(egoZaur)
de Sorin-Mihai Grad
Când mi se reproșează că preocupările mele științifice sunt prea teoretice și nu au aplicații practice care să le justifice pasez de obicei mingea în terenul umaniștilor, care studiază chestiuni de interes pentru public sau societate mai degrabă rar. Dacă mai dau și câteva exemple despre subiectele abordate de cunoscuții mei literați sau filosofi, discuțiile degenerează și munca mea atât de neaplicabilă iese pe nesimțite din peisaj.
Cu ocazia unora dintre aceste schimburi de opinii au apărut unele idei de posibile subiecte de studii legate de limba noastră și de literatura atașată ei care ar fi păcat să dispară când vreo sinapsă care-mi leagă neuroni dintre cei ocupați cu memoria pleznește. Dacă dorește cineva să se ocupe de ele o poate face fără probleme și chiar fără să mă citeze, singura mea pretenție ar fi să fiu anunțat unde poate fi consultat rezultatul.
Prima idee se leagă de tot mai popularul site goodreads, unde cititorii pot să concureze cu ei înșiși autoprovocându-se să citească un anumit număr de cărți într-un an. Întrebarea e însă câți oameni ajung să citească de la un moment încolo doar cărți subțiri pentru a nu-și rata obiectivul? Mai departe, se oferă cineva să alcătuiască o evidență a traducerilor din Eminescu în alte limbi însoțită de o analiză aprofundată a rezultatelor sau neologismele din alte limbi care provin dintr-a noastră? Urmează favorita mea, o istorie a e-revistelor culturale de limbă română. Și ultima idee de care îmi amintesc acum: investigați paralelele dintre romanul „Despre dragoste și alți demoni” și cazul Tanacu. Spor!
One thought on “Studii”