Inception… and the party begins

(minDisecţii)

de iQ666

De fiecare dată când aud de o tehnologie nouă mă gândesc oare la ce o fi având acces armata americană dacă a permis tuturor să afle de existenţa noutăţii respective. Şi cred că şi cu ideile tot cam pe acolo e. Am ieşit de la Inception întrebându-mă cine şi cum m-a convins să merg să-l văd. Cum nu dormisem acasă în noaptea precedentă, riscul exista. Dar cine l-a adormit pe Neo ca să-l convingă de povestea cu Matrix‘ul? Şi cine pe Christopher Nolan pentru a-l face să ne vândă şi nouă povestea? O fi fost băieţii buni sau cei răi? Cei buni convinşi de cei răi? Viceversa?

E periculos cu ideile astea. Un telefon îl arunci şi scapi de eventualii urmăritori care apelează la el să te găsească se pomenesc fixaţi pe un loc sau pe altcineva, un nasture la fel, dar dacă o idee ţi-a intrat în cap o să te cam bată la el până-i dai satisfacţie, într-un fel sau altul. De fapt dacă mă gândesc bine nu noi conducem ideile, ci ele pe noi. Ce zei, sforari, preşedinţi, masoni, mafioţi, servicii secrete sau opus dei, ideile sunt cele care ne fac să purcedem la treburi pe care singuri poate nu le-am face. Ideile sunt adevăraţii viruşi care ne conduc, noi suntem maşinuţele lor, corpurile de care au nevoie ca să se dezvolte spre realitate.

Şi ajungem la ideea [iarăşi ideea!] că de fapt ideile sunt cele care le ordonă unora să fie implantate-n alţii, care le poartă, le coc, apoi le dau drumul în lume într-o formă la care ideile nu puteau ajunge singure fără aceste gazde. Nu e nevoie să fi văzut Alien ca să prinzi ideea [brrr!]. Suntem purtători de idei fără să ne dăm seama uneori. Cum traficul de idei nu ne-a trecut prin cap să-l pedepsim, ba chiar e încurajat, ideile se încrucişează şi înmulţesc cu ajutorul nostru. Cum am putea să luptăm cu ele? Autolobotomia ar putea fi o soluţie, dar preferăm să le lăsăm altora plăcerea, pentru că de fapt nici nu vrem să scăpăm de ele. Doar ne-au adus căldură nu doar de la foc şi mâncare nu numai din ce culegem sau vânăm. Dacă mai amintim şi de diversele moduri în care încercăm să le aducem la noi, e destul de clar că preferăm să o ducem bine dominaţi de ele în loc să orice alternativă ar exista.

Dar cum de-şi permit să ne arate că există şi ne guvernează? N-am idee.

Inception… and the party begins

5 thoughts on “Inception… and the party begins

  1. Pingback: a apărut EgoPHobia #28 | BoomLIT
  2. Pingback: a apărut EgoPHobia #28 | FDL.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top