Ochii vii ai primului antihrist

(de la ateism la agnosticism şi înapoi) [IV]

de Ştefan Bolea
traducere: Raisa Lambru [masterand MTTL]C
 
click here for the English version

 

„Vreau să mor într-o crâşmă, unde vinul este aproape de gura omului pe moarte.” (Carmina Burana)

 

De ziua mea mi-am cumpărat cartea lui Minois, tradusă recent în engleză: Georges Minois, The Atheist’s Bible: The Most Dangerous Book That Never Existed, tradusă de către Lys Ann Weiss, University of Chicago Press, octombrie 2012. Întrucât sunt fascinat de ateism şi extrem de interesat de subiectul religiei, am citit-o cu mare plăcere. Spune povestea unei „biblii atee” scrisă în secolul al 18-lea, ce afirmă că Moise, Iisus şi Mohamed sunt cu toţii nişte impostori. Se pare că ei au creat religia (religiile) pentru a conduce oamenii ignoranţi şi plini de teamă. Atâta timp cât ne vom teme de Dumnezeu, ne vom supune tuturor trimişilor săi pe pământ: regi, preoţi, generali, directori de şcoală, taţi… Putem spune că Dumnezeu a fost primul Führer: dacă nu mă asculţi, fiule, vei avea parte de moarte. Dacă mă asculţi, Fiule, vei sfârşi răstignit pe cruce.

 

Mai departe, am fost transportat în anul 1830 când am citit pe iPad o carte downloadată gratuit de pe Google Book: Arguments of Celsus, Porphyry and the Emperor Julian, against the Christians, Thomas Rodd, Londra, 1830. Mai bine zis, am ajuns în anul 177 î.e.n. când Celsus a scris prima carte anti-creştinism din istorie, The True Word. Cartea scrisă de Celsus a fost ştearsă din memoria omenirii în stilul orwellian al bisericii catolice, dar câteva fragmente au fost păstrate graţie lui Origen, care a dorit să combată textul.

 

Aşa că să vedem ce ne spune despre Hristos acest filozof grec al secolului al II-lea (influenţat atât de Platon, cât şi de stoici). Ştiaţi că tatăl lui Iisus a fost un soldat roman numit Panthera? Sau că a învăţat vrăjitorie pentru a-şi câştiga pâinea? Nici eu nu ştiam. Mai mult, „Iisus, după ce şi-a luat de partea sa zece sau unsprezece bărbaţi infami, printre care cei mai periculoşi cârciumari şi marinari, a fugit dintr-un loc în altul, făcând cu greu rost de mancare, şi nu într-un mod onorabil” (6). Dacă vă plimbaţi pe străzile din Ierusalim în jurul anului 0, să vă feriţi de Iisus şi de gaşca lui. Dacă aţi fi fost un aristocrat, v-ar fi fost greu să credeţi că Fiul lui Dumnezeu era un plebeu, un cerşetor şmecher care voia să vă hipnotizeze şi să vă ghicească viitorul.

 

Vă interesează primele principii ale creştinismului? „Fie ca nicio persoană erudită să nu ni se alăture, nicio persoană înţeleaptă, nicio persoană cu judecată (întrucât noi considerăm că astfel de lucruri sunt rele); dar fie ca orice persoană ignorantă, fără carte, care e mic copil într-ale priceperii, să vină la noi cu curaj.” (19) Ţineţi minte? „Binecuvantaţi sunt cei săraci în duh…”! Nu trebuie să uităm faptul că creştimismul este o religie pentru cei neînsemnaţi. Doar cei ce nu au darul înţelepciunii vor găsi cheia către paradis: numai ei pot crede „pentru că este ridicol”. Restul pot doar să-şi trăiască viaţa, lipsiţi de speranţă şi adevăr. Trebuie să alegeţi: pilula albastră sau pilula roşie. IGNORANŢA ESTE O BINECUVÂNTARE versus CUNOAŞTEREA REPREZINTĂ PUTERE.

 

„Să auzim cine sunt cei care sunt atraşi de misterele creştine. ‚Oricine păcătuieşte, dă dovadă de prostie, sau este, pe scurt, nefericit, pentru el se vor deschide porţile regatului lui Dumnezeu’” (22).

 

Origene a făcut o greşeală. Cyril din Alexandria a făcut o greşeală. La fel şi multi alţii. Au încercat să şteargă istoria. Au ars toate cărţile anti-creştinism (inclusiv cărţile scrise de filozofi pre-anticreştini precum Heraclit!). Au ars biblioteca din Alexandria. L-au cenzurat pe Platon astfel încât să-l facă să pară pre-creştin. Dar pe măsură ce se împotriveau, reuşeau să transforme esenţa unor filozofi precum Celsus într-una nemuritoare. Să vă lămuresc: Celsus nu este un fizolof de geniu, nici nu este original. Dar ne face să credem în adevărul său, care ar fi fost şters din istorie dacă creştinii erau mai uniţi. Aşa că vă mulţumim, Origene şi Cyril! Operele voastre nu sunt complet lipsite de folos. Duşmanii voştri vorbesc din morminte.

 

Deci cu ce vine nou Celsus? Aduce o mostră a „spiritului moral al stăpânului” înainte de revoltele sclavilor. Acesta este un adevăr dur pentru cei care sunt creştini într-un mod spiritual, poetic sau estetic. Cu toate acestea, ne spune că creştinismul este o religie a rasei subumane. „Primii vor fi ultimii”. Orice este josnic, degradant, corupt este (conform Weltanschahuung-ului lui Celsus) creştin.

 

Închei cu două idei: creştinii au fost primii atei (fără zeu la propriu) când nu s-au mai supus zeilor locali ai antichităţii. Deci probabil că încheiem circuitul prin faptul că ateii ca mine (şi ca tine?) au în prezent experienţe religioase fundamentale.

 

Iată-l pe Bingham citat în ediţia din 1830 a lui Celsus: „Erau numiţi şi atei, iar religia lor era ateismul sau păgânismul, întrucât luau în batjocură divinizarea zeilor. Dio, spune Aciulius Glabrio, a fost omorât pentru ateism, adică pentru creştinism … Eusebius spune că numele devenise atât de comun, încât atunci când magistraţii prigonitori obligau un creştin să renunţe la religia lui, îi ordonau să o abjure în propria-i formă, obligându-l să spună «Sunt un ateu confuz, un infidel», adică un creştin.” (99)

 

Poate că abia acum începem să-l vedem pe Iisus prin ochii lui Celsus. Aşa că daţi-mi voie să vă întreb: dacă Pan a fost un Dumnezeu pentru greci, dar un diavol pentru creştini, atunci înseamnă că Iisus va deveni şi el un diavol pentru viitoarea religie dominantă? De la înălţimea politeismului grec, Celsus putea să-l vadă pe noul Dumnezeu doar ca fiind subuman.

Ochii vii ai primului antihrist

3 thoughts on “Ochii vii ai primului antihrist

  1. admirabil si profund realist! a fost o incantare pentru mine sa lecturez si sa accept in totalitate ideile si argumentele expuse! sunt un roman de 70 de ani , ateu si cu studii tehnice!

  2. Sal…iMultumesc ptrtimp, anticipat ganditi-va voi ateilor, daca ntr-o zi Dzeu nu mai creeaza si opreste aerul..ce mai respirati a ? Dzeu, e o energie vibrationala care creeaza incontinuu..ca sa va fac o comparatie, mai subtil decat curentul electric care nu-l vedeti dar el exista! De asta ce mai spuneti?Sau sunteti convinsi ca vi se cuvine sa respirati? Nu vi se cuvine nimic si nasterea e o experienta daruita tot de Dzeu..Veti vedea dupa moarte ce exista sau nu, eu am avut experiente in familie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top