Barcelona

(egoZaur)

de Sorin-Mihai Grad

Am început luna cu o mică vacanţă la Barcelona. Recomand oricui experienţa. Nu ştiu ce mi-a plăcut cel mai mult acolo. Pot găsi argumente pentru fiecare dintre construcţiile lui Gaudí, acvariul, plaja, portul, paella, parcul Güell, muzeul Picasso, atmosfera, oamenii, clădirile, La Rambla şi chiar sistemul de transporturi publice. La stadionul Nou Camp n-am ajuns, dar nu cred că-i relevant pentru discuţie, nici la alte câteva obiective promiţătoare în fotografii sau prezentări care au rămas pentru data viitoare. Am un presentiment că nici următoarea vizită nu mă va apropia de clarificarea dilemei. De fapt aceasta nici nu-mi aparţine, am fost întrebat, m-am declarat incapabil să răspund concret şi nu m-am mai gândit la ea.

Ce ştiu e că mi-a plăcut Barcelona şi la Barcelona. Nu e totul perfect nici acolo, dar oraşul are ceva care te face să nu-ţi pese, de exemplu, că serviciile de salubritate ar cam avea nevoie de întăriri sau reorganizare. Nu-mi dau seama ce relaţie au cu el oamenii care locuiesc acolo, dacă le mai plac locurile bântuite de turişti sau preferă să le evite, dacă au vizitat muzeul Picasso într-o primă duminică a unei luni sau deloc, dacă aşteaptă să vadă cum va arăta în final Sagrada Familia,… Oare ce procent din populaţia Barcelonei n-a văzut interiorul casei Battló? Dacă acesta nu e zero, cum de au reuşit oamenii ăia să se abţină? De fiecare dată când umblu printr-un oraş plin de lucruri care cred că merită văzute mă întreb ce simt localnicii despre ele. Oare îi plictisesc? Le admiră [relativ] regulat? Preferă să le evite sau încearcă să treacă pe la ele cât mai des posibil?

Nu ştiu dacă mi-ar plăcea să locuiesc într-un oraş mare. Uneori îmi par convins că da, alteori că nu. Totuşi cred că n-ar fi rău s-o fac şi, alături de Berlin, de care v-am mai povestit pe aici, trec şi Barcelona pe listă. Din ce-am mai vizitat, ar fi posibil să intre şi Viena sau Milano acolo, după ce mai dau pe acolo mă mai gândesc, spre deosebire de Atena, Bucureşti, Budapesta, Marseille, Paris, Praga, Roma, Salonic sau Tokyo. Despre Lisabona nu vă pot spune încă nimic, dacă o să-mi placă vă povestesc în numărul următor.

Barcelona

One thought on “Barcelona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top