Frica

(egoZaur)

de Sorin-Mihai Grad

 

Prima carte în engleză pe care m-am încumetat să încerc s-o citesc a fost Great Expectations. Eram de câteva luni în Germania, citisem toate cărțile în română pe care le aveam cu mine și pe cele câteva pe care le găsisem pe internet și în lipsă de alternative am apelat la biblioteca universității. Citisem și până atunci destul în engleză și nu doar pentru studii, dar nu cărți întregi. Mi-era cumva teamă de ele. Romanul lui DIckens n-a fost cea mai fericită alegere pentru a sparge gheața, dar am reușit încet să-l parcurg până la capăt fără să am senzația că pierd ceva din el chiar dacă după câteva zeci de pagini am renunțat să deschid dicționarul pentru fiecare cuvânt necunoscut, recurgând la el doar când îmi era imposibil să deduc din context ce nu pricepeam. Cu romanele care i-au urmat mi-a fost mult mai ușor, mai ales că mi-am ales autori aproximativ contemporani.
 

De prima carte în germană m-am apucat abia după vreo opt ani de citit în limba asta doar presă, pagini de internet, texte științifice și hârtii oficiale. Mi-era iar teamă, deși cărțile nemțești nu-mi făcuseră nimic și dacă nu mergea treaba singurul care ar fi aflat-o eram eu. Când mi-am făcut totuși curaj treaba a mers mult mai lin decât la engleză. Neuitând pățania de acolo, nu mi-am ales ceva de Goethe sau vreun alt autor de pe vremea lui ci un roman ușurel apărut de câțiva ani, care m-a vindecat de una dintre fricile stupide pe care mi le cultiv mai mult sau mai puțin conștient, cea de cărțile în germană.
 

Crezusem că doar eu am fost fricos în fața cărților în alte limbi, dar recent am aflat că și alții au parte de lupte similare. Invitatul nostru din acest acest număr și-a scris și publicat primul roman în engleză și mai multă lume m-a întrebat despre eventuala traducere a acestuia în română. I-am îndemnat să încerce să-l citească în original, mai ales că până de curând primele sale capitole au fost oferite gratuit celor interesați. Aproape toți cei cu care am discutat despre asta nu citiseră până atunci nici o carte în engleză, deși majoritatea lor vorbesc sau măcar înțeleg bine această limbă și sunt cititori pasionați. Între timp lucrurile s-au schimbat și mă bucur pentru ei.

Frica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top