Artificii

(minDisecţii)

de iQ666

 

 Solistul clujean care evoluează pe scenă sub numele de Dudu Isabel a participat la Vocea României și după prima apariție la televizor a fost proclamat mare favorit. Presa locală napocană, care nu l-a prea băgat în seamă în cei peste cincisprezece ani de când cântă el rock și metal, cu trupe ca Voices of Silence, Seven, Hungry for Heaven, 5alive, S.L.U.T., Silent Scream sau Vespera (având și scurte colaborări cu C.A.S.H., 4play și Keep Away), l-a decoperit dintr-o dată. Pe lângă presă, s-a scris despre Dudu și pe bloguri ale concitadinilor săi, iar reacțiile la articolele dedicate lui și prestației sale din cadrul emisiunii respective au fost foarte pozitive, semn că public pentru muzica lui există, dar stă bine pitit. Pe alocuri au apărut întrebări despre locul în care Dudu a stat ascuns până atunci, omul nemaifiind de vreun deceniu clasificabil drept o tânără speranță, însă nicăieri n-am văzut vreo scuză, ca să nu zic autocritică, legată de ignorarea sa constantă de către cei care se mândreau brusc cu el.
 

La următoarea emisiune Dudu a fost eliminat din concurs, discutabil după părerea multora, și majoritatea celor care-l lăudaseră au mirosit posibilul scandal și l-au căinat public. Însă, văzând că nu se iscă mari valuri, până la urmă cui îi pasă de un concurs oarecare de interpretare muzicală?, au uitat rapid de el. După nici o săptămână numele lui Dudu Isabel mai putea fi găsit doar prin arhive, nu și pe paginile principale ale site’urilor și ziarelor unde tocmai se scrisese despre el. Ceva asemănător s-a întâmplat și cu Răzvan Krivach, alt vocalist rock din Cluj cu care presa locală s-a lăudat doar când a câștigat festivalul de la Mamaia și Cerbul de Aur, ignorându-i însă prestațiile solo sau în cadrul unor trupe rock/metal precum C.A.S.H., Ipse, Lee Quid sau Seven. Și mi se pare foarte probabil ca despre următorul muzician rock/metal clujean care-și va avea parte de cele cincisprezece minute de faimă pe plan național să se scrie acasă la el doar în acel moment.
 

Nimeni din mass-media generalistă clujeană nu s-a gândit să încerce să profite de valul de interes iscat de Dudu sau Krivach pentru muzica rock/metal locală spre a o aduce permanent în atenția publicului. Sigur că Clujul e un oraș mic unde fiecare se cunoaște cu fiecare, dar totuși câți dintre cei care s-au indignat acum la eliminarea lui Dudu de la Vocea României vor participa peste un an la concertele trupelor în care el activează? O fi chiar așa greu ca pe lângă fata săptămânii să se prezinte și trupa săptămânii? Nici măcar nu trebuie să fie toate rock, deși cred că-n Cluj sunt destule pentru a umple toate săptămânile unui an, există pe plan local destule formații care cântă tot felul de muzici. Iar când următorul solist rock din Cluj va ajunge la televizor lumea va ști de unde să-l ia, nu le va lua mai mult potențialilor fani să-l descopere decât lui să dispară din luminile rampei. Poate că așa și cei care acum s-au indignat că clujeanul lor a fost nedreptățit de Loredana îl vor cunoaște și aprecia și înainte și după marele eveniment, susținându-l inclusiv prin cumpărarea de bilete la concertele sale.
 

Aș fi putut să scriu cele de mai sus la modul general, fără să dau nume, cum o fac de obicei. Dar de ce să mai pierdem vremea eu cu codatul și voi cu descifratul, riscând ca mesajul pe care vreau să-l transmit să se rătăcească pe drum? Fiind vorba de un eveniment recent, cred că veți ști despre ce vorbesc. Cât despre generalizări, crede cineva că ce am scris mai sus se aplică strict la Cluj și Dudu Isabel?

Artificii

One thought on “Artificii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top