Pe unde am mai frecat menta cu professionalism

proză selectată din grupul “Proză şi eseuri” – facebook [a șasea selecţie]

de Ofelia Prodan

Ieri, am dat o tură prin magazine cu intenția nedisimulată de a analiza cu profesionalism ce mai cumpără puștoaicele, dar și femeile, în special femeile mai mult ca femei. Pentru că sunt magazine pentru puștoaice, pentru femei, dar și pentru femeile mai mult ca femei. De obicei, primele se îmbracă ieftin și drăguț, ultimele scump și vai de steaua lor de babe întreținute. Pe femei le iert de data asta, că mult au iubit și chinuit. Dar puștoaicele fac proba. Unele puștoaice aveau și bebelușii sau chiar copiii de 2-3 anișori cu ele. Căutau chestii la reduceri și copiii se vânturau printre blugi, gecuțe, pulovere colorate și rucsacuri negre cu blăniță. Ele erau foarte preocupate. Făceau ceva superinteresant, eu doar frecam menta. Cu profesionalism. Nici nu m-au remarcat.

Era și un spațiu suspendat, undeva între magazine și cer. Era înconjurat cu sârmă ghimpată ca un lagăr și acolo erau goi, cu lesă și lanțuri la gât, niște bărbați trecuți de 60, chelioși, cu burțile lăsate și cu sâni, mergeau cât le permiteau lanțurile, în patru labe, și femeile mai mult ca femei îi biciuiau din priviri cu ură și le strigau – Impotenților, numai banii sunt de voi, nu ne meritați nici un centimetru din talie! Bărbații ăștia le priveau și asudau și salivau de plăcere ca niște masochiști cu limba vânătă atârnând printre dinții implantați.

Când am intrat la femeile mai mult ca femei mai să cad de uimire: toate priveau distant și critic hainele alea scumpe și urâte, de prost gust, ca mai apoi să le înhațe și să le cumpere. Ciudat că mă priveau pe mine ca și cum eram una de-a lor. M-au și salutat din priviri. Am crezut că leșin. Am vrut să ies afară din magazin, dar au făcut cerc în jurul meu, blocadă: Nu ieși până nu cumperi! ziceau în cor ca niște zombies. Am făcut pârtie cu mâinile și am ieșit cu câteva unghii lungi ascuțite cu ojă roșie înfipte în partea dorsală cărnoasă și extrem de sensibilă. Am privit cerul senin și am respirat: V-ați uitat geanta Louis Vuitton la noi, doamnă! o voce simpatică de puștoaică și am leșinat.

Pe unde am mai frecat menta cu professionalism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top