de Florin Pîtea
Domnul Oliviu Crâznic a intrat prima oară în atenţia publicului cititor din România în calitate de romancier. Romanul său de debut, …Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul (Editura Vremea, Bucureşti, 2010), i-a adus, conform Wikipedia, Premiul Visul (2010) pentru cel mai bun roman publicat în 2009-2010, Premiul Galileo (2011) pentru cel mai bun volum SF&fantasy publicat în 2010 și Premiul ProLiteratura (2011) pentru cel mai interesant roman. Aceeaşi sursă menţionează că …Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul a fost nominalizat la premiile Vladimir Colin (2014), secțiunea „Texte de frontieră”.
Coşmarul se remarcă prin atmosfera gotică admirabil creată, prin personajele aristocratice, ivite parcă din romanele foileton ale lui Alexandre Dumas sau ale lui Michel Zévaco, prin intriga atent construită. Totodată, autorul a adus o abordare creativă a genului literar, căci romanul conţine numeroase lovituri de teatru şi răsturnări de situaţie.
În schimb, în 2012, domnul Oliviu Crâznic a dovedit că poate fi un foarte bun antologator. Sub îngrijirea sa, la Editura Millennium Books din Satu Mare a apărut antologia originală Dincolo de noapte – 12 feţe ale goticului. În acest volum au fost reunite creaţii ale unor scriitori precum Ştefana Czeller, George Lazăr, Liviu Radu, Dan Doboş şi Ana-Maria Negrilă. Pe lângă buna calitate a textelor antologate, am remarcat profesionalismul domnului Crâznic. Dumnealui a scris o prefaţă relevantă, o introducere pentru fiecare text în parte, precum şi un grupaj de note bio-bibliografice. De asemenea, s-a ocupat de redactarea literară şi de corectura antologiei.
În paralel, domnul Crâznic s-a făcut remarcat pe domeniul teoriei şi criticii literare. De-a lungul anilor, a publicat studii teoretice, cronici de carte şi interviuri cu autori români în Gazeta SF, Egophobia, Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice Anticipaţia, Galileo şi Argos. Studiile sale teoretice, în special, dedicate genului gotic sau literaturii dark fantasy, aduc clarificări necesare pentru generaţii mai tinere de cititori.
Ca o continuare firească a eforturilor sale din zona teoriei şi criticii literare, domnul Oliviu Crâznic a fost invitat în unele ocazii să ţină prelegeri la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București (Literatura gotică și romantismul întunecat american. Sec. XIX: Hawthorne, Melville, Poe și moștenirea lor culturală). De asemenea, a fost invitat să predea la atelierele de scriere creativă organizate de Revista de Povestiri şi bookblog.ro. Participanţii l-au apreciat pentru maniera profesională în care a ţinut prelegerile, pentru excelentă organizare a materialului prezentat şi pentru feedback-ul relevant oferit pe marginea textelor propuse în cadrul atelierului.
Ca o încununare a activităţii sale de autor de proză scurtă, cu povestiri apărute în periodice, almanahuri şi antologii, domnul Oliviu Crâznic a publicat volumul Ceasul fantasmelor (Editura Crux Publishing, Bucureşti, 2015). Cartea a apărut în condiţii foarte bune, cu o copertă atrăgătoare şi o redactare literară îngrijită, iar conţinutul ei divers este grupat în secţiuni – una dedicată lumii şi personajelor din Coşmarul, alta prozei fantastice, a treia literaturii SF, iar a patra unui univers space opera pe care probabil îl vom vedea dezvoltat şi aprofundat în viitoarele volume ale autorului.
Faţă de romanul de debut, Ceasul fantasmelor se remarcă printr-un nivel stilistic superior, semn că autorul evoluează şi devine din ce în ce mai stăpân pe meşteşugul scrisului. În calitate de cititor, admir lucrările literare ale domnului Crâznic şi apreciez eforturile sale susţinute de a studia literatura şi de a se dezvolta în continuare, atât tematic cât şi stilistic. Aştept cu mare interes publicarea următoarei sale cărţi.
One thought on “Şi la sfârşit au mai rămas… poveştile”