Maximele zilei

 ~aforisme~

de Mihai Bogdan Lupescu

Dacă doar îi dictezi guvernului ce trebuie să facă înseamnă că eşti un dictator?

*

S-a reuşit prima transfuzie de creier; de la unicelulare la pluripartide!

*

Odată ce ai furat ce ai furat o dată, cum te mai poţi gândi să furi încă o dată ce odată ai furat?

*

Cunoaşteţi vreun politician cu abilităţi atât de incredibile încât să le ofere alegătorilor săi exact ceea ce aceştia gândesc că vor?

*

Ai putea crede că frecarea şi gravitaţia nu acţionează asupra acestui puzzle genetic crepitant pentru că nu se mai opreşte din vibraţia urii, demenței și pustietății, ca un pendul cu aceeaşi frecvenţă, dar şi pendulul oboseşte la un moment dat. El nu. Chirurgi, extirpaţi acest zgârci gastric din stomacul lumii.

*

Tentativa presupune că încă nu s-a întâmplat nimic, mai putem spera să nu se întâmple. Decizia arată că ceva s-a întâmplat, dar păstrăm speranţa că a fost bună.

*

Cu cât hrăneşti mai mult animalele sălbatice, cu atât devin mai puţin sălbatice, adică invers faţă de oamenii care le hrănesc. E un transfer de sălbăticie.

*

“Niciodată să nu spui niciodată”

Această sintagmă a apărut, şi este folosită de toată lumea, cu gândul la viitor. Dar de ce nu şi la trecut? Câte minciuni nu se cuprind în vorbele niciodată nu am (mai) făcut, avut, spus, luat şi tot aşa. Şi, imediat, apar dosare, înregistrări, martori, probe noi…completuri modificate….

*

Abuz/nonabuz, hărţuit/nehărţuit, vinovat/ nevinovat

Cine stabileşte indicele corect?

Care-i amestecul potrivit/acceptat?

Cât de mult este prea mult?

*

A spune că măreşti pensiile gradat, „pe baza unor analize extrem de serioase”, în mai mulţi ani, este ca şi cum premiile de la Roland Garros, de exemplu, ar fi acordate postum.

*

– Între minciunile adevărate şi adevărurile false ce preferaţi?

– Cenzura! Introduceţi filtre la toate ştirile. Comunicatele guvernului se includ.

*

E bine când tai tortul să îndepărtezi feliile care, fiind prea subţiri, s-au destrămat. Ca la Acordurile de pace sau la împărțirea fondurilor europene.

*

Educaţia a ajuns în situaţia în care, în loc să-i lăsăm pe profesori să ne educe copiii, ar trebui să-i (re)educăm pe profesori.

*

– Ce părere aveţi despre educaţia din România?

– Este o idee bună, când începe?

*

Nu trebuie să te îndrăgosteşti de propriile idei. Găsește un teren fertil, aşteaptă să vezi dacă încolţesc şi răsare ceva din ele şi apoi poţi iubi roadele lor.

*

Oamenii sunt lipsiţi de frică în 2 situaţii: înainte să cunoască supunerea şi când nu mai au nimic de pierdut.

*

O acţiune poate face cât 1000 de argumente.

*

Facem o altă greşeală aşteptând greşelile altora pentru a învaţa din ele.

*

Putem face un proces unei intenţii bune care a avut o urmare nefastă?

*

Nu-ţi neglija duşmanii pentru că ei te ţin activ.

*

Sensibil, Sincer, Sentimental = un nazi et demi al holocaustului personal.

*

Ca să avem un viitor, viitorul trebuie să aștepte până când îl vom merita.

*

Micilor terorişti trebuie să le spui o poveste despre ce fel de ţară vor când vor fi mari. Terorismul nu este acea poveste. Şi atunci ce faci cu ei? Îi ţii închişi până când devin prea bătrâni ca să mai prezinte vreun pericol.

*

Dacă „banul este ochiul dracului”, politica este diaboli corpus.

*

Televiziunea este o „pastă de ochi”, omoloaga pastei de dinţi.

*

Războiul şi inflaţia, tentaţii naturale ale statelor, sunt invazii frauduloase ale libertăţii şi proprietăţii, ce nu ar trebui să aibă loc în viaţa şi pe piaţa libere.

*

Noroc chior, justiţie oarbă. S-a observat că se poate şi invers, noroc orb, justiţie chioară. Cred că ar trebui să le facem cunoştinţă, poate vom avea o şansă, vom fi răsplătiţi, cei care nu i-am cunoscut nici pe unul, nici pe alta.

*

Internetul ar fi, poate, complet dacă ar avea şi un sistem de epurare. Un canal colector al tuturor abjecţiilor şi dejecţiilor aruncate în această Cloaca Maxima, cum era cea de sub Roma antică, funcţională şi acum, după 2500 de ani. Toate ştirile false, înşelătoriile, furturile de identitate, hărţuirile, clipurile oribile, atacurile hackerilor, scenele de groază, limbaje licenţioase şi scrieri agramate etc ar fi adunate de pe toate siturile, reţelele sociale şi de la toate motoarele de căutare şi ar fi duse la groapa de gunoi virtuală a istoriei, într-un (meta)vers de exemplu. Asta da ecologie. Dar dacă se înfundă canalul?

*

Alianţele politice sunt ca materialele asociate, uneori ca aliajele metalice. Se amestecă dar nu sunt niciodată omogene.

*

Realitatea poate fi probabilă numai în lipsa dovezilor irefutabile. Există aşa ceva?

*

Limbajul este gândirea în așteptare.

Maximele zilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top