Moneda

de Gorun Manolescu
click here for the English version

 

Am intrat într-o cârciumă. De fapt un bar. Undeva la subsol. După o zi plictisitoare. O orgă de lumini ameţitoare. Din cele care se rotesc constant. Cu diverse culori şi nuanţe. Fleşuri care te aiuresc. M-am aşezat chiar la bar. Am cerut ceva. O vodcă, un wisky, o tequila… Nu mai ştiu ce. Vream să mă ameţesc de-a binelea. Să văd altfel lucrurile. Şi ele chiar au început, încet, încet, să devină “altfel”… Lângă mine un oarecare. Cam anost. Oricum părea decrepit. Şi în vârstă. Să fi avut 70? Nu, mai mult bătea spre 80. Haine mototolite. Nişte ochelari cu lentile groase, extrem de groase. Cum poartă unii care la următoarea schimbare de dioptrii (inutilă) de fapt n-o mai fac. Restul înfăţişării n-o mai văd acum decât ca prin ceaţă. Mi-a spus cu o voce obosită, şoptită, ceva. Parcă un nume. Să fi fost al său? Eu nu întrebasem nimic. Un nume care începea cu… C. Ba nu, cu A. În orice caz nu cu A… Sigur cu B. Ba… Bu… nu Bo… Când mi-a şoptit numele prin ochelarii cu dioptrii imense fixa hipnotic, alături de un pahar înalt cu o băutură răcoritoare probabil, o monedă. Într-un echilibru ciudat încremenită pe cant. Fleşurile se reflectau la fel de ciudat şi hipnotic în cele două feţe ale monedei sub rotirea luminilor care nu înceta. M-am concentrat asupra monedei. Ceva şi mai ciudat se întâmpla. Ei bine avea amândouă feţele identice. Şi totuşi… şi totuşi una sclipea stins vetust ca argintul vechi care prinsese un strat de o anumită cocleală lăsând unele părţi intacte. Ca şi când ar fi fost curăţate recent. Cealaltă părea nouă puternic strălucitoare atunci turnată. Când şi-a luat privirea de la ea s-a culcat cu un mic zornăit pe una din feţe. Mi-a întins-o fără nici un cuvânt. Am băgat-o în buzunar.

Acum mă uit la ea. Este o monedă obişnuită de cinzeci de bani. Cu faţa şi reversul diferite. Nici vorbă să fie de argint.

Fac un efort. Încerc să-mi amintesc numele. Era Boris nu Boian poate Borg… Ba nu precis Borges. Şi parcă a mai zis ceva… despre Ianus şi… viaţă şi moarte.

Moneda

2 thoughts on “Moneda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top