Mini-interviu cu Adrian Schiop

[invitat @ EgoPHobia #2]

întrebări de Sorin-Mihai Grad & Ştefan Bolea

1/ Ce-ai mai scris/publicat de când ai fost invitat în EgoPHobia?
Am terminat un roman, şapte grade kelvin, care o să apară anul ăsta în toamnă la Polirom. În general scriu lent, îmi ia 6–7 ani să termin o chestie. Proiectul ăsta l-am terminat în 5, deci s-a scurtat intervalul.

2/ Ţi-a produs apariţia în EgoPHobia vreo neplăcere din punctul de vedere al carierei literare?
,Cariera literară’ sună aşa, nu ştiu cum, în acelaşi timp parvenit şi pretenţios. Dar în fine. Din punctul ăsta de vedere, cel mai mult a contat promovarea pe care mi-a făcut-o Polirom atunci la început, când mi-au scos romanul, faptul că, într-un fel sau altul, am intrat puţin în atenţia presei mainstream, că mie şi unei părţi din grupul cu care am debutat ni s-a pus eticheta asta, de ‚provocatori’, ‚controversaţi’, ‚pornografici’ şi alte prostii. Lucrez în presă şi ştiu cât de bine funcţioneaza mecanismele astea ale etichetării. Pe lângă treaba asta, prezenţa în EgoPHobia, care e o revistă online de nişă, a contat mai puţin. Dacă însă forţez interpretarea şi văd ‚cariera literară’ ca ‚devenire literară’, atunci cel mai mult a contat activitatea de pe clubliterar.com şi înainte de asta venirea la Bucureşti, unde m-am împrietenit cu oameni mai inteligenţi şi mai senzitivi decât mine, mai maturi ca gusturi şi opţiuni. Astea două m-au scăpat de o grămadă de naivităţi şi clişee.

3/ Procentual, cam cât din timpul în care munceşti e alocat literaturii proprii şi cât “facturilor & ratelor”?
La mine, cu literatura e mai complicat, fiindcă nu scriu cu program. Scriu când îmi vine – şi starea asta vine greu. În rest, doar refac şi pigulesc texte deja scrise – e parte din nevroza mea, dimineaţa să stau o jumătate de oră – o oră pe un astfel de text, înainte să plec la job.

4/ Consideri că existenţa ta ar fi ratată dacă nu ai reuşi să scrii o mare operă?
Hai să nu zicem o mare operă ci o carte mişto, la care să rezoneze lumea. Într-un anume sens, da, fiindcă în rest sunt cam handicapat, mă descurc foarte prost social şi relaţional şi asta mi-ar mai rezolva din complexe.

5/ Care e ultimul scriitor (sau ultima carte) care te-a impresionat?
Coetzee -,Dezonoare’. După carţile lui Houellebecq şi blogul Ruxandrei Novac, pe care le-am citit şi răscitit, doar Coetzee mi-a mai spus ceva. Asta s-a întâmplat cam acum un an dar cartea încă ‚lucrează’ – şi pentru următorul roman, dacă o să-l scriu cândva, o să fie în mod cert un model.

Mini-interviu cu Adrian Schiop

One thought on “Mini-interviu cu Adrian Schiop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top