La suprafaţă

de Augustin Cupşa

 
Tudor are 34 de ani şi braţele aproape pătrate. Cu ele rupe o jumătate de pâine şi urmele de catran rămân în miez. Ochii lui s-au obişnuit cu întunericul de aproape 18 ani. Muntele zace ca un mamut mort, îi scot măruntaiele unul câte unul. Tudor e un vagonet răsturnat în Vinerea Mare. I-a crăpat urechea unui prieten cu o scândură şi s-a ales şi el cu o măsea în minus. Tudor e o bubuitură care se aude de departe. În subteran e un şoarece bătrân şi prudent. O lumină rotundă ca 1 ban. Are deja oasele îndoite şi miros de praf de antracit la subraţ. Cărbunii albaştri stau într-o grămadă, închişi în hală. Are un copil şi o nevastă cu carnea albă, cu sânii care nu mai sunt aşa de ridicaţi, cu pulpele care nu mai sunt aşa de tari. Tudor are ţepi în barba de ieri şi obrajii de piatră vânătă. Rachiul i-a făcut maţele – sită.
În faţa lui, noaptea se întinde beată de-a curmezişul drumului.
O saltă de jos şi-o duce legănat în casa lui.

 

Tudor are 34 de ani şi o ureche înfăşurată în tifon. Un amic de pahar l-a pălit cu scândura. S-a născut lângă Hunedoara dar de 18 ani stă în Lupeni, într-un cămin de nefamilişti. Are o soră în Italia pe care n-a mai văzut-o de mult, face 100 de euro în nopţile bune. Are barba nerasă de o zi. Bea un sfert de litru de rachiu pe oră. E cel mai voios de pe schimb. Toţi râd la glumele lui. Când unul are o belea, el îi spune – Noroc bun! Aşa i-a spus unuia înainte să crape în şut. La orizont – 400. Şi ceilalţi au râs. Are în faţa lui întunericul, are în spatele lui întunericul, figura lui smeadă iese neclar din fundal aşa cum îşi ţine un copil capul la suprafaţă în apă.

 
Tudor e un bărbat care a murit la 34 de ani. La orizont – 400. A fost o bubuitură grozavă.

 
Tudor are 34 de ani şi muncit 18 ani ca ortac. A lăsat asta în urmă. A primit 18 salarii compensatoare. Şi-a deschis un magazin cu stofe, blugi şi haine la second-hand. Nişte turci i-au tras clapă. Pe doi i-a bătut de i-a zvântat. Le-a rupt picioarele în mai multe locuri. Bea cam un sfert de votcă pe oră. Spirtul ăsta i-a perpelit organele la foc mic. I-a prăjit creierul.

 
Tudor e un alt bărbat. Are 34 de ani.

La suprafaţă

2 thoughts on “La suprafaţă

  1. Pingback: a apărut EgoPHobia #28 | BoomLIT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top