Chris Tanasescu lovește din nou

[Chris Tanasescu – Cartea de la curtea și alte 9 topologii, editura Vinea, 2010]

Crezi, de fapt știi, că poezia e moartă de mult și mai e și plictisitoare. Eminescu era bun, încă vreo doi au mai mișcat ceva, dar după ei n-a mai fost nimic și oricum nu te interesează subiectul, ba chiar te plictisește. Am o veste pentru tine: a apărut o carte care te-ar putea face să-ți schimbi radical opiniile despre poezie și să-ți întorci privirea spre ce se mai întâmplă azi cu ea pe la noi. Cartea de la Curtea și alte 9 topologii se numește, iar cel care a îndrăznit s-o azvârle și țintuiască pe hârtie e Chris Tanasescu.

Această a patra carte a lui e o nebunie totală, în care se amestecă limbi, idei, concepte, stiluri, cuvinte, rime, acțiuni, vise, fapte, iubiri, asasinate, muzici, istorii și altele neasemenea, purtând cititorul de la curtea lui iliescu la arta parastasului de zi cu zi, trecând prin slogane, știri și idile. Uneori cuvintele sunt rupte, alteori sunt căutate printre altele asemenea lor, pe alocuri par rătăcite sau scăpate aiurea, dar când citești îți dai seama că oricare dacă ar lipsi ar strica dementul echilibru cu care Chris Tanasescu iese în lume anunțând că poezia n-are de gând să dispară.

Strofe, versuri sau doar expresii englezești alternează cu altele românești, paginile zboară și nici nu realizezi cum ai ajuns la jam session-ul unde Chris și-a adus nu doar colegii de la trupa Margento ci și câțiva prieteni alături de care petrece sălbatic până ce singurul care rămâne în picioare e textul în care și-au aruncat cu toții ce-au găsit prin propriile traiste, sticle, cotloane sau aripi. Ca Chef & DJ, C.T. amestecă focul și-l îndulcește sau acrește unde e nevoie. Iliescu n-a fost asasinat, dar nu mai contează, că prietenii lui Chris se apucară a-i traduce-n engleză unele poeme.

La sfârșit afli și cine-s conspiratorii cu care Tanasescu s-a înhăitat pentru a te apropia de poezie. Dacă au reușit sau nu doar tu ne poți spune, dar cum văd c-ai luat iar cartea de la-nceput nu te deranjez. Ești pe cont propriu, Chris și co. petrec încă.

Chris Tanasescu lovește din nou

One thought on “Chris Tanasescu lovește din nou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top