Trezirea din poezie

(Lecturi potrivite/recomandate de Alexandra)

de Ionuț Calotă

#

.te simt ca pe un bombardament subteran

te văd în cana din care îmi guști cafeaua

în eșarfa pe care o mângâi dimineața

dându-i un nume

în rândunicile care ciugulesc din vinul

pe care îl împărțim în douăsprezece părți

în somnul lung al soarelui

și în cireșele ucigașe

.tu nu mai ești doar un fragment

ci întregul acestei vieți

.trupul gol al cafetierei

are mirosul tău subțiat

de ochiul confiscat al dimineții

.scheletul ei discret

e legat la mecanismul coapselor

o plăcere dizgrațioasă

@sfixiată

.degetele tremură

șopârle pe trăgaciul plăcerilor

.așa se derulează mișcările zațului

prin liniștea amplificată

investită în tâmple

în maxilare suprapuse

peste corpurile noastre

dezizolate

#

.am trecut prin ziua asta

{{prin teritoriul molimei}}

ca printr-un tunel

care mă izolează

de toate amintirile

ca printr-o răzătoare

am simțit că timpul

]este singur[

.imaginează-ți lumea

văzută prin interiorul ei

în miezurile ei de vise

în apa coronacronică

prin care se evaporă

păpușile fluturilor

.cândva lumea era mult mai mică

lipită de microscoape

precum înaltpreapoetica mea

sinceritate transpirată

.mi-am împăiat singurătatea

și acum o pot admira

de la distanță

ca pe un suvenir

.și citesc și stau și ascult

și îmbătrânesc^^

 Despre autor:

Ionuț Calotă este poet și prozator. De asemenea, este membru cofondator al „Cenaclului de urgență” din București (din 2014), devenit apoi Grupul Art Creativ, și co-organizator al unor evenimente precum Campionatul Național de Poezie, Gala Poeziei de Dragoste, Târgul de carte BOOK-TIC, Revelionul Poeților, Turneul Național „Poezie de Colecție” sau campania „Adoptă o Carte!”. Lansează în 2019 revista literară „Monitorul de Poezie” pe care o coordonează și organizează Concursul de Poezie „Monitoriada”.

A publicat poezii în volumul de debut „Cum să supraviețuiești în dragoste” (Editura Art Creativ, 2017) pentru care a fost laureat cu Premiul de DEBUT la Festivalul Național „Virgil Carianopol”, Premiul de DEBUT la Concursul național de volume „Poezia – Oglindă a sufletului”, Premiul pentru volum la a XXX-a ediție a Concursului Național de Literatură „Eminescu la Oravița” și Premiul de DEBUT al Editurii Art Creativ. De asemenea, are apariții în volumul „Manifest pentru globalizarea poeziei”, Editura Eurostampa, 2018 (carte unicat, cu traduceri în 14 limbi străine, una dintre traduceri a primit Locul I la Concursul internațional de creație literară „Nature 2018”), în volumul „Cum am salvat lumea”, Editura Sitech, 2018 (include și alte genuri literare), în volumul „Nuduri și semne”, Editura Rafet, 2019 (manuscris premiat la Festivalul Internațional Titel Constantinescu), în volumul „Partituri pentru păpădii electrice”, Editura Betta, 2020 (antologie de poezie de autor, publicată ca urmare a Premiului I la Concursului Național de Poezie „Radu Cârneci”), în „Ziua când am semănat cu tine”, Editura Art Creativ, 2014, împreună cu poeta Daniela Toma (intrată în topul Bookaholic 2014) și în numeroase volume colective și reviste literare naționale și internaționale.

Proză scrie începând cu anul 2019, când obține Premiul I la Festivalul „Alexandru Macedonski”, confirmat în anul 2020 cu Trofeul „Ion Budai Deleanu”, la festivalul cu același nume. Apoi este publicat în volume colective de proză, printre care „Dincolo de Venus – proză contemporană”, 2019 și „Literatura Română Contemporană – Proza”, 2020, Editura Art Creativ, „Zătreni, file de legendă”, Editura Franco, 2020 și „Nuanțe de piper și ciocolată”, Editura Siono, 2020.

Recitaluri de poezie susținute la: Festivalul Internațional de Poezie București, 2018 și 2019, Festivalul Strada de Carte București, 2018 și 2019, Salonul cărții argeșene, 2018, Cenaclul de la Roma, 2018, Festivalul Teatru sub lună, 2019 etc.

 

 

 

 

 

Trezirea din poezie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top