Pariem?

(minDisecţii)

de iQ666

Înaintea anunţării câştigătorilor premiului Nobel pentru pace şi literatură se anunţă şi cotele la pariuri ale favoriţilor. La celelalte categorii nu ştiu dacă îşi bate cineva capul cu eventualii favoriţi, oricum nu-i cunoaşte mai nimeni din afara domeniului lor nici pe cei premiaţi. Anul trecut cota Hertei Müller era dintre cele mai mici, victoria ei neaducându-le celor care şi-au plasat bani pe ea prea mare profit. N-am pariat pe ea pentru că mă lăsasem de pariuri după ce-mi cheltuisem investiţia minimă necesară activării contului pe un site de profil pe diverse surprize fotbalistice care s-au adunat cumva toate în săptămâna în care credeam că îmi voi înmulţi cinstit banii pe seama unor meciuri liniştite cu câştigători nouăşnouălasută clari.

Am înţeles atunci că nu pariurile sportive mă vor îmbogăţi şi le-am abandonat fără regrete. Singura tentativă ulterioară de a-mi mai testa intuiţia şi norocul la pariuri am avut-o când aflând cota Hertei Müller la Nobel m-am gândit c-aş putea câştiga cu ajutorul ei măcar bani să-mi cumpăr o altă carte semnată de ea. Dar pentru asta trebuia să investesc ceva, iar cei din juriul Nobel sunt imprevizibili, aşa că mi-am lăsat intuiţia nevalorificată. Mă gândesc totuşi să mă reapuc de pariuri, dar să nu mă ating de fotbal că-mi ia banii. La curse de cai sau ogari nu m-aş băga, n-am habar de nimic din lumile respective şi m-am fript de câteva ori pe vremuri cu diverse cabaline cu cote mici care nu terminau pe podium cursele la care erau favorite. Alte sporturi ies şi ele din discuţie, nu le prea urmăresc şi surprizele apar de obicei doar când eu mizez pe rezultate sigure.

Şi mă tot uit eu peste ce pariuri se pot face pe lumea asta şi-mi dau seama că nici nu trebuie să plec prea departe, există un domeniu pe care ar fi frumos să se poată paria nu doar pentru Nobel şi încă vreo trei premii majore: literatura. Nu ştiu ce cote i se alocau lui SGB pentru premiile de debut din acest an, dar a paria pe el era o investiţie sigură. Picătură cu picătură se aduna ceva. Dar cum nu l-am găsit în nici o ofertă de pariuri, nu-mi rămâne decât să mă gândesc pe ce s-ar putea paria pe viitor, poate mă citeşte cineva din domeniu şi ia măsuri. S-ar putea paria pe cine va fi următorul poet douămiiist care se va converti surprinzător. Eventual şi pe religia la care va adera. Ştefan Bolea şi-ar acorda cota 20:1. Dacă m-ar şi avertiza că are de gând să descopere brusc vreo divinitate ar avea ceva sens să plasez bani pe el. Un alt pariu interesant ar fi pe ce scriitor va deceda următorul. Poate şi cum sau de ce. Prefer să nu vă spun pe cine aş paria aici. Şi imaginaţia e liberă să zburde inventând noi subiecte cu iz literar pe care se poate miza. Înainte de a încheia, vă împărtăşesc totuşi o dilemă referitoare la cei luabili în calcul pentru premiile de debut: poţi candida pentru aşa ceva dacă ţi-ai renegat cărţile precedente?

Pariem?

4 thoughts on “Pariem?

  1. funny shit … se poate paria si pe instrumentul unei viitoare sinucideri literare: de ex. rope, pills, just jump! are among favorites

  2. Pingback: a apărut EgoPHobia #27 | FDL.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top