O lume inconsistentă

de Mihai Bogdan Lupescu

Destinul este guvernul nostru individual din umbră.

*

Justiția este o navă cosmică cu escale preferențiale pe alte planete.

*

Nu este cazul să mimăm competența când ea este atât de departe iar orgoliul nu o poate înlocui și nici nu poate acoperi falsul eticii și prefăcătoriei profesionale.

*

Puterea stimulează sentimentul plăcerii, și invers. Amândouă stimulează durerea.

*

Dacă îți place, ai dreptate. Și dacă urăști asta, te înțeleg perfect.

*

Așezați-vă imobili pe ecranele minuscule ale telefoanelor voastre mobile pentru a stivui cutii, apăsați butoanele pentru a strânge monede, sparge bile și cuceri noi teritorii cu cele mai sofisticate arme. E un bun exercițiu pentru când armata va fi obligatorie.

*

Când vezi un politician care taie o panglică sau își suflecă mânecile trebuie să te îndepărtezi mult și rapid pentru că dezastrul e aproape.

*

Există un loc verde de reciclare a ideilor și deciziilor aberante și nefuncționale? Ar trebui pentru că numai președintele și miniștrii generează zilnic atât de multe că nu mai există loc de stocare nici în aer nici pe internet.

*

Unii vor să renunțe la titlul de doctor la fel cum un borfaș internațional vrea să renunțe la titlul de most wanted.

*

Orice boală vrea să-și afirme și să-și păstreze identitatea la fel ca o populație minoritară.

*

Oamenii nu vor uita niciodată ceeace nu vor să uite. Am ajuns să comemorăm pandemiile, adică dezastrele, înfrângerile. Pentru persoanele pe care le-am considerat importante am pus plăcuțe pe clădiri, le-am făcut statui, busturi, monumente. Azi trebuie doar să le turnăm pe toate pe internetul lucrurilor, la vii și la morți. Umplem cuferele istoriei, apoi le urcăm în pod, adică în cloud, și uităm de ele, lăsăm memoria artificială să-și facă datoria.

*

Am făcut rate la dezastre, pe termen nelimitat, cu dobânzi pe care nu le vom putea plăti niciodată.

*

Multe produse își ucid cumpărătorii-consumatori tocmai pentru că au fost născute și plătite pentru asta.

*

Am avut, de mult, ocazia de a fi o nație educată, civilizată, dar nu știu când am ratat-o. Cred că nu se născuseră strămoșii noștri.

*

PNL și PSD, înainte să-și unească destinele, a doua oară, au divorțat fiecare complet de realitate.

*

Tot aud de „lipsă de maturitate politică”. Asta sună ca o corupere de minori.

*

Uciderea timpului ce tip de criminalitate este?

*

Sunt lucruri pe care doar le poți dărui, nu le poți vinde.

*

Îmi plac două locuri în lume: aici, și mai aproape.

*

Evitați oamenii cu dinți de aur care vor să vă vândă periuțe de dinți sau inele de aur. Sau periuțe de aur și inele de dinți.

*

Pușcăria a devenit opțională, ofertă limitată, dar cine se mai înghesuie la chilipiruri când justiția nu mai reprezintă nimic?

*

Toate animalele, în afară de oameni, au o viață frumoasă.

Nu le vezi protestând, nu ascultă manele, nu se plimbă cu Porsche, n-au arme, nu folosesc bani. Ah, viață animalică!

*

Europa vea să armonizeze legile, dar legile nu se lasă. Diversitatea și multiculturalismul sunt importante și pentru ele.

*

Copiii nu mai sunt viitorul nostru în România pentru că prezentul pleacă de mic în lumea largă. Câteodată se mai întoarce câte un idiot din viitor să ne spună ce să facem să nu mucegăim, ăștia care am mai rămas.

*

Uitați-vă în portofel, cât îl mai aveți, înainte să deveniți și voi virtuali ca banii. Până atunci lăsați-vă surprinși de câți oameni cunoscuți se află acolo, doar că nu-i vedeți pe toți în același timp, și nici în fiecare zi.

*

Rețelele sociale ne fac proști și ostili unii cu alții.

Mulţi oameni, vrând, nevrând, aleg să trăiască în moduri care reduc comunitatea de destine. Viața noastră, așa cum o ști(a)m, se transformă continuu și ireversibil.

*

N-aș fi știut poate niciodată cum arată o zonă pustie, dacă nu vedeam la TV locurile pe unde au trecut rușii în Ucraina. Dar chiar era pustie?

*

Intuiţia poate fi uneori mai utilă decât urechea. Dar nu-i poți face piercing.

*

Nu sunt de acord cu separarea puterilor în stat pentru că ne omoară fiecare, pe rând. Nu s-ar putea s-o facă o singură dată, împreună?

*

Politica românească seamănă izbitor cu pictura lui Mondrian. Abstractă până la absurd și așezată în aceași poziție ca tabloul care a stat 77 de ani cu susul în jos, și care, culmea coincidenței are linii de trei culori, roșu, galben și albastru. Poate este și un motiv pentru care nu ne înghit Țăranii de Jos.

*

Oriunde s-ar târâ, șarpele nu se poate mișca decât sinuos, ca retorica insidioasă a unor târâturi alunecoase cu sânge rece.

*

Nu e om care să nu acundă o comoară de melancolii.

*

Educația nu poate fi livrată acasă, la pachet, de firme de catering educațional, dar, la fel culturii, poate fi păstrată în stare proaspătă, fără termen de expirare.

*

Binele este răul obosit, aflat într-o pauză scurtă.

*

Probabil că iecare individ are o conspirație pe care să o numească proprie, și cu care se mândrește azi pe rețelele de socializare.

*

Programul guvernului este o ecloziune a eclectismului.

*

Corbul poate fi un model pentru iubitorii de întuneric dar nu și pentru amatorii de cașcaval.

*

Sunt indivizi care nu cunosc decât o singură limbă. Dar nu pot comunica cu ajutorul ei pentru că e nevorbită.

*

Sunt profund afectat de lipsa muștarului special din Franța. Este o tragedie națională a țării lui Macron mai mare decât „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Așadar, oamenii se pot confrunta cu necazuri mai mari decât războiul, care generează morți care nu mai au nevoie de muștar. Deja mi-a sărit muștarul.

*

Costul prostiei este depășit doar de bătaia de joc.

*

Nu pot să conduc o țară, dar știu cum ar trebui. Ce mică diferență.

*

Cred că este înspăimântător să mergi în fiecare zi la serviciu și să nu știi absolut nimic despre ceeace trebuie să faci acolo. Nu este cazul miniștrilor români. Ah, performanță, te evaluez!

*

Dezgustul nu este doar un fenomen biologic. Sunt și alți provocatori de dezgust. De exemplu politicienii.

*

Aurea mediocritas în cazul dezgustului se află între neofobie și neofilie.

O lume inconsistentă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top