Lumea dragonilor lui Dan Apostol

de Cantemir Rişcuţia

           Binecunoscut şi apreciat autor de best-seller-uri, care îmbină exhaustivitatea unei vaste culturi enciclo­pe­dice cu talentul publicistic, Dan Apostol propune cititorilor români, în plin avînt al subliteraturii comerciale, un subiect aparte, considerat printre cele mai enigmatice din istoria evo­lu­ţiei lumii vii pe Terra: radiaţia şi extincţia dinosaurilor. Inte­resul suscitat de o asemenea lucrare este cu atît mai consi­de­rabil cu cît, pînă în prezent, există, la noi, o situaţie pre­cară privind informaţia legată de acest domeniu al paleonto­logiei, geologiei şi climato­logiei, situat la faza de trecere dintre Cretacic şi Triasic.

         Nu este uşor să se reconstituie filmul vieţii după resturile sche­letelor rămase, după rarele indicii ale comportamentului ali­mentar, reproductiv şi social al respectivelor făpturi, mai ales în cazul unui taxon care a evoluat în trecut. Cu atît mai difi­cilă a fost sarcina autorului – aceea de a ţine seama de toate elementele ce trebuiau puse în balanţă, de dificultăţile de informare şi de cerinţa de a prezenta materialul în mod clar, coerent şi atrăgător pentru întreaga gamă tipologică exis­tentă în masa cititorilor, cu o atît de diferită capacitate de înţe­legere şi receptivitate la nou. (Problema acestei recepti­vi­tăţi este, din nefericire, mai degrabă psihologică decît logică, scepti­cismul aprioric întîlnindu-se la toate structurile mentale şi categoriile culturale.) Deci, autorul se afla în faţa unui obstacol greu de tre­cut, căci, după cum spunea un cercetător francez: „Incre­du­li­ta­tea este fiica ignoranţei, fie că se bazează pe lipsa de informaţie, fie că se reazemă pe o barieră artificială, în acelaşi timp precauţie şi lenevie de spirit“. Şi totuşi, Dan Apostol reuşeşte să convingă, prin talent, dar mai ales printr-o vastă şi riguroasă informare. (În medie, pentru fiecare eve­ni­ment, fenomen sau caz semnalat sînt folosite patru surse docu­mentare independente şi poate că acest remarcabil publi­cist ar merita mai curînd un loc printre paleontologi şi paleo­etio­logi, dat fiind calitatea şi modul de ordonare, de sinte­ti­za­re a argumentelor sale.) După o temeinică analiză a celor mai noi date ale paleontologiei, concentrîndu-se asupra ori­zon­tului cronologic-evolutiv al dinosaurilor şi trecînd în revis­tă momentele critice ale evenimentelor cu rol selectiv din tra­iectoria ascendentă a presupuselor reptile, autorul demon­strea­ză că, în cazul unei considerabile părţi a acestui taxon, este vorba de o categorie de animale endoterme (cu sînge cald) şi cu un metabolism activ, apropiat ca randament ener­getic de cel al păsărilor şi mamiferelor.

         Dan Apostol prezintă această lume, dinamică, polimorfă şi coerentă cu o incontestabilă intuiţie de naturalist şi cu multă logică în cîntărirea unor fapte ţinînd de discipline şti­in­ţifice diverse, fapte uneori concordante, însă cel mai adesea contra­dictorii. Calitatea cărţii de faţă se afirmă şi prin tra­tarea modului de viaţă şi specificităţii fiziologice a dino­sa­u­ri­e­nilor, ca fiinţe caracterizate prin locomoţie cu poziţie erijată a membrelor, cu metabolism apt de a contracara dis­tanţa mare din circuitul inimă-creier, cu inimă după toa­te aparenţele complex com­par­ti­men­tată, cu schelet structurat pe bază de canale haversiene dezvoltate (ceea ce asigură o iri­ga­re intensă a oaselor) şi privat de liniile de creştere caracte­ristice reptilelor.

         În capitolele privind evoluţia aparte a dinosaurienilor, în progresivă desprindere de mediul acvatic, se subliniază lunga perioadă de predominanţă a acestor făpturi (150 milioane de ani) de la etapa afirmării lor în selecţie, prin jugularea evoluţiei synapsidelor, pînă la preluarea de către mamifere a supremaţiei în biotipul terestru. Autorul aminteşte faptul că există indicii preg­nante pentru a atrage atenţia asupra neoteniei acestui grup în raport cu celelalte reptile, mai primitive, dinosaurienii situîndu-se într-o poziţie analogă cu cea a primatelor faţă de restul mamiferelor. Probă creierul voluminos al unor dino­sa­urieni, agilitatea şi mobilitatea aparatului locomotor, endo­termia şi metabolismul activ ce a condiţionat-o, alimen­ta­ţia omnivoră, activitatea cerebrală sporită şi mult mai eficientă. Dan Apostol subscrie la concluzia lui Robert Bakker în a con­si­de­ra dinosaurienii o clasă separată, situată evo­lu­ţio­nar între reptile şi mami­fere. Ca o consecinţă a raţio­na­mentelor şi de­mon­stra­ţii­lor prezentate se ridică întrebarea: în ce măsură unele specii sau chiar genuri de dinosaurieni ar fi putut supra­vieţui şi după „marea dispariţie“ dintre Cretacic şi Triasic?

         Ceea ce rămîne în esenţă demonstrat este faptul că dino­sa­urienii nu au fost integral nici reptile, nici mamifere, ci o cate­go­rie taxonomică aparte, prea puţin cunoscută. O evo­luţie parti­culară a conferit acestor vieţuitoare specifi­ci­ta­tea biologică „inter­mediară“; s-ar putea considera că, evoluînd din reptile, dino­saurienii au cîştigat, prin selecţie şi con­ver­genţă adaptivă, unele caractere analoge sau omologe celor ale mami­ferelor, căpă­tînd, probabil, pronunţate dispo­nibilităţi de adaptare la mediu. Se ajunge logic la ipoteza supra­vie­ţu­irii pînă în timpuri istorice sau în actualitate a unor specii de dino­saurieni tereştri, aerieni sau marini. Părţi considerabile ale cărţii sînt consacrate analizei credibilităţii cazurilor sem­na­late şi a argumentelor pro sau contra, de ordin zoologic, pale­ontologic şi fiziologic. Multe sem­nalări sau comentarii cunos­cute provin de la o serie de perso­na­lităţi de prestigiu ale ştiinţei sau din partea unor exploratori cu certe garanţii de serio­zitate, iar cazurile sînt analizate obiectiv, pe baza unor co­relaţii ştiinţifice, culturale şi logice.

         Dan Apostol consideră corectă ipoteza ce susţine că făptu­rile cu aspect dinosaurian întîlnite în decursul timpului în ocea­­nele, junglele şi savanele Terrei sînt relicve sau variante înru­dite ale unora dintre numeroasele specii de dinosauri mezo­zoici – şi urmărindu-i fluenta argumentaţie este greu să ajungi la o altă concluzie.

         O remarcabilă bibliografie, de la autori de prestigiu (Piveteau, Racoviţă, Stahl, Brehm, Colbert, Oudemans, Wilford, Akimuşkin, Battisti, Bölsche, Davitaşvili, Persinger, Gould, Kemp, Glut, Cox, Dixon, Spinar şi Bunar) şi publi­caţii ca „Nature“, „National Geographic“, pînă la extrase din arhivele mari­ne­lor de război engleză, franceză şi ger­ma­nă, asigură conţinutul faptic şi fiabilitatea docu­men­ta­ţi­ei cărţii de faţă, care, prin bogatul conţi­nut de informaţie, triat scrupulos şi inter­pretat cu multă pre­cauţie (adesea cu spirit critic) aduce citi­torului un impor­tant spor de cunoaştere.

         „Lumea Dragonilor“ reprezintă o lucrare de referinţă într-un domeniu în care documentarea ştiinţifică nu este la în­de­mîna oricui şi rămîne meritul autorului de a fi făcut efor­turi greu imaginabile pentru a şi-o procura, cu sacrificiile de ri­goare. Mai mult, o asemenea carte este de natură să stimu­leze pre­ocupări care stînjenesc, după cum se ştie, confor­tul spiritelor îm­păcate cu dogmele şi baricadate în confor­mism. Opunîndu-se (încă o dată) celor ce prezic moartea căr­ţii au­tohtone de orice factură, Dan Apostol se dovedeşte un publi­cist de excepţie, prin capacitatea-i extraordinară de a face in­for­ma­ţia accesibilă fără a o vulgariza, prin matu­ri­tatea analizei, prin evoluţia sa continuă, prin stilul britanic, limpede, sobru şi în acelaşi timp fascinant, atît de rar întîlnit în publicistica noastră.

Lumea dragonilor lui Dan Apostol

One thought on “Lumea dragonilor lui Dan Apostol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top