Ecouri din tenebre, ecouri de cultură

 #traiestefantastic

de Andreea Sterea

Crescută de mic copil cu Zona Crepusculară, Dosarele X, Millenium, filme, cărți și emisiuni ce încercau să exploreze într-un fel sau altul incitantul domeniu al fenomenelor supranaturale și paranormale, citind cartea Rodicăi Bretin – Ecouri din tenebre – am avut senzația că sunt, în sfârșit, acasă. Un teritoriu familiar și totuși străin, povești vechi dar niciodată uitate, interpretări inedite ale unor evenimente ce nici astăzi nu au o explicație concretă, astfel se poate rezuma acest volum, scris cu pasiunea cercetătorului versat și talentul romancierului consacrat.

Cartea m-a purtat înapoi în cultura, istoria, filosofia și credințele religioase ale umanității, născând în mine mirare, surpriză, groază și o mie de întrebări. Căci acesta este darul desăvârșit al Rodicăi Bretin – ne înfățișează întâmplări stranii, dar ne lasă deschisă calea de a le trece prin filtrul personal și de a ne continua propriile noastre cercetări.

Spiritul meu de om curios, bun prieten cu știința și cercetarea, m-a îndemnat să caut, să explorez și să încerc să înțeleg fenomenele și întâmplările atât de bine descrise în volum. Și credeți-mă, lumea a cărei poartă Rodica Bretin o lasă întredeschisă pentru noi este cu adevărat fascinantă. Fenomene de tip poltergeist, bilocație, spiritism, spectre întoarse de Dincolo, doppelganger, conexiuni mintale și sufletești ce transcend vălul realității și continuum-ul spațiu-timp, toate acestea ni se oferă nu ca demonstrații incontestabile ale existenței unei lumi dincolo de lumea noastră, ci ca repere istorice și științifice care ne îndeamnă să vrem să aflăm mai multe.

Unul din punctele forte ale acestui volum, ce m-a făcut să îl citesc cu sufletul la gură, îl reprezintă referințele culturale. Poate că în mod obișnuit nu am citi despre felul în care au schimbat istoria surorile Fox. Poate am omite să cercetăm sursa de inspirație din care a izvorât opera unora dintre cei mai mari scriitori de fantasy sau horror ai lumii. Poate am trece peste faptul că o întâmplare stranie și încă neexplicată de acum câteva sute de ani a devenit motorul unui nou curent sau mișcare socială din prezent. Ei bine, prin felul ei unic de a descrie evenimente, senzații, percepții sau fapte, Rodica Bretin nu ne mai dă voie să omitem astfel de lucruri pentru că, odată ce am pășit în universul ei, ne trezim ca dintr-o lungă visare.

Există viață după moarte ? Se întorc oameni de Dincolo, încercând să comunice cu noi ? Există un văl între două lumi ce poate fi străpuns din ambele sensuri ? Împletind cu măiestrie narațiunea cu documentarul științific, faptele istorice cu talentul de prozator experimentat, atenția cercetătorului încercat cu sensibilitatea scriitorului înnăscut, Rodica Bretin ne oferă în volumul Ecouri din tenebre o antologie ce nu poate lipsi de pe raftul oricărui om pasionat de fenomene stranii și literatură de bună calitate.

Cei neîncrezători sau sceptici pot citi această carte ca pe o colecție de povestiri fantastice, cu iz de horror, thriller și suspans. Cei care au, însă, inimile și mințile deschise vor citi acest volum dorindu-și mai mult și mai mult cu fiecare pagină întoarsă. Pentru că dincolo de a prezenta fenomene, dincolo de a încerca să găsească interpretări ale unor evenimente supranaturale, Rodica Bretin realizează un lucru rar în literatura contemporană de astăzi – ne incită, ne pune pe gânduri, ne face să ne întrebăm, să simțim, să cercetăm, alimentându-ne o neostoită sete de cunoaștere.

Editura Crux Publishing este cu adevărat mândră să le ofere cititorilor săi un astfel de volum, unic pe piața de carte din România, un recital scriitoricesc de excepție și un studiu fundamental pentru toți cei care, scriitori și cititori deopotrivă, doresc să aprofundeze misterele și magia tuturor lumilor posibile.

Ecouri din tenebre, ecouri de cultură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top