Cu tancul prin oraș

proză selectată din grupul “Proză şi eseuri” – facebook [a șasea selecţie]

de Vasile Culidiuc

-proză prea scurtă-

Am lăsat tândăleala pe iahtul meu insuportabil de luxos și am ieșit cu tancurile prin Gura Humorului! Am răspuns apelului făcut de Comandantul Armatei și am început să patrulăm cu cele patru tancuri din dotare, două tancuri T34 și două tancuri Panzer IV. Era aproape un fel de defilare. Am intrat în tancul T34 condus de Tolea și am ieșit pe turelă cu un binoclu în mână, aveam pe cap o bască tip Che Guevara și eram îmbrăcat în uniformă de tanchist sovietic. Vânam humorenii care treceau pe stradă. Trebuie să-i pedepsesc aspru pe cei care nu respectau Ordonanța Militară Nr.3. Tolea avea stropșeală la el și după două ore de umblat prin oraș am văzut că tancul îndoaie un stâlp, apoi dărâmă un zid… M-am uitat în spate și l-am văzut pe Tolea ieșit din tanc, se pișă din mers.

‘Uăi Tolea, cine conduce tancul?’ L-am întrebat eu.

‘Eu, Excelență!’ A răspuns Tolea.

Am turtit un merțan grețos care ne-a stat în cale.

Tolea a intrat în tanc și a redresat tancul. Ludmila a început să-l înjure: ‘iob tvoi mati’!

Celălalt tanc T34 era condus de cuviosul Grigori. A pus o slujbă, făcută de cuviosul Paisie, înregistrată acum doi ani. Avea două călugărițe care făceau cruce și dădeau cu agheasmă. Erau sub influența alcoolului și vorbeau licențios, nu vreau să reproduc. Din turelă, ieșită pe jumătate, Svetlana stătea calmă și beată. Purta o uniformă de polcovnic KGB, de paradă. Avea mănuși albe și ochelari de soare. E preocupată să prindă humoreanul ieșit din casă. Am dat dispoziție să ascundă kalașnikovul din dotare și l-a lăsat pe iaht.

Un Panzer IV era condus de Franz. Mergea din stâlp în stâlp, el era trăgător, dar a acceptat să conducă tancul pentru că avea inimă bună. Șoferul, Karl Fritz, a fugit cu o moldoveancă din Chișinău. Alături de Franz au urcat Wu Li și Wu Lu, bucătarii chinezi. Wu Li era ieșit pe turelă. Făcea tăiței din orez. Întindea aluatul cu două mâini, îl arunca în aer, îl prindea, îl învârtea. Avea de gând să facă o supă de tăiței și smotocea aluatul de-l amețise de tot. Era un spectacol pe tanc și merita văzut.

Celălalt tanc Panzer era condus de Marcica. Deși nu se pricepea la tancuri era hotărâtă să ducă la îndeplinire misiunea primită. Era însoțită de trei Natașe. Una mai faină decât cealaltă. Erau mulgătoarea colhoznice, fruntașe în întrecerea socialistă. O Natașă, Natașa Grifonova, din raionul Unkul, oblasta Kurgan era șofer.

Olea Simotuc, paznic, a vrut să aducă submarinul nuclear rusesc pe străzile Humorului, dar pârâul Humor era prea mic. Submarinul a rămas blocat sub podul feroviar. A încercat să-l tragă în Moldova cu crucișătorul rusesc Potemkin 2. A blocat toată circulația navală pe pârâul Humor și râul Moldova. A fumat un trabuc din rezerva mea. După aceea a fugit de mânia mea proletară.

Tancurile noastre patrulau inutil printr-un oraș aproape gol. Nu înțelegeam de ce armata era ieșită pe străzile din România…

Luptăm pentru clasa conducătoare! Luptăm pentru Lenin!

Humorenii au fugit din calea noastră pentru că au auzit că vor fi luați la orele de îndoctrinare socialistă! Se aude Pink Floyd! V-ați dat cu dușmanul! ‘The Wall’… Nici nu sună rău.

Cu tancul prin oraș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top