Rodica Bretin – invitată @ EgoPHobia #47

  • Rodica Bretin s-a născut în 1958, la Braşov.
  • Este scriitor, cercetător ştiinţific, editor, realizator de programe TV, are o bogată activitate culturală. A fost redactorul-şef al Editurii Baricada, al Editurii Nova şi al Companiei Naţionale de Film, Televiziune şi Video „Canal b“ şi lector al redacţiei „Ştiinţă – Frontierele cunoaşterii“ din Editura „Cartea de buzunar“, a participat la cercetări istorice şi arheologice în Languedoc (Franţa) şi Milano (Italia).
  • Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Fantasia Art Association din Cornwall (Marea Britanie).
  • A publicat nouă volume personale de beletristică:

 „Efect Holografic“ (1985);

 „Şoimul Alb“ (1987);

 „Uriaşul cel Bun“ (1989);

 „Drumul fără Sfârşit“ (1991);

 „Cel care Vine din Urmă“ (1993);

 „Lumea lui Hind“ (1998);

 „Omul de Nisip“ (2000);

 „Fecioara de Fier“ (2002; 2006; 2014);

 „Cetatea fără trecut“ 2015).

  • Este specializată în literatură fantastică, istorică şi main-stream, şi considerată o voce reprezentativă pentru fantasticul est-european contemporan, romanul „Fecioara de Fier“ fiind unul dintre cele mai remarcabile volume apărute în ultimele decenii, în care literatura fantastică şi cea istorică se îmbină memorabil şi spectaculos.
  • Opera sa se constituie în atlasul câtorva dintre lumile ce ne înconjoară, ne cheamă în trecut, în viitor sau undeva, în altă dimensiune – lumi în care oameni şi monştri poartă un război la fel de vechi, de nemilos, ca Timpul.
  • În 1996 a primit „Premiul pentru cea mai bună proză străină“ la Festivalul Internaţional al Artei Fantastice de la Annecy (Franţa), pentru nuvela „Negura“.
  • În 2001 a primit „Premiul Volaverunt“ (Premiul pentru proză fantastică) la Festivalul din Valencia (Spania), pentru nuvela „Conquistadorul“.
  • În 2005 a primit „Premiul pentru cel mai bun roman străin“ al Fantasia Art Association, pentru romanul „Fecioara de Fier“, publicat în serial de revista „The Historian“ din Truro (Cornwall – Marea Britanie).
  • În publicistica istorică dedicată frontierelor cunoaşterii i-au apărut volumele:

            „Dosarele Imposibilului“ (2003);

            „Tunelul Timpului“ (2003);

            „Poarta Vrăjitoarelor“ (2004; 2015);

            „Poltergeist – atacatori invizibili“ (2005);

            „Misterul Lumilor Paralele“ (2006);

            „Naufragiaţi în Timp“ (2006);

            „Călătorii în timp şi lumi paralele“ (2015);

            „Războinicii Nordului“ (2015);

            „Cronicile Imposibilului“ (2015).

Adevărate dosare-document ale atestărilor istorice şi dovezilor concrete despre călătoria în timp şi între lumi paralele, aceste lucrări sunt unice în Europa de Est şi au devenit curând best-seller-uri.

  • A realizat sau colaborat la emisiuni difuzate de posturi de televiziune şi radio din Franţa şi România (Arte, TV 5, TVR 2, Radio România 2, Radio România Internaţional); a realizat programele TV (cinematografie fantastică şi de artă) ale Companiei „Canal b“; a tradus şi adaptat filme şi seriale TV pentru programele difuzate de televiziuni hertziene şi pe cablu din România.
  • A realizat, în colaborare cu scriitorul Dan Apostol, seria „Antares“ – patru antologii dedicate literaturii fantastice şi culturii enciclopedice (vechi civilizaţii, fenomene neelucidate, cryptozoologie); a realizat şi tradus antologiile de literatură clasică fantastică „Cronici din lumi interzise“ (2003) şi „Vânătorii Lumii de Dincolo“ (2006).
  • A tradus, din limbile engleză şi franceză, patru romane: „Dale Cooper“ de S. Frost, „Amantul doamnei Chatterley“ de D. H. Lawrence, „Leul uriaş“ de J. H. Rosny-Aîne (în colaborare) şi „În umbra ghilotinei“ de O. LeBaron.
  • Realismul-fantastic, gen în care s-a specializat Rodica Bretin propune construcţii literare logice şi coerente, ducând la rezolvări ce ies din aşa-numita „normalitate“. Departe de a fi o eludare a problemelor contemporane stringente, alunecarea spre fantastic devine un exerciţiu ofensiv, mereu actual prin universalitatea mesajelor şi valorilor pe care le promovează. În toate cărţile sale Rodica Bretin reuşeşte să surprindă unul dintre crezurile dintotdeauna ale umanismului: „importantă nu este victoria, ci curajul de a lupta“. Fie că demască o impersonare a Răului ce posedă trupuri şi manipulează conştiinţe, o instituţie sau o grupare malefică ce încearcă să controleze destine, fie că descoperă fiinţe venite din alte lumi, fascinante şi terifiante, personajele autoarei demonstrează cititorului un adevăr imuabil: în infinitatea universului nostru şi a celor nedescoperite încă, există lucruri, fiinţe, fenomene pe care chiar dacă nu le putem înţelege, ni le putem imagina…
Rodica Bretin – invitată @ EgoPHobia #47

One thought on “Rodica Bretin – invitată @ EgoPHobia #47

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top