Medalion literar: Ştefana Czeller

[sau Vampires Will Never Hurt You]

(ghidul cititorului de fantastic)

de Oliviu Crâznic
 

 

Ştefana Cristina Czeller (n. 1973), deţinătoare a mai multor premii Helion, a unui premiu RomCon şi a unui premiu de încurajare Eurocon, s-a impus definitiv pe piaţa românească de carte în cursul anului 2011, cu romanul Cerneală şi sânge: o combinaţie interesantă de roman politic, roman noir, paranormal romance şi urban fantasy ( putem remarca chiar şi o tentă de anticipaţie în opera menţionată, acţiunea părând a fi plasată în viitorul apropiat al României).

 

Folosind din plin experienţa acumulată zi după zi în viaţa de jurnalist, autoarea prezintă o frescă românească veridică, în care îşi găseşte loc – subtil iniţial, în forţă ulterior – o poveste de dragoste dintre o ziaristă mai mult sau mai puţin obişnuită şi un politician-vampir (prin urmare, carismatic…) – poveste care evoluează, însă, pe note mult mai sumbre decât cele cu care ne-a obişnuit literatura pentru adolescenţi din ultima perioadă. Firesc lucru, deoarece cartea Ştefanei nu se adresează (neapărat) adolescenţilor, personajele principale aflându-se la vârsta maturităţii, iar aspectele „negre” ale existenţei (ori ale fanteziei…) nefiind ocolite în desfăşurarea firului narativ.
 


Cerneală şi sânge este, după cum a anunţat scriitoarea, doar primul volum dintr-o saga întunecată, cel de al doilea volum intitulându-se Transformarea şi pregătindu-se (speră fanii) pentru o apariţie pe hârtie. Cu toate acestea, romanul analizat în prezentul articol se poate citi şi individual, iar fanii Annei Rice (Interviu cu un vampir) şi ai lui Ira Levin (Un copil pentru Rosemary) nu vor fi dezamăgiţi de abordarea aleasă de conaţionala noastră, nici de scriitura îngrijită izvorâtă din condeiul ei.
 

Cel de al doilea roman al Ştefanei Czeller, Ozz, apărut în 2013, este un dark fantasy/supernatural noir care poate fi considerat o excelentă replică românească la serii precum Anita Blake (Laurell K. Hamilton) sau The Dresden Files (Jim Butcher): un detectiv particular mai aparte, fiu al unei prostituate de lux şi al unui vampir, începe o călătorie stranie în lumea secretă a fiinţelor întunericului, purtat de investigaţiile sale şi de un destin care îi rezervă nu puţine aventuri incitante.

Povestea este dinamică, antrenantă, personajele memorabile şi demne de a fi reluate în viitoare volume (dacă Ştefana se va decide să exploreze în continuare acest univers, literatura românească ar avea numai de câştigat), atmosfera atât de înfricoşătoare cât se cuvine, iar stilul – fermecător.
 

Odată cu Ozz, Ştefana pătrunde incontestabil în rândul reprezentanţilor de bază ai fantasticului întunecat de sorginte horror, dintre care doar pe puţini îi putem găsi în România…
 

Nu vom insista şi asupra prozelor scurte semnate „Ştefana Cristina Czeller”, „risipite” prin reviste şi antologii – ar fi necesar pentru aceasta un articol separat, şi nu de mici dimensiuni, deoarece talentul scriitoarei rămâne remarcabil şi în naraţiuni de (relativ) mică întindere.
 

Vom menţiona doar că se impun un volum de Povestiri fantastice (care să reunească realizările de acest tip ale scriitoarei noastre) şi, fără îndoială, un mic volum individual dedicat nuvelei Lungă-i calea către gri – intensă, spectaculoasă şi tulburătoare bijuterie a literaturii macabrului.

Medalion literar: Ştefana Czeller

One thought on “Medalion literar: Ştefana Czeller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top