstock
era o tipă sportivă, de o frumuseţe care atrăgea atenţia
ne-am cunoscut, īn spiritual epocii, la uzina Vulcan
eu lucram īn secţia a cincea, ea īn secţia a opta
vreu să spun că īmprejurarea īn care am ajuns să vorbim a fost una dintre cele mai bizare
eram schimbul doi, ieşeam la 22.30, aveam de mers pānă acasă cam o oră, deci trebuia ca la ora 22.35 să fiu īn staţia de maşină, altfel riscam să merg pe jos o bună bucată de drum
trei seri la rand m-am nimerit cu fata asta īn acelaşi autobus
am jurat că dacă se va īntāmpla şi a patra oară, voi vorbi cu ea
ei bine, a patra seară s-a aşezat pe scaun lāngă mine, īn condiţiile īn care fiece autobus era aşteptat de regulă de o mulţime frustrată de muncitori obosiţi, cazangii, sudori, mecanici, etc
care ar fi fost şansele să ocupăm amāndoi loc īn acelaşi autobus, unul lāngă celălalt?
īţi spun eu, foarte, foarte mici
şi totuşi s-a īntāmplat
am intrat īn vorbă şi am rămas nedespărţiţi
a fost o tipă mişto, această R.
cocheta şi ea cu literatura, chiar scria poezii cu sentimente inflamante, īn stil păunescian
am fost cāteva luni īmpreună, făceam īn aşa fel īncāt să fim amāndoi acelaşi schimb, ne īntālneam īn pause, renunţam şi la māncare şi la tot, fumam īmpreună cāteva ţigări, vorbeam despre tot felul de chestii, conversaţiile noastre erau foarte mişto, uneori uitam dracu să ne īntoarcem la lucru, făceam amāndoi mişto de ce ni se īntāmpla, aşa īmbrăcaţi īn salopete murdare cum eram
R. īn salopete slinoase, de mechanic care se bagă pe sub tot felul de maşinării uleioase şi pline de vaselină jegoasă
R. cu māinile ei mici, cu unghiile pline de gaz murdar, de la piesele pe care le manevra
acum mi se pare incredibil, era o tipă frumoasă, ne fluierau cazangiii cānd ne vedeau īmpreună, că se cam obişnuiseră cu noi, īi mai īnjuram eu, dar nu aveai ce le face, ăsta era mediul īn care lucram
cānd văd fiţele tipelor din ziua de azi, īmi doresc să fi păstrat o poză cu R.
era frumoasă chiar şi īn salopetele alea
dar eu am plecat de la Vulcan īn octombrie şi relaţia noastră a īnceput să scārţāie
aveam alt program, ne vedeam destul de rar, şi asta se īntāmpla cel mai adesea la mine acasă, unde ne refugiam īn camera mea şi stăteam lungiţi īn pat, pur şi simplu, aşa, şi vorbeam despre tot felul de lucruri
ne era amāndurora teamă că s-a terminat, că zilele bune au luat sfārşit, şi chiar aşa şi era
dacă īţi vine să crezi, m-a cerut īn căsătorie, e foarte adevărat, nu-mi permit să bagatelizez chestia asta
nu am refuzat-o, īnsă i-am spus că ar trebui să mai aşteptăm un pic, să fim siguri, etc.
īntr-o zi, cānd mă īntorceam din oraş, unde fusesem fără ea, deoarece īmi spusese că are nu ştiu ce treabă, ne-am īntālnit īn cartier (stăteam amāndoi īn drumul taberei)
coincidenţa a făcut ca să cobor din autobus la favorit, habar nu am de ce, atāta vreme cāt de obicei coboram o staţie mai īncolo, la drumul taberei 34
ea era cu un tip de mānă
nu am reacţionat īn niciun fel, iar explicaţiile ei īncălecate nu au mai folosit la nimic
a mai fost doar o dată la mine, dar totul era gata
peste aproximativ două săptămāni am cunoscut-o pe soţia mea
mamele noastre erau colege de serviciu
au venit īn vizită
sincer, eu īmi cam ligeam rănile, nu prea mai ieşeam, nici nu aveam cu cine dealtfel
soţia mea avea 17 ani, iar eu 23
nici nu terminase liceul
aşa cum am spus, m-am trezit dintr-o dată singur
am reīnceput să citesc, viaţa mea s-a stabilizat īntrucātva, şi īn iulie 86 ne-am căsătorit
totul este īntāmplare, nu-i aşa?
am alunecat īntr-o altă poveste, dar totul se leagă şi este imposibil uneori să menţin firul narativ
pentru că anumite ape sunt atāt de puternice, īncāt mă trag īn matca altor albii, pe care le redescopăr şi eu acum, mirat că toate astea mi s-au īntāmplat chiar mie
ca să reiau, īn 89 eram aşadar īnsurat, cu doi copii, locuiam īn camera mea din blocul 821 de la drumeţului, iar visul de a avea o casă era poate la fel de īndepărtat ca īn ziua cānd am făcut cererea la serviciu

despre toate astea am să scriu māine poate, că am cam obosit

ei bine, gelu n-a mai scris, deşi a spus destule. nici nu ajunsese la jumătatea numărului de īntrebări pe care le pregătisem, dar sper că o va face cāt de curānd. şi-a aranjat volumul īn schimb ( alte detalii nu ştiu, sper să auzim numai de bine ) şi l-am mai văzut rar chiar şi pe messenger de-atunci. a fost o plăcere oricum chiar şi bucata asta.

#
recomand blogul personal al lui Gelu Diaconu

"interviu" realizat īn vara lui 2007

Lumile reale, lumile virtuale

Menajera

de Diana Todea

Mi-aş dori o menajeră. Mică şi urāţică. Anunţ. De ziar. Telefonează acum. Nu īntārzia.

Porcărie. Mi s-a stricat bateria de la walkman, pardon, CD player şi am nevoie de tine. De menajera mea. Ziceai că ştii să faci de toate. Ai apărut la uşa mea conform anunţului. Mică, urātă şi bună la toate. De ce rāzi? Crezi că nimeni nu are nevoie de persoane ca tine? Alătură-te clubului meu. Pe internet, unde vrei tu. Dar să apari cu un poster mare īn mānă pe care să scrie Mă dau numai ţie.

Şi aşa menajerele au dispărut din oraş. Au apărut roboţii de bucătărie, mici şi ofticoşi. Cu baterii. Seamănă cu ciudaţii ăia cu freze-n vānt, cu apucături de drogaţi. Băi, unde te crezi? Am zis că vreau o menajeră. La parter zace murdăria. Īntre etaje murdărie. Īntre străzi.... ai ghicit, da, murdărie. A venit odată cu revoluţia, paraşutele din discoteci şi frezele cu albastru la perciuni. Cu piercinguri pe limbă, etc. Mamă, ce cool eşti!

Da, frate. Şi cum mă uitam eu la film, mi-am dat seama că murdăria din sufragerie se extinde. Pe pătură. Pe pizza. Pe televizor. Şi mă mănāncă pielea. Am intrat să fac un duş. Am deschis apa şi am văzut-o acolo. Lāngă WC. Menajera. Obişuită cu munca de toate zilele, făcea curat. Paranormal sau nu. Era acolo. Ca un miracol apărut din ProTv şi alte seriale americane. Am īnlemnit. Cum, ea aici? Oh! Minunat. Vecina se uita la mine cu invidie. Am scos limba. Pe ea se vedea o urmă de acadea roşie. M-am uitat īn oglindă. Aveam pete de pojar.

Tom şi Jerry umblau īn capul colegului de cameră. Transpunere regizorală perfectă. Simpsons erau īn reluare. The Doors īmi stăpāneau creierii de ieri după-amiază. Căşti, baterii, cd-uri. Cablu, dvd-uri, casete. Muzică, muzică şi iar muzică. Mamă, ce tare mă simt! Menajera mă studia după colţul bibliotecii. Rādea cu un sunet piţigăiat de femeie grasă. Am īnchis ochii şi mă prefăceam că īnghit o īngheţată uriaşă. Lacrimi, rās, isterie. Alcool. ţigări. Abureli.
Menajera mă iubeşte. Mi-a spus īntr-o zi cānd uşa se dădu de perete la ora 5 dimineaţa. Cu ochii crăpaţi de nesomn am sluţit-o cu o īnjurătură. Mică şi grasă cum era nu a auzit. Perfect. Dormeam mai departe. Cāinele mă lingea pe picior. Aveam un vis erotic. Cărtărescu. Da. El. Aşa, mai departe. Brad Pitt. Mai bine. Madonna. Nu, e din visul colegului. Berea ieşea din conserve. Menajera se uita galeş la o telenovelă. Rādea, săraca, de sărea cămeşa de pe ea. John, colegul de cameră, se uita la mine. De ce? Probabil era īntrebarea lui. Nu am apucat să răspund. Era pe menajeră.

Menajera a fost violată. Īmi cer scuze pentru īntāmplare, dar aşa a fost. Pe bune. John a zis că pe moment a confundat-o cu tipa din vis. Ea răcnea. Īl lovea. Nimic. John era puternic. Deliberat sau nu, menajera m-a părăsit. Am plāns. La fel şi John. Acum e la orele de terapie intensivă. Pentru şocul psihic ce i l-a provocat īntāmplarea. Ce se īntāmplă, zic eu, oh my god, cu societatea asta teribilistă? Zi tu, nu toţi sunt nişte ţăcăniţi? Răspuns: Mă doare-n ....d, frate!

Subtitrare, analgezice şi alte substanţe-John.
Menajera - Personaj temporar. A ales-o regizorul la īntāmplare pe stradă. Soţia unui florar.
Eu - un eu posibil.
Scenariu - S. Nicolaescu.
Muzica - Depeche Mode. Şi alţii.

Interviu (non-virtual) cu Constantin Virgil Negoiţă

de Gorun Manolescu

Gorun Manolescu: Īmi pare bine, domnule Negoiţă că, după atāta timp, putem sta de vorbă, īn linişte, cumpănind fiecare răspuns şi īntrebare. Pentru că acest interviu se desfăşoară interactiv, prin email-uri. Deoarece, de cāte ori ai revenit prin ţară, deşi ne-am īntālnit, timpul te presa. Şi n-am putut reface clipele de linişte, plăcut tensionate, ale discuţiilor pe care le aveam. La institutul de cercetări la care lucram amāndoi şi, mai ales, īn seminariile pe care le ţineai. Cu acea "logică" a "vagului" care era şi obiectul seminariilor, dar şi modul atractiv al expunerilor dumitale.

Pentru cititori, trebuie să spun că prin anii 1974, fiind īn ţară, ai publicat, īmpreună cu matematicianul Dan Ralescu, prima monografie de "Mulţimi Fuzzy (vagi)". Care a fost, ulterior, tradusă īn mai multe limbi de circulaţie internaţională.

Apoi, īn anul 1982 , ai plecat (puţin) la un congres şi. nu te-ai mai īntors, stabilindu-te īn America, la N.Y.. Iar cariera dumitale ştiinţifica şi universitară şi-a găsit īmplinirea şi recunoaşterea comunităţii ştiinţifice internaţionale.

Deşi unele ecouri despre succesele cariei dumitale, de care vorbeam, ajungeau, pe ocolite şi īn ţară, īntr-o emisiune de la "Europa Liberă", aflu, cu surprindere, că ai publicat primul dumitale roman (algebric): "Pullback". Cum s-a īntāmplat această balansare spectaculoasă? Şi ce semnificaţie avea titlul acela neobişnuit? Iar, dacă nu mă īntrerupi, o să tot continui cu īntrebările şi vom rămāne fără răspunsuri.

C. V. Negoiţă: Interesul meu pentru studiul logicii infinitului s-a cristalizat īn 1965, cānd am intrat intr-un program de doctorat īn ingineria cunoaşterii, convins că o descriere exactă a oricărei situaţii fizice este imposibilă, că asta este o situaţie care trebuie acceptată, căreia trebuie să-i facem faţă, şi că inexactitatea descrierii nu este un dezavantaj, ci, mai curānd, un ajutor. Cu alte cuvinte, vagul limbajului natural este un dar de la Dumnezeu, pentru ca omul, cu numai cāteva mii de cuvinte, să poată descrie un īntreg univers, oricāt ar fi de complex.

Convins că vagul asigură eficienţa, īn 1970 am publicat o teza de doctorat, care, īn 1972 , mi-a adus o invitaţie la Atlas Computer Laboratory īn Anglia, unde am intrat īn legătură cu Congresul de Cibernetică organizat de Dr. J. Rose. Aşa am īnceput, īn 1973, īn Bucureşti, un seminar dedicat sistemelor vagi.

Īn 1974, am publicat prima monografie a domeniului, īmpreună cu Dan Ralescu, acum profesor la Universitatea din Cincinnati. Versiunea engleză a fost publicată simultan la Basel şi la New York, iar traduceri īn japoneză şi chineză au urmat relativ uşor, īn 1978 şi 1982, probabil pentru că, şi īn tradiţia din Pacific, pentru a pătrunde spre niveluri mai īnalte de realitate e folosit paradoxul.

Aşa cum conspiraţia "iluminiştilor" a născut o epocă a modernilor, şi epoca postmodernă a fost grăbită de conspiratori, descrişi discret īn Cybernetic Conspiracy, o carte a mea tradusă īn limba romānă la editura Dacia īn anul 2003, cu titlul Vizitator.

Seminarul din Bucureşti era cunoscut.

Scoteam o revistă la Amsterdam, numită Fuzzy Sets and Systems, publicată de Elsevier.

Primeam vizite.

Conduceam un laborator de modele, la Institutul de Informatică. Cu mine erau Mircea Sularia şi Paul Flondor, acum profesori īn catedra de matematică la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Foarte recent, Gabriel Burstein, acum un expert īn pieţe financiare, īn Wall Street, mi-a confirmat că şi el īşi aduce aminte de vizita lui Henri Prade de la Universitatea Toulouse, pe atunci doctorand, cu o teză despre logica vagului.

Primirea unui vizitator din străinătate urma un protocol riguros, sub supraveghere. Vizita nu putea fi imaginată īn afara unui acord cultural, oficial, īntre ţări. Henri Prade venise pe contul lui. Se suise īn tren şi venise la Bucureşti să vadă ce facem noi. Toată lumea s-a speriat pentru că nimeni nu a īnţeles de ce eram, sau puteam fi, atāt de interesanţi. Nu a fost nevoie să-i spun ce cred despre modernul cel arogant şi asupritor. Īl simţise pe pielea lui, cānd īndrăznise să aleagă un subiect de teză de doctorat, care stārnise un hohot de rās. Tārziu, cānd a ajuns editor al revistei īnfiinţată de mine, i-am adus aminte de conspiraţia Bucureştiului. Un fenomen postmodern, i-am spus eu, ăsta e cuvāntul la modă, cu care vei putea dialoga cu intelectualii Parisului.

Dar iată despre ce este vorba.

Īn 1972 am īnceput studiul serios al logicii vagului sub pretextul benefic al modelelor matematice necesare planificării. Pentru prima oară īn Europa de Est se vorbea de grade de adevăr. Chris Carlsson, din Finlanda, şi un matematician din Ungaria, Dombi, de data aceasta īn cadrul unor acorduri oficiale, au venit să stea īn laboratorul nostru ca să īnţeleagă ce facem. Carlsson care nu ştia decāt limba germană, a venit cu un dicţionar romāno-german, ca să poată īnţelege toate textele noastre, şi cele īn limba romānă. Fără mult zgomot, sub scutul infailibil al informaticii, acceptată de toată lumea, am afirmat că nu există experienţă directă a realităţii fără interpretare, şi orice interpretare este coruptă de prejudecăţile interpretatorului. Ori atunci cānd o astfel de interpretare rămāne īnţepenită īntre un "da" şi un "nu" categorice, specifice unei logici binare, nenuanţate, plecānd din antichitatea greacă dar ajunsă la apogeu īn iluminismul modern, lucrurile devin extrem de grave.

Nimeni nu se gāndea că abordările postmoderne vor putea declanşa dialogul de māine īntre religie, artă, şi ştiinţă, cu care să poată fi explicat fenomenul cultural interbelic, de rezistenţă, la noi īn ţară, īmpotriva terorii modernilor, .

G.M.: Au existat şi alţi postmoderni īn afara poeţilor şi literaţilor, īn general?

N: Nu voi vorbi de fizicieni, fără de care discuţiile despre legăturile teologiei cu ştiinţa ar fi fost amānate.

Un gānditor postmodern , īn sensul cel mai bun al cuvāntului, a fost Nicholas Georgescu Roegen, profesor īn domeniul economicului la Universitatea Vanderbilt, din Tennessee, unde a ajuns fugind, după ce, ca membru al comisiei de armistiţiu, imediat după terminarea războiului doi mondial, sesizase furturi masive din Romānia.

El şi-a dat seama de importanţa limbii īn formarea metateoriei. Īn viziunea lui, conceptele nu pot fi aritmomorfe, adică reprezentate prin numere. Īntr-o carte celebră, The Entropy Law and The Economic Process [Harvard University Press, Cambridge, 1971] el observa că numerele nu se pot suprapune, fiecare fiind distinct īn relaţie cu celelalte, īn timp ce concepte ca "bun" sau "adevărat", nu au graniţe, fiind īnconjurate de o penumbră cu care se suprapun peste celelalte. Intr-un anume moment istoric, spune el, o naţiune poate fi şi democraţie şi dictatură, aşa cum un om poate fi tānăr şi bătrān, simultan. Categoriei conceptelor nu i se poate aplica legea excluderii terţului, aşa cum cerea logica erei moderne. Cu toate că au accelerat avansarea cunoaşterii īn domeniul materiei inerte, nici un proces de schimbare nu poate fi explicat cu concepte exprimate numai prin numere. Vehiculele principale ale schimbării economice sunt slăbiciunile omeneşti. Concluzia lui este că dacă economia vrea să fie o ştiinţă, nu numai a cantităţilor observabile ci şi a omului, trebuie să se bazeze pe raţionamente aproximative, lingvistice.

G.M.: Ştiu că Nicholas Georgescu Roegen a jucat un important rol īn viaţa dumitale.

N: Georgescu Roegen ştia ce fac eu.

Ne-am īntālnit la Bucureşti cu ocazia Congresului al III-lea de Cibernetică şi Sisteme, īn 1975. M-a ascultat cu atenţie. Nu pot să-i uit privirea dură, gāndirea limpede, forţa unui intelect perfect şlefuit. N-am vorbit despre era modernă. Nu ştiam de cine eram ascultaţi. Eu īi aşteptam aprobarea, o bătaie pe umăr, īncurajarea unui mare profesor american. Ne-am despărţit fără ele. Foarte tārziu, peste ani, cānd eram sigur că mă uitase, m-a sunat la numărul de telefon de acasă.

Primul gānd mi-a fost gānd de spaimă. O convorbire cu America īn 1982 trebuia raportată şi explicată. Şi el ştia . O voce limpede, rece, m-a īntrebat, scurt, dacă pot vorbi englezeşte. Atāt. Dacă pot să vorbesc despre cercetările mele. I-am răspuns că tocmai plecam īn Mexic, invitat de Doctorul Rosenbluth, ministrul īnvăţămāntului, nepotul celui care, īmpreună cu Norbert Wiener, introduseseră conceptul de cibernetică. Urma să ţin un seminar privind sistemele vagi, o noutate care īncepea să intereseze. Era momentul cānd Japonia introdusese logica vagului īn dispozitivele electronice căutate, cum ar fi aparatele fotografice, construite să se comporte inteligent.

Aşa am ajuns īn America. Din Mexic. Invitat de Universitatea Vanderbilt. Cu o invitaţie transmisă prin ambasada Americană din Mexico City. La recomandarea profesorului Georgescu Roegen. Aşa am continuat discuţia īncepută la Bucureşti, curios, convins că acum voi afla ce crede despre cercetările mele.

O cauză, mi-a spus el, capătă greutate numai dacă este luată īn braţe de o universitate americană. Ştiu că vei rămāne aici. Īncearcă-ţi norocul. Dar să ştii că nu e uşor. Lumea modernă se apără atacānd. Trebuie să-ţi găseşti aliaţi. Nu mi-aduc aminte să fi spus "postmoderni". Nici eu, şi nici el nu ştiam nimic despre ei.

Este adevărat că, īnainte de a ajunge la Nashville, m-am oprit pentru cāteva zile īn Bloomington, la Universitatea din Indiana, unde Dan Ralescu īşi dădea un doctorat īn statistică matematică. Erau acolo Matei Călinescu, Ciprian Foiaş, şi alţi cāţiva profesori romāni. După un prānz, am ajuns şi īn bibliotecă, una din cele mai mari din lume, conectată cu toate celelalte biblioteci din America. Curios să-mi vadă reacţia, cineva mi-a arătat sistemul de regăsire a informaţiei. Pui un nume de autor, mi s-a spus, şi afli unde sunt cărţile. Aşa am constatat, nu fără oarecare surpriză, că eram prezent īn sute de locuri. Cărţile mele, scrise īn Romānia, şi cele īn limba romānă şi cele īn limba engleză, veniseră īn America cu mult īnaintea mea.

Au fost comandate de cei care au crezut că au nevoie de ele, mi s-a răspuns. Probabil că erai postmodern, a adăugat cineva, īn glumă, amuzat că nu auzisem īncă de noii mei aliaţi.

Sosisem īntr-un moment special al istoriei şi eram hotărāt să-l folosesc pe cāt pot. Nu mi-a fost greu să-mi dau seama că am nevoie de o tactică nouă. Astfel am īncercat romanul scurt, postmodern, convins de libertatea literaturii, care se putea īmpleti perfect cu rigorile ştiinţei. Nu era numai gānd. Era datorie. Era aerul care trebuia respirat. Īn 1982, America m-a primit īn braţele ei vānjoase cu o generozitate născută din dorinţa sănătoasă de vindecare. O potrivire făcută īn cer. Ca şi mine, America se pregătea să scape de tot ce era prea modern, demodat, inutil.

G.M.: Acum am īnţeles cum ţi-ai īnceput cariera literară. Şi am mai observat ceva. Faptul că, atunci cānd te referi la preocupările dumitale multiple, foloseşti calificativul postmodern şi nu pe cel de postmodernist. Faci vreo distincţie īntre ele?

N: Dacă am făcut-o, atunci a fost intuitiv. Observaţia dumitale mi se pare extrem de interesantă.

G. M.: Hai să discutăm cu altă ocazie despre asta. Deocamdată aş vrea să te referi la romanul dumitale algebric: "Pullback". Şi de ce tocmai acest titlu.

N: Ar trebui amintit, aici, un moment anterior, din ţară, extrem de important.

Miercuri 13 ianuarie 1982, revista Via?a Studen?easca, īn pagina intitulată Paradigme, anunţa īntr-un paragraf scurt ca: "In metodologia de cercetare a sistemelor teleologice a fost introdus de curānd un termen nou. Pullback īnseamnă retragere orientată pe niveluri superioare de percepţie. Acest fel de mişcare este tipic pentru sistemele umane şi face acum obiect de studiu īn cibernetică. Un psihiatru (D.S.Ogodescu), un filosof (C.Noica), şi un cibernetician (C.V.Negoita) s-au ocupat de mişcări orientate şi īn această pagină sunt comentate trei căr?i pe care le-au publicat īn anul 1981. Cu toate că autorii aparţin unor domenii diferite, concluziile lor par foarte apropiate. Pentru studiul sistemelor umane conceptul de retragere este fundamental. Aplicaţiile practice pot fi importante."

Īn Devenirea īntru Fiinţă, Constantin Noica spunea aşa: "Că i s-a luat tot filosofiei este limpede. Simplul fapt că ştiinţele au vorbit mai bine despre conceptele ei privilegiate a deposedat-o de ele". Şi mai departe se īntreabă: "Mişcarea continuă a fiinţelor şi lucrurilor a devenit funcţia (experienţa) cheie, demiurgul fără chip şi fără armură al omenirii actuale. Īn această situaţie suntem oare īnarmaţi cu concepte şi metode pentru a surprinde şi exprima dinamica totală, integrală, a diverselor sectoare ale realităţii?"

La aceasta īntrebare a īncercat sa răspundă Ogodescu īn Persoana şi Lume. A sosit momentul, spune el, ca cibernetica să-şi emancipeze principiile sale fundamentale prin despărţirea de ordinea binară, care surprinde doar aproximativ complexitatea realului. Unitatea realităţii nu poate fi gāndită decāt īn raport cu procesualitatea de retragere spre 'ceva'. Fiecare ciclu de tip pullback sporeşte mulţimea de determinaţii concrete īntr-o structură care cuprinde toate determinaţiile posibile, astfel īncāt concepte cu conţinut tot mai dens exprimă īnlăturarea din gāndire a tot ce este neesenţial, şi confundarea ei progresivă īn obiect ( sau, īn limbajul lui Noica, īn fiinţa din lucru). Or, capacitatea sporită de pătrundere īn fiinţa lucrului constitute puterea ştiinţei actuale de a reface, la sfārşitul secolului XX, unitatea de con?inut a realităţii. Dacă ontologia tradi?ională ī?i centra aria preocupărilor pe aspectele statice ale realităţii, ontologia postmodernă studiază transformări ale realităţii, astfel īncāt acum 'devine' īnseamnă 'este'. Ontologia revine īn atenţia omului de ştiinţă care nu se mai ocupă numai de 'existenţa - ca - existenţă' ci şi de 'existenţa - ca - proces'. Cānd Ogodescu se īntreabă cum īşi dobāndeşte referenţialul autonomia īn contextul interşanjabilităţii, constata că el se poate īndepărta de ceilalţi poli, adică se poate desitua.

Desituarea este un termen īmprumutat de la M.Şora (Sarea Pămāntului, Ed. Cartea Romānească, Bucureşti, 1978), şi cred că reprezintă una din traducerile posibile ale termenului pullback. Putem afirma fără exagerare, spune Ogodescu, că pe muchia acestui concept se joacă īnsăşi soarta cunoaşterii. Fără acest mecanism, actul cunoaşterii s-ar reduce la o simplă reflectare a lumii lipsită de concomitenta dobāndire a conştiinţei lui.

Īn Fuzzy Systems, o carte terminată īn 1977, care şi-a făcut drum mai īncet, prezentānd conceptul de pullback, aşa cum va ajunge la Congresul Internaţional de Cibernetică şi Sisteme de la Amsterdam, īn 1978, scriam că acesta s-a dovedit fertil pentru modelarea unei clase largi de sisteme, cum este cazul celor descrise īn teoria deciziilor, sau a celor descrise īn teoria conceptualizării, ambele fundamentale īn domeniul inteligenţei artificiale, cea simulată de un calculator. Teoria sistemelor vagi se bazează pe ideea de grade de adevăr.

Conceptul central īn jurul căruia se īnvārteşte conflictul dintre modern şi postmodern este acela de adevăr. Toţi criticii epocii moderne, indiferent de unde pleacă, ajung, inevitabil, la el.

Modernii pretind că adevărul poate fi cunoscut repede şi īn īntregime. Postmodernii sunt de părere că aşa ceva nu se poate. Neīn?elegerea provine din reprezentarea poziţiei obsedatorului faţă de realitate. Pentru modern, realul este ceva plan. Postmodernul vede realul asemenea unui diamant căruia i s-au şlefuit multe feţe. El recunoaşte că nu poate privi toate feţele, diamantul fiind foarte mare. Īn această situaţie, se desituează, adică se retrage, pe o poziţie din care vede şi alte feţe. El recunoaşte ca numai din infinit se poate vedea tot, fără nevoie de nici o mişcare.

Postmodernul recurge din nou la conceptul de infinit. Modernul crede ca nu este nevoie de el. Pictori cu reputaţie au īncercat, cu o intuiţie identică cu cea a savantului, şi cu rezultate surprinzătoare, să pună cāteva feţe ale diamantului īntr-un singur plan. Rezultatul a fost o reprezentare diformă. Pictorul modern a crezut că are voie să deformeze. Ideologii moderni, īn īncercările lor de inginerie socială, au crezut că şi ei au voie să se joace. Rezultatele se cunosc.

Postmodernismul, īn cāteva tatonări specifice īnceputului, a pretins că extinde modernul fără să-i schimbe logica. S-a crezut ca se poate vorbi de modern - postmodern.

Orice tip de postmodern bazat pe logica cu două valori este o simplă extensie a modernului.

G.M.: Deşi ţi-am propus, şi ai fost de acord, să vorbim cu altă ocazie şi pe larg despre postmodern versus postmodernism, mă gāndesc acum că e bine să punctăm, pentru o dezvoltare ulterioară, faptul că un astfel de "postmodern" bazat pe o logică bivalentă este, de fapt, pur şi simplu un postmodernism. Cu toate consecinţele de rigoare. Inclusiv care presupun o mişcare plană şi care evită infinitul.

N: Absolut de acord. Revin cu precizări. Pentru mine, postmodernul este mai mult decāt această extensie. Pentru mine el se dovedeşte a fi o restauraţie a premodernului, la un nivel superior, pe helix. Prin simpla extensie, modernul īşi păstrează logica şi năravurile. Logica modernului-postmodern rămāne binară. Restauraţia premodernului, īnsă, ne conduce obligatoriu la logica dogmelor.

Restauraţia logicii nebinare, a dogmelor, nu este un act arbitrar ci o necesitate dictată de nevoile teoriei mulţimilor infinite şi ale fizicii cuantice. Lucrul acesta a fost observat pentru prima oară de Lucian Blaga. Īn 1931, īn Eonul Dogmatic, el spune aşa: " Scormonind īn cenuşa istoriei, constatăm ca teologia (cea cre?tina, căci despre ea este vorba īn primul rānd) a dat naştere la o seamă de formule, care, privite mai deaproape, alcătuiesc un tip aparte de cunoaştere: dogmele...Dogma, īn afară de faptul de a fi formulă metafizică, mai ascunde şi un sens metodologic, care - lucru destul de curios - pānă acum nu a fost remarcat nici de filosofi, nici de teologi. După ce ne vom fi achitat de această sarcină, vom ajunge īn chip firesc să ne punem unele īntrebări, care ar putea să fie pline de consecinţe. Nu cumva s-ar putea deschide undeva noi perspective filosofiei prin transplantarea īn ea a metodei dogmatice, īntrebuin?ate, pānă acum, aproape exclusiv numai īn domeniul celălalt, asupra căruia gāndirea filosofică s-a străduit să arunce tot discreditul?...Matematica mai nouă cunoaşte unele construcţii, cum sunt acelea ale transfinitelor (simbolul alef al lui Cantor) prin care, fără să se ştie, se fac unele concesii atāt de importante gāndirii dogmatice, īncāt ar putea să fie numite, fără īnconjur, echivalente matematice ale dogmaticului. Simbolul "alef" denumeşte o mărime transfinită care rămāne identică cu sine, orice mărime finită s-ar scădea din ea. Reamintind formula dogmatică a lui Filon, potrivit căreia substanţa primară nu suferă nici o scădere prin emanaţiile ce se desprind din ea, īntre a pune īn evidenţă simbolul "alef" si formula filonică e o perfecta asemănare structurală ( cu deosebirea doar că dogma vorbeşte despre esenţe şi procese cosmologice, pe cānd aleful e pur matematic). Cantor (şi alături de el şi alţii) a ajuns, prin īnlăn?uiri logice de calcule şi consideraţii, să stabilească diversele antinomii ale transfinitului. Chestiunea principală ce se pune īn această ordine e īnsă nu cum matematicienii au ajuns la aceste antinomii, ci cum vor sa le rezolve."

Existenţa postmodernilor religioşi dovedeşte falimentul timpurilor moderne, care au respins religia, adică legătura cu infinitul (ce nu se supune logicii cu două valori). Omul modern nu a avut nevoie de infinit. Omul postmodern are, dovedindu-se mai prudent. El spune că adevărul, la fel ca frumosul, se află īn ochiul observatorului, şi acceptă grade de adevăr. Acest punct de vedere pleacă de la presupunerea simplă că adevărul nu poate fi perceput dintr-odată, că "realul," prea mare, poate fi consumat pe bucăţi, pe felii, pe niveluri, care, evident, urmează a fi asamblate.

Īn concluzie, putem afirma că nu postmodernul, care readuce interesul pentru logica dogmelor, contribuie la eroziunea autorităţii religiei, aşa cum acuza Jane Lafrensen. Eroziunea autorită?ii religiei a fost şi rămāne sarcina primară a modernului, sensul existenţei lui, atunci, acum, şi oricānd, ilustrat atāt de bine de forma lui cea mai evoluată (sau involuată), marxismul, care nu are nevoie de infinit şi nici de logica lui. Un postmodern care īşi bate joc de eroi şi martiri este un modern deghizat, călit īn lupta de clasă, un eufemism care se substituie principiului terţului exclus. Cānd Jane Lafrensen spune că un adevărat postmodernist este liber să facă ce vrea, se referă la cel care crede că poate compromite restauraţia. O metodă folosită curent de moderni, atunci cānd profită de lipsa unor definiţii inteligibile.

G.M.: Īn acest sens cred că au dreptate cei care afirmă că, de fapt, postmoderniştii sunt, pur şi simplu, marxişti care şi-au pierdut obiectul muncii: lupta de clasă. Dar nu vor cu nici un chip să renunţe a susţine īn continuare lipsa oricărei necesităţi de a apela la infinit şi, īn ultimă instanţă, indirect, la Divinitate.

N: Nu ai făcut decāt să accentuezi ceea ce am vrut şi eu să spun. Aşa că nu pot decāt să te aprob.

G.M.: Există nişte asemănări dar şi deosebiri fundamentale īntre ce spui dumneata şi ce spune alt romān, plecat de mult īn Franţa, Basarab Nicolescu.

"[Există] diferite niveluri de percepţie care se găsesc īntr-o corespondenţă biunivocă cu nivelurile de Realitate" (Basarab Nicolescu, Transdisciplinaritatea - Manifest, Polirom, 1999)

".... adevărul nu poate fi perceput dintr-odată... Realul prea mare, poate fi consumat pe bucăţi, pe felii, pe niveluri." (C.V. Negoiţă)

Amāndoi, prin urmare, asertaţi existenţa: (a) mai multor niveluri ale Realităţii şi (b) diferite niveluri ale percepţiei umane corespondente fiecărui nivel īn parte. Percepţii care uneori depăşesc pe cea obişnuită empirică (sensibilă) tributară simţurilor comune.

"Două niveluri adiacente sunt legate prin logica terţului inclus, īn sensul că starea T prezentă la un anumit nivel este legată de un cuplu de contradictori (A, non-A) al nivelului imediat īnvecinat. Starea T operează unificarea contrariilor A şi non-A, īnsă această unificare se produce la un nivel diferit de acela unde se situează A şi non-A." (B. Nicolescu, op. Cit.)

"Pullback īnseamnă retragere orientată pe niveluri superioare de percepţie.
Postmodernul vede realul asemenea unui diamant căruia i s-au şlefuit multe feţe. El recunoaşte că nu poate privi toate feţele, diamantul fiind foarte mare. Īn această situaţie, se desituează, adică se retrage, pe o poziţie din care vede şi alte feţe. El recunoaşte că numai din infinit se poate vedea tot..." (C.V. Negoiţă)

La amāndoi apare astfel un "pullback" . Numai că aici intervine diferenţa fundamentală īntre semnificaţiile acordate de B. Nicolescu şi, respectiv, de dumneata acestui "pullback".

Astfel, īn timp ce dumneata, prin intermediul unui "terţ inclus" care reprezintă diverse grade de adevăr acorzi "desituării" (pullbackului) un caracter "dinamic", heraclitean, B. Nicolescu īl vede ca fiind "static", asemănător cu ceva din lumea ideilor platoniciene, imuabile, date o dată pentru totdeauna.

Mai precis, "pullback-ul" dumitale oferă atāt celui care īncearcă să de-scrie la un moment bine precizat ce a perceput (să-i spunem, printr-un "simţ interior", diferit de cele cinci simţuri comune cānd e vorba de depăşirea empiricului), cāt şi receptorului de-scrierii, posibilitatea sur-prinderii unui moment instantaneu din curgerea heracliteană a Realităţii (indiferent de nivelul realităţii īn care are loc percepţia). Cum, tot aşa, este posibil ca la alt moment, atāt "cititorul" cāt şi chiar autorul trecut pe post de receptor, pot percepe, prin "desituare", cu totul altceva decāt īn momentul primei citiri sau īn actul de-scrierii. Īn acest fel, textul "obiectualizāndu-se", devine el īnsuşi "dinamic", schimbător, heraclitic ca orice lucru care face parte din oricare nivel al Realităţii.

Altfel spus, modul īn care utilizează B. Nicolescu "terţul exclus" se doreşte a fi "universal". Īn schimb dumneata, fără a fi "nominalist" pur care, la limită, devine "solipsist", reuşeşti să "individualizezi" specificitatea absolută a modului īn care "cunoaşte" fiecare subiect uman, precum şi faptul că, unul şi aparent acelaşi subiect poate "percepe" şi "cunoaşte" īn mod cu totul diferit unul şi, iar aparent, acelaşi lucru. Şi aceasta deoarece atāt lucru ("obiectul") cāt şi subiectul se schimbă instantaneu īn fiecare moment.

Cred că īn acest fel trebuie "citite" şi textele dumitale literare. Şi ai recurs la beletristică deoarece ai simţit imperios nevoia omului postmodern de a reuşi să comunice cāt mai larg cu ceilalţi, literatura fiind mult mai accesibilă unui număr sporit de cititori comparativ cu disciplinele ştiinţifice şi chiar umaniste strict specializate. De unde această nevoie imperioasă de "comunicare"? Probabil din faptul că realitatea "postmodernă" (şi nu "postmodernistă" - despre această diferenţă, aşa cum am propus, vom vorbi altă dată pe larg) īn care am ajuns să trăim a devenit, pe toate planurile, inclusiv cel empiric, atāt de deconcertant imprevizibilă, īncāt dacă nu reuşim să ne adaptăm la ea riscăm să nu mai existăm. Ori a ajuta şi pe alţii să īnţeleagă acest lucru devine, pentru cei care l-au īnţeles, o datorie vitală. Orice vis (fantezist acum) al unei "universalită?i" iluminist-moderniste (chiar şi cu "terţ inclus" de genul celui al lui B. Nicolescu) prin intermediul căruia omul ajunge să stăpānească ceea ce putem numi "Natură" (īn sensul cel mai larg posibil, incluzāndu-ne īn ea şi pe noi cu tradiţiile noastre), măcar şi "conceptual" dacă nu mai poate acum altfel, a apus.

După această distincţie īntre punctele de vedere proprii dumitale şi, respectiv, lui B. Nicolescu, pe care am īncercat s-o schiţez, cred că este deosebit de interesant, pentru cititori, să afle cum au fost receptate textele dumitale literare īn Romānia. Mai ales că, īn ultimul timp, au apărut, la noi, atāt traduceri din engleză ale unora dintre ele sau chiar altele pe care le-ai redactat direct īn limba romānă.

N: Dă-mi voie să lărgesc puţin cadrul şi să nu mă refer numai la cei din Romānia. Şi, īn acelaşi timp, să mai fac şi unele precizări suplimentare.

G.M.: Dacă e aşa, atunci, pentru că ai pomenit īn treacăt de Jane Lafrensen, te-aş ruga să vi cu astfel de precizări suplimentare. Pentru că, din nefericire, punctul ei de vedere a devenit un loc comun al celor care se ocupă, de pe margine, de postmodernism. Fără să-l īn?eleagă. Şi cu atāt mai mult cānd e vorba de postmodern. Īntre cele două ne făcānd nici un fel de diferenţă. Deci, īn ce context şi-a expus ea părerea?

N: Īn Comunicările celui de al Şaselea Simpozion al Academiei Oamenilor de ?tiin?a din Romānia, Filiala Americană, la care am participat, Jane Lafrensen , de la American Institute for Writing Research, are o notă, intitulă Postmodernism, īn care afirmă că "īn centrele unde se studiază literatura, postmodernismul este considerat ca emanānd din exces de liberalism īn gāndire, din mişcarea New Age, şi din eroziunea autorităţii deţinută odată de morală şi religie. O mişcare foarte diversă, postmodernismul a pătruns īn multe domenii. Un adevărat postmodernist crede că este liber să se disocieze de etică, să adopte propriile sale reguli de ac?iune sau de gāndire, să-şi bată joc de eroi şi martiri, să conteste orice autoritate, să accepte numai propriile legi...Cititorul este īndemnat să compare postmodernismul cu dadaismul (īn care o realitate superioară este presupusă a fi captată eliberānd mintea de logica şi control raţional) sau cu eupheismul (stilul contorsionat din Anglia secolului al XXVI-lea, bogat īn aliteraţii, antiteze elaborate, şi comparaţii extinse degeaba). Nici o lucrare majoră nu a apărut sub auspicii postmodern(e/iste)."

Remarc aici, īncă o dată, confuzia care poate apare īntre "postmodernism" şi ceea ce īnţeleg eu, evitānd (cum ai spus, poate instinctiv) termenul acesta şi utilizānd, īn schimb, pe cel de "postmodern".

Mai precis: majoritatea promotorilor postmodernismului, atāt īn Franţa cāt şi īn America, sunt, īn mare majoritate, foşti marxişti (aşa cum ai remarcat şi dumneata anterior), īnsă sunt intelectuali cu o serioasă cultură, care, observānd, primii, incapacitatea modernului, au căutat să se salveze īn altceva. Furnizānd o critică a pozitivismului şi a macroteoriei, ei pledează pentru o multiplicitate a punctelor de vedere, ocupāndu-se de relaţia individ - fenomen, renunţānd la plasarea lor īmpreună īntr-o schemă mai largă. Postmoderniştii, oriunde s-ar găsi ei, accentuează nevoia de microteorie. Din acest punct de vedere, materialismul filosofic marxist pare a fi separat de gāndirea modernă.

Multe variante ale postmodernismului sunt īncercări de salvare, renunţări mai mult sau mai puţin declarate, făcute de marxişti care nu se pot desparţi uşor de marxism. Ei ajung la exagerări, care o fac pe Jane Lafrensen să confunde denigrarea valorilor na?ionale, cu atitudinea resemnată īn faţa ideii de adevăr parţial, şi globalizarea predicată de comunism (proletari ai lumii uni?i-vă ) cu eliminarea graniţelor impuse de aplicarea unei logici binare ( proprie unei realităţi finite ) acolo unde nu este cazul.

G.M.: Ceea ce ai spus, m-a lămurit, cel puţin pe mine, de eroare căreia i-a căzut pradă Lafrsen şi alţii ca ea.

Mulţi romāni tineri, o dată cu deschiderea graniţelor după '89, au avut şi au posibilitate să execute stagii de pregătire īn America. Iar printre aceştia, unii sunt de formaţie umanistă. Şi, din nefericire, se reīntorc īn ţară cu idei de genul celor emise de Lafrensen. Cum se explică acest lucru?

N: În Romānia, acest tip de postmodernism, mai ales īn mediul universitar şi academic de tip "umanist" (incluzānd īnsă şi sociologia), a fost importat īn ultimul timp din America, tocmai de tinerii de care vorbeai. Dar şi de mai puţin "tinerii" care mai prezintă şi o nocivă autoritate academică fiind aşa zişi "formatori de opinie"; şi care, la rāndul lor, au beneficiat de contacte sponsorizate de Stat, prin diverse aranjamente, cu mediul universitar american. Iar aici, īn America, cei menţionaţi au nimerit la catedre de (pseudo)?tiin?e sociale, inventate īn grabă īn ultima jumătate de secol, cāt şi la catedrele care se ocupau de limbă şi literatură şi care au fost, pānă nu de mult, şi aproape īn totalitate, marxiste. Vizitatorii romāni, care au petrecut un timp relativ scurt in universităţi relativ izolate, nu au putut să-si dea seama de imensitatea presiunii ideologice, mai ales cānd nu ştiau despre ce este vorba, Marxismul īn Romānia fiind abandonat īnainte de formarea lor intelectuală. Sau, mai rău, unii dintre ei, se formaseră chiar īntr-un mediu marxist deformat, complet subjugat cultului personalităţii "conducătorului". Nimeni nu se a?teaptă la Marxism, veritabil şi vehement, īn America, mai ales cānd terminologia folosită era evoluată.

Un număr impresionant de intelectuali troţkysti, protejaţi de democraţia americană, şi-au adaptat strategiile şi limbajul īn funcţie de momentul istoric. Vizitatorii, impresionaţi de autoritatea universităţii americane, au crezut că tot ce zboară acolo se şi mănāncă. Ei nu şi-au dat seama că această autoritate este dată exclusiv de catedrele de ?tiin?e şi tehnologie, imense uzine de cercetare, prea pu?in afectate de macroteorii. Există şi cazuri de oportunism, atunci cānd predicarea postmodernismului pare avantajoasă. Este cazul unor cercetători tineri, aflaţi īn universităţile infectate, forţaţi să publice, pentru a putea fi promovaţi. .

G.M.: Īn 2002, cu ocazia unei vizite īn ţară, ai participat la o şedinţă a Grupului de Cercetări Interdisciplinare al Academiei Romāne. Cu acea ocazie ţi-ai prezentat unele idei īn acord cu cele pe care le-ai spus anterior. Deşi membrii Grupului respectiv erau intelectuali cu o solidă pregătire şi, majoritatea, posedau ceea ce se numeşte o "minte deschisă", comunicarea dumitale a fost īntāmpinată cu unele rezerve. Atunci ţi-am solicitat un text pentru publicaţia anuală Noema (care apare sub egida Academiei Romāne şi al cărui redactor şef sunt), īn care să-ţi expui ideile.

N: Īntr-adevăr, īntr-un text publicată in Noema, volumul din 2002, spuneam ca definiţiile hazardate ale postmodernismului din mediile umaniste de stānga nu rezistă unei analize atente. Vorbind despre astfel de definiţii, atrăgeam atenţia că logica finitului nu este tot una cu logica infinitului. Pentru cei interesaţi īn această deosebire, recomandam detalii ce puteau fi găsite departe. Acum, la aproape patru ani de la publicarea acelui volum, toate aceste detalii sunt mult mai aproape, la īndemānă, atāt īn mintea mea cāt şi īntre coperţile unei cărţi, intitulată Vag , apărută īn Romānia, şi īn unele comentarii generate de ea [Irod, Diaconu, Savulescu, Comoro?an].

G.M.: Cred că a venit, totuşi, timpul să ne spui cāte ceva şi despre cărţile dumitale. Nu despre cele ştiinţifice (astea-i interesează pe specialişti), ci despre cele cu caracter literar.

N: Īn majoritatea cărţilor mele cu caracter literar, cum zici dumneata, mai ales cele publicate īn limba romānă, la editura Paralela 45, am vorbit despre activitatea profesorului, şi cum a īnţeles el să predea cursuri de teoria cunoaşterii.

Īn "Īmpotriva lui Mango", o carte subintitulată roman postmodern, unde cunoaşterea rezultă din conexiunea dintre mai mulţi neuroni, pentru că impasurile trimise de un neuron ating alţi neuroni şi īi activează, studenţii află despre grade de conexiune.

Profesorul afirmă că īnvăţarea este ajustarea acestor grade. Studenţii ştiu că, deobicei, urmează şi altceva. Un comentariu. Profesorul le spune că şi iubirea uneşte. La fel cum comunicarea pretinde mai mulţi neuroni, şi iubirea presupune mai multe persoane, una care iubeşte şi altele care primesc această iubire. Cel care prime?te iubirea e conştient de cel ce iubeşte. Niciodată iubirea nu confundă persoanele, căci confundarea ar pune capăt iubirii. Plenitudinea existenţei, de care depinde fericirea deplină, nu poate fi trăită de unul singur. Bucuria de unul singur nu e deplină. Bucuria deplină este o cuprindere reciprocă.

Studenţii sunt sfătuiţi să cerceteze scrierile savanţilor premoderni. Li se recomandă Maxim, care scrie că noi am fost crescuţi la īnceput īntr-o unitate a firii, dar diavolul a despărţit firea īn mai multe īnchipuiri, folosindu-se de voinţa noastră.

Ce este o societate, īntreabă profesorul.

O reţea neurală, răspunde corul studen?ilor.

Profesorul mai recomanda un savant premodern, de la Nyssa, pe numele sau Grigore, care īn cartea sa Īmpotriva lui Eunomium, scrie că Tatăl a născut un alt Sine, neieşit din Sine, dar arătāndu-se īn Acela īntreg.

Deci, cine să fie Fiul, īntreabă profesorul, şi studenţii răspund, tot īn cor: Infinitul.
Dumnezeu este unul. Atunci, de unde cele trei persoane ale Treimii? Profesorul invocă alt savant premodern. Dionisie defineşte esenţa fiinţei divine spunānd că bunătatea, ca şi iubirea, īnseamnă o raportare. Nici unitatea nu poate fi fărāmată īn favoarea relaţiei, nici relaţia anulată ca să salvăm unitatea. Printr-un Fiu īntrupat se intră īn comuniune filială cu Tatăl.

Īn fine, profesorul este īntrebat dacă sunt şi alte teorii despre Fiul şi răspunde că da, cea modernă, elaborată de răzvrătiţi, şi promite, ca, īn viitoarele lui prelegeri, să se ocupe de răzvrătirea lor, aşa cum apare īn biblioteci, cele moderne.

Anul 2006 m-a adus īncă o dată īn Romānia pentru un roman , "Concert la Carnegie Hall", publicat de editura Paralela 45, o culegere de Ecouri şi Dialoguri, publicată de editura Ideea Europeana şi un volum de articole publicate īn ultimii 5 ani īn revista romano-americană Origini.

Romanul este axat pe un personaj incomod, care īncearcă să facă proces comunismului. O astfel de carte nu s-a scris de scriitorii anilor ?aptezeci, care ştiau despre ce este vorba, dar nu aveau voie, şi nici de scriitorii anilor douămii, care nu ştiau īncă despre ce este vorba.

Ecourile şi dialogurile, numai cele īn limba romānă, au fost culese de Eugen Diaconescu, profesor la Universitatea Piteştiului, pentru a aniversa douăzeci şi patru de ani de cānd am plecat īn America.

Culegerea de articole din Origini, vrea să fie o recunoaştere a tenacităţii unei reviste scoasă de scriitorii romāni din America, cei grupaţi īn societatea Literat XXI, activi permanent de un deceniu şi jumătate, mai ales īn New York, aşa cum s-a văzut şi anul acesta, cānd şi-au lansat cărţile şi revista īn Bucureşti.

Īnceputul l-a făcut profesorul Th. Damian, care la sfārşitul lunii august şi-a lansat un volum de poeme publicat de editura Paralela 45. La lansare au vorbit Mircea Săndulescu , scriitor trăitor īn New York, autorul volumului Escapes and Ashes, Mihaela Albu, redactor şef al revistei Gracious Light, Aurel Sasu profesorul din Cluj responsabil de existenţa marilor dicţionare ale scriitorimii romāne, şi Vasile Andru, un atent cunoscător al enclavelor romāneşti din America, Canada şi mai departe.

După numai o săptămānă, au urmat cele trei volume semnate de mine, prezentate tot de Vasile Andru, ajutat de Ioan Buduca, unul din rarii critici īnclinaţi spre reflecţie filosofică şi Bedros Horansagian, a cărui plecare precipitată de la conducerea Centrului Cultural Romān din New York, a surprins multa lume.

Īn prima jumătate a lunii septembrie, am asistat la lansarea volumului intitulat Timpul, Rana Sāngerāndă, Poeţi Romāni īn Lumea Nouă, o antologie semnată de Ştefan Stoenescu şi Gabriel Stănescu, doi romāno-americani atenţi la destinul poetic romanesc, 1944-2004, īn Statele Unite şi Canada.

Am mai asistat şi la lansarea unei alte antologii, alcătuită de poeţii Carmen Firan şi Paul Doru Mugur, cu ajutorul unor traducători americani, prezenţi la lansare şi aplaudaţi.

La scurtă vreme, Dumitru Radu Popa, şi-a lansat cu ceşti de ceai, la librăria Cărtureşti, volumul Lady V, publicat de editura Curtea Veche. Atāt de importantă a fost lansarea īncāt directorul editurii a preferat să fie alături de noi, lipsind de la şedinţa alegerii sale ca preşedinte al asociaţiei editorilor.

Iată ca romāno-americanii, activi, sunt din ce īn ce mai bine primiţi acasă, oferind o varietate largă de cărţi făcute să atragă atenţia asupra literaturii romāne care, acum, īncepe să crească şi pe continentul american.

Īn cărţile lansate de mine discut postmodernul religios.

Nu numai pentru că America este probabil una dintre cele mai religioase ţări din lume. Nu numai pentru că, fascinat de vederea stereoscopică a premodernilor, postmodernul americii religioase, īn ultimele două decenii, a īmpins pendulul istoriei īn altă direcţie. Ci şi pentru că iluminismul american nu a copiat iluminismul din Franţa, modernii americani nu au suferit de boala suficienţei, limitată la Europa de vest. Se ştie că, altădată, viţa de vie americană nu a fost distrusă de boală şi a fost exportată īn Europa unde distrugerea a fost aproape totală. S-ar părea că aşa ceva se va īntāmpla şi acum īn cultură.

Cele trei cărţi lansate de mine īn anul 2006 īncearcă să ilustreze migrarea postmodernului religios folosind modelul insulei "legate" prin pod. La insulă nu se poate ajunge decāt cu barca traducerii. Numai accesul pe pod face posibilă comunicarea directă, rapidă, organică. O īntrebare firească a fost următoarea: dacă toată lumea vorbeşte acum despre Shakespeare, chiar şi cānd nimeni nu-l mai citeşte, s-ar putea să vorbească vreodată, la fel, despre Blaga, cānd se va dovedi că a fost cel mai important postmodern al Europei bătrāne? Probabil că da, dacă sugestia va veni din partea universită?ilor mari, americane.

E bine să fi tradus īntr-o limbă de circulaţie. Este şi mai bine ca traducerea să fie cerută. Cheia rămāne īn māna celui care citeşte interesat, căutānd aliaţi, ajutor, confirmare. El va construi podul.

Astăzi, cititorul american locuieşte īn campusurile unor universităţi uriaşe, răspāndite pe un continent uriaş, conectate prin legături electronice uriaşe. Chiar atunci cānd ajunge īn oraşele mari, mai mult sau mai puţin uriaşe, altădată intoxicate de aburii stāngii europene, el nu mai vrea să fie modern, īn sens troţkist si chiar şi satul se vrea neoconservator. Postmodernii neoconservatori, nu mai cred īn modern, şi derivatele lui, cunoscute sub numele de avangardă, experimentalism, sau contracultură. Ei propun altceva, ajungānd la concluzia sănătoasă că modernul a fost maladie şi că vindecarea īnseamnă īntoarcere la starea de sănătate de dinainte de maladie.

Această viziune simplă, uşor de comunicat, stă la baza propunerii mele de definire riguroasă a stării de sănătate. Foarte aproape de cea a lui Chesterton, englezul lucid, care īn urmă cu o suta de ani, a observat că numai ortodoxia salvează, pentru că oferă o vedere stereoscopică, cu un ochi pentru finitul vizibil şi celălalt ochi pentru un infinit nevăzut, neatins, nesfāşiat de concepte.

Postmodernii americani recunosc că premodernii au īnţeles logica infinitului.

Azi, America culturală, fascinată de fenomenul religios, cu o logică de tip şi-şi, continuă să creadă, cu superbă īncăpăţānare, la fel ca īn Europa de Est, că īn Christ s-ar afla, īn mod imposibil de desfăcut şi Dumnezeul şi Omul.

O astfel de judecată nu este acceptabilă la Paris.

Cum logica infinitului a devenit interesantă şi pentru informatica avansată, un domeniu de cercetare īn care mă aflu de mai bine de treizeci de ani, am simţit nevoia să atrag atenţia Americii culturale că īn Romānia, prost văzută de modernii europeni, aroganţi şi miopi, această logică a fost studiată cu multă atenţie, de doua milenii, şi că rezultatele studiului ar putea să ajute la construcţia unor poduri spre cultura universală.

Dacă tot am ajuns īn buricul pămāntului, pe uşa din faţă, a calculatorului electronic, necontestat ca fiind metafizic, retrograd, reacţionar, antipartinic şi duşmănos, ia să vedem cum putem să dăm o mānă de ajutor celor ce pānă mai ieri, ca şi mine, erau dispreţuiţi pentru că īşi făceau rugăciunea, intrānd īn contact cu o forţă din spatele universului, foarte reală, pe un nivel īnalt al realităţii, īn ciuda protestelor celor aleşi de istorie să-i stārpească.

Despre aşa ceva este vorba īn roman şi īn cele doua culegeri de texte lansate pe Calea Victoriei, īn sala oglinzilor, care nu au clipit cānd au auzit de logica infinitului, atāt de interesantă şi nici de de protestul īmpotriva superstiţiilor vehiculate de domnul Paler , care, mai deunăzi, pe ecranul unor televizoare, inventate tot de americani, spre stupoarea privitorilor avizaţi, susţinea ca toţi americanii ar fi inculţi şi deci incapabili de francofonie (de curānd a murit; despre morţi numai bine; mai ales după ce, īnainte de a muri, a publicat, īntr-un cotidian de largă circulaţie, inegalabilul "Interviu cu Dumnezeu" ; iar, altă dată, la o emisiune TV afirmase: "Nu mă tem de Dumnezeu; mă tem, doar, că el nu ar putea exista", ceea ce dovedeşte, a cāta oară, că un ateu e mai aproape de Divinitate decāt un religios habotnic).

Acum cānd Europele īşi deschid reciproc braţele, este posibil ca Romānia să-şi valorifice unele din tezaure, dānd o mānă de ajutor fraţilor lor din America care nu şi-au găsit īncă benzile favorabile comunicării mesajului postmodern autentic spre Franco - Germania care, cānd aude de americani, īşi astupa urechile.

Citind o carte scrisă de profesorul Mincu (Experimentalismul poetic romānesc) am văzut că īn Romānia există şi curaj şi talent, care să ne poată convinge că postmodernul european-romānesc e altceva dec?t postmodernismul lansat de domnii Lyotard, Derrida, Deleuze, Baudrillard, etc. şi chiar şi de postmodernismul americanului Rorty care se raliază celor anterior citaţi (pădure fără uscături nu există).

Am mai văzut şi cronici ale criticilor romāni foarte tineri.

Dilematica din iulie 2006 vorbea de postmodernism "autentic". Observatorul cultural din august acelaşi an vorbea de romanul devenit obiect ştiinţific, si Ziua - tot īn 2006 - vorbea īn septembrie de o altfel de reprezentare īn text, bazată pe grade de adevăr.

Daca privim dinspre ştiinţe, postmodernul poate fi explicat simplu ca o īntoarcere la logica premodernilor, aşa cum observa Blaga pentru prima dată in 1931, īn Eonul Dogmatic, aşa cum am mai amintit. Despre aşa ceva am vorbit pe larg īn dialogurile purtate cu alte ocazii şi publicate īn volumele remarcabilei doamne Iolanda, cărora literele romāneşti au ce să le datoreze.

Dar dacă privim dinspre literatură? De acolo ce se mai vede?

Tot o īntoarcere?

Sigur că da.

O īntoarcere la perioada superbă, neviciată de diavola separării - legea excluderii terţului - care strecurată īn logica lui Aristotel īi va poseda două secole pe modernii, mai ales europeni, făcāndu-i să separe poezia de proză, un gest caraghios, īmpotriva crezului din Niceea.

Am fost fericit să văd că Ioan Es Pop, scriind īn Dilema, afirma ca Irozii, o carte a mea de acum doi ani, este numai aparent un roman, īn pelerina căruia s-a īnfăşurat un vast poem, pentru a īnşela vigilenţa paznicilor unei pieţe īn care poezia nu mai este īngăduită.

Am fost fericit să văd că N. Prelipceanu, īn Romania Libera spunea şi el "Greu de spus dacă Irozii este roman.Cartea e, īn fond, un poem, a cărui logică o depăşeşte pe cea obişnuită".

Poeţii, atunci cānd sunt remarcabili, pot recunoaşte cu uşurinţă natura dublă a literaturii, la fel ca DeLillo, prozatorul american, şi el remarcabil, care a constituit, pentru mine, o influenţă determinată, depăşindu-i pe ceilalţi, īnaintaşii, şi ei fascinanţi, chiar cānd ajung numai pānă la magic.

Care ar fi avantajul unui astfel de punct de vedere?

Unul neaşteptat şi teribil de important.

Perioada dintre cele două războaie absurde din secolul precedent, unul din cele mai mizerabile, poate căpăta o explicaţie nouă. Intelectualii care şi-au sacrificat tinereţea, pentru a fi puşi la zid, īnfieraţi ca antimoderni, par a fi apostolii postmodernului autentic. Modernii europeni, care şi-au făcut apariţia pe scena istoriei īn mod violent, nu au vrut să se lase şi s-au apărat violent, prin exterminarea celor ce nu mai credeau īn modernul insuficient, īn vederea cu un ochi singur, ochiul golemului. Aruncarea unor valuri de praf īn ochii şi urechile cititorilor cu privire stereoscopică s-a dovedit a fi criminală.

Cred ca se va face lumină, ca să se poată vedea precursorii, şi că reacţia va fi o nouă descărcare de energie, care ar merita urmărită.

G.M.: Consider că a venit timpul să īncheiem. Fără a uita promisiunea că, mai devreme sau mai tārziu, vom īncerca, īn cadrul unei discuţii separate, şi cāt ne va sta īn putinţă, să facem unele distincţii īntre postmodern şi postmodernism. Mai ales că astfel de distincţii implicite (contextuale), uneori doar sub forma unor sugestii, abundă īn textul de faţă.

Nu-mi rămāne decāt să mulţumesc lui Constantin Virgil Negoiţă pentru interviul acordat.

EgoPHobia @ no_name_fest

de Sorin-Mihai Grad

EgoPhobia a fost invitată să participe la prima ediţie a "no_name_fest", desfăşurată īn cele din urmă īntre 26 şi 28 octombrie 2007 īn Club A. Din diverse motive n-am reuşit să ne pregătim cum am fi dorit pentru acest festival, anunţāndu-ne īn cele din urmă prezenţa cu doi redactori, doi invitaţi şi o proiecţie cu istoria revistei, dorind să lansăm cu acest prilej şi EgoPHobia #16. Chiar dacă pānă la urmă Daniel Sur şi Mihnea Blidariu n-au mai ajuns la festival din motive obiective, cei prezenţi, invitatul Chris Tănăsescu (de la trupa Margento) şi redactorul Diana Todea, care semnează şi o cronică a prezenţei EgoPHobia la "no_name_fest", au asigurat o reprezentare consistentă şi interesantă a revistei noastre. Chiar dacă lansarea oficială a EgoPHobia #16 a avut loc la festival, cānd cine intra pe www.egophobia.ro putea citi doar două treimi din conţinutul revistei, cea propriu-zisă a īntārziat cu cāteva zile, astfel că putem include şi aceste texte despre "no_name_fest". Le mulţumim organizatorilor pentru invitaţie, īn special lui un_cristian şi Oanei Ninu, invitaţilor noştri Chris Tănăsescu, pentru prestaţia de excepţie, şi Mihnea Blidariu, chiar dacă din păcate n-a reuşit să ajungă precum şi celor care au asistat la momentul nostru īn cadrul festivalului. Sperăm că se vor organiza şi alte ediţii, la care ne vom prezenta şi noi mai bine. Prezentarea e-revistei EgoPHobia o puteţi descărca īn format .ppt de aici [link direct] sau de aici [se deschide o pagină nouă unde apare un link pentru donwload].


[Chris Tănăsescu īn recital, foto ©no_name]

"No name fest" - apologia culturii alternative

de Diana Todea

Īn Club A, seara de duminică 28.10.2007 a primit pe la ora 19 revista EgoPHobia. Cu bune, cu rele,  no_name_fest  a fost un experiment reuşit. Am intrat īn sală detaliind motivele pentru care apare o revista online, cum a luat fiinţă, cum se colaborează la şi publică īn ea, şi mai ales, cum se promovează generaţia 2000.
Pe măsura prezentării invitaţilor, rumoarea a fost sesizabilă, probabil din cauza numelor invocate. Īntrebările din sală s-au limitat la cum a īnceput proiectul EgoPHobia, de ce apar unii scriitori, dacă sunt plătiţi pentru faptul că apar īn revista virtuală. Nu, am răspuns. Şi poate oricine să contribuie cu texte, deşi selecţia, criteriu important pentru orice revistă culturală, fie ea online sau on paper, care se respectă, le poate abate din drumul spre paginile de pe www.egophobia.ro. De ce să nu fim sinceri cu oamenii? Rāsete. Distracţie. Glume.
Trecānd de la un invitat la altul, am concluzionat că o revistă virtuală ca EgoPHobia face parte din toată mişcarea 2000-istă. Poate că universalizez cānd am spus că oricine poate scrie, numai să ştie cum să scrie. Să inventăm un loc mai bun pentru cei care scriu īn 2007 şi vor mai scrie īn continuare. Experiment sau nu, no_name_fest şi EgoPHobia au trecut un hop important -şi anume- individualizarea şi ieşirea la rampă.
Oarecum spontan, dar extrem de binevenit, momentul lui Chris Tănăsescu (Margento) a fost genial şi ieşit din tipare. Nu simţeam că ies dintr-un club romānesc duminică seara. Nu simţeam că trec prin Bucureşti. Simţeam doar umorul şi feeling-ul de a trăi īn pas cu lumea. Că nimeni īn fond nu trăieşte izolat, ci īntr-o comunitate, unde trebuie să protejăm ce este valoros.
Show-ul poetic īnsoţit de rāsetele "culisei" a făcut parte din atmosfera experimentală, dintr-un psihedelism romānesc, datorat fumului de ţigară şi a berilor īnghiţite repezit de toţi cei prezenţi. Se poate ca umorul din final să fi dres seriozitatea prezentării revistei, iar momentul să pară extrem de hilar pentru un public amator de nou. Cu ce am rămas? Cu imaginea unui public deschis la nou, la ce apare online, la ce se scrie, de ce se scrie, dānd la o parte reacţia "antireligioasă" faţă de orice īnseamnă carte şi literatură. Generaţia 2000 cu bune şi cu rele, vorbind despre ea īnsăşi, crescānd fără să-şi dea seama ca orice adolescent.
Am ieşit aşa cum am intrat, atentă la măştile publicului, acest tiran mereu sigur pe sine şi pe ceea ce vrea īn viaţă. Efectul: pelicanul sau babiţa, văzute răsucit īn acest 2007, trăit spontan, repede, ca şi cum am vrea să uităm de noi şi de literatură. Dacă au rās, īnseamnă că e bine, dacă au tăcut din gură, au īnţeles că de fapt noi īnsemnăm ceva, nu doar o  modă.

~> alte recomandări